x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC – Best of 2006: Aszúk a csúcson

Tíz éves a Táncoló

Úgy látszik, ez most egy ilyen aszús trip, amin épp ülök, ismét Tokaj legösszetettebb, legsokfélébben megélt boráról fog szólni egy poszt. - Aki emlékszik még a 90-es évekre, tudja, mekkora ívet húzott akkor az aszú minősége 99-re. Aki emlékszik még a 2000-es évekre, az tudja, mekkorát szóltak az első Nagy Tokaji Szárazak. Emiatt kicsit akkor kevésbé figyeltünk talán az édesekre, a klasszikus tokajiakra, pedig volt ott egy pár évjárat, ami ékes példája annak, Tokaj mennyire nagyszerű minőségre képes például aszúban. Ilyen volt 2006 is.

Abból az évből Szepsy István és mások dűlős száraz borai tényleg új fejezetet nyitottak Hegyalja történetében, tán az első igazán tudatos évjárat volt 2006 akkortájt. De talán már kevesebben emlékszünk rá, hogy aszúban is kiváló volt/lett 2006. Fiatalon is csodás sav-cukor egyensúly, ami most érett állapotában is tipikus példája a kiegyensúlyozott, stabil évjáratnak. Késői tavasz, hektikus, nem igazán meleg, inkább mérsékelt (szép savat adó) nyári idő után egy csodaszép, meleg hosszú vénasszonyok nyara tette ezt az évet naggyá. Mostanra csúcsra értek ezek a borok, így összeszedtem a kedvenceimet, hogy a Borganika fogásaival, baráti közegben aszúzhassunk egy jót, várva a csodát, ami talán nem is maradt el most sem.

Pár éve elhatároztam, hogy ha 10 éves lesz a blog, akkor azt 2006-os aszúkkal fogom megünnepelni, annyira mellőzött csodának éreztem ezeket a borokat. Akkor ebben még nehéz volt igazán hinni, hogy összejöhet: volt olyan, hogy hónapokig nem írtam, olyan érzésem is volt közben, hogy befejezem az online-t, de akkor ez a remek kóstoló sem jött volna össze. Az esemény még szebben alakult aztán, mint ahogy évekkel ezelőtt terveztem: gyönyörű aszúk, jó társaság (egyik bor sem volt dugós vagy oxidált), remek hangulat mellett:

 

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2006.**

Fiatalon rajongtam érte. A tehetséges Bai Pisti fejezte be a bort és palackozta le. Idő közben orrban megjelent a borban a gomba, grillázs, fa, kukorica, érettség, és elsőre kissé zavart az illat, de aztán nyílik. A kor megmutatkozik már rajta, de ez ebben a formában még szép és az évekkel bizony egyik aszút sem kerüli el ez az állapot. Széles és magas aszú egyszerre: sok kajszi, dzsúzos, dzsemes vonal, de elképesztő savakkal, szuper édességgel összefonódva egy gyönyörű egységgé. Példás balansz, hosszú íz, tökéletes szerkezet és egyensúly egy nagyon jól fogyasztható aszúban. Tankönyvi (Decanter WWA Gold Medal). 8+

 

Oremus 6 puttonyos tokaji aszú 2006.**

Nagyon szerettem volna innen is az 5 puttonyost bemutatni (hisz ezeknél a nagybirtokoknál, ahol az aszú a legfontosabb bor, ott az 5p a zászlós bor), de sajnos már a pincének sincs belőle, pedig atyaég mekkora bor volt az. Érdekes, hogy színben is, illatban is megjelentek a kor barnultabb jegyei. Érett, antik bútoros szekunder és tercier jegyek, halvány oxidációval. Ízben aztán lehengerlő: krémes, kajszilekváros, gazdag, hosszú íz, mely az 5 puttonyos után érezhetően súlycsoportot vált. Hömpölygőbb íz, de az évjárat szuper vibrálásával, mely még biztosan sokáig fog palackban alakulni, formálódni (egy picit kár az illatért...). 8

 

*Bott Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***

Pár éve, amikor kóstoltam, egyértelmű szerelem volt. Nagyon mély illat, a sor tán legkomplexebb, legösszetettebb és még legkevésbé megállapodott bukéja, mely biztosan sokáig fog még érni. Már orrban is súlyos bort, sejtet, grillázsos, elegáns botritiszes gombássággal. Elképesztő struktúra, hosszúság, a hömpölgyő íz ellenére is tökéletes elegancia, csiszolt, finom részletekkel. Hosszú savak, hihetetlen szerkezeti gazdagság, mozgékonyság, végtelenség. Nem lehet vele betelni. Erős 9

 

**Demeter Zoltán 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***

Tavaly januárban Temesvárig utaztam, ahol Szövérdffy Szép Zoli barátom jóvoltából valamennyi aszút megkóstolhattam DZ-tól. Ott is ez a 6-os volt a legragyogóbb gyöngyszem. A 13-as extrém savaknak ebben mondjuk fontos szerepe van, ahogy az illat csonthéjasokat, például dzsemes szilvát idéző jegyei is nagyon egyedivé teszik ezt a szépen érő aszút. Feszes, kifejezetten citrusos savú, hosszú, elképesztő savasságú és lendületű aszú. Időtlen bor, melynek a kibontásával még ne kapkodjanak a szerencsés tulajdonosok (s ahogy mondani szoktam, engem feltétlen hívjanak meg az alkalomra; a dugóval óvatosan 2006 és 2007 környékén hazánkban igen gyenge volt a dugószéria). 9-

 

**Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***

Borigo 100 pont (2011). Szepsy érezte, hogy az évjárat erős savakat fog adni, ezért az Úrágya és Szent Tamás későbbi szüretéból szárazó alapborral próbálta ezt finomhangolni. 240-es cukor lett ebből és 9-es sav, ami egyértelműen már a mádi, telt, vastag irányba visz minket az aszúk univerzumában. Illatban sajnos már ott van egy elég markáns kukorica, ami egyértelmű korjegy és gyümölcsből kevesebbet tartogat számunkra. Lassan bújnak elő belőle a 2006-os aszúknál jellemző krémes, fehércsokis jegyek. Aztán fiatalos, szinte még fejlődő íz jön, krémesen terül szét a szájban, hosszú, nagyon édes, alárendelt savakkal, de végtelen hoszú és határtalan nemesség és pátosz árad minden ízéből. Olyasmi egyéniség, aki ha belép a terembe, mindenki észreveszi, mindenki figyel rá. 9-

 

Alana Tokaj Aszúeszencia 2006.***

Extra limitált szériás pince, mely Németh Attila Gábor (Mátra) és fivére (USA) kooperációjából indult útjára. Azóta is a tengerentúlon kerülnek értékesítésre a borok, bár eléggé nagy a csend újabban a pince körül (a Bortársaságnál elvétve lehet találkozni száraz mádi tételekkel NAG címkével). Attila izgalmas egyéniség, amolyan atomvillanás-szerű az a minőség, melyet az Alana képvisel (késői szüretek, aszúk), jellegzetes mádi terroirkarakterrel, mélységgel, de egyelőre kiváltságnak tűnik egyáltalán találkozni velük...

Valószerűtlen illat: lila virágok, orgona, lonc, barackdzsem, parfüm, szappan, melyért a tekintélyes muskotálytartalom a felelős. 300 fölötti cukor (egy már nem létező borkategóriában, melyet Ronn Wiegand szerint talán visszasírhatunk még egyszer, ha az aszú ismét sikeres lenne és előhúznánk utána valamit a kalapból). Elképesztő gazdag korty, virágos, bukés ízek, ezen a ponton sem tagadhatja le muskotályosságát. Brutális hossz, szálazhatatlan szerkezet, sajátos tömörség, lekvárosság, óriási és időtlen bor, végtelen lecsengéssel. Felejthetetlen egyéniség. Kicsúszik rá most a 10 (már indulnék is érte....Kaliforniába). 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább