x

Ripka Gergely

Matyisák-Vízkeleti Pincészet: eszenciák és aszúk

A tarcali kádár és az eszencia

Matyisák Gábornál 2015-ben jártam először. Azon kevés tokaji pincék egyike, melynek létezéséről országos borverseny eredményei révén értesültem (ilyen is van). Lertam akkor is, hogy csendes, szerény figurája a tarcali közösségnek, lassan építgeti birtokát, de tele van szép tervekkel. S amellett, hogy hordókat és más szép kádár termékeket is készít, az eszencia készítésében, gyűjtésében találta meg az örömeit, céljait Hegyalján. Csak saját eszenciából 14 évjárata van, s ezek nagyrészt még elérhetőek nála (konvencionális alapborai egyértelműen alá vannak rendelve a legmagasabb minőségű aszúkülönlegességeknek). Szakmájából fakadóan talán nem lep meg senkit, hogy szereti hordóban érlelni borait, melyre pár extrém 99-es kísérletet mindjárt be is mutatunk. Eszencián belül pedig szűrt és szűretlen verziókat is kóstolhatunk nála, ha szerencsénk van:

Eszencia 2016.***

Rövid ideig üvegballonban érett, hordóban nem volt, alkoholja fé % körül van, színe fiatalos. Csipkebogyó, birs, friss lépesméz, akácméz és körte. Hihetetlen sokrétű és még nagyon fiatal illat. Megdöbbentően édes, magas cukorérzet (kb 480 g/l), kis diósság, viszonylag alárendelt savak (noha 2016 jellemzően a magas savak éve aszúkban). Sok fiatalos gyümölcs teszi sokszínűvé, élvezetessé, végtelenül édessé. Jó iránynak tartom ezt a stílust, az eszenciának ilyen ízorgia mellett nincs igazán szüksége kényszeres érlelésre, ami alatt csak veszít határtalan gyümölcseiből. 8+

 

Eszencia 2006.***

Ez már volt hordóban is. Sötétebb, borostyános árnyalat. Érleltebb illat, obligát eszenciás hecsedli, barnás árnyalatokat idéző, palackérett buké. Ízben a végtelenség bora, krémes, magas cukor után azonnal érkezik a véget nem érő saváradat. Érett kajszilekváros, dzsemes, sűrű konzisztencia, csoda ízek, halvány tercier dióssággal színezve, mely jól áll neki. 9

 

Eszencia 1995.**

Sötétbarna szín. Mézes tea, dió, a szekunderből tercierre váltó, érett aszúknál jellegzetes kávésság bukkan fel orrban. Sok cukor és sok sav mérkőzik meg a kortyban, és már az érett, tercier ízjegyek is határozott szólamokat adnak hozzá ehhez a kavalkádhoz. Olyan, mint egy nagyon idős lekvár a kamra mélyéről. Koncentrált, végtelen, diós, kesernyés utóíz, hosszan. Mégsem gejl, teljesen egyben lévő bor huszonhárom év után is. 7+

 

Eszencia 1975.*

Borkombináros időkben kiárusított tételek egyike, melyből köztudottan sokan betáraztak annak idején. Kávé, csoki, hordó illata. Ízben is felbukkan a kakaó, a csokoládésság, érettség, főként dióval, de a hosszú kortylefutás végén élő savassággal megtartva. Vakon nyolcvanas évekre tettem, mely szintén bizonyítja, hogy ezek a borok még egy másik korszakból is eltartható szerkezettel kerültek palackba. 7

 

Eszencia 1964.*

Szintén Borkombinátos tétel. Színe egyik tételnek sem tökéletesen tiszta már, és mély kávés árnyalatba csap. Csoki, kávé, tercier jegyek adják itt is az illatot. Krémes, vastag, telt ízek a korty közepén, palackérett csokoládé, kávé, de még bőven vannak erényei, szerkezeti szépségei, komplex, élvezetes ízei ennek is. 7

 

Eszencia 2008.*** (szűrt)

Sötét borostyán szín, de tükrös tisztasággal. Illatban felbukkan némi hordó, hecsedli és még mindig finom, friss barack, szellőzéssel pedig trópusi gyümölcsök: gyönyörűen fejlődik a levegőn. Határtalan, mély ízorgia: komplex, fiatalos, gyümölcsös, végtelen és sűrű. Most van kész állapotban, de még soká érlelheti az is, aki eltenne belőle. 9

 

Eszencia 2008.** (szűretlen)

Világosabb árnyalat és opálos megjelenés. Illatban határozottabb fás, pörkölési jegyek: kávé és a jellegzetes, eszenciás hecsedlisség. Robbanó íz, sokkalta erőteljesebb savasság, mintha fiatalabb, zabolátlanabb bor lenne, mint a szűrt ikertestvére. A nyelv hegyén azonnal robban egy fanyar, csípős érzet. Lecsengésében a hordó kávéssága bukkan föl, nektáros krémességgel, még kialakuló palackjelleggel. Biztos, hogy még fejlődni fog palackban. 8+

 

6 puttonyos tokaji aszú 1999.

Nyolc évet érett hordóban, most kerül forgalomba. Rumpuncsos, whiskys illat. Ízben is kávés, puncsos, égett karamellás hordós jegyeket mutat: a kevesebb több lenne, egyelőre a bor gyümölcseit, értékeit elmaszkolja a hordós érlelés íze, mely a palackban remélhetőleg előnyére fog majd alakulni. 6

 

5 puttonyos tokaji aszú 1999 (M)

Még mindig hordóban pihen, a cukrát is ledolgozta közben 6 puttonyos szint alá. Nem teljesen makulátlanul tiszat az illat. Ízben itt is vastagon jön a whiskys, kesernyés, hordóhatás. Szinte csak a fa, a cser, a vanília érezhető most benne utóízében is....

 

6 puttonyos tokaji aszú 2016 (M)

Valósággal parfümös, virágos muskotályosság érezhető orrban, egészen primer és fiatalos (éles váltás húsz év érettsége után). Ízben ugyancsak a hordóé a főszerep, némi disszonáns kesernyés ízmaradékkal az egyébként sok-sok finom gyümölcsös jegy után. Szép bor lehet belőle, ha a hordóból sikerül a nagy szerkezetnek lefaragnia idővel.


PROGRAMAJÁNLÓ:

Március 29-én szűkebb körben igen komoly *Disznókő aszúsort mutatunk be a következő TOKAJMAGIC-en!

tokaji Könyvbemutató eseménye, LaBorban (április 5), itt pedig a nyíregyházié másnap (április 6), s lesz egy ingyenes esemény a Sárga Borházban, a Tokaji Piacon is (április 14). Hamarosan találkozunk!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább