x

Ripka Gergely

MÁDI KÖRkép - TokajDry tételek 10-20 évesen

Idős mádi borok a pincék legmélyéről

Mádon aztán zajlik az élet mindig. - A borvidék központjává érett 2000-től, a dűlős terroirgondolkodás jelentős borműhelyeivel, 2009 körül egy grandiózus kooperációval (Szent Tamás, mádi palack stb), ami kicsit egész Mádra kihatva sok metamorfózison ment keresztül. A befektető pár hete ránk szabadította a MAD bubbles jelenséget, mely sokakban sokféle érzelmet váltott ki; azt ki lehet jelenteni, hogy osztatlan sikert nem aratott a piacon és erősen szembemegy a második mondatom értékeivel is (aligha lesz azonban mérhető hatása bármire is). Azt tudjuk, hogy a közösségi összefogás nem a kedvenc témája sajnos borászainknak, és én is gyorsan megtanultam az elmúlt 10 tokaji évem alatt, hogy a legfőbb gond a borvidéken az, hogy lassan bármilyen téma mentén képes két hegyaljai borász végtelen vitába bocsátkozni (építő párbeszéd helyett). Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a piaci pozícionálás terén koncepciózus játékszabályokkal mind a mai napig adós a borvidék (működő eredetvédelem, jól átgondolt termékleírás, dűlők értelmezése, árpolitika stb). Tíz borász így nyilván tízféleképp fog gondolkodni a szőlészkedésről, a borkészítésről, stratégiákról, kb mindenről. Pedig a Mádi Kör egyike a borvidék számos egyesületének, melynek furamód épp a szigorú eredetvédelem az egyik legfőbb programpontja, ezt a borvidéken belül is önállóan (településileg) értelmezi és szervezi, ami zajos visszhangokat generál. Rendszeres tematikus kóstolóinak legutóbbi szeánszán nagyon kíváncsi voltam, hogy a hosszú életűnek tartott mádi szárazak miképp érnek a palackban. A meglepetések nem maradtak el:

Royal Tokaji Furmint 2011

Tűzköves, elsőre a csavarzár alatt enyhén befülledt, redukciós hangulat, de nagyon szép mandulás és kortalan hangra vált, ami egy alapárú, közel kilenc éves száraz bortól gyönyörű teljesítmény. Kerek íz a meleg év tompább savaival, ölelő, melegebb tónusával. Nem öreg egyáltalán, jó inni, egyensúlyos korty, ami szinte hihetetlen (miközben nagy borászatok 11-es borai egymás után hullanak szét már évek óta). Egy egész kicsi alkoholtöbbletet tudnék felróni neki, de krémes, neutrális, körtés furmintosságát szerettem. Tiszteletteljes 6

 

Árvay Köves-Úrágya Furmint 2010

Erősen oxidált, reszelt almás illat, amire a nehéz év telepszik rá masszívan. Amiatt nem tudom hibáztatni a borászt, mert fiatalon elképzelhető, hogy sokkal szebb volt, de én azt gyanítom, hogy már évek óta elég öreg lehet ez a bor (a 10-es tételek mind gyorsan öregedtek). Ízben kimondottan nyersek, bántóak a savak (12-ről indult, 7.5 g/l lett), szárít, tapad, cseres. Hiába az 5.2-es cukor, a sok esővel biztos az extrakt is felugrott. A botritisz és az előnytelen érettség sajnos így is elviszi az ízeket… 4+

 

Lenkey Furmint 2010.*

Ezek a mádiak aztán nem adják ám föl. Pont ebből a gatya évből két bort is elhoztak. De azt kell mondjam, Lenkey Géza burgundi palackos szárazai 2010-ből tán a legelegánsabbak, amiket valaha készített (a 2007-es Úrágya-Köves száraz máslása azért megint más dimenzió). Déli gyümölcsök, citrusok, narancs, citromhéj, haribo és csodás természetesség sugárzik belőle, csak kapkodja a fejét az ember az előző bor után: ez is 2010-es bor?! Furcsa dolog ez az analitika… Mert a fickós (állítólag 8 fölötti sav) persze itt is feszes, szárít, de annyira nem sorjás, hogy bántson. Jól áll neki, vagánnyá teszi. Ételt kér a bor, hosszú sós utóízével is. Nagyon egyedi stílus, csiszolt, izgalmas, amiben még a botritisz is elegánsan van jelen. Bármulatos 6+

 

DemeterVin Birtokfurmint 2009

Mogyorós, nugátos jelleg, krémes illat: meleg év és Mád találkozása furmintban. Ízben félszáraz hangulat (pedig nem az), zsíros tapintás, mádiasan kövér korty. Kicsit nehézkes, vastag, de közben hosszú is, amit alkoholédesség zár. Szerény savait lenyomja a darabossága. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor még ereje teljében van, öregedésnek semmi durva nyoma. Tekintélyes alkohol, tán egy kis túlérett alapanyag tartja kondiban máig. Hamisítatlan mádi furmint. 6

 

Pelle Szent Tamás Furmint 2009

Tűzköves, érett, köves, nugátos jelleg kapcsolja össze aromatikában az előző 9-es borral. Hasonlóképp vaskos ez is, nehézkes, túlzó, csípős alkohol (a szürettel talán megcsúszhattak a dolgok). Ez is nagyon jellegzetesen mádi bor, de itt már a nehéz ihatóság felé billenve. Pozitívumként elmondható, hogy nem öregszik viszont ez sem… 5+

 

Barta Öreg-Király Furmint 2008

Az első száraz forgalmi tétele Bartának. Nagyon visszafogott (Homonnás) illat. Halvány oxidáció bujkál benne, markáns újhordóval. Ízben az évjárat magas savai dominálnak, Homonnás feszességgel, szárítással. Mégis hosszú, hordós és cizellált bor, rajta egy tehetséges borász kézjegyével. Érettsége mellett élnek a savai még, lendületet adnak a bor mögé és szép sós ízekkel búcsúzik. 6

 

**Szepsy Szent Tamás Furmint 2008

Emlékszem erre a borra (nehéz lenne megindokolni, hogy a két másik Szepsy tétel mellett ez miért kívánkozott ebbe a sorba). Jópár éve egy Szent Tamás sorban is már eléggé büdi volt, sajnos a fülledt, gumis, merkaptános jegyek most sem kerültek el minket. Halvány citrusok maradtak csupán, de összességében punnyadt, eléggé lefelé menő irányt vett a bor, sok szépséget nem tartogat az illat. Ízben is öregedő, érett, nehézkes, nem elegáns, a komplexitásából még őriz körvonalakat, erős savakat, de a fénye sokat kopik a levegőn is (kár tartogatni)... 5

 

**Szepsy Szent Tamás Furmint 2007.*

(Megtudtuk, hogy mindegyik Szepsy bornál nagy palackvariancák voltak tapasztalhatók, pedig ezek a palackok a pincénél pihentek mostanáig.) A három legjobb valaha készült Szepsy Szent Tamás közt van, nekem az első nagy élmények egyike (tiszta Miklóssy hordós tétel egyébként, akár a Mandolások). Érett sárga húsú gyümölcsök, narancsolaj, narancshéj árad illatából, Szepsynél 2007 jól sikerült (aztán a különböző dűlők sajnos vegyesen fejlődtek a palackban: a Nyulászó egy magasabb cukorral pl gyönyörű lett). Széles, vastag, pufi, hosszú, krémes és kerek ízvilág. Szárító, tiszta ízek. Nagyon mádias, gazdag, savakban elég szolid, valamicskét tompult is a hajdan nagy (***) bor. Még éppen elkaptuk a csúcsa közelében. 6+

 

Lenkey Kishegy Tíz év után Furmint 2006

Géza első komolyan hozamkorlátozott évjárata (Szepsy tanácsa nyomán). - Tőkénként 6-8 fürt (amit mostanra azért jelentősen átértékelt a borász, s inkább adott tőle kondíciójára alapozza a fürtszámot). A név pedig arra utal, hogy tíz évig nem került forgalomba a bor. Mily  szép érettség orrban, finom érett és kandírozott narancsosság, tipikus tokaji furmintos palackbuké, a szebb kiadásban, a borász definiált stílusával. Kár, hogy ízben azért már érett, öreg, üresedik, oxidált, diós jegyekkel… Sokat ígérő illat után sajnos ízben nem tud felzárkózni. 5

 

**Szepsy Úrágya Furmint 2003.**

Aztán megtörténik a csoda. Ahogy a legenda is tartja: a 03-as Szepsy szárazak el lettek kénezve, egy éve egy parádés Hárs is bizonyította ezt, de különösen ez a bor volt ebben a kérdéskörben eklatáns példa. Ifjabb Szepsy István sem csinál ebből titkot: 1997-2000 között nem is hoztak ki önálló száraz bort (kísérleti évek), 2000 és 2002 Királyudvar címkét kapott, és aztán 2003 lett az első száraz Szepsy száraz évjárat (hozzá kell tegyem azért halkan, hogy ezt követte még 2-3 kísérletezős évjárat száraz borok terén, ahogy sokaknál másoknál is).
Leírni is döbbenet, de fiatal illat! Gyönyörű érett, déli gyümölcsöket konzervált a bor. Fiatalos, sárga húsú, primer aromák intenzív bukéja. S ami a legszebb, ízben ennek tökéletes folytatását élvezhetjük: húsos, harapható, hosszú bor. Vastag, eszméletlen őserővel, a gazdagság évéből. Hihetetlen mélység és komplexitás, gyönyörűen kimunkált test. Aligha tekinthetjük ezt tudatos végkifejletnek, de hiába: a kénhasználat bizony sokmindent eldönt egy bor utóéletében, és bizony a furmint hajlamos igen csúnyán érni a palackban (ez most itt sok-sok évet csúszik szerencsénkre). 7+

 

Orosz Gábor Király Hárslevelű 2000.*

Illatban elsőre kicsit oldschool jegyek, érettség, palackbuké érezhető, aztán jönnek a hársas cukorkaboltos illatok, szépen definiált fajtajelleggel, a hárs gyönyörű érési jegyeivel. Ízben a meleg évből ez is elég vastag, hibátlan szerkesztésű, minden hedonisztikussága ellenére egyensúlyos. Hosszú és varratmentes kerek egésszé állt össze (alacsony, 5.8-as sav mellett az 5 gramm cukor parádés arányokkal bír). Soha nem kóstoltam ezt a bort, de még mindig formában van nagyon. Meglepetés a javából! 6+

 

Tokaj Classic Király Furmint 1999

Ahogy erről a borról sem tudtam, és arról sem, hogy bárki Mádon 2000 előtt hasonló száraz bort készített volna. Ezt viszont hamarabb kellett volna kóstolnom. Sajnos az oxidáció megette, a reszelt alma eluralta illatát. Ízben testes, széles, vastag bor. Vannak még erényei, tartja szerkezetét, nem esett szét, de a diósság (botritisz) eléggé domináns érett jelleggel ruházza föl. Kerek és egyensúlyos tétel (6.5-ös savval és érezhetően magas extrakkal: 26 g/l). Mindenképp izgalmas élmény volt. 5+

 

Köszönöm a meghívást Somogyi Gergelynek és a Mádi Körnek!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább