X

Borkatalógus

*** ** *

* * *

3 csillag annak a bornak jut, ami különlegessége miatt nem készül el minden évjáratban (vagy ha igen, akkor egyértelműen tud valami olyat, amit elődei, utódai nem). Sajátosan emelkedett stílusa nem utánozható, ám jól fölismerhető, és szinte azt sem bánnánk, ha ezt az egy bort kéne innunk életünk végéig (itt már lesznek nagy nézetbeli különbségek tudom, de íme példaként az én etalonjaim: Konyári Páva 2006, St. Andrea Merengő 2006, Szepsy Nyúlászó Furmint 2007, Demeter Zoltan Főbor 2008, Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú 2006). Nem föltétlenül 10 pontos bor ez, de minimum a közelében jár a tökéltességnek! (Bár meggyőződésem, hogy ezeknél a boroknál már a pontozás, a koordináta rendszer nem képes átadni az élményt...egyszerűen rendelkeznek azzal a bizonyos "megnevezhetetlen plusszal", olykor bizony 9 pont alatt is.)

ALANA - TOKAJ @ 6 puttonyos tokaji aszú 2005.

ALANA - TOKAJ @ Aszúesszencia 2006. [1.] [2.]

ALANA - TOKAJ @ Király Furmint (késői szüret) 2008 [1.]

ÁRPÁD HEGY @ Aszúesszencia 2002

BALASSA István @ Mézes-Mály Tokaji Furmint 2006/2009 [1.**] [2.**]

BARTA Pince @ 6 puttonyos tokaji aszú 2008[1.]/2010

*BOTT Pince @ 6 puttonyos tokaji aszú 2008 [1.]/2006 [1.]/2013

*BOTT Pince @ Tokaji Édes Szamorodni 2011. [1.] [2.]

BUSSAY @ Csörnyeföldi Olaszrizling 2007

DEGENFELD @ Andante 2004 [1.] / 2007. [1.] [2.]/ 2008

*DEMETER ZOLTÁN @ Tokaji Aszú 2008 [1.]/2007 [1.] [2.]/2006/2003/2002

*DEMETER ZOLTÁN @ '12 nap együtt' Furmint 2008. [1.]

*DEMETER ZOLTÁN @ Szerelmi Hárslevelű 2006/2008 -[1.] / 2007

*DEMETER ZOLTÁN @ Szerelmi Tokaji Aszú(e.) 2007.

*DEMETER ZOLTÁN @ Tokaji Főbor 2003/2008. [1.] [2. - Eszter bora-->][3.]/2011 [1.**]/2013 [1.]

DISZNÓKŐ @ 5 puttonyos tokaji aszú 2002.

DISZNÓKŐ @ DORGÓ 5 puttonyos tokaji aszú 2012

DISZNÓKŐ @ Esszencia 2005 (10p)

DISZNÓKŐ @ KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2005. [1.] [2.]

DOBOGÓ @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.] [2.] [3.]/ 2008.

DOM. SCHLUMBERGER @ Les Princes Abbés Grand Cru Pinot Gris 2007.

ERZSÉBET PINCE @ 6 puttonyos tokaji aszú 2010 [1.**]

FÜLEKY @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.]

GERE @ Attila Cuvée 2002

GRÓF BUTTLER @ Phantom Syrah 2006.

HOLDVÖLGY @ 6 puttonyos tokaji aszú 2006

HOLLÓVÁR @ Somlói Furmint 2007. [1.**]

HOLLÓVÁR @ Somlói Sauvignon blanc 2007. (késői szüret/édes)

KIKELET @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007 [1.] [2.]

*KIRÁLYUDVAR @ 6 puttonyos tokaji birtok aszú 2006/2007 [1.]

*KIRÁLYUDVAR @ 6 puttonyos tokaji aszú - Lapis-dűlő 2006 [1.]/2007 [1.]

*KIRÁLYUDVAR @ Ilona Cuvée 2008. [1.**] [2.***] [3**]

*KIRÁLYUDVAR @ Úrágya Furmint 2000.

KONYÁRI @ Páva 2006. [1.*]

KONYÁRI @ Sessio (Merlot) 2006.

LÉGLI OTTÓ @ Gesztenyés Rajnai Rizling válogatás - 2007.

LÉGLI OTTÓ @ Landord (Chardonnay) 2007

MATYISÁK - VÍZKELETI @ Esszencia 1999/2008/Sárgamuskotály 2000

MÉSZÁROS PÁL @ Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2006

OREMUS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2005/1999

PAJZOS @ 5 puttonyos tokaji aszú 2006 [1.]

PAJZOS @ Aszúesszencia 1999

PAJZOS @ Esszencia 2000

PANNONHALMI APÁTSÁGI @ Infusio 2006.

PATRICIUS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.*]

ROYAL TOKAJI @ Aszúesszencia 2003.

ROYAL TOKAJI @ Mézes-Mály 6 puttonyos tokaji aszú 2003/1999

ROYAL TOKAJI @ Szent Tamás 6 puttonyos tokaji aszú 2005 [1.]/2007 

SAUSKA @ Cabernet franc 2007.

SAUSKA @ 'Korai' Cuvée 2000.

SAUSKA @ 'Korai' Merlot 2002.

SAUSKA @ Tokaji Aszúesszencia 2003

ST. ANDREA @ Merengő Bikavér Superior 2006

SZARKA PINCE @ 6 puttonyos tokaji aszú 2009 [1.]

SZÁSZI @ Kabócás Olaszrizling 2006 (félszáraz) [1.**]

SZECSKŐ @ Turán 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ 6 puttonyos tokaji aszú 2006 [1.] /2005 [1.] [2.] [3.] [4.]/2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Betsek 6 puttonyos tokaji aszú 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Úrágya 6 puttonyos tokaji aszú 2007

*SZEPSY ISTVÁN @ Nyúlászó Furmint 2007  [1.] [2.] [3.*]

*SZEPSY ISTVÁN @ Tokaji édes Szamorodni 2008. [1.**] [2.**]/2012

*SZEPSY ISTVÁN @ Szent Tamás Furmint 2003 [1.*]/2007. [1.]  [2.*] [3.]

*SZEPSY ISTVÁN @ Urbán Furmint 2006/2007

TOKAJ NOBILIS @ 6 puttonyos tokaji aszú 2007. [1.]

X

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább