x

Ripka Gergely

Időzavar

a 2011-es száraz tokajiak éréséről

Nem olyan rég egy délután alkalmával volt lehetőségem végigkóstolni több 2011-es tokajit. Nagyszerűnek érzem azt a változatosságot, amit ez a jónak értékelt száraz boros évjárat elhozott dűlős és alap borok tekintetében! Nem rég a GaultMillaun azonban (bármennyire is rajongója vagyok Tokajnak) már hangot adtam annak, mennyi bizonytalanságtól tudnak szenvedni az alap száraz tokajiak, ha az ember kicsit nem figyel oda (pláne Wachau precizitása mellett volt lesújtó a kép).

Karácsony környékén ugyancsak rácsodálkoztam arra, hogy egy-két gondosan betárolt tokaji borom sokkal bizonytalanabbul reagál az érlelésre, mint vártam (s akkoriban is megfogalmaztam, hogy például Somló mintha sokkal edzettebb lenne ilyen szempontból). Ezek persze egyelőre csak sejtések. De az alábbi kóstoló egyik alapvető tanulsága ismét az volt, hogy még nagyon keveset tudunk ezeknek a boroknak az eltarthatóságáról és palackos érésük folyamatairól.

Volt most olyan tétel, amelyik palackozáskor tetszett jobban, aztán kevésbé, de most mégis képes volt meglepetést okozni (volt, amelyik nem); s szerencsére olyan bor is akadt, mely szépen, linerásian látszik fejlődni az idő előrehaladtával. Remélem, hogy a nagy borok (a kicsik elhullása után) igazolják majd azt is, hogy lehet a forróbb években (’07, ’09, ’11, ’12) értékálló szárazbort készíteni Hegyalján.

Gizella Medve Furmint 2011
Szilveszteri borélményeim közt, a Sárga borházban ez a furmint volt a legszebb formában (jegyzet nem született, palackozás után nagyon zárkózott volt). Mostanra kicsit átalakult. Illatban krétás, minerális jegyek szövik át. Ízben egy kissé talán egy lustább, húsósan krémes (fa/nem fa) jelleg kerekedett jobban felül. Lehetne mellé több élénkség. Egyensúlyi gondjai egyáltalán nincsenek, de nem hittem, hogy ilyenné fog válni. 6

Gizella Battonage Furmint 2011
Szép fa és a battonage jegyek is csak diszkréten díszítik. Van most benne egy halvány olajosság. Mégis áradó gyümölcsei teszik igazán széppé. Csiszolt és finom savú furmint. Nagyon el van találva a stílus! 6

Gizella Szilvölgy Hárslevelű 2011.*
Virágok, csupa kedvesség és löszös vonás orrban. Feszes savak, igen komoly struktúrával megáldott fehérbor. Tömör, enyhén (kikeletes) sauvignon blanc-os vegetális vonal jellemzi. Hosszú, lendületes és kristálytiszta részletek. 7

Kikelet BirtokFurmint 2011.*
Nagyon érdekes, hogy az őszi kőrképhez képest a Kikelet borok mennyivel elnyújtottabb életpályán mozognak a 11-es tokaji mezőnyhöz képest. Igaza volt Stéphanie-nak akkor, hogy ezek a borok „még papucsban vannak…”, de lehet már sejteni, hogy melyikből lesz bálkirálynő…
Ez a bor is csak most kezdi megvillantani tehetségének legszebb árnyalatait. Friss citrusok, lédús gyümölcsök melletti elképesztően feszes, de szuperérett savak adják az attack felejthetetlen robbanását. A korty közepén kikezdhetetlenül kristályos, élénken és sűrűn gyümölcsös érzetű. A nap egyik legszebb fehérbora. Stéphanie löszös hársait eddig sokkal meggyőzőbbnek éreztem…(ez az álláspont felülbírálásra szorul). Egy nagy bor lett belőle, amit egész nyáron szívesen innék. A száraz furmint egyik legelegánsabb formája öltött testet a Kikelet Pincénél. Zseniális és megfizethető 7

Kikelet BirtokHárslevelű 2011.*
Nem hittem volna, hogy a Hárs lesz a halványabb színfolt. Itt a palackérett jegyek már több szerepet kapnak, de tisztán, hibák nélküli tercier jegyek ezek. Fiatalos, citrusos ízek (a forró év ellenére is…), finom mineralitás, de allatta a borász stílusát meghatározó kifinomult báj és kedvesség is ugyanúgy megvan. Tán még csak ez van egyedül a csúcsán most. (Van még egy palackom, az fogja eldönteni.) 6+

Kikelet Kassai Hárslevelű 2011.**
Nyáron nagyon tetszett, ősszel zárkózottabb volt, de most újra fölívelőben a pályája! Meglepően tömörebb és sokkalta mélyebb illatot mutat, a birtokhárs szinte laza üdítőnek tűnik mellette. A kikeletes sauvignonos jegyek is benne vannak, de most kevésbé a gyümölcsös irányból. Sűrű és kompakt korty, amitől a felszín alatt még ki nem bontakozott részleteket sejtet. Még most is elképesztően frissek és lendületesek savai. Nagyon kíváncsi vagyok, milyenek lesznek ezek a löszös borok évek múlva… Most csodaszép. 7+

*Szepsy Furmint 2011.*
Diszkréten füstös, olajos magos és hihetetlen tömör, összetett illat. Sűrű korty, sós és egyszerre finoman fás, minerális találkozások. Pici kesernye a korty második felétől bekapcsolódik a krémességbe. Komplex és sok réteg bontakozik ki benne. Erőtől duzzadó savai meghazudtolják a forró évet. 6+

*Szepsy NYÚLÁSZÓ 2011.*
Nagyrészt furmint (50%), utána muskotály (30%) és Hárslevelű (20%) osztozik a boron. Illatban krémes, tejes kukoricás, liliomos, rózsás jegyek, amiben a muskotály díszítőelemei talán kissé direktnek tűnnek a megszokott Szepsy-szárazak stíluson belül mérve. Ízben a fa kifejezett, krémes és egyszerre húsos trópusi gyümölcsök teszik rághatóvá. A feszes savakra itt is rá lehet csodálkozni. A dűlő puhább, kedvesebb énje nagyon behízelgő köntöst kapott. Egy árnyalattal kevesebb bukéboros jelleggel komolyabbnak érezném. 6+

Balassa NYÚLÁSZÓ Furmint 2011.*
A nap leghosszabb, legvastagabb száraz fehérei nem meglepő módon ismét Balassa István jóvoltából voltak kóstolhatók most is. Közvetlen és erőteljes málnás, kukoricás, barackos illatorgia orrban. Ízre hosszú, krémes, konszolidáltan fás bor, melynek savai kiegyenesítik a komoly tartalmakat is. Az alkohol talán magasabb hőfokon már bántana, de most nem volt vele gondom. Jól érthető nagyság. 7

Balassa BETSEK Furmint 2011.*
Illatosabb a Nyúlászónál: púder, édeskés árnyalatok. Feszesebb, csontosabb savak érkeznek aztán ízben. Erősebb hordójelenlétre emlékszem őszről, de most nem éreztem belőle semmit. Elegánsabb az előzőnél és a nemzetközi értelmezéshez is jobban közelít szerintem eleganciájával. (Az alkoholra érzékenyebbeknek lehet, hogy ez is sok lenne, szerintem sikerült megtalálni azt a határmezsgyét a borásznak, ahol még éppen nem zavaró.) 7+

BalassaBor B37 Furmint 2011.*
Ezt a bort még nem kóstoltam. Mély, nagyon érett és enyhén rajnais illat. Ízben meglep sűrűsége, egy sima egyszerű késői szüretet vártam, de aztán meglepődök. Kajszis, maradékcukra sokkal többnek tűnik, krémes, meglepően hosszú és meglepően komoly szerkezet és komplexitás adja kiváló egyensúlyát. Elsőre minimum 6+

*Demeter Zoltán Birtokfurmint 2011
Kristálytiszta és finom krémességtől puhaságot sugalló illat. Ízre lisztes, olajos magokkal. Jó minőségű élénk savak adják üdeségét, fiatalos jellegét. Mindig megbízható darab, világos üzenettel. Közérthető, de szerkezet terén beleköthetetlen. 6

*Demeter Zoltán SZERELMI 2011.**
Virágos, a Szerelmikre jellemzően púderes vonal, vajassággal, elegáns puhasággal. Ízre krémesen terül szét, szinte olvad a szájban. Gyümölcsei is elegen vannak, a sűrű szerkezet mellé gyönyörű elegancia társul az érett savak jóvoltából. Mégis a 11-es borokra jellemző simasággal együtt azért ez egy nagyobb darab jelenség. Fiatalon talán jobban tetszett. 7+

*Demeter Zoltán Édes Birtokbor 2011
Meglepően visszafogott és zárkózott most (a jelentős muskotály ellenére is). Krémes és hosszú, cukortartalma talán most nagyobb szerepet kér magának, savai szolgaian besimulnak a kortyba. Szép 6+

*Szepsy édes szamorodni 2008.**
Krémes, hosszú és vaníliás. A savak itt is beépültek idő közben a borba szépen. Cukortartalmát ennek a bornak is határozottabbnak érzékeltem, a savak inkább csak megadják a balanszot, de nem tolakodnak előre. Nagyon hosszú és vaskos bor. A nap egyértelmű befutója élmény tekintetében (egyúttal kikezdhetetlen bizonyíték a borász minden édes bora a birtokcsillagra). 8

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább