x

Ripka Gergely

Új szelek fújnak Mádon

Kóstoló Szepsy Istvánnal, 5 év után

Hosszú ideje nem kóstoltunk Szepsynél. Voltam nála nyáron interjú végett. Utána meghívást is kaptam. Jártam is nála, ha Mádon jövet-menet kérdésem volt, de kóstolni 2010 óta nem nyílt alkalmam nála. Véletlenek persze nincsenek. Talán most jött el újra az ideje... Akinek volt már ebben része (ajánlott), az tudja, hogy vele egész más élmény borozni, mint bárki mással. Pillanatok alatt a hatása alá tud vonni bárkit. Általa másképp látjuk Tokajt, kicsit másképp látjuk magát a bort is. Szepsy István látásmódjával sokminden új megvilágításba kerül (ahogy magát a borvidéket is képes volt megváltoztatni a rendszerváltás után). Pedig a maga puritán valóságában nincs itt semmi csodafegyver: Szepsy István alázattal áll a látogatók elé, köveket mutat, bort tölt és mesél, őszintén, szívből, átéléssel olykor meghatóan. A hatás pedig nem marad el soha. Így évek múltán sem.

A 2000-es Úrágya átütő sikere óta még több év eltelt már. Sokat alakult maga Szepsy István és a borai is. A tanulási folyamat nem ér véget soha. Jöttek új dűlők, előtérbe került a szamorodni, s eltűntek komplett márkák a Szepsy sorból (pl. Király hárs, cuvée). Láttunk azóta sok új borászatot felcseperedni. Igazi titánok, kritálytiszta stílusok. Lettek újabb és újabb kedvenceim nekem is (ahogy mindenkinek), de Szepsy Istvánt mégis körülveszi valamiféle megnyugtató energia. Talán a nagyság, a legenda is közrejátszik ebben. Jönnek tőle a történetek sikerekről, díjakról, nehézségek ellenére is átvészelt időszakokról. Jönnek a szebbnél szebbnek mutatkozó borok is egymás után, közben egyszer csak órák teltek már el… S míg a mondanivaló, a konkrét üzenet lecsapódik, akár napok is eltelhetnek. Valahogy így van ez Szepsy Istvánnál, koreográfia és kínos modor nélkül.
Nem tudok és nem is szeretnék már pátosszal írni, valószínűleg nem is kell. Szorítkozzunk tehát a legfőbb változásokra, amik Szepsyéknél az elmúlt években végbementek: (1) Tállya képbe került a látómezőben, - a sok történelmileg kiemelt területnek és az andezitnek hála Szepsyék immár a Hasznos, Bányász és Sasalja-dűlőkből is készítenek szelekciókat. (2) Dűlőszelektált aszúk megjelenésére még egy nyári interjú közben tett utalást a borász; hamarosan tehát könnyen lehet, hogy aszúban is lehetőség nyílik a termőhelyek összehasonlítására. (3) Hűtött acéltartályok használata száraz borokban már régóta tervben volt a pincénél, de csak a 13-as tételek erjesztésénél ment át a gyakorlatba. Ez pedig érzésem szerint a legfontosabb változás, mely a leginkább átírja a megszokott képletet. Óriási a stílusbeli változás az alábbi 13-as Szent Tamásnál: egy modernebb, kortársabb, tisztább végeredménnyel!
Maga Szepsy István és nagyon sok fogyasztó tud a tényről, hogy száraz Szepsy borokban (főleg a korral) nem kívánatos illatjegyek jelentek meg, melyek kénvegyületeket, gumisságot idéznek (a borász egyszerűen „büdiként” emlegeti a jelenséget, mely hol felbukkan, hol eltűnik idővel a pohárból, palackból). Az itt kóstolt 13-as borban semmi nyoma ennek. Örömteli, hogy egy elismert borász szembenéz problémás helyzetekkel és megoldást keres! Ez a fajta kritikára nyitott szemlélet, a fejlődésre való törekvés szintén egyfajta nagyságot jelent, s még tovább erősíti a birtok kiérdemelt csillagát.
Ezeken túlmenően a Szepsy boroknál az új tokaji palackba zömmel üvegdugó fog kerülni. Az éves palackszám 70-80 ezer palackot céloz meg a birtokon; a száraz sor ugyanis egyre bővül (a 12-es évből dűlős borok egyáltalán nem kerültek forgalomba). A 13-as boroknál áremelkedésre lehet számítani.  Röviden ennyi. A kóstolási sor következik:

*Szespy Szent Tamás 2013.**
Nem meglepő: elsőre picit fülledt az illat az üvegdugó és a friss palackozás miatt is, de hamar eloszlik és amit utána kapok, az több, mint megnyugtató! - Friss, krétaporos, lisztes, enyhén csirízes illat, melyből lassan bújnak csak elő a gyümölcsök, de jönnek szépen. Abszolút mai, kortárs felfogású száraz bor. Szepsysen telt és tömör is közben. Maradt benne cukor, mégis elegáns, lendülete van és parádés egyensúlya. Óriási, hosszú, ásványos íz jellemzi, meglepő savakkal, feszességgel. A hűtött erjesztéssel merőben más stílus köszöntött be Szepsyéknél ezzel a csiszoltsággal…talán először írtam föl esetében ezt a jelzőt. 7+

*Szepsy Furmint 2012.*
Trópusi gyümölcsös az illat, intenzíven, kövesen. Szélesebb a korty, érezhetően dúsabb idomok mindenütt, ami az évjárat és a mádi hangulat okán sem meglepő. Mégsem nehéz ez a bor. Elegáns, szép, sok gyümölcs tölti ki, finom sav ad neki tartást. Mindezt sok korábbi dűlős borban is oly szívesen tapasztaltam volna. 6+

*Szepsy Szepsy 2011.
Fülledtebb, nehéz illat, a már említett „büdivel”. Mégis a Szepsy borok egy korábbi érájának lenyomata ez az illat. Szájban is elég lustának tűnik, kesernyével, laposabb hangulattal. Krémesség emel valamit a hangulatán, ami persze fát is jelent, s kicsit kár, hogy a korty végén az alkohol is felvillan… 5+/6

*Szepsy Urbán 2011
Itt is fülledstég és kénhidrogén érezhető. Nehéz, meleg illat, amibe mandula csempész némi örömet. Erőteljes viszont a sav, tompa kesernyébe torkollik ugyan. Köves, fás, kissé cseres és nyers bor, kevesebb eleganciával. Remélem azért, hogy az idő talán szelídíthet még rajta… 5+/6

*Szepsy Szent Tamás 2010.*
Hanem ennek a bornak igazán tudtam örülni. Kiejezetten petrolos, rajnais palackérettséget mutat, tűzköves, sárga gyümölcsös díszekkel teleaggatva. Friss, penge sav. Élénk, hosszú, vitális bor így 4 év után, egy sanyarúbb évből is. A sanyarú év valahmennyire érződik is, de ez a bor él, és élni is akar, amitől egyszerre virul is. Lendületes, ásványos, az utóízében jelzésnyi kávés hordóval. 7

*Szepsy Szent Tamás 2008.*
Itt is a petrol a vezető jegy. Mellette barack, rajnais, tűzköves tercier hangulat szövi át az illatát. Érett, barackos ízekkel találkozom a kortyban is. Édes és puha a felszíne. Érdekes, mennyire formába lendült most, pedig egy-két éve nagyon fülledt volt. Érett savakat mutat, a végén fahordós jegyekkel, finom, beépült vaníliával. Szépen összeértek a részletek, és ez az oka, hogy nem mondanék le teljesen a két 11-es jelöltről sem… 6+

*Szepsy Király 2009.*
Itt is érezni némi gumit és ként. Nehéz és széles orrban (a két 11-es bort idézi). Nem tiszta egészen. Ami azt illeti, kóstoltam már szebb formában is ezt a bort. Ízben aztán mégis a hárs kedvessége, szerkezete valahogy túlmutat a fenti furmintokon. Ez a bor nem könnyű, sőt súlyos darab, de textúrában ad valami szépet mégis a hárslevelű, amit semelyik fajta sem tud a világon. Van benne amúgy cukor. Mély, komoly, telt bor, testben talán a legnagyobb a sorban. Nektáros, barackos, virágos ízekkel fegyverez le mégis. 6+

*Szepsy Szamorodni 2009.**
Persze az édes borok ismét diadallal koronázzák az estét. Kristálytiszta és nemes illat: tobzódó, kívánatos gyümölcsök, melyekben a jól ismert barack, nektarin a főszereplő. Tetszik ez a stílusos botritiszesség (aligha tud egy gomba ennél finomabb lenni). Mézes teás íz, meglepően hosszú és krémes korty, s mivel nem volt ez egy klasszikus aszús év, ezért egy picit diszkrétebb édes bor ez tokaji, mádi kontextus mellett. Nem a gigászi paraméterekról szól, intelligensebb, elegánsabb irányból fordítja rá a figyelmet Tokaj ízeire. Nagyon jól esik inni, ahogy lelassul picit minden a korty közben, s mégis tele van a bor energiával. 8

*Szepsy Aszú 2007.***
Meglep, mennyire visszafogott és kimért az illat. Alig-alig van neki. Aztán az íz krémes, fiatal, nem is igazán nyílt még ki teljesen. A korty első fele rezzenéstelen, szinte nem is mutat semmit, csak a második felében kapom meg a mézes, nektáros komplexitást. Ott persze óriási és hosszan cseng le a lenyelés után. Magas beltaralmi értékek. Fiatal aszú, ne kapkodjunk a felbontással! Most még 8+

*Szepsy Aszú 2005.***
Extravagáns aszú. 5 éve is kóstoltam ugyanebben a pincében. Azóta is mindig meglep. A 2005-ös édes borok mélyülő színe ne ijesszen meg senkit. Csodásan fejlődik. Ő már ereje teljében van, felnőtt korára pedig egy óriás lett…nem is akármilyen és szerintem nem is akármeddig lesz majd ilyen. Narancsos, barackos, aszalványokkal teli, emelkedett illat. Csodás a szerkezet, csodás a struktúra. A sav magassá, a cukor teltté teszi. Vagány és végtelen hosszú bor. Óriási élmény. Életem egyik legnagyobb aszúja. Vastag 9

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább