x

Ripka Gergely

A XIV. Pannon Bormustra nyertesei és tokaji édesei

Szerencsés módon ott voltam a 14. Pannon Bormustra díjátadóján. Az Onyx által megkomponált gálaebéd megindítóan hibátlanra sikerült. - Remek bor és étel párok, jó asztaltársaság, az itthon elérhető talán legmagasabb színvonalú éttermi élmény (a tonhal variációk, a marhapofa mellett nekem a marinált kacsamáj és a később még szóba kerülő desszert nyújtotta a legszédületesebb élményt). Igazi ünnep volt az idei esemény is, komolyan. A verseny a tavaly és tavalyelőtt megszokott színvonal mentén lett lebonyolítva 2013-ban is, amiért a Sziget Kft és a Nemes Richárd vezette in vino consulting felelt. A zsűritagok is elismeréssel adóztak az olajozott kóstolási szisztéma előtt és megismerhettek pár igazán kivételes adottságú magyar fajtát (mégha a nevük kiejtését még szokniuk kell is), és nem kevésbé izgalmas termőhelyet és borászt is. A komoly nemzetközi szakemberekből összeállított zsűri jelenléte és bírálata még mindig nagyon fontos ismérve a pannonhalmi borversenynek. Kicsit közelebb billent ez talán minket is egyfajta nemzetközi mérce felé (számos értelmetlen és eleve üres vagy kiüresedett egyéb borászati díjunk mellett).

A 2013-as díjazottak:

Legjobb vétel

Tokaj Kereskedőház – Grand Selection Tokaji Késői Arany 2011
Csobánci Bormanufaktúra – Siller 2011
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Macska 2012
Nyakas Pince – Aligvárom 2012
Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet – Badacsonyi Pinot Gris „Friss” 2012

Fehér csúcsborok

Barta Pince – Furmint 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Mézes-mály” 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Nyulászó” 2011
Villa Sandahl – Cappuccino Oil 2011
Kolonics Károly – Somlói Olaszrizling 2009
Tokaj Oremus – Mandolás Furmint 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Olaszrizling 2012
Somlói Apátsági Pince – Furmint 2011
Demeter Zoltán - Kakas 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Prior 2011
Sauska -Tokaj – Furmint Birsalmás 2011
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Lőcse Furmint 2009
Villa Sandahl – Magic Rain 2011
Első Magyar Borház – Szeremley Birtok – Badacsonyi Rajnai Rizling 2008
Bott Frigyes – Zöld Veltelini 2012

Vörös csúcsborok

Heimann Családi Birtok – Barbár Cuvée 2009
Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011
St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér superior 2009
Fritz Pincészet – Medicina Cuvée 2009
Takler Pincészet – Bikavér Reserve 2008
Fritz Pincészet – Cabernet Sauvignon 2009
Fritz Pincészet – Merlot 2009
Heumann Pincészet – Cabernet Franc 2009
Takler Pincészet – Regnum Cuvée 2007
Sauska – Villány – Villányi Kékfrankos 2011
Jásdi Pince – Ranolder vörös 2009
Takler Pincészet – Szenta-völgyi Kékfrankos 2009
Günzer Tamás Pincészete – Mátyás Cuvée  2009
Bujdosó Szőlőbirtok – Farkastanya 2009
Vesztergombi Pince – Turul 2011

Édes csúcsborok

Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
Tokaj Nobilis – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Holdvölgy Pincészet – Culture 2007
Tokaj Kereskedőház – Premium Selection Tokaji Aszúeszencia 2003
Dobogó Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Tokaj Oremus – 3 puttonyos Aszú 2007
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007
Kikelet pince – Tokaji Szamorodni édes Lónyai dűlő 2008
Babits Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – "3909" Tokaji késői szüret 2011
Bott Frigyes – Vinculum 2011
Bezerics Borház – Cserszegi fűszeres késői szüret 2011
Pelle Pince – Zsófia Cuvée 2011
Barta Pince – Furmint késői szüret 2010



Figula Mihály emlékdíj: Barta Pince – Furmint 2011
Gál Tibor emlékdíj: Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011 (szimpatikus és kedves utalás volt Heimann Zoltán rögtönzött beszédében, hogy a néhai Gál Tibor javasolta annak idején a szekszárdi borásznak a Sagrantino fajta kipróbálását bikavérben).
Champion díj: Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009

Vérzett a szívem, de csak rövidke időm maradt a díjazott tételek lekóstolására. Néhány száraz fehér után szégyenérzet nélkül vetettem rá magamat a (bizonyára idén is átlag fölötti pontokat besöprő) tokaji édesekre:

Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú 2005.***
Annyira remek összjáték volt az Onyx étterem (természetesen csokoládéra épülő) Gerbaud XXI. század nevű desszertjével ez a hatalmas bor, hogy bár idén nincs a díjazottak közt (nyilván nem is nevezték), de gondoltam, az eseményhez kapcsolom ezt a jegyzetet is. Elsőre nagyon elegáns botritiszes jegyeket mutat a borostyános árnyalatú bor: gomba, szarvas gomba, kandírozott trópusi gyümölcsök, méz és vanília. Ízre hosszú, hihetetlenül széles, mégis tengermély és fókuszált édes bor. Mindenki szemében egyértelmű a megdöbbenés körülöttem (nagyon jó figyelni az emberek arcát egy ilyen boros menü kapcsán, nem sokat beszéltünk a felszolgált borokról közben, de ennél a bornál mindenkinek csillog a szeme és mindenki érti, nem kell magyarázni, mindenki le van nyűgözve a tokaji aszútól; nincs is borleírás, mely jobban át tudná ezt adni). Krémes íz, lenyelni sem lehet annyira hosszú. Középkorú aszú, melyben a gyümölcsök már szárazra aszalódtak. Komolyabb, tekintélyt parancsoló fázisba lépett, de így is tökéletes-közeli formában van. 9+

Kikelet Lónyai Édes Szamorodni 2008.**
Épp ideje elfelejteni mindent, amit az elmúlt évtizedekben a szamorodniról tudni véltünk! Kandírozott gyümölcsök, kis botritisz illatban. Minden elegánsan, szépen, kortalanul és a pincére jellemző tisztasággal van jelen. Ízben a magas cukortartalom ellenére könnyed, üde, miközben precíz részletekkel bír. Az évjárat savai szinte metszőek, tisztán hagyják a szájat is. Hosszan tartó lendület, sok citrus, a végén halvány, narancshéjas kesernye bukkan föl benne. Vibráló, vitális és nagyon pontos szamorodni. 8

Szent Tamás Pince 3909 2011.**
Nagyon szerettem a 2010-es kiadást is (tavaly az is nyert), de ez a 2011-es talán még arányosabb lett. A Kikelet után érezhetően sokkalta frissebb bor, melyben a botritisz maximálisan átengedi a terepet a hihetetlenül intenzív primer jegyek buja szövevényének: ananász, licsi, egzotikus gyümölcsök hosszú sora teszi ellenállhatatlanná! Az íz alacsonyan indul, aztán hirtelen robban a magas cukor, majd hozzá kapcsolódnak a kiváló savak és az egész ív hihetetlen magasan tetőzik. Meglepő szerkezet, meglepő élmény. Példás sav-cukor arány. Friss, fiatal, kivételes beltartalmú és nagyon színpompás édes tokaji. 8+

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Tompább, visszafogott illat, kis kajszival. Ízre rövidebb, a tipikus citrusos lendület és a jól hasító sav adja lendületét és definiálja hűen a pince stílusát. Nem az intenzitásokról szól. Lazább aszúbor, alacsonyabb cukor, rövidebb íz, mely itt-ott nincs is igazán feltöltve tartalommal; vannak benne üresjáratok a fenti két szamorodni stílusú bor után (ami azért meglepett). 7+

Béres 5 puttonyos tokaji aszú 2007.*
Mélyebb, de ebben a mezőnyben sokkal kevésbé kifinomult illat, mely klasszikus új stílusú jegyekből és a forró év vonásaiból áll össze, de a tömény méz, virágok és vanília mellé elférne a polcon még frissességből és eleganciából több is. Az íz is 2007-es hömpölygést nyújt: sok cukor, komoly tartalom, de itt is kevés az élénkség egy kissé. Az egyensúllyal itt sincs probléma, de talán ha egy picivel több sav a hóna alá nyúlna, szebben, finomabban szólna minden részlet. 7

Szarka Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2009.***
A Champion-díj büszke tulajdonosa. Nagyon örültem, hogy idén egy kevéssé ismert, de nagy tehetségű fiatal borász részesült a kitüntető címben, és az igazság az, hogy a bort kóstolva nem csodálkozom, hogy ez a bor tarolt. Szarka Dénes a 2008-es Pelle aszúval már bizonyította nekem, hogy igen jó érzékkel nyúl az édes borok készítéséhez! Ez az aszú páratlan élmény (és 2009-ről nem ilyen kép él bennünk). Rögtön az illat egészen egyedi karakterű: friss csipkebogyó, birsalmasajt és trópusi gyümölcsök. Ízre egészen hihetetlen szerkezeti gazdagság, mindenben nagy, de az egyensúly hibátlan, sőt kivételes. Szinte hordóminta jellegű frissességű, lédús gyümölcsök. A botritiszes jegyek nem hivalkodnak itt sem, amitől viszonylagos könnyedség jellemzi, hogy az ember habzsolná! Érezhetően egyedülálló beltartalmi paraméterek. Nagyon hosszú, különleges textúrájú és hibátlan utóízű aszú. Felejthetetlen bor. 9

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2007.**
Tömör illat: poros, botritiszes, érett és széles spektrumú. Ízben komoly cukortartalom, amit épp elegendő savérzet mos le. Mádiasan zsíros, olajos, összetett és mély aszúbor. Középen egészen tömör, olyan mintha a száraz aszúszemet rágcsálnám. Tán több lédús gyümölccsel és élénkséggel kevésbé lenne tompa, most abszolút a súlyával, paramétereivel hengerel le (pláne a szinte könnyednek, de nem kevésbé édesnek, mégis sokkal szerethetőbbnek tűnő Szarka után). 8

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább