x

Ripka Gergely

Időzavar

a 2011-es száraz tokajiak éréséről

Nem olyan rég egy délután alkalmával volt lehetőségem végigkóstolni több 2011-es tokajit. Nagyszerűnek érzem azt a változatosságot, amit ez a jónak értékelt száraz boros évjárat elhozott dűlős és alap borok tekintetében! Nem rég a GaultMillaun azonban (bármennyire is rajongója vagyok Tokajnak) már hangot adtam annak, mennyi bizonytalanságtól tudnak szenvedni az alap száraz tokajiak, ha az ember kicsit nem figyel oda (pláne Wachau precizitása mellett volt lesújtó a kép).

Karácsony környékén ugyancsak rácsodálkoztam arra, hogy egy-két gondosan betárolt tokaji borom sokkal bizonytalanabbul reagál az érlelésre, mint vártam (s akkoriban is megfogalmaztam, hogy például Somló mintha sokkal edzettebb lenne ilyen szempontból). Ezek persze egyelőre csak sejtések. De az alábbi kóstoló egyik alapvető tanulsága ismét az volt, hogy még nagyon keveset tudunk ezeknek a boroknak az eltarthatóságáról és palackos érésük folyamatairól.

Volt most olyan tétel, amelyik palackozáskor tetszett jobban, aztán kevésbé, de most mégis képes volt meglepetést okozni (volt, amelyik nem); s szerencsére olyan bor is akadt, mely szépen, linerásian látszik fejlődni az idő előrehaladtával. Remélem, hogy a nagy borok (a kicsik elhullása után) igazolják majd azt is, hogy lehet a forróbb években (’07, ’09, ’11, ’12) értékálló szárazbort készíteni Hegyalján.

Gizella Medve Furmint 2011
Szilveszteri borélményeim közt, a Sárga borházban ez a furmint volt a legszebb formában (jegyzet nem született, palackozás után nagyon zárkózott volt). Mostanra kicsit átalakult. Illatban krétás, minerális jegyek szövik át. Ízben egy kissé talán egy lustább, húsósan krémes (fa/nem fa) jelleg kerekedett jobban felül. Lehetne mellé több élénkség. Egyensúlyi gondjai egyáltalán nincsenek, de nem hittem, hogy ilyenné fog válni. 6

Gizella Battonage Furmint 2011
Szép fa és a battonage jegyek is csak diszkréten díszítik. Van most benne egy halvány olajosság. Mégis áradó gyümölcsei teszik igazán széppé. Csiszolt és finom savú furmint. Nagyon el van találva a stílus! 6

Gizella Szilvölgy Hárslevelű 2011.*
Virágok, csupa kedvesség és löszös vonás orrban. Feszes savak, igen komoly struktúrával megáldott fehérbor. Tömör, enyhén (kikeletes) sauvignon blanc-os vegetális vonal jellemzi. Hosszú, lendületes és kristálytiszta részletek. 7

Kikelet BirtokFurmint 2011.*
Nagyon érdekes, hogy az őszi kőrképhez képest a Kikelet borok mennyivel elnyújtottabb életpályán mozognak a 11-es tokaji mezőnyhöz képest. Igaza volt Stéphanie-nak akkor, hogy ezek a borok „még papucsban vannak…”, de lehet már sejteni, hogy melyikből lesz bálkirálynő…
Ez a bor is csak most kezdi megvillantani tehetségének legszebb árnyalatait. Friss citrusok, lédús gyümölcsök melletti elképesztően feszes, de szuperérett savak adják az attack felejthetetlen robbanását. A korty közepén kikezdhetetlenül kristályos, élénken és sűrűn gyümölcsös érzetű. A nap egyik legszebb fehérbora. Stéphanie löszös hársait eddig sokkal meggyőzőbbnek éreztem…(ez az álláspont felülbírálásra szorul). Egy nagy bor lett belőle, amit egész nyáron szívesen innék. A száraz furmint egyik legelegánsabb formája öltött testet a Kikelet Pincénél. Zseniális és megfizethető 7

Kikelet BirtokHárslevelű 2011.*
Nem hittem volna, hogy a Hárs lesz a halványabb színfolt. Itt a palackérett jegyek már több szerepet kapnak, de tisztán, hibák nélküli tercier jegyek ezek. Fiatalos, citrusos ízek (a forró év ellenére is…), finom mineralitás, de allatta a borász stílusát meghatározó kifinomult báj és kedvesség is ugyanúgy megvan. Tán még csak ez van egyedül a csúcsán most. (Van még egy palackom, az fogja eldönteni.) 6+

Kikelet Kassai Hárslevelű 2011.**
Nyáron nagyon tetszett, ősszel zárkózottabb volt, de most újra fölívelőben a pályája! Meglepően tömörebb és sokkalta mélyebb illatot mutat, a birtokhárs szinte laza üdítőnek tűnik mellette. A kikeletes sauvignonos jegyek is benne vannak, de most kevésbé a gyümölcsös irányból. Sűrű és kompakt korty, amitől a felszín alatt még ki nem bontakozott részleteket sejtet. Még most is elképesztően frissek és lendületesek savai. Nagyon kíváncsi vagyok, milyenek lesznek ezek a löszös borok évek múlva… Most csodaszép. 7+

*Szepsy Furmint 2011.*
Diszkréten füstös, olajos magos és hihetetlen tömör, összetett illat. Sűrű korty, sós és egyszerre finoman fás, minerális találkozások. Pici kesernye a korty második felétől bekapcsolódik a krémességbe. Komplex és sok réteg bontakozik ki benne. Erőtől duzzadó savai meghazudtolják a forró évet. 6+

*Szepsy NYÚLÁSZÓ 2011.*
Nagyrészt furmint (50%), utána muskotály (30%) és Hárslevelű (20%) osztozik a boron. Illatban krémes, tejes kukoricás, liliomos, rózsás jegyek, amiben a muskotály díszítőelemei talán kissé direktnek tűnnek a megszokott Szepsy-szárazak stíluson belül mérve. Ízben a fa kifejezett, krémes és egyszerre húsos trópusi gyümölcsök teszik rághatóvá. A feszes savakra itt is rá lehet csodálkozni. A dűlő puhább, kedvesebb énje nagyon behízelgő köntöst kapott. Egy árnyalattal kevesebb bukéboros jelleggel komolyabbnak érezném. 6+

Balassa NYÚLÁSZÓ Furmint 2011.*
A nap leghosszabb, legvastagabb száraz fehérei nem meglepő módon ismét Balassa István jóvoltából voltak kóstolhatók most is. Közvetlen és erőteljes málnás, kukoricás, barackos illatorgia orrban. Ízre hosszú, krémes, konszolidáltan fás bor, melynek savai kiegyenesítik a komoly tartalmakat is. Az alkohol talán magasabb hőfokon már bántana, de most nem volt vele gondom. Jól érthető nagyság. 7

Balassa BETSEK Furmint 2011.*
Illatosabb a Nyúlászónál: púder, édeskés árnyalatok. Feszesebb, csontosabb savak érkeznek aztán ízben. Erősebb hordójelenlétre emlékszem őszről, de most nem éreztem belőle semmit. Elegánsabb az előzőnél és a nemzetközi értelmezéshez is jobban közelít szerintem eleganciájával. (Az alkoholra érzékenyebbeknek lehet, hogy ez is sok lenne, szerintem sikerült megtalálni azt a határmezsgyét a borásznak, ahol még éppen nem zavaró.) 7+

BalassaBor B37 Furmint 2011.*
Ezt a bort még nem kóstoltam. Mély, nagyon érett és enyhén rajnais illat. Ízben meglep sűrűsége, egy sima egyszerű késői szüretet vártam, de aztán meglepődök. Kajszis, maradékcukra sokkal többnek tűnik, krémes, meglepően hosszú és meglepően komoly szerkezet és komplexitás adja kiváló egyensúlyát. Elsőre minimum 6+

*Demeter Zoltán Birtokfurmint 2011
Kristálytiszta és finom krémességtől puhaságot sugalló illat. Ízre lisztes, olajos magokkal. Jó minőségű élénk savak adják üdeségét, fiatalos jellegét. Mindig megbízható darab, világos üzenettel. Közérthető, de szerkezet terén beleköthetetlen. 6

*Demeter Zoltán SZERELMI 2011.**
Virágos, a Szerelmikre jellemzően púderes vonal, vajassággal, elegáns puhasággal. Ízre krémesen terül szét, szinte olvad a szájban. Gyümölcsei is elegen vannak, a sűrű szerkezet mellé gyönyörű elegancia társul az érett savak jóvoltából. Mégis a 11-es borokra jellemző simasággal együtt azért ez egy nagyobb darab jelenség. Fiatalon talán jobban tetszett. 7+

*Demeter Zoltán Édes Birtokbor 2011
Meglepően visszafogott és zárkózott most (a jelentős muskotály ellenére is). Krémes és hosszú, cukortartalma talán most nagyobb szerepet kér magának, savai szolgaian besimulnak a kortyba. Szép 6+

*Szepsy édes szamorodni 2008.**
Krémes, hosszú és vaníliás. A savak itt is beépültek idő közben a borba szépen. Cukortartalmát ennek a bornak is határozottabbnak érzékeltem, a savak inkább csak megadják a balanszot, de nem tolakodnak előre. Nagyon hosszú és vaskos bor. A nap egyértelmű befutója élmény tekintetében (egyúttal kikezdhetetlen bizonyíték a borász minden édes bora a birtokcsillagra). 8

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább