x

Ripka Gergely

A XIV. Pannon Bormustra nyertesei és tokaji édesei

Szerencsés módon ott voltam a 14. Pannon Bormustra díjátadóján. Az Onyx által megkomponált gálaebéd megindítóan hibátlanra sikerült. - Remek bor és étel párok, jó asztaltársaság, az itthon elérhető talán legmagasabb színvonalú éttermi élmény (a tonhal variációk, a marhapofa mellett nekem a marinált kacsamáj és a később még szóba kerülő desszert nyújtotta a legszédületesebb élményt). Igazi ünnep volt az idei esemény is, komolyan. A verseny a tavaly és tavalyelőtt megszokott színvonal mentén lett lebonyolítva 2013-ban is, amiért a Sziget Kft és a Nemes Richárd vezette in vino consulting felelt. A zsűritagok is elismeréssel adóztak az olajozott kóstolási szisztéma előtt és megismerhettek pár igazán kivételes adottságú magyar fajtát (mégha a nevük kiejtését még szokniuk kell is), és nem kevésbé izgalmas termőhelyet és borászt is. A komoly nemzetközi szakemberekből összeállított zsűri jelenléte és bírálata még mindig nagyon fontos ismérve a pannonhalmi borversenynek. Kicsit közelebb billent ez talán minket is egyfajta nemzetközi mérce felé (számos értelmetlen és eleve üres vagy kiüresedett egyéb borászati díjunk mellett).

A 2013-as díjazottak:

Legjobb vétel

Tokaj Kereskedőház – Grand Selection Tokaji Késői Arany 2011
Csobánci Bormanufaktúra – Siller 2011
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Macska 2012
Nyakas Pince – Aligvárom 2012
Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet – Badacsonyi Pinot Gris „Friss” 2012

Fehér csúcsborok

Barta Pince – Furmint 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Mézes-mály” 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Nyulászó” 2011
Villa Sandahl – Cappuccino Oil 2011
Kolonics Károly – Somlói Olaszrizling 2009
Tokaj Oremus – Mandolás Furmint 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Olaszrizling 2012
Somlói Apátsági Pince – Furmint 2011
Demeter Zoltán - Kakas 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Prior 2011
Sauska -Tokaj – Furmint Birsalmás 2011
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Lőcse Furmint 2009
Villa Sandahl – Magic Rain 2011
Első Magyar Borház – Szeremley Birtok – Badacsonyi Rajnai Rizling 2008
Bott Frigyes – Zöld Veltelini 2012

Vörös csúcsborok

Heimann Családi Birtok – Barbár Cuvée 2009
Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011
St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér superior 2009
Fritz Pincészet – Medicina Cuvée 2009
Takler Pincészet – Bikavér Reserve 2008
Fritz Pincészet – Cabernet Sauvignon 2009
Fritz Pincészet – Merlot 2009
Heumann Pincészet – Cabernet Franc 2009
Takler Pincészet – Regnum Cuvée 2007
Sauska – Villány – Villányi Kékfrankos 2011
Jásdi Pince – Ranolder vörös 2009
Takler Pincészet – Szenta-völgyi Kékfrankos 2009
Günzer Tamás Pincészete – Mátyás Cuvée  2009
Bujdosó Szőlőbirtok – Farkastanya 2009
Vesztergombi Pince – Turul 2011

Édes csúcsborok

Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
Tokaj Nobilis – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Holdvölgy Pincészet – Culture 2007
Tokaj Kereskedőház – Premium Selection Tokaji Aszúeszencia 2003
Dobogó Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Tokaj Oremus – 3 puttonyos Aszú 2007
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007
Kikelet pince – Tokaji Szamorodni édes Lónyai dűlő 2008
Babits Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – "3909" Tokaji késői szüret 2011
Bott Frigyes – Vinculum 2011
Bezerics Borház – Cserszegi fűszeres késői szüret 2011
Pelle Pince – Zsófia Cuvée 2011
Barta Pince – Furmint késői szüret 2010



Figula Mihály emlékdíj: Barta Pince – Furmint 2011
Gál Tibor emlékdíj: Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011 (szimpatikus és kedves utalás volt Heimann Zoltán rögtönzött beszédében, hogy a néhai Gál Tibor javasolta annak idején a szekszárdi borásznak a Sagrantino fajta kipróbálását bikavérben).
Champion díj: Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009

Vérzett a szívem, de csak rövidke időm maradt a díjazott tételek lekóstolására. Néhány száraz fehér után szégyenérzet nélkül vetettem rá magamat a (bizonyára idén is átlag fölötti pontokat besöprő) tokaji édesekre:

Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú 2005.***
Annyira remek összjáték volt az Onyx étterem (természetesen csokoládéra épülő) Gerbaud XXI. század nevű desszertjével ez a hatalmas bor, hogy bár idén nincs a díjazottak közt (nyilván nem is nevezték), de gondoltam, az eseményhez kapcsolom ezt a jegyzetet is. Elsőre nagyon elegáns botritiszes jegyeket mutat a borostyános árnyalatú bor: gomba, szarvas gomba, kandírozott trópusi gyümölcsök, méz és vanília. Ízre hosszú, hihetetlenül széles, mégis tengermély és fókuszált édes bor. Mindenki szemében egyértelmű a megdöbbenés körülöttem (nagyon jó figyelni az emberek arcát egy ilyen boros menü kapcsán, nem sokat beszéltünk a felszolgált borokról közben, de ennél a bornál mindenkinek csillog a szeme és mindenki érti, nem kell magyarázni, mindenki le van nyűgözve a tokaji aszútól; nincs is borleírás, mely jobban át tudná ezt adni). Krémes íz, lenyelni sem lehet annyira hosszú. Középkorú aszú, melyben a gyümölcsök már szárazra aszalódtak. Komolyabb, tekintélyt parancsoló fázisba lépett, de így is tökéletes-közeli formában van. 9+

Kikelet Lónyai Édes Szamorodni 2008.**
Épp ideje elfelejteni mindent, amit az elmúlt évtizedekben a szamorodniról tudni véltünk! Kandírozott gyümölcsök, kis botritisz illatban. Minden elegánsan, szépen, kortalanul és a pincére jellemző tisztasággal van jelen. Ízben a magas cukortartalom ellenére könnyed, üde, miközben precíz részletekkel bír. Az évjárat savai szinte metszőek, tisztán hagyják a szájat is. Hosszan tartó lendület, sok citrus, a végén halvány, narancshéjas kesernye bukkan föl benne. Vibráló, vitális és nagyon pontos szamorodni. 8

Szent Tamás Pince 3909 2011.**
Nagyon szerettem a 2010-es kiadást is (tavaly az is nyert), de ez a 2011-es talán még arányosabb lett. A Kikelet után érezhetően sokkalta frissebb bor, melyben a botritisz maximálisan átengedi a terepet a hihetetlenül intenzív primer jegyek buja szövevényének: ananász, licsi, egzotikus gyümölcsök hosszú sora teszi ellenállhatatlanná! Az íz alacsonyan indul, aztán hirtelen robban a magas cukor, majd hozzá kapcsolódnak a kiváló savak és az egész ív hihetetlen magasan tetőzik. Meglepő szerkezet, meglepő élmény. Példás sav-cukor arány. Friss, fiatal, kivételes beltartalmú és nagyon színpompás édes tokaji. 8+

Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2008.**
Tompább, visszafogott illat, kis kajszival. Ízre rövidebb, a tipikus citrusos lendület és a jól hasító sav adja lendületét és definiálja hűen a pince stílusát. Nem az intenzitásokról szól. Lazább aszúbor, alacsonyabb cukor, rövidebb íz, mely itt-ott nincs is igazán feltöltve tartalommal; vannak benne üresjáratok a fenti két szamorodni stílusú bor után (ami azért meglepett). 7+

Béres 5 puttonyos tokaji aszú 2007.*
Mélyebb, de ebben a mezőnyben sokkal kevésbé kifinomult illat, mely klasszikus új stílusú jegyekből és a forró év vonásaiból áll össze, de a tömény méz, virágok és vanília mellé elférne a polcon még frissességből és eleganciából több is. Az íz is 2007-es hömpölygést nyújt: sok cukor, komoly tartalom, de itt is kevés az élénkség egy kissé. Az egyensúllyal itt sincs probléma, de talán ha egy picivel több sav a hóna alá nyúlna, szebben, finomabban szólna minden részlet. 7

Szarka Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2009.***
A Champion-díj büszke tulajdonosa. Nagyon örültem, hogy idén egy kevéssé ismert, de nagy tehetségű fiatal borász részesült a kitüntető címben, és az igazság az, hogy a bort kóstolva nem csodálkozom, hogy ez a bor tarolt. Szarka Dénes a 2008-es Pelle aszúval már bizonyította nekem, hogy igen jó érzékkel nyúl az édes borok készítéséhez! Ez az aszú páratlan élmény (és 2009-ről nem ilyen kép él bennünk). Rögtön az illat egészen egyedi karakterű: friss csipkebogyó, birsalmasajt és trópusi gyümölcsök. Ízre egészen hihetetlen szerkezeti gazdagság, mindenben nagy, de az egyensúly hibátlan, sőt kivételes. Szinte hordóminta jellegű frissességű, lédús gyümölcsök. A botritiszes jegyek nem hivalkodnak itt sem, amitől viszonylagos könnyedség jellemzi, hogy az ember habzsolná! Érezhetően egyedülálló beltartalmi paraméterek. Nagyon hosszú, különleges textúrájú és hibátlan utóízű aszú. Felejthetetlen bor. 9

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2007.**
Tömör illat: poros, botritiszes, érett és széles spektrumú. Ízben komoly cukortartalom, amit épp elegendő savérzet mos le. Mádiasan zsíros, olajos, összetett és mély aszúbor. Középen egészen tömör, olyan mintha a száraz aszúszemet rágcsálnám. Tán több lédús gyümölccsel és élénkséggel kevésbé lenne tompa, most abszolút a súlyával, paramétereivel hengerel le (pláne a szinte könnyednek, de nem kevésbé édesnek, mégis sokkal szerethetőbbnek tűnő Szarka után). 8

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább