X

Borkatalógus

*** ** *

* * *

3 csillag annak a bornak jut, ami különlegessége miatt nem készül el minden évjáratban (vagy ha igen, akkor egyértelműen tud valami olyat, amit elődei, utódai nem). Sajátosan emelkedett stílusa nem utánozható, ám jól fölismerhető, és szinte azt sem bánnánk, ha ezt az egy bort kéne innunk életünk végéig (itt már lesznek nagy nézetbeli különbségek tudom, de íme példaként az én etalonjaim: Konyári Páva 2006, St. Andrea Merengő 2006, Szepsy Nyúlászó Furmint 2007, Demeter Zoltan Főbor 2008, Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú 2006). Nem föltétlenül 10 pontos bor ez, de minimum a közelében jár a tökéltességnek! (Bár meggyőződésem, hogy ezeknél a boroknál már a pontozás, a koordináta rendszer nem képes átadni az élményt...egyszerűen rendelkeznek azzal a bizonyos "megnevezhetetlen plusszal", olykor bizony 9 pont alatt is.)

ALANA - TOKAJ @ 6 puttonyos tokaji aszú 2005.

ALANA - TOKAJ @ Aszúesszencia 2006. [1.] [2.]

ALANA - TOKAJ @ Király Furmint (késői szüret) 2008 [1.]

ÁRPÁD HEGY @ Aszúesszencia 2002

BALASSA István @ Mézes-Mály Tokaji Furmint 2006/2009 [1.**] [2.**]

BARTA Pince @ 6 puttonyos tokaji aszú 2008[1.]/2010

*BOTT Pince @ 6 puttonyos tokaji aszú 2008 [1.]/2006 [1.]/2013

*BOTT Pince @ Tokaji Édes Szamorodni 2011. [1.] [2.]

BUSSAY @ Csörnyeföldi Olaszrizling 2007

DEGENFELD @ Andante 2004 [1.] / 2007. [1.] [2.]/ 2008

*DEMETER ZOLTÁN @ Tokaji Aszú 2008 [1.]/2007 [1.] [2.]/2006/2003/2002

*DEMETER ZOLTÁN @ '12 nap együtt' Furmint 2008. [1.]

*DEMETER ZOLTÁN @ Szerelmi Hárslevelű 2006/2008 -[1.] / 2007

*DEMETER ZOLTÁN @ Szerelmi Tokaji Aszú(e.) 2007.

*DEMETER ZOLTÁN @ Tokaji Főbor 2003/2008. [1.] [2. - Eszter bora-->][3.]/2011 [1.**]/2013 [1.]

DISZNÓKŐ @ 5 puttonyos tokaji aszú 2002.

DISZNÓKŐ @ DORGÓ 5 puttonyos tokaji aszú 2012

DISZNÓKŐ @ Esszencia 2005 (10p)

DISZNÓKŐ @ KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2005. [1.] [2.]

DOBOGÓ @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.] [2.] [3.]/ 2008.

DOM. SCHLUMBERGER @ Les Princes Abbés Grand Cru Pinot Gris 2007.

ERZSÉBET PINCE @ 6 puttonyos tokaji aszú 2010 [1.**]

FÜLEKY @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.]

GERE @ Attila Cuvée 2002

GRÓF BUTTLER @ Phantom Syrah 2006.

HOLDVÖLGY @ 6 puttonyos tokaji aszú 2006

HOLLÓVÁR @ Somlói Furmint 2007. [1.**]

HOLLÓVÁR @ Somlói Sauvignon blanc 2007. (késői szüret/édes)

KIKELET @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007 [1.] [2.]

*KIRÁLYUDVAR @ 6 puttonyos tokaji birtok aszú 2006/2007 [1.]

*KIRÁLYUDVAR @ 6 puttonyos tokaji aszú - Lapis-dűlő 2006 [1.]/2007 [1.]

*KIRÁLYUDVAR @ Ilona Cuvée 2008. [1.**] [2.***] [3**]

*KIRÁLYUDVAR @ Úrágya Furmint 2000.

KONYÁRI @ Páva 2006. [1.*]

KONYÁRI @ Sessio (Merlot) 2006.

LÉGLI OTTÓ @ Gesztenyés Rajnai Rizling válogatás - 2007.

LÉGLI OTTÓ @ Landord (Chardonnay) 2007

MATYISÁK - VÍZKELETI @ Esszencia 1999/2008/Sárgamuskotály 2000

MÉSZÁROS PÁL @ Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2006

OREMUS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2005/1999

PAJZOS @ 5 puttonyos tokaji aszú 2006 [1.]

PAJZOS @ Aszúesszencia 1999

PAJZOS @ Esszencia 2000

PANNONHALMI APÁTSÁGI @ Infusio 2006.

PATRICIUS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.*]

ROYAL TOKAJI @ Aszúesszencia 2003.

ROYAL TOKAJI @ Mézes-Mály 6 puttonyos tokaji aszú 2003/1999

ROYAL TOKAJI @ Szent Tamás 6 puttonyos tokaji aszú 2005 [1.]/2007 

SAUSKA @ Cabernet franc 2007.

SAUSKA @ 'Korai' Cuvée 2000.

SAUSKA @ 'Korai' Merlot 2002.

SAUSKA @ Tokaji Aszúesszencia 2003

ST. ANDREA @ Merengő Bikavér Superior 2006

SZARKA PINCE @ 6 puttonyos tokaji aszú 2009 [1.]

SZÁSZI @ Kabócás Olaszrizling 2006 (félszáraz) [1.**]

SZECSKŐ @ Turán 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ 6 puttonyos tokaji aszú 2006 [1.] /2005 [1.] [2.] [3.] [4.]/2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Betsek 6 puttonyos tokaji aszú 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Úrágya 6 puttonyos tokaji aszú 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Nyúlászó Furmint 2007  [1.] [2.] [3.*]

*SZEPSY ISTVÁN @ Tokaji édes Szamorodni 2008. [1.**] [2.**]/2012

*SZEPSY ISTVÁN @ Szent Tamás Furmint 2003 [1.*]/2007. [1.]  [2.*] [3.]

*SZEPSY ISTVÁN @ Urbán Furmint 2006/2007

TOKAJ NOBILIS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.]

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább