x

Ripka Gergely

Friss aszúévjáratok lapzárta előtt

Meglepetések és régi, jól bevált kedvencek

Elnézést, a formálódó friss projektek némileg elvontak a blogposztoktól (nem csak a könyv, részletek természetesen hamarosan, kámingszún…stb), de cserébe nem akármi következik ma… Egy bő hete igen komoly szakmai közönség előtt tarthattam mesterkurzust friss aszús évjáratokat bemutatva a Winelovers Wine Awards első napjának zárásaként. Azt nem mondom, hogy nem izgultam szanaszét magam maser of wine-ok és külföldi szakértők előtt angolul, de az legalább biztos, hogy sikerült nekik egy csodaszép aszúsort gurítani 2019, 2018, 2017, 2016 és 2013 javából. Ezúton is köszönet a borászoknak a felajánlott tételekért: jó hírét viszik a borvidéknek ezek a tételek, az biztos. Ígértem összegzést is nekik a borokról. Íme:

 

Espák Pince 5 puttonyos tokaji aszú 2018

Hercegkútról indulunk. Birs, körte, fehér húsú almetermésűek. Eleven sav, Co2 pezseg benne (ami nem biztos, hogy szándékos volt érzésem szerint), aztán friss barackosság, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, szép test, visszafogott sav. Hosszúságában jellegzetes meleg évjárati karakter. 6+

 

*Disznőkő 5 puttonyos tokaji aszú 2019*

Modern klasszis. Visszafogott illat, fiatal, fejlődő, de nagyon tiszta fehér húsú gyümölcsök és gombás jegyek. Sok őszibarack, tisztaság, kerekség, modern, átható gyümölcsnektáros, nem testes. Olyan akár egy frissen facsart egzotikus gyümölcslé, de a legjobb, legtisztább értelemben. Érdemes lesz rá visszatérni később is. 7

 

Kvaszinger 6 puttonyos tokaji aszú 2019**

Szegilong és környéke. Tiszta barackosság, finom primer jegyek és gomba jelenik meg illatában. Finom kesernye, kis krémesség, jóleső sav teszi izgalmassá. Hosszú íz, kis kesernyével és némi érettséggel, nem csekély alkohollal a végén. Kicsit zárkózottabban viselkedett a sorban. Később ezt is tüzetesebben meg kell vizsgálnom az éréssel. 7+

 

Füleky 6 puttonyos tokaji aszú 2019**

Barackos, finoman gombás illat, sok-sok lédús déli gyümölcs, körte, birs, visszafogottság. Sok cukor, finom sav, szép egyensúly, makulátlanul tiszta ízvilág. Hosszú, krémes, gazdag íz, hamisítatlan délies aszústílus, amiben a savak kissé inkább a háttérből asszisztálnak, de pont így önazonos a bor. 8

 

*Royal Tokaji 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Mádi hangulatban folytatódott a sor egy nagy aszús évvel. Mély illat, finom érés jegyei, szép gomba, sok-sok őszibarack. Lédús gyümölcsök érződnek ízében, valósággal harapni lehet őket. Frissesség, baracklekvár, fiatalos szerkezet, barackmagos kesernye, szép egyensúllyal, vérbeli mádias szerkezettel. 7+

 

Pajzos 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Villanás, a sor legészakibb tagjával. Elképesztően, sőt kirobbanóan friss, déli gyümölcsös jegyek, sárga húsú egzotikus jegyek orrban. Finom fűszerek, citrusok. Valóságo csoda az egyensúly, modern arcél, hosszú savak, friss jelleg a pataki Megyerből (ez is egyedivé teszi, hisz inkább a Pajzosról szoktak aszút szüretelni a pincénél). A cukor teljesen eltűnik a sav mögött, kortalan, elképesztő fiatal szerkezet, finom fűszerekkel a végén. Erős 8

 

Péter 6 puttonyos tokaji aszú 2017*

A sor egyetlen löszös aszúja Tarcalról. Merőben más arcvonásokat is mutat minden téren. Meleg, mély illat, sok gomba, rózsa, hordó, kevesebb gyümölcs viszont. Illatos fajták is színezik, amit nem tagadhat le, lazább szövetével. Ízben mély, vastag, enyhébb sav, egyértelműen édes tónus, savakban enyhe és kissé szirupos hatás. Tipikus löszös aszú. 7+

 

**Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 2017***

Ismét mádi stílusgyakorlat. Mérhetetlen tiszta, tűpontos stílus. Fiatal, sárga húsú déli gyümölcsös illatokkal kényeztet. Koncentrált, komplex illat, és még most is kortalan. Ízben is hömpölyög, de végtelen savú, citrusos, barackos szépség, percekig tartó korty, lekváros, dzsemes, mézes végtelenséggel búcsúzva hosszan. Elképesztően szép és nagy bor. Nem is kérdéses a kerek 9

 

Harsányi 6 puttonyos tokaji aszú 2016***

Sárospataki klasszis. Fiatalon is nagyon tetszett. Szép lekvárosság, finom gomba, megnyerő és vonzó illat. Az év tipikus, eleven sava vibrál benne: feszes, szikár, sok-sok citrus színezi. Tipikus modern aszústilus, nagyon szép megfogalmazásban, eleven és hosszú sárga gyümölcsösséggel. 8+

 

Préselő 6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Erdőbénye is bemutatkozott két bor erejéig. Orrban citrusok, narancshéj, aromatikus, gyönyörű aszúillat, finom szúrósság, szép gomba és botritisz játéka mellett. Szép magas cukor, arányos, egyensúlyos íz. Fehércsoki, krémesség, hosszú, intenzív bor. Barack, méz, robbanó északias savakkal. Erős 8

 

Béres 6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Gomba, barack, finom érettség. Hosszú, lekváros, barackdzsemes íz, sok sav a végén, sok-sok citrus, finom barackosság. Vibráló savak mossák le a korty végét, sok citrussal. Csodás aszú, mely sokat fejlődött a palackban is. Mindkét bényei tétel hasított a sorban, de ez 2016- savai mellett egyáltalán nem meglepő, érdemes belőlük eltenni pár palackot (amíg még elérhető). 8

 

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2016***

Ismét Mád, de nem a szokványos stílusban. Buja almatermésűek, sok-sok primer gyümölcs, egyedi, fiatalos arcél, vonzó és komplex. Sok sav, feszes, modern, tiszta és rendkívül hosszú aszú, a sor egyik legszebbje, ez nem is kérdés. Az évjárat izgalmas szerkezet, sav-cukor összhangzatai, csupa finom, érett fehér húsú gyümölccsel, egzotikus jegyekkel feldíszítve. Makulátlan stílus. Bravó! 9

 

Bodrog Borműhely 6 puttonyos tokaji aszú 2013**

Részben lösz, részben vulkanikus termőhelyek aszúja mutatta meg az aszús 10 éves arcát a fiatal borok után. Szép érettség, visszafogott illat, gomba, grillázs, karamell. Sok gomba ízben is. Hosszú, hömpölygő korty, melyben sok friss gyümölcs, élő ,eleven struktúra, végül gombás, boritiszes utóíz mutatkozik. Némileg alább marad komplexitásban az előzőektől, de nüanszokról beszélünk. 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább