x

Ripka Gergely

Egy nap az Aszúért//#2.

5 puttonyosok: 2000-2010.

Közvetlenül a nem rég posztolt 6 puttonyos sor (+ebéd) előtt kóstoltuk meg az alábbi izgalmas aszúsort. Egészen pontosan a Tokaj Reneszánsz borászainak 5 puttonyosai kerültek a poharakba, mégpedig évjárat szerint sorrendbe állítva. Bevallom, kissé elvesztettem a fonalat afelől, mi is lenne most a csapásirány a Reneszánsz célkitűzéseiben, tevékenységében. Az mondjuk tény, hogy az egyik első borvidéki szintű összefogás volt, mely tematikus rendezvényeken próbált fölvonultatni egy átfogó merítést az autentikus hegyaljai pincékből. S teszi ezt a Reneszánsz nem csak budapesti évjáratbemutatóval egybekötött sétáló kóstolón, a Tokaj Nyitányon. - Több külföldi aktivitás is szerepelt programjukban. Újabban talán picit csendesebbek, dolgoznak a Borjourral karöltve a Nyitány közönségének megfiatalításán is, most pedig bekapcsolódtak az aszú-brand újratervezésébe is.

Az aszúnapon Mészáros Gabriella narrációjában 2000 és 2010 közötti évjáratokat vizsgálhattunk meg vakon, 5 puttonyos aszúkon keresztül (csupán az évjáratok ismeretében). Kedvelem az 5 puttonyosokat. -  Borszerűbbek, befogadhatóbbak és sokszor egyáltalán nem adnak kisebb élményt, mint a magasabb cukorral palackozott aszúk, a jelleg és a műfaj maga viszont ennél a kategóriánál válik egyértelműen, kételyek nélkül komplexebbé, különlegesebbé, vagyis aszúvá. Külön érdekes volt itt rácsodálkozni néhány nagy visszatérőre, akárcsak a jó és gyengébb évjáratok közti különbségekre. Nyolc év ezeknek a boroknak tényleg meg se kottyan! De hogy ne csak én csodálkozzak már:

Dereszla 5 puttonyos tokaji aszú 2010.**
Fiatalos szín. Ásványos illat, füst, dohány, kő, pici vanília, krémesség, de mindenekelőtt citrusok. Jó egyensúly, egyáltalán nem telít el. Sok-sok gyümölcs, friss, vidám, nagyon virgonc korty. Izglmas aszú egy gyengébb, ám lehengerlő savú évből. Száraz, feszes, szikár a vége. Tökéletes kezdet. Ha valaki nem iszik édes borokat, ezzel fárasztanám, míg meg nem kóstolja. 8

Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 2009.*
Virágos, szőlős, muskotályos illat. Melegség társul az illathoz, aszalt kajszival, banános, édes gyümölcsösséggel. Klasszikus aszú íz, sok barackkal ismét, felülreprezentált cukorral, egyensúlyt biztosító, mégis szolgaibb savakkal. Egy pici kávé/fa az ízmaradékban uralkodóvá válik. Összességében egyszerűbb szerkezet, a muskotálytól bukéboros jelleg tapasztalható meg benne. 7

Erzsébet Pince 5 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Pörkölési jegyek és melegség árad illatából. Füstös, fás buké, grillázzsal, fűszerekkel, némi tompasággal, fedettséggel. Ízre meglepő aztán a hosszúsága. – Ez a fő erénye ennek a tételnek. Testes aszú, sok cukorral, édes kontúrokkal (ami erre az évjáratra annyira tán nem is jellemző). Savai is lágyabbak, alárendeltebb szerepet kapnak. Meglepően mézes aszú 2008-hoz képest. A végén meleg a korty. Hagyományos kézműves pincére gyanakodtam eleve... 7+

Béres 5 puttonyos tokai aszú 2007.**
Évjárathű, klasszikus, minőségi, barackos aszúillat, némi botritisszel és magasabb illóval. Meghökkentő savak, pici fa és sok-sok gyümölcs. Nem mondhatnám teljesen az évjárathoz igazodónak ezt a bort sem. Hosszú, kissé populáris íz. Könnyen levesz a lábunkról, különösebb meglepetések nülküli, mégis oly hibátlan aszúbor. Egyszerűen szép. A profi tehnológiai háttér sejthető volt itt is. 8

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2006.***
Finom, jelleges, kristálytiszta aszús illat: tea és barack a fő jegye, krémes fehércsokival (jellemzője az évjáratnak). Kifinomult, cizellált, mély, súlyos illat. Pazar! Hosszú íz, kivételes összhatás. Jó sav melletti ideális cukor ad kitűnő egyensúlyt. Szuper arányokkal bír. Végtelen hosszú, sok primer jeggyel, még most is fiatalos gyümölcsökkel. Mégis sűrű, összetett világot tár elénk. Már a Tokaji Őszön is azt éreztem, hogy az esemény talán legszebb bora volt. Nincs mese: a Pajzos oly sok év hallgatás után visszatért, oda kell figyelni rájuk: 8+

Royal Tokaji Birsalmás 5 puttonyos tokaji aszú 2005.*
A kor jegyei 2005-től kezdtek a borokban valóban határozottá válni (a fiatalabbak fogyasztásával nem kell kapkodni még). Érett, kissé oxidált, old school illat. Karamell, grillázs, főtt gyümölcsök. Ízre aztán komolyabb hangra vált. Némi kávé és fa, kesernye, magas cukor, hosszúság a jellemzői. Izgalmas paraméterek, bár a cukor (192 g/l) nem teljesen integrált, később zárkózik föl mellé a sav. Nehéz értékelni. Egyszerre van benne egyfajta markáns érettség és izgalom is. 7+

Gróf Degenfeld 5 puttonyos tokaji aszú 2004.*
Enyhe illat, visszafogott. Rövid, könnyed, picit már érett hatást kelt ez is. Jók a savai, de az íz intenzitása legfeljebb közepes a 6-os, 7-es borokhoz mérve. Hígabb, egyszerűbb aszú az eddigiek után. Körtés íz, marmeládos kesernyével a végén, szinte kaparja a torkom és egyúttal melegnek is hat. 6+

Patricius 5 puttonyost okaji aszú 2003.**
A nagy évjáratok jellemzője minden bizonnyal a szebb, elhúzódó palackérés is. Meleg évjárati jegyek és szép érettség együttesen jellemzik. Dohány, avar, aszalt gyümölcsök, de visszafogott és moderált formát öltve. Krémesebb hatású a korty. Soknak tűnik elsőre a cukor, enyhébb a sav, de mégis egyensúlyos a bor. Hosszú és meglepően vitális még ma is. Elejétől a végéig kivételes lendület jellemzi ennyi idő után is… 8

Sauska 5 puttonyos tokaji aszú 2002.*
Nem is tudtam, hogy Sauska címkével készült 2002-ben aszú… Diós, érettebb, fakérges, karamelles, finom sherrys, gombás illat. Krémes, mézes teás, gyümölcsös és fás íz jön aztán. Édes a vége. Utóízében narancshéj. Szép az egyensúly és pohárban is sokat fejlődik, noha az érett jegyek kissé már felülkerekedtek azért benne. 7

Hétszőlő 5 puttonyos tokaji aszú 2001.*
Füstös, pörkölt fás illat, minimális gyümölccsel. Jó a cukor, kevésnek érződik a sav. Hosszú, vastag, meglepően nagy szerekezet 2001-ből. Krémes, gazdag, koncentrált aszú, mégis egyszerűbb, egydimenziós ízek jellemzik az előző nagy évjáratok után. Édes a végszó. Erényei azonban így is számottevőek tekintetbe véve, milyen nehéz évben kellett megszületnie. 7+

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2000.*
Mélyebb, aranylóan ragyogó szín. Szarvasgombás, felismerhetően disznókős illatok! Erre játszanak rá szépen az élénk savak, mellette ott a szintén jellemző krémes hatású gyümölcsösség is (legalábbis jobb hasonlat nem jut eszembe). Hosszú és kivételes szerkezet jellemzi, a remek egyensúly mellett. Pici kesernye van a végén. Nagyon szépen érik. 7+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább