x

Évjárat értékelő

„Milyen évjárat volt?” – FRISSÜLŐ ÉVÉRTÉKELÉSEK: 1995-től NAPJAINKIG

2015 * * * *

Tokaj környékén kiegyensúlyozottan induló tenyészidő. Folyamatos nyári kánikula, extrém kevés csapadékkal. Gyors érés a forróság miatt, amit az öreg ültetvények bírtak jobban. Száraz borban jó évjárat, de a botritiszesedés is korán megindult.

Tovább

2014 *

Tokaj-Hegyalján kihívásokkal teli év, sok esővel, soha nem látott betegségekkel. Nehéz volt megvédeni a szőlőt. Korai botritiszesedés, de végül volt, aki édes bornak való alapanyaggal ki tudott hozni valamit a viszontagságos évből. Országosan sem kecsegtetett sok jóval.

Tovább

2013 * * * * *

Tokajban virágzáskori rossz idő miatt változó kötődés. Meleg nyár, de csapadék is volt egész évben. Remek savak. Végre kitűnő kilátások jó minőségű aszúborokra, de szárazakban is izgalmas sav-cukor szerkezet tudott megvalósulni, megfelelő időzítés mellett.

Tovább

2012 * * * *

Nagyjából összállt a 2012-es évjáratértékelő is, kicsit ugyan megkésve a korábbi évekhez képest. Mondjuk ennek megvan az az előnye, hogy már a borok is faggathatók ebben a kérdésben. Röviden összefoglalnám a főbb ismérveket 2012-vel kapcsolatosan.

Tovább

2011 * * * *

Nagyon úgy fest, hogy 2011 ismét próbára tette a borászok nagy részét hazánkban. Mondhatjuk nyugodtan azt is, hogy szinte 2010 ellentéte volt az év. Gyakorlatilag országosan egyértelműen korai esztendő volt. Érzékelhető volt, hogy május-júniusban itt-ott szinte már hólyagosodott a szőlő, s a termés is kielégítőnek ígérkezett mennyiségre.

Tovább

2010 *

Bátran tekinthetjük 2001 után a következő gyenge évnek. Bár a borisszának nagyon nincs oka panaszra...az a 8 év nem múlt el nyomtalanul (ld alább). Ám, ami a borágazatból élőket illeti: amint arról már többször szó volt az elmúlt hónapokban, 2010 kezdettől fogva balul indult.

Tovább

2009 * * * * *

Érdekes, hogy nem csak a kezdetekkor, de azóta is töretlenül, szinte mindenütt jobbnak tartják még 2000-nél, 2003-nál is 2009-et! Meglehet, hogy ennek egy része reklámfogás (mindenütt elég kiadós, egészséges volt a termés), de abban is biztos vagyok, hogy a borászok tudatossága, letisztuló koncepciója is sokat segített, hogy a szó legszorosabb értelmében élni tudjanak a tökéletes alapanyag adta kivételes lehetőségekkel!

Tovább

2008 * * * *

Szintén részint homály és hordó fedi a borokat egyelőre. Sok az ellentmondás, de sokan 2006-hoz hasonlítják (Szekszárdon, Villányban 2007-nél gyengébbnek mondják), de 2002-höz is hasonlítható. Szepsy István komolynak, szikárnak, összetettnek, ígéretesnek nevezi az évjárat borait.

Tovább

2007 * * * * *

Végletek előzmények nélküli éve, mely nem nagyon hasonlítható máshoz (bár 2000-hez sokban hasonlított). Délies, lendületes, vastag, érzéki és lágy borok éve (Villányban például itt-ott a 2006-osnak megfelelő színvonalú borokkal). Jó érettség, egészséges alapanyag minden fajtánál (későieknél is), részletgazdagság, buja komplexitás volt jellemző, ha a szüretet megfelelően tudták időzíteni!

Tovább

2006 * * * * *

Ma már egyértelmű, hogy nagy vörös és komoly fehérborok vonatkozásában is az egyik legelegánsabb évjárat volt az elmúlt évtizedben. Hosszú volt a tél, de csapadék és hőmérséklet tekintetében átlagos (bár a fagy néhol okozott károkat). Nehezen induló év volt a 6-os, és eleinte felét sem ígérte annak, amit végül adott nekünk.

Tovább

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább