x

Ripka Gergely

Tokajiak és a magyar sajtok esete

Izgalmas párosítások a Zsendice Sajtboltból

A bor egyik legjobb barátja a sajt, szokás mondani. Tóth Tamás Antal pár éve leköltözött Hegyaljára párjával, Krisztával együtt. Sokakkal megesett persze már az, hogy Tokaj hívószavának nem tudta ellenállni. A média világából érkező Tamás azonban sajátos érzékenységgel közelít a hazai gasztronómiához is: ehhez a kóstolóhoz például ő sütötte az áfonyás kenyeret (és nem adja a fel ambícióit helyi pékség vonatkozásában sem), közben pedig szépen csendben sajtboltot üzemeltet Pesten, Zsendice néven a Hold utcában. De a mai történet onnan indul, hogy a tokaji borászok provokációján felbuzdulva a Kakas-dűlőben Tamás rendezett egy sajt-bor kóstolót, ahova meghívta a környék megbecsült borászain túl Ficsor Árpádot Dunaharasztiból és Buzás Attila Sándort, vagyis az Őrségi Ínyesmestert, hogy meséljenek és persze tehén és kecskesajtokkal kóstolhassuk össze a tokajiakat mindenféle kategóriában. S hogy mi illik a furminthoz ha pezsgő, ha csendes, ha édes. Leírjuk szépen sorban:

Patricius Brut Pezsgő 2015

Citrusos, fiatal, friss pezsgőillattal indul. Pici, finom gyöngyök és egy szép érlelt furmintosság mutatkozik ízében. Jóleső dosage, finom édességgel, szép tokaji pezsgő. 6

(SAJT: Csengőtej – pusztazámori friss juhsajt és Sándor Tamás – faszenes érlelt tehénsajt)

 

Chateau Dereszla Tokaj Vintage Pezsgő 2015

Egészen friss degorzsálás. Abszolút tokajról mesél minden rezdülése, de az autolízis elegáns briósos, kenyeres jegyei is megvannak benne szépen. Kimondottan nagy buborékok jönnek aztán a kortyban, sok friss gyümölccsel, laza, lágy, könnyedebb vonalon mozog. 5+

(SAJT: Őrségi Ínyesmester – chevrett, kékpenészes, érlelt kecskesajt)

 

Tokaj Kikelet Kassai hárslevelű 2018.*

Friss palackozás. Egyértelműen hársas, virágos vonal orrban. Ízben nagyon elegáns simaság jellemzi, visszafogott savakkal, sok szép gyümölccsel díszítve. Kecses, sima, bájos bor, attól a borásztól, akinek ez a legszebben megy a borvidéken. 6+

(SAJT: Tebike, kisalföldi félkemény juhsajt.)

 

Carpinus Hárslevelű 2017

Van benne 4-5 % muskotály, ami azonnal érezhető is kirobbanó virágosságában. Nagyon szépen elkészített bor, vélhetően irányított erjesztéssel, magabiztos tudással. Laza, illatos, konnyed, roppanó savú bor, sok primer gyümölccsel és a muskotály kellemes színeivel díszítve. 5+

(SAJT: Sándor Tamás diós töltött tehén camambert)

 

Chateau Dereszla Kabar 2017

Hordóvanília eléggé meghatározza illatát most. Ízben is széles, erősen hordós karakterű bor, melegítő alkohollal. Szerkezetében rendben van ez a bor, érezhetően szép alapanyag volt, de kicsit a fa ráül az ízre, kár érte... 5

(SAJT: Ficsor Árpád lyukas sajt, Dunaharaszti)

 

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2017.*

Gyönyörű, magabiztos illat, egyelőre fiatalos, primer jegyekkel, a jellemző barakonyis karkakterrel. Ízben is érezhető a termőhely, hosszú, kecses hárslevelű, elegáns, nagyon fiatal és hosszú, minden erénye megvan és még biztosan sokáig érni fog a palackban. A sor kétségtelenül legszebb, legmagabiztosabb száraz bora. 7

(SAJT: Őrségi Ínyesmester - Szentlászlói kékpenészes, búzaszalmával megerősített testű pikáns kecskesajt)

 

Oremus Mandolás 2017

Orrban kókusz, vanília, hordó. Ízben széles, jó savú, komoly beltartalommal rendelkező furmint. Szárító, feszes, citrusos savú bor, melyben azért a tokaji termőhely is remekül megjelenik. 6

(SAJT: Őrségi Ínyesmester - Szentlászlói kékpenészes, búzaszalmával megerősített testű pikáns kecskesajt és Szilágyi Tobor bodrogközi rúzsos tehénsajt)

 

Oremus Mandolás Furmint 2007

Szép érlelt jegyek tercier aromatika. Érett íz, sósság, hosszúság jellemzi, némileg már oxidáltba hajló jegyekkel, de épp csak annyira, hogy ez tíz esztendő után még megbocsájtható, sőt végül elegánsan érett legyen. 5+

(SAJT: Sándor Tamás - Trifla szarvasgombás töltött tehén sajt, Szilágyi Tibor zempléni hegyvidéki érlelt tehénsajt)

 

**Demeter Zoltán Furmint 2018

Felismerhetően fajélesztős, intenzív, direkt, de nagyon szép tiszta primer illattal indul. Ízben a forró év magas alkoholja eléggé jelen van, de ahogy ilyen korában mindig, így fiatalon nagyon finom fehér gyümölcsösségben, körtében birsben gyönyörködhetünk. Makulátlan, elegáns, tiszta értelmezése a száraz furmintnak. 6

(SAJT: Ficsor Árpád hosszú érlelésű kemény tehénsajt)

 

Kikelet Late harvest 2011.*

Sárga szín és érett zöldes déli gyümölcsöket idéző illat. Szép édesség, kifinomult ízek, melyek ennél a bornál soha sem a harsány tokajiságról vagy a magas cukorról, hanem egy sokkal érzékenyebb egyensúlyról tanúskodnak szerényen. Meleg évjárati jegyek, hosszú, de kompaktul összeérett íz, szép egyensúly és elegáns palackérettség, finom arányok, a végén egy kis kesernyével. 6+

(SAJT: La Fattoria di Mezőtúr Bivaly Mozzarella és Őrségi Ínyesmester Chevrefort, kék és rouge penésszel érlelt, pikáns kecskesajt)

 

**Demeter Zoltán Tokaji aszú 2003.***

Hihetetlen illat, sok barackkal, mézzel. Végtelen korty, árad belőle a kifinomult nemesség. Hosszú, 2003-ra jellemzően grillázsos-vajkaramellás íz, mely még mindig masszívan a csúcson van. Felejthetetlen és óriási egyéniség. 9

(SAJT: Őrségi Ínyesmester Chevrett, kékpenészes, érlelt, pikáns kecskesajt)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább