X

Borkatalógus

*** ** *

* * *

3 csillag annak a bornak jut, ami különlegessége miatt nem készül el minden évjáratban (vagy ha igen, akkor egyértelműen tud valami olyat, amit elődei, utódai nem). Sajátosan emelkedett stílusa nem utánozható, ám jól fölismerhető, és szinte azt sem bánnánk, ha ezt az egy bort kéne innunk életünk végéig (itt már lesznek nagy nézetbeli különbségek tudom, de íme példaként az én etalonjaim: Konyári Páva 2006, St. Andrea Merengő 2006, Szepsy Nyúlászó Furmint 2007, Demeter Zoltan Főbor 2008, Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú 2006). Nem föltétlenül 10 pontos bor ez, de minimum a közelében jár a tökéltességnek! (Bár meggyőződésem, hogy ezeknél a boroknál már a pontozás, a koordináta rendszer nem képes átadni az élményt...egyszerűen rendelkeznek azzal a bizonyos "megnevezhetetlen plusszal", olykor bizony 9 pont alatt is.)

ALANA - TOKAJ @ 6 puttonyos tokaji aszú 2005.

ALANA - TOKAJ @ Aszúesszencia 2006. [1.] [2.]

ALANA - TOKAJ @ Király Furmint (késői szüret) 2008 [1.]

ÁRPÁD HEGY @ Aszúesszencia 2002

BALASSA István @ Mézes-Mály Tokaji Furmint 2006/2009 [1.**] [2.**]

BARTA Pince @ 6 puttonyos tokaji aszú 2008[1.]/2010

*BOTT Pince @ 6 puttonyos tokaji aszú 2008 [1.]/2006 [1.]

*BOTT Pince @ Tokaji Édes Szamorodni 2011. [1.] [2.]

BUSSAY @ Csörnyeföldi Olaszrizling 2007

DEGENFELD @ Andante 2004 [1.] / 2007. [1.] / 2008

*DEMETER ZOLTÁN @ Tokaji Aszú 2008 [1.]/2007 [1.] [2.]/2006/2003/2002

*DEMETER ZOLTÁN @ '12 nap együtt' Furmint 2008. [1.]

*DEMETER ZOLTÁN @ Szerelmi Hárslevelű 2006/2008 -[1.] / 2007

*DEMETER ZOLTÁN @ Szerelmi Tokaji Aszú(e.) 2007.

*DEMETER ZOLTÁN @ Tokaji Főbor 2003/2008. [1.] [2. - Eszter bora-->][3.]/2011 [1.**]/2013

DISZNÓKŐ @ 5 puttonyos tokaji aszú 2002.

DISZNÓKŐ @ DORGÓ 5 puttonyos tokaji aszú 2012

DISZNÓKŐ @ KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2005.

DOBOGÓ @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.] [2.] [3.]/ 2008.

DOM. SCHLUMBERGER @ Les Princes Abbés Grand Cru Pinot Gris 2007.

ERZSÉBET PINCE @ 6 puttonyos tokaji aszú 2010 [1.**]

FÜLEKY @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.]

GRÓF BUTTLER @ Phantom Syrah 2006.

HOLDVÖLGY @ 6 puttonyos tokaji aszú 2006

HOLLÓVÁR @ Somlói Furmint 2007. [1.**]

HOLLÓVÁR @ Somlói Sauvignon blanc 2007. (késői szüret/édes)

KIKELET @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007 [1.] [2.]

*KIRÁLYUDVAR @ 6 puttonyos tokaji birtok aszú 2006/2007 [1.]

*KIRÁLYUDVAR @ 6 puttonyos tokaji aszú - Lapis-dűlő 2006 [1.]/2007 [1.]

*KIRÁLYUDVAR @ Ilona Cuvée 2008. [1.**] [2.***] [3**]

*KIRÁLYUDVAR @ Úrágya Furmint 2000.

KONYÁRI @ Páva 2006.

KONYÁRI @ Sessio (Merlot) 2006.

LÉGLI OTTÓ @ Gesztenyés Rajnai Rizling válogatás - 2007.

LÉGLI OTTÓ @ Landord (Chardonnay) 2007

MATYISÁK - VÍZKELETI @ Esszencia 1999/2008/Sárgamuskotály 2000

MÉSZÁROS PÁL @ Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2006

OREMUS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2005/1999

PAJZOS @ 5 puttonyos tokaji aszú 2006

PAJZOS @ Aszúesszencia 1999

PAJZOS @ Esszencia 2000

PANNONHALMI APÁTSÁGI @ Infusio 2006.

PATRICIUS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007.

ROYAL TOKAJI @ Aszúesszencia 2003.

ROYAL TOKAJI @ Mézes-Mály 6 puttonyos tokaji aszú 2003/1999

ROYAL TOKAJI @ Szent Tamás 6 puttonyos tokaji aszú 2005 [1.]/2007 

SAUSKA @ Cabernet franc 2007.

SAUSKA @ 'Korai' Cuvée 2000.

SAUSKA @ 'Korai' Merlot 2002.

SAUSKA @ Tokaji Aszúesszencia 2003

ST. ANDREA @ Merengő Bikavér Superior 2006

SZARKA PINCE @ 6 puttonyos tokaji aszú 2009 [1.]

SZÁSZI @ Kabócás Olaszrizling 2006 (félszáraz) [1.**]

SZECSKŐ @ Turán 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ 6 puttonyos tokaji aszú 2006 [1.] /2005 [1.] [2.] [3.] [4.]/2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Betsek 6 puttonyos tokaji aszú 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Úrágya 6 puttonyos tokaji aszú 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Nyúlászó Furmint 2007  [1.]

*SZEPSY ISTVÁN @ Tokaji édes Szamorodni 2008. [1.**] [2.**]

*SZEPSY ISTVÁN @ Szent Tamás Furmint 2003/2007. [1.]  [2.*]

*SZEPSY ISTVÁN @ Urbán Furmint 2006/2007

TOKAJ NOBILIS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.]

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább