Matyisák-Vízkeleti Pincészet: eszenciák és aszúk
A tarcali kádár és az eszencia
Matyisák Gábornál 2015-ben jártam először. Azon kevés tokaji pincék egyike, melynek létezéséről országos borverseny eredményei révén értesültem (ilyen is van). Lertam akkor is, hogy csendes, szerény figurája a tarcali közösségnek, lassan építgeti birtokát, de tele van szép tervekkel. S amellett, hogy hordókat és más szép kádár termékeket is készít, az eszencia készítésében, gyűjtésében találta meg az örömeit, céljait Hegyalján. Csak saját eszenciából 14 évjárata van, s ezek nagyrészt még elérhetőek nála (konvencionális alapborai egyértelműen alá vannak rendelve a legmagasabb minőségű aszúkülönlegességeknek). Szakmájából fakadóan talán nem lep meg senkit, hogy szereti hordóban érlelni borait, melyre pár extrém 99-es kísérletet mindjárt be is mutatunk. Eszencián belül pedig szűrt és szűretlen verziókat is kóstolhatunk nála, ha szerencsénk van:
Eszencia 2016.***
Rövid ideig üvegballonban érett, hordóban nem volt, alkoholja fé % körül van, színe fiatalos. Csipkebogyó, birs, friss lépesméz, akácméz és körte. Hihetetlen sokrétű és még nagyon fiatal illat. Megdöbbentően édes, magas cukorérzet (kb 480 g/l), kis diósság, viszonylag alárendelt savak (noha 2016 jellemzően a magas savak éve aszúkban). Sok fiatalos gyümölcs teszi sokszínűvé, élvezetessé, végtelenül édessé. Jó iránynak tartom ezt a stílust, az eszenciának ilyen ízorgia mellett nincs igazán szüksége kényszeres érlelésre, ami alatt csak veszít határtalan gyümölcseiből. 8+
Eszencia 2006.***
Ez már volt hordóban is. Sötétebb, borostyános árnyalat. Érleltebb illat, obligát eszenciás hecsedli, barnás árnyalatokat idéző, palackérett buké. Ízben a végtelenség bora, krémes, magas cukor után azonnal érkezik a véget nem érő saváradat. Érett kajszilekváros, dzsemes, sűrű konzisztencia, csoda ízek, halvány tercier dióssággal színezve, mely jól áll neki. 9
Eszencia 1995.**
Sötétbarna szín. Mézes tea, dió, a szekunderből tercierre váltó, érett aszúknál jellegzetes kávésság bukkan fel orrban. Sok cukor és sok sav mérkőzik meg a kortyban, és már az érett, tercier ízjegyek is határozott szólamokat adnak hozzá ehhez a kavalkádhoz. Olyan, mint egy nagyon idős lekvár a kamra mélyéről. Koncentrált, végtelen, diós, kesernyés utóíz, hosszan. Mégsem gejl, teljesen egyben lévő bor huszonhárom év után is. 7+
Eszencia 1975.*
Borkombináros időkben kiárusított tételek egyike, melyből köztudottan sokan betáraztak annak idején. Kávé, csoki, hordó illata. Ízben is felbukkan a kakaó, a csokoládésság, érettség, főként dióval, de a hosszú kortylefutás végén élő savassággal megtartva. Vakon nyolcvanas évekre tettem, mely szintén bizonyítja, hogy ezek a borok még egy másik korszakból is eltartható szerkezettel kerültek palackba. 7
Eszencia 1964.*
Szintén Borkombinátos tétel. Színe egyik tételnek sem tökéletesen tiszta már, és mély kávés árnyalatba csap. Csoki, kávé, tercier jegyek adják itt is az illatot. Krémes, vastag, telt ízek a korty közepén, palackérett csokoládé, kávé, de még bőven vannak erényei, szerkezeti szépségei, komplex, élvezetes ízei ennek is. 7
Eszencia 2008.*** (szűrt)
Sötét borostyán szín, de tükrös tisztasággal. Illatban felbukkan némi hordó, hecsedli és még mindig finom, friss barack, szellőzéssel pedig trópusi gyümölcsök: gyönyörűen fejlődik a levegőn. Határtalan, mély ízorgia: komplex, fiatalos, gyümölcsös, végtelen és sűrű. Most van kész állapotban, de még soká érlelheti az is, aki eltenne belőle. 9
Eszencia 2008.** (szűretlen)
Világosabb árnyalat és opálos megjelenés. Illatban határozottabb fás, pörkölési jegyek: kávé és a jellegzetes, eszenciás hecsedlisség. Robbanó íz, sokkalta erőteljesebb savasság, mintha fiatalabb, zabolátlanabb bor lenne, mint a szűrt ikertestvére. A nyelv hegyén azonnal robban egy fanyar, csípős érzet. Lecsengésében a hordó kávéssága bukkan föl, nektáros krémességgel, még kialakuló palackjelleggel. Biztos, hogy még fejlődni fog palackban. 8+
6 puttonyos tokaji aszú 1999.
Nyolc évet érett hordóban, most kerül forgalomba. Rumpuncsos, whiskys illat. Ízben is kávés, puncsos, égett karamellás hordós jegyeket mutat: a kevesebb több lenne, egyelőre a bor gyümölcseit, értékeit elmaszkolja a hordós érlelés íze, mely a palackban remélhetőleg előnyére fog majd alakulni. 6
5 puttonyos tokaji aszú 1999 (M)
Még mindig hordóban pihen, a cukrát is ledolgozta közben 6 puttonyos szint alá. Nem teljesen makulátlanul tiszat az illat. Ízben itt is vastagon jön a whiskys, kesernyés, hordóhatás. Szinte csak a fa, a cser, a vanília érezhető most benne utóízében is....
6 puttonyos tokaji aszú 2016 (M)
Valósággal parfümös, virágos muskotályosság érezhető orrban, egészen primer és fiatalos (éles váltás húsz év érettsége után). Ízben ugyancsak a hordóé a főszerep, némi disszonáns kesernyés ízmaradékkal az egyébként sok-sok finom gyümölcsös jegy után. Szép bor lehet belőle, ha a hordóból sikerül a nagy szerkezetnek lefaragnia idővel.
PROGRAMAJÁNLÓ:
Március 29-én szűkebb körben igen komoly *Disznókő aszúsort mutatunk be a következő TOKAJMAGIC-en!
A tokaji Könyvbemutató eseménye, LaBorban (április 5), itt pedig a nyíregyházié másnap (április 6), s lesz egy ingyenes esemény a Sárga Borházban, a Tokaji Piacon is (április 14). Hamarosan találkozunk!