x

Ripka Gergely

Karácsonyi Zwack Open/2013

Magyar borok színe java a Soroksári úton

Régen írtam? Lehet. Most annyi a kihívás, teendő, hogy erre nem jutott annyi idő, mint korábbi évvégeken. Nem is mentegetőzöm. Ettől függetlenül a blog megy tovább. Ígérem, próbálok időt szakítani a tornyosuló jegyzeteim és a rendkívüli borélmények rendszerezésére is (itt is, GM-en is). Remélem, a szándék valamire elég. A kitartó olvasókat viszont semmiképp nem szerettem volna karácsony előtti poszt nélkül hagyni. A rendkívül izgalmasnak és írás szempontjából is eseménydúsnak ígérkező 2014 előtt még próbálok jelentkezni. Jöjjenek azonban most a december eleji Zwack Open borai:

Légli Géza Chardonnay 2013 (M)

Laza, primőr hangulat, nagyon fiatal még: sima, szinte lágy chardonnay, magas alkohollal, és jó testtel, mely jelzi, hogy idővel szép dolgok fejlődhetnek ki belőle.

Légli Géza Rajnai rizling 2012

Fűszeres illat, elsőre kissé penetráns, gumis. Élénk, izgalmas savak, feszesség, ahogy egy rajnaihoz illik. Ásványok. 5+

Légli Géza Matacs Chardonnay 2012

Krémes melegség árad illatából. Olajos magok, szotyi, nagy, szétterülő test és némileg lusta, egyszólamú korty. 5

Légli Géza Sauvignon blanc DÁVID 2012

Friss és rendkívül tiszta illat. Gumicukor, trópusi gyümölcsök, megnyerő tercier hangulatot keltő barackkal. Friss savak teszik a bort magassá. Hosszú íz. Minerális, vágott fűves, szép ízmaradék. Wow. 6

Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2012

Oxidált hatást keltő, száraz szamorodnis, kissé ijesztő cefrés illat (száraz próbában határozott mézesség, amúgy minden aznapi SAP bornál). Ízben gazdag savak, ásványok, az illatért kár egy kicsit… Gyengécske 5

SAP Olaszrizling 2011

Füstös illat, puskaporosság, mézesség. Ízre a cukor meghatrozó komponens, hosszú ízének végét is kissé az édesség uralja. 5+

SAP Furmint 2012.*

Édesre érett trópusi gyümölcsök illata, szúrós kövesség, kicsi méz. Hosszú ízű, szép, minerális furmint. A 12-es évjáratból én ezt vinném… 6+

SAP Furmint 2011.*

…ahogy a 11-esekből vittem is egy furmintot magammal. Szép palackbukéval, barackossággal nyit. Zamatos, köves, picit cukros íz. Nagy test, tömör és gazdag közép, hosszú ívű íz, pici alkoholal zárva. A nap egyik legnagyobb élménye. Később még tehát írok róla részletesebben… 7

SAP Juhfark 2012

Sajnálatos módon ismét cefre, oxidált hangulat, törköly orrban. Ízre szikárabb, szárazabb vonások, minerális és sós sómlóiság. 5+

SAP Juhfark 2011

Érdekes stílusváltás az eddigi 11-esek után. Sokkal több szekunder jegy, esküdni mernék, hogy újfába került vagy ilyesmi, de BZoltán saját bevallása szerint sokad töltésű, nagy hordókban volt, semmi új anyag nem érte a bort. Szerinte minden azzal magyarázható, hogy a természet képes egy az egyben reprodukálni illatokat, ízeket (vagy ahogy Szepsy érdekesen mondaná: „Miért is kéne azokat mesterségesen pótolni?”….bár ez lehet, hogy pont fa témakörben nem idevágó idézet, na mindegy). Ízben a sok cukor a meghatározó, mellettük viszont pengék a savak is. Kiegyenesítik a kortyot szépen. 5+

SAP Hárslevelű 2012.*

Mézes, nektáros, virágos illat, obligát hársasság. Tiszta, áttetsző, feszes és penge bor. A 2012-es sor több, mint ígéretes darabja!  Ásványos és modernebb bor a SAP életművet szemlélve. Balogh Zoli elmondta, hogy számára ez a polírozott nemzetközi stíl kevésbé jön be, de egyúttal látja, hogy sokan ezt keresik… Ahogy én is. 6+

SAP Hárslevelű 2011.

Visszafogottabb itt az illat, zárkózott korát élheti a bor. Sok a cukor itt is, sok a sav is. Zizeg a korty, sznte virgonc, de mégis kicsit hirtelen búcsúzik, rövidebb az adásidő a vártnál. 5+

SAP Hilla 2010

Echte Apátsági bor a gigászi sor végére. Töppedt, késői szüretes hangulat, barack. Ízre édeskés, desszertboros konzisztencia. Némi oxidált jelleg is megjelenik. Rusztikus, hedonisztikus. Szamorodnis jegyek, némileg már egy aranyszínbe burkolózó naplemente hatását kelti. 5

Rókusfalvy Sauvignon blanc 2011

A 11-es Pinot blanc üressége és egyszerűsége után nem voltak elvárásaim a sauvignonnal (noha korábbi kiadásait szerettem), de aztán mégis jobban sült el a bor a vártnál. Illatban csupa fajtajelleges növény, vágott fű vezetésével. Igen jó zamatú korty, szép és életteli ma is. Kellően testes illetve hosszú is, nem egy sima etyeki semmiség. Tetszett. 6

Rókusfalvy Pinot noir 2012 (M)

A pincének tervei vannak a jövőben is a fajtával. Friss, enyhén céklás illat. Ízben szép pinot-s árnyalatokat mutat: hecsedli, virágok, rózsa. Ígéretes…

Ráspi Kopár 2012

Fanyar gyümölcsök orrban, enyhén festőszőlőket megidéző hangulat (zweigelt). Vékonyabb, egyszerűbb, lazább szövetű korty, de szépen összerendeződni látszik. Friss gyümölcsökkel itatja magát. 5

Ráspi Kékfrankos 2011

Erjedt gyümölcsök kissé bizarr illata. Fanyar íz, fickós savak, ismét lazább korty. Voltak már jobb kiadásai is, és ennek a bornak is voltak már jobb időszakai. 5

Ráspi Mágus 2011

Jó tömör illat, mindeféleképpen súlyosabb és összeszedettebb anyagot sejtet. Kimunkált, jó állagú tanninok. Hosszúság. Gazdag soproni bor, végre kellő komolysággal. Ráspinál átalakulás, stílusváltás érezhető a korábbi évekhez képest. Az irány célravezetőnek tűnik (alapborok irányába való eltolódás), remélhetőleg célt is ér a történet. 5+

Ráspi Gneisz 2007

Egy korábbi éra Ráspi bora. De még mindig élő gyümölcsök, szilva és meggy illata. Hosszú, rendkívül sokrétegű bor. Izgalmas savak, puha tanninok. Remekül érik. Nagy soproni. Közel 7

Pfneiszl Merlot 2012

A sok képes alapsorozat része (melynek neve most nem jut eszembe, talán nem is fontos). Füstölt sonkás, gyufafüstös soproni illat. Zilált és kusza korty. Cefrés, tisztátalan utóíz…bizonytalanság, hibagyanú. 3-4

Pfeinszl Kékfankos 2012

Ugyanaz a sorozat. De egész más összhatás. Gyufafüst ismét vezető jegy. Szebb, strukturáltabb, tömörebben szőtt szálakból áll össze. Sok-sok finom, érett gyümölcs. Az áráért nagyon finom kis alapkékfrankos. Fiatalos, szépen elkészített bor. Helyén van benne minden alkotó. 5+

Pfneiszl Tangó

Ásványosabb buké, gyufafüsttel megint. Sok érett, főtt gyümölcsöt érzek benne. Hosszú az íz, szép, picit szeszes a legvégén. Fajsúlyosabb darab. Tetszett. 6

Pfneiszl Távoli Világ 2010

Sok idegen fajta házasítása most is. Érdekes sztori, kevésbé lenyűgöző megvalósítás. – Nyersen húzó savak, zárkozott bor…ennyit írtam föl. 5+

Pfneiszl Impression Rouge 2009

Öreg bútoros, gumicukorkás gyümölcsösségű illat. Érett tanninok elől, gyümölcsök közvetlen mögöttük. Szép bor, hosszú íz, jó struktúra, abszolút talpon. Hoztak pár meggyőző bort a Pfeiszl nővérek. Jó volt ezt látni. Sopronnak nem csak ugyanarra a 2-3 kreatív borászra van szüksége, hogy a figyelem kicsit jobban rá irányuljon. 6+

Gere Attila Athus 2009

Visszafogott illat. Jó tanninok, gyümölcsök, hát van itt mindeféle, de az izgalom minimális, alig-alig éri el az ingerküszöböt, de hibát nem találtam benne. 5

Gere Attila Cabernet sauvignon 2010

Bizonytalan borra számítottam, aztán meglepődtem. Ez a bor finom. Sok gyümölcs, amik érettek, életteliek. Van benne minden, sehol egy nyers, vagy húzós él. Nem tudom, hogy csinálják ezt Geréék, de ez egy korrekt Cabernet 2010-ből. 5(+)

Gere Barrik Cabernet sauvignon 2008

Lassan elfogy ez a bor a polcokról (időszerű?). Lerisztult, visszafogott illat. Finom tanninok, szépen használt hordó, beépülve mindkettő. Kellő súlyú test. Minden a helyén itt is. 5+

Gere Kopar 2009

50% CF, 40 % M és 10 % CS. Tanninjai és savai még most is kilógnak itt-ott. Hosszú, kemény bor. Fiatal. Hosszútávfutónak tűnik egyelőre…jobban mint bármelyik korábbi évjárat. Nem mondom, hogy most ezt a bort vinném haza a kóstolt Gerék közül. 6+

Dobogó 6 puttonyos aszú 2007.***

A pince 2007-es Satöbbi 3 puttonyosa most is jó formában van és a szupermarketek méltó bestbuy-cím viselője.

Mézes, hosszú korty, rendkívül gazdag és krémes aszú. Fiatalon élénkebb és lendületesebb volt sokkal. Kicsit terjengősebb lett mára, de így is óriási. Az alkotók összhangja kitűnő élményt nyújt. Méltó megkoronázása ennek sokszínű borsornak. 8+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább