x

Ripka Gergely

Egy emlékezetes Árpád-hegy túra a dűlőkben

A tarcali Degenfeld élmények után ideális folytatásnak tűnik egy Árpád-hegy poszt. Remélem, jó lesz. Varkoly István családi pincéje alighanem az egyetlen olyan név, amely miatt Szerencset útba ejti az, aki ma izgalmas kortárs pincéket keres. A Varkoly család régóta foglalkozik borkészítéssel a szerencsi felső pincesoron, de az új, nagyobb méretű pincét csak nem rég vették birtokba (a régitől pár méterre). A családfő maga, mint tudjuk a tarcali Gróf Degenfeld Pincészet szőlésze, de számos telepítés köszönhető neki szerte Hegyalján. Köztiszteletnek örvendő, megbecsült szakember. Fia, Ádám nem rég jött haza új-zélandi tanulmányútjáról, és tele van ambíciókkal, tervekkel, hogyan fogja a megszerzett tudást saját borászatukban kamatoztatni. Helyes.

Ádám már az elején jelezte, egy pincelátogatás náluk nem csak 1-2 órás kóstolgatásból áll. A srác tényleg a szőlőben nőtt föl, ott lábatlankodott sokszor a szőlőben a borvidéket alaposan ismerő édesapja mellett. Ádám körbe is vitt a dűlőikben: Tarcal (az emblematikus Terézia kápolnától gyönyörű kilátással a Terézia, Zafír, Mézes mály-dűlőkre), Bodrogkeresztúr (Sajgó, Kakasok), Mád (Veres teteje, Betsek, Király: mind döbbenetes hangulatú részei a hegyaljai Cote d’Or-nak)…egész lenyűgöző, hogy mennyire ismeri az összes környező dűlőt is. Mindent megmutatott, mindenről vannak tapasztalataik, márpedig a tapasztalat a legnagyobb versenyelőnyt jelenti pont az olyan években, mint akár az idei (elképesztő lisztharmat-nyomás van a borvidéken). Talán fölösleges is mondani: valamennyi területük ’bezzeg-ültetvény’…”a Varkolyéké bezzeg milyen szép és egészséges”, mondhatják gyakorta a szomszédok. Ádám mellől szemlélve a kocsiban különösen szégyenletes látvány, mikor a legjobb adottságú termőhelyeken kell végigtekinteni a megmetszetlen, magára hagyott szőlőkön. Az ilyen hanyag gazdák ráadásul pont a tisztességesen művelő és keményen dolgozó szőlészek számára jelentenek veszélyes fertőzési gócpontot, problémát. Ez is szemléletbeli dolog és olyasmi, ami miatt nagyon nehéz lesz eljutni például Wachau rendezettségi szintjéig. (Demeter Zoltán gondolatait kölcsönvéve: bioművelés ott lehetséges, ahol van kultúra; ahol az összes környező szomszéd elhanyagolja a szőlőjét, tombol a lisztharmat, ott természetes védelemmel szinte lehetetlen biztonságosan, sikeresen szőlőt termeszteni.)

Varkolyék és hozzájuk hasonlóan pedáns Prácserék (Erzsébet Pince) egyébként őscimborák, nem csupán a Degenfeldnél eltöltött munkakapcsolat kötötte tehát össze a két familiát: olyannyira jó a viszony, hogy a kezdetekkor együtt vásároltak területeket minden egyes dűlőben, majd kisorsolták, melyiknek melyik fele kié legyen. Így a két családi pince mindenhol egymás mellett művel szép rendezett szőlőket. Ezt nem tudtam én sem, de nekem nagyon szimpatikus, illetve a boraik ezért is izgalmas párok, melyeken a termőhely és a pincék stílusa is lemérhetők.

Szóval, ahogy a látványos vihar közelített a Mádi-medence felé Szerencs irányából, úgy lett ez a kiadós dűlőbejerás egyre tempósabb, végülis megnéztünk mindent. Ádám mesélt a terveikről, melyik panorámás helyre álmodtak meg házikót, melyik dűlőben fognak felújítani egy másikat, hol milyen fajtákkal foglalkoznak és melyik talajnak mi a sajátossága. Tényleg érdekes volt, és aki meglátogatja Varkolyékat, nyugodtan szánjon rá pár órát, hogy Ádám valóban professzionális idegenvezetése mellett körülnézzen a nagy alapanyag megszületésének helyein! Nem fogja megbánni senki. Így lehet aztán jól megérdemelten kóstolni:

Zafir 2012

A pince alapbora a megtekintett, tarcali, perlites, löszös dűlőből. Friss, citrusos, krétás, enyhén löszös-virágos beütéssel nyit az illata. Összesen négy hónapot töltött a bor másod, harmad és negyed töltésű hordókban. Tiszta az íze, jók a savai, élénkség is van benne, de alkoholja is erőt ad hozzá. Sok friss gyümölcs és ásványok is mutatkoznak szépen. Szép felütés! 5+

Király 2012

A szőlő 92/93-as telepítésű. Kövesebb, mélyebb, ásványosabb, szúrósabb illat. Hat hónapig volt hordóban, és maradt benne 5,2 gramm cukor. Van fa az ízében bőséggel, vastagabb, teltebb, súlyosabb, a cukrot érezni. Kis kesernye után a 14,5-ös alkohol is befűt ízében. 5+

Sárga muskotály 2013

A szép fehér riolittufás Sajgó-dűlő terméséből származik. Friss illatában csupa virág, némileg hűvös tónussal, behízelgően, de elegánsan. Friss, ropogós, modernebb muskotály Tele van lédús trópusi gyümölcsökkel. Szép. A sav 7,1-es, maradékcukra 11,5 g/l. 5

Hárslevelű 2008.

Ez is a Sajgóból van. Harmincegyes mustfokkal került be. Cukra: 120 g/l. Botritiszes, picit oxidált, szamorodnis, tercier-érett jegyek, mézességgel. Kissé hagyományosabb iskola. Ízre viszont nagyon rendben van. Hosszú édesség, sok friss barack, végén érintésnyi kesernye, de korosságnak semmi jele. Egészen komoly kis édes bor ez! 6

6 puttonyos tokaji aszú 1999.*

Hárslevelű alabor, a Királyból. A borvidéki borversenyen nem muzsikált valami szépen. Picit most is oxidált érzetű az illat, érettséggel, aszalt barackkal, kandírozott gyümölcsökkel, poros, botritiszes jegyekkel. Ízre sok a cukor, de az egyensúlyt megtartja az a kevés sav is. Csupa gyümölcs, hosszú lecsengés. Régebbi hordókban érett a bor, ami miatt van is egy kis old-school hangulat itt is (Ádám határozott szándéka, hogy ezek a jegyek háttérben maradjanak és az új iskola mentén készítse majd az édes borokat is). 7

Aszúesszencia 2002.***

Száz százalékban hárslevelű a Királyból. Cukra 240 g/l, 12-as savval. Tompa az illat, de aztán kivágódik belőle egy olyan eltéveszthetetlen és szépséges citromhéj illat, lime-mal, hogy kész…mámorosan vesztem el benne. Moderált, elegáns és új szellemiségű desszertbor, teljes irányváltás az előbbi után. Ízre is csupa citrus ebből a friss savú évből. Robban, feszes, hihetetlen vitális savakkal. Aki betárolna valamit ebből a kitűnő évjáratból, ezt nyugodtan merném ajánlani. Bombasztikus zárszó! 8+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább