x

Ripka Gergely

Egy nap az Aszúért//#2.

5 puttonyosok: 2000-2010.

Közvetlenül a nem rég posztolt 6 puttonyos sor (+ebéd) előtt kóstoltuk meg az alábbi izgalmas aszúsort. Egészen pontosan a Tokaj Reneszánsz borászainak 5 puttonyosai kerültek a poharakba, mégpedig évjárat szerint sorrendbe állítva. Bevallom, kissé elvesztettem a fonalat afelől, mi is lenne most a csapásirány a Reneszánsz célkitűzéseiben, tevékenységében. Az mondjuk tény, hogy az egyik első borvidéki szintű összefogás volt, mely tematikus rendezvényeken próbált fölvonultatni egy átfogó merítést az autentikus hegyaljai pincékből. S teszi ezt a Reneszánsz nem csak budapesti évjáratbemutatóval egybekötött sétáló kóstolón, a Tokaj Nyitányon. - Több külföldi aktivitás is szerepelt programjukban. Újabban talán picit csendesebbek, dolgoznak a Borjourral karöltve a Nyitány közönségének megfiatalításán is, most pedig bekapcsolódtak az aszú-brand újratervezésébe is.

Az aszúnapon Mészáros Gabriella narrációjában 2000 és 2010 közötti évjáratokat vizsgálhattunk meg vakon, 5 puttonyos aszúkon keresztül (csupán az évjáratok ismeretében). Kedvelem az 5 puttonyosokat. -  Borszerűbbek, befogadhatóbbak és sokszor egyáltalán nem adnak kisebb élményt, mint a magasabb cukorral palackozott aszúk, a jelleg és a műfaj maga viszont ennél a kategóriánál válik egyértelműen, kételyek nélkül komplexebbé, különlegesebbé, vagyis aszúvá. Külön érdekes volt itt rácsodálkozni néhány nagy visszatérőre, akárcsak a jó és gyengébb évjáratok közti különbségekre. Nyolc év ezeknek a boroknak tényleg meg se kottyan! De hogy ne csak én csodálkozzak már:

Dereszla 5 puttonyos tokaji aszú 2010.**
Fiatalos szín. Ásványos illat, füst, dohány, kő, pici vanília, krémesség, de mindenekelőtt citrusok. Jó egyensúly, egyáltalán nem telít el. Sok-sok gyümölcs, friss, vidám, nagyon virgonc korty. Izglmas aszú egy gyengébb, ám lehengerlő savú évből. Száraz, feszes, szikár a vége. Tökéletes kezdet. Ha valaki nem iszik édes borokat, ezzel fárasztanám, míg meg nem kóstolja. 8

Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 2009.*
Virágos, szőlős, muskotályos illat. Melegség társul az illathoz, aszalt kajszival, banános, édes gyümölcsösséggel. Klasszikus aszú íz, sok barackkal ismét, felülreprezentált cukorral, egyensúlyt biztosító, mégis szolgaibb savakkal. Egy pici kávé/fa az ízmaradékban uralkodóvá válik. Összességében egyszerűbb szerkezet, a muskotálytól bukéboros jelleg tapasztalható meg benne. 7

Erzsébet Pince 5 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Pörkölési jegyek és melegség árad illatából. Füstös, fás buké, grillázzsal, fűszerekkel, némi tompasággal, fedettséggel. Ízre meglepő aztán a hosszúsága. – Ez a fő erénye ennek a tételnek. Testes aszú, sok cukorral, édes kontúrokkal (ami erre az évjáratra annyira tán nem is jellemző). Savai is lágyabbak, alárendeltebb szerepet kapnak. Meglepően mézes aszú 2008-hoz képest. A végén meleg a korty. Hagyományos kézműves pincére gyanakodtam eleve... 7+

Béres 5 puttonyos tokai aszú 2007.**
Évjárathű, klasszikus, minőségi, barackos aszúillat, némi botritisszel és magasabb illóval. Meghökkentő savak, pici fa és sok-sok gyümölcs. Nem mondhatnám teljesen az évjárathoz igazodónak ezt a bort sem. Hosszú, kissé populáris íz. Könnyen levesz a lábunkról, különösebb meglepetések nülküli, mégis oly hibátlan aszúbor. Egyszerűen szép. A profi tehnológiai háttér sejthető volt itt is. 8

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2006.***
Finom, jelleges, kristálytiszta aszús illat: tea és barack a fő jegye, krémes fehércsokival (jellemzője az évjáratnak). Kifinomult, cizellált, mély, súlyos illat. Pazar! Hosszú íz, kivételes összhatás. Jó sav melletti ideális cukor ad kitűnő egyensúlyt. Szuper arányokkal bír. Végtelen hosszú, sok primer jeggyel, még most is fiatalos gyümölcsökkel. Mégis sűrű, összetett világot tár elénk. Már a Tokaji Őszön is azt éreztem, hogy az esemény talán legszebb bora volt. Nincs mese: a Pajzos oly sok év hallgatás után visszatért, oda kell figyelni rájuk: 8+

Royal Tokaji Birsalmás 5 puttonyos tokaji aszú 2005.*
A kor jegyei 2005-től kezdtek a borokban valóban határozottá válni (a fiatalabbak fogyasztásával nem kell kapkodni még). Érett, kissé oxidált, old school illat. Karamell, grillázs, főtt gyümölcsök. Ízre aztán komolyabb hangra vált. Némi kávé és fa, kesernye, magas cukor, hosszúság a jellemzői. Izgalmas paraméterek, bár a cukor (192 g/l) nem teljesen integrált, később zárkózik föl mellé a sav. Nehéz értékelni. Egyszerre van benne egyfajta markáns érettség és izgalom is. 7+

Gróf Degenfeld 5 puttonyos tokaji aszú 2004.*
Enyhe illat, visszafogott. Rövid, könnyed, picit már érett hatást kelt ez is. Jók a savai, de az íz intenzitása legfeljebb közepes a 6-os, 7-es borokhoz mérve. Hígabb, egyszerűbb aszú az eddigiek után. Körtés íz, marmeládos kesernyével a végén, szinte kaparja a torkom és egyúttal melegnek is hat. 6+

Patricius 5 puttonyost okaji aszú 2003.**
A nagy évjáratok jellemzője minden bizonnyal a szebb, elhúzódó palackérés is. Meleg évjárati jegyek és szép érettség együttesen jellemzik. Dohány, avar, aszalt gyümölcsök, de visszafogott és moderált formát öltve. Krémesebb hatású a korty. Soknak tűnik elsőre a cukor, enyhébb a sav, de mégis egyensúlyos a bor. Hosszú és meglepően vitális még ma is. Elejétől a végéig kivételes lendület jellemzi ennyi idő után is… 8

Sauska 5 puttonyos tokaji aszú 2002.*
Nem is tudtam, hogy Sauska címkével készült 2002-ben aszú… Diós, érettebb, fakérges, karamelles, finom sherrys, gombás illat. Krémes, mézes teás, gyümölcsös és fás íz jön aztán. Édes a vége. Utóízében narancshéj. Szép az egyensúly és pohárban is sokat fejlődik, noha az érett jegyek kissé már felülkerekedtek azért benne. 7

Hétszőlő 5 puttonyos tokaji aszú 2001.*
Füstös, pörkölt fás illat, minimális gyümölccsel. Jó a cukor, kevésnek érződik a sav. Hosszú, vastag, meglepően nagy szerekezet 2001-ből. Krémes, gazdag, koncentrált aszú, mégis egyszerűbb, egydimenziós ízek jellemzik az előző nagy évjáratok után. Édes a végszó. Erényei azonban így is számottevőek tekintetbe véve, milyen nehéz évben kellett megszületnie. 7+

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2000.*
Mélyebb, aranylóan ragyogó szín. Szarvasgombás, felismerhetően disznókős illatok! Erre játszanak rá szépen az élénk savak, mellette ott a szintén jellemző krémes hatású gyümölcsösség is (legalábbis jobb hasonlat nem jut eszembe). Hosszú és kivételes szerkezet jellemzi, a remek egyensúly mellett. Pici kesernye van a végén. Nagyon szépen érik. 7+

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább