x

Ripka Gergely

Negyed évszázad megbízhatóság Hegyalján

25 éves a Disznókő

Nehéz lenne mondani még egy olyan birtokot Tokaj környékén, ahol ennyire stabil és precíz minőséggel volt dolgunk a kezdetek, a rendszerváltás óta. Akármilyen borkategóriáról beszélünk, a Disznókő mindenben nagyon kiszámítható a magas minőséget tekintve. Nyilván az aszú a legfontosabb boruk, de mint nagyborászat, a piac tőlük is elvárja már a megbízható száraz bort, ami náluk belépőbor és nem több, a magaslatokat az édes borok jelentik, melyek late harvest és szamorodni alapokon nyugodnak. Mészáros László bevezetőjében is elhangzott, hogy az AXA Milessimé cégcsoport ugyan számos történelmi borvidéken készít borokat (Bordó mellett, Burgundiában, Portóban is), de Hegyalján kellett a legkreatívabbnak lenniük. Annyival egészíteném ki, hogy a legbátrabbaknak is itt kellett lenniük. Márpedig a Disznókő forradalmat indított a 90-es évek aszúival. Mérföldkövekkel ünnepeltük a 25 év komoly munkásságát:

Disznókő Tokaji Dry Furmint 2016

A Disznókő száraz furmintban is az első következetes birtokok egyike. Ugyanaz a feszes, tartályos, egyenes vonalú stílus a kezdetek óta. Ami kiemeli így fiatalon a mezőnyből az kedves, enyhén virágos illata, mégis neutrális tisztasága, krétássága. Harmad része almasavbontott. Finom savú, száraz, tiszta ízű furmint most is, közepes hosszal. Nagyon korrekt belépő bor. 5

 

Disznókő Lajosok Furmint 2015

A termőhely Rákóczy Lajos nevét viseli. Mindössze 1424 palack készül a birtok dűlős ritkaságából. Egész fürtös préseléssel készült. A közel 8-as savat 4 gramm cukor kerekíti és ahogy korábbi évjáratokban is, ebben is akad bőven hordó. Fás, karácsonyi fűszeres, vaníliás buké. Mély íz, határozott savak, intenzív hordóhasználat jellemzi. Tíz hónapot töltött tölgyfában. 5+

 

Disznókő Lajosok Furmint 2009

Kicsit visszafogottabb illat, és meglepően fiatalos formában tartja magát (kereskedő polcáról véve egy éve nem győzött meg a 2012-es kiadás érett formája, poszt az egyborok közt). Kishordó 11 hónapig! A fától egy kicsit közhelyes fehérbor: puncs és gumisság keveredik. Ízben is jobban ráül a fa a kelleténél, sok vaníliával, krémességgel, lustább (6.3-as) savval. Halványabb 5

 

Disznókő Late Harvest 2015

A szamorodni kiegészítéseképp tűnt fel a pincészet palettáján a késői szüret, egyfajta fiatalosabb, érthetőbb stílusra hangolva, bombabiztos minőséggel évről-évre. Itt is egészfürtösen préseltek, 8 hónapos kishordós érlelés. Mézédes az illata, narancshéjjal, aszalt kajszival, koncentráltsággal. Enyhe fa díszít. Finom édesség. Rövid bor, kevés a sav is, de mégis hihetetlenül egyben van és elegáns így is, szuper gyümölcsösséggel! 6

 

Disznókő Late Harvest 2007

Jóval zártabb, kopottabb illat, benne citrusokkal, szép botritiszességgel. Ez is rövidke egy átlag tokaji édeshez képest. Nem öregszik. Érezhetően kevesebb, pár hónapos hordót kapott. Diszkrét, visszafogott, de elegáns mégis a sav-cukor összjáték. A 104-es cukrot a 7.7-es sav remekül támogatja. Azt kell mondanom, mindkét late harvest nagyon egyben volt ma. 6

 

Disznókő édes szamorodni 2000

Klasszis aszús év. A termés egy részét bogyózták, prés előtt áztatták, másik részét egyben préselték, tartály után 20 hónapot volt kishordóban. Érezhetően érett illat: kukoricás is kicsit és nagyon érdekes, ahogy a melegség (a forró évből) visszaköszön orrban is. Visszafogottabb íz, melyben a meleg tapintás ugyancsak érezhető. Szépen tartja magát, de mi már ne tartogassuk soká. 6

 

Disznókő 1413 édes szamorodni 2012

Teljesen aszús fürtrészeket bogyózták, héjon áztatták, majd tartály után kishordóban érett ez is max 15 hónapig. Kicsit nekem ez a bor mindig magas illót mutat, s a fa is érződik elég intenzíven, orrban nem szokott meggyőzni. Ízre viszont krémesebb, hosszabb, jóval intenzívebb lefutású például a late harvesthez képest. Vastagabb is, szép egyenúllyal, jó ihatósággal, mézes édességgel a korty végén. Izgalmas bor, kár az illatért. A koncentrációja miatt azért 6

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2009.•

A birtok egyik legfontosabb borkategóriája. Nem egy klasszikus aszús év (szüret elején koncentrált alapanyaggal, aztán tragikus esőkkel). Murcis áztatás. Kizárólag furmintból készült. Az újfát itt is érezni illatban! Hosszú, visszafogott savú, édes ízű bor. Krémes, picivel magasabb bor a szamorodninál, de mégsem túlzó vagy hivalkodó, amilyenek sokszor az aszúk tudnak lenni (pedig itt még a cukor is magas egy Disznókőhöz képest: 184 g/l). Ez a könnyed elegancia, intelligens szerkesztés teszi a birtok aszúit oly egyedivé. 6+

 

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2006.••

A bor és az aszúszemek fele furmint, a többi részén hárs és zéta osztozik. Nagyon száraz ősz, kevés de tökéletes aszúszemmel. Nagy évjárat! Részben boros, részben murcis áztatás. Jellegezetes disznókős arányok: 140-es cukor, 9.3-as savval. Viaszos, tisztább aszúillat, gombával, grillázzsal, szép palackérettséggel, a csúcsán van. Parádés egyensúly és feszesség szájban, a sav és a cukor izgalmas párbeszédével. Érzetre mindkettő sok, valóságal sziporkáznak a szájban, imádnivaló gyümölcsökkel. 8

 

Disznókő KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2011.••

A dűlős csoda eddig mindössze hatévente vált valósággá. A Kapi sorozat legfiatalabb palackos tagja eddig a 11-es. Remek termőhelyi adottságok, 100 % furmint, háromszori szedés, murcis áztatás. Illatban valamiért ma ebben a borban is a fát éreztem meghatározónak. Fiatal, javában fejlődő illat. Hosszú, melegebb tónusú íz. Krémes és nagyon fiatal még. Hihetetlen rétegzett és mély aszú. Misztikus egy dolog ez az analitika megint: 10-es a sav, 164-es a cukor, de a meleg év mégis némiképp lágyít a boron...felülírva a matekot. 8

 

Disznókő KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 2005.•••

Esős nyár után remek vénasszonyok nyara tette nagy aszús évvé. Késői aszúszedés, murcis ázással. Némi illó, ami azért idővel visszább húzódik, teret ad a kajszinak és a csodás érettségnek. Hihetetlen egyedi struktúrájú és rétegzettségű bor. Csodálatosak az évjárat vibráló savai (10.7 g/l). Sokkalta élénkebb a kistesónál. Ízben is a jellegzetes kajszi és a finom botritisz teszi felejthetetlen borrá. Az illat miatt csak 8+

 

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú ’A hetedik’ 2002.••

Csak zéta került a borba. Ismét klasszis év, korai aszúsodással (augusztus 29-én már szedték alapanyagát). Színben mélyülünk egy árnyalatot. Gombás, grillázsos, poros, érett karakter, fával. Ízgazdag, hosszú, lekváros, kajszidzsemes, szépen érett ízek. Maga a csoda. Zéta létére váratlanul magas teljesítmény, aszú létére pedig mértékletes és diszkrét, kifinomult elegancia! 8

 

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 1999.•••

A nagy 1999-es aszúk savai átírtak mindent, amit előtte Tokajról a világ gondolt. És a legszebb, hogy ezek a borok valós bizonyítékai annak, hogy a legjobb évjárat aszúi mintha nem öregednének meg soha, még csak így 18 évesen válnak felnőtté. Ennek a bornak 12.6-os a sava. Tompa, puskaporos illat, sok gombával. Illatra visszafogott, vegetális, egyáltalán ne egy illatbombát várjunk. Ízre aztán hihetetlen, mennyire kortalan. Csodás, kirobbanó savérzet ad rezzenéstelen fókuszt a rendkívüli komplexitáshoz. Száraz lecsengés. Annyira vitális aszú, hogy szinte még fiatalnak hat. Végtelenül hosszú és a 18 évéből gyakorlatilag semmit nem érezni. 9

 

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 1995.

Annyira nem volt kimagasló év. Száraz nyár, szeptembertől már botritisz és erős töppedés. Gombás, enyhén oxidált hangulat (pláne két ennyire tökéletes évjárat közt nézve). Kicsit már koros ízben is, oxidált, kávés hordós ízek. Még épp élvezhető, igaz gyümölcsei jócskán megkoptak (a pince 2030-ig jósolja eltarthatóségét, azért az merész becslésnek tűnik, én inkább ezzel a borral visszautaznék vagy 15 évet, ha lehetne). 6

 

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 1993.••

Amellett, hogy kimagasló évjárat, ez a bor megjelenésekor megváltoztatotta a modern aszúról kialakult képünket. Az ellenőrző szervek meghurcolták, de a pince felvállalta az újstílust és az elsöprő piaci siker el is döntött mindent. Érett, barnás tónusú szín. Hecsedlis, citrusos és egyszerre vegetális. Ízben elképesztő savak fogják össze a bort. Hosszú. Ilyen savérzet nélkül lehet, hogy már kicsit tompulna egyébként, de mégis egyenes tartású, izgalmas a korty. Csupa erő ez az aszú ma is, kávés, csokis lecsengéssel búcsúzva. 8 

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább