x

Ripka Gergely

Karácsonyi Zwack Open/2013

Magyar borok színe java a Soroksári úton

Régen írtam? Lehet. Most annyi a kihívás, teendő, hogy erre nem jutott annyi idő, mint korábbi évvégeken. Nem is mentegetőzöm. Ettől függetlenül a blog megy tovább. Ígérem, próbálok időt szakítani a tornyosuló jegyzeteim és a rendkívüli borélmények rendszerezésére is (itt is, GM-en is). Remélem, a szándék valamire elég. A kitartó olvasókat viszont semmiképp nem szerettem volna karácsony előtti poszt nélkül hagyni. A rendkívül izgalmasnak és írás szempontjából is eseménydúsnak ígérkező 2014 előtt még próbálok jelentkezni. Jöjjenek azonban most a december eleji Zwack Open borai:

Légli Géza Chardonnay 2013 (M)

Laza, primőr hangulat, nagyon fiatal még: sima, szinte lágy chardonnay, magas alkohollal, és jó testtel, mely jelzi, hogy idővel szép dolgok fejlődhetnek ki belőle.

Légli Géza Rajnai rizling 2012

Fűszeres illat, elsőre kissé penetráns, gumis. Élénk, izgalmas savak, feszesség, ahogy egy rajnaihoz illik. Ásványok. 5+

Légli Géza Matacs Chardonnay 2012

Krémes melegség árad illatából. Olajos magok, szotyi, nagy, szétterülő test és némileg lusta, egyszólamú korty. 5

Légli Géza Sauvignon blanc DÁVID 2012

Friss és rendkívül tiszta illat. Gumicukor, trópusi gyümölcsök, megnyerő tercier hangulatot keltő barackkal. Friss savak teszik a bort magassá. Hosszú íz. Minerális, vágott fűves, szép ízmaradék. Wow. 6

Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2012

Oxidált hatást keltő, száraz szamorodnis, kissé ijesztő cefrés illat (száraz próbában határozott mézesség, amúgy minden aznapi SAP bornál). Ízben gazdag savak, ásványok, az illatért kár egy kicsit… Gyengécske 5

SAP Olaszrizling 2011

Füstös illat, puskaporosság, mézesség. Ízre a cukor meghatrozó komponens, hosszú ízének végét is kissé az édesség uralja. 5+

SAP Furmint 2012.*

Édesre érett trópusi gyümölcsök illata, szúrós kövesség, kicsi méz. Hosszú ízű, szép, minerális furmint. A 12-es évjáratból én ezt vinném… 6+

SAP Furmint 2011.*

…ahogy a 11-esekből vittem is egy furmintot magammal. Szép palackbukéval, barackossággal nyit. Zamatos, köves, picit cukros íz. Nagy test, tömör és gazdag közép, hosszú ívű íz, pici alkoholal zárva. A nap egyik legnagyobb élménye. Később még tehát írok róla részletesebben… 7

SAP Juhfark 2012

Sajnálatos módon ismét cefre, oxidált hangulat, törköly orrban. Ízre szikárabb, szárazabb vonások, minerális és sós sómlóiság. 5+

SAP Juhfark 2011

Érdekes stílusváltás az eddigi 11-esek után. Sokkal több szekunder jegy, esküdni mernék, hogy újfába került vagy ilyesmi, de BZoltán saját bevallása szerint sokad töltésű, nagy hordókban volt, semmi új anyag nem érte a bort. Szerinte minden azzal magyarázható, hogy a természet képes egy az egyben reprodukálni illatokat, ízeket (vagy ahogy Szepsy érdekesen mondaná: „Miért is kéne azokat mesterségesen pótolni?”….bár ez lehet, hogy pont fa témakörben nem idevágó idézet, na mindegy). Ízben a sok cukor a meghatározó, mellettük viszont pengék a savak is. Kiegyenesítik a kortyot szépen. 5+

SAP Hárslevelű 2012.*

Mézes, nektáros, virágos illat, obligát hársasság. Tiszta, áttetsző, feszes és penge bor. A 2012-es sor több, mint ígéretes darabja!  Ásványos és modernebb bor a SAP életművet szemlélve. Balogh Zoli elmondta, hogy számára ez a polírozott nemzetközi stíl kevésbé jön be, de egyúttal látja, hogy sokan ezt keresik… Ahogy én is. 6+

SAP Hárslevelű 2011.

Visszafogottabb itt az illat, zárkózott korát élheti a bor. Sok a cukor itt is, sok a sav is. Zizeg a korty, sznte virgonc, de mégis kicsit hirtelen búcsúzik, rövidebb az adásidő a vártnál. 5+

SAP Hilla 2010

Echte Apátsági bor a gigászi sor végére. Töppedt, késői szüretes hangulat, barack. Ízre édeskés, desszertboros konzisztencia. Némi oxidált jelleg is megjelenik. Rusztikus, hedonisztikus. Szamorodnis jegyek, némileg már egy aranyszínbe burkolózó naplemente hatását kelti. 5

Rókusfalvy Sauvignon blanc 2011

A 11-es Pinot blanc üressége és egyszerűsége után nem voltak elvárásaim a sauvignonnal (noha korábbi kiadásait szerettem), de aztán mégis jobban sült el a bor a vártnál. Illatban csupa fajtajelleges növény, vágott fű vezetésével. Igen jó zamatú korty, szép és életteli ma is. Kellően testes illetve hosszú is, nem egy sima etyeki semmiség. Tetszett. 6

Rókusfalvy Pinot noir 2012 (M)

A pincének tervei vannak a jövőben is a fajtával. Friss, enyhén céklás illat. Ízben szép pinot-s árnyalatokat mutat: hecsedli, virágok, rózsa. Ígéretes…

Ráspi Kopár 2012

Fanyar gyümölcsök orrban, enyhén festőszőlőket megidéző hangulat (zweigelt). Vékonyabb, egyszerűbb, lazább szövetű korty, de szépen összerendeződni látszik. Friss gyümölcsökkel itatja magát. 5

Ráspi Kékfrankos 2011

Erjedt gyümölcsök kissé bizarr illata. Fanyar íz, fickós savak, ismét lazább korty. Voltak már jobb kiadásai is, és ennek a bornak is voltak már jobb időszakai. 5

Ráspi Mágus 2011

Jó tömör illat, mindeféleképpen súlyosabb és összeszedettebb anyagot sejtet. Kimunkált, jó állagú tanninok. Hosszúság. Gazdag soproni bor, végre kellő komolysággal. Ráspinál átalakulás, stílusváltás érezhető a korábbi évekhez képest. Az irány célravezetőnek tűnik (alapborok irányába való eltolódás), remélhetőleg célt is ér a történet. 5+

Ráspi Gneisz 2007

Egy korábbi éra Ráspi bora. De még mindig élő gyümölcsök, szilva és meggy illata. Hosszú, rendkívül sokrétegű bor. Izgalmas savak, puha tanninok. Remekül érik. Nagy soproni. Közel 7

Pfneiszl Merlot 2012

A sok képes alapsorozat része (melynek neve most nem jut eszembe, talán nem is fontos). Füstölt sonkás, gyufafüstös soproni illat. Zilált és kusza korty. Cefrés, tisztátalan utóíz…bizonytalanság, hibagyanú. 3-4

Pfeinszl Kékfankos 2012

Ugyanaz a sorozat. De egész más összhatás. Gyufafüst ismét vezető jegy. Szebb, strukturáltabb, tömörebben szőtt szálakból áll össze. Sok-sok finom, érett gyümölcs. Az áráért nagyon finom kis alapkékfrankos. Fiatalos, szépen elkészített bor. Helyén van benne minden alkotó. 5+

Pfneiszl Tangó

Ásványosabb buké, gyufafüsttel megint. Sok érett, főtt gyümölcsöt érzek benne. Hosszú az íz, szép, picit szeszes a legvégén. Fajsúlyosabb darab. Tetszett. 6

Pfneiszl Távoli Világ 2010

Sok idegen fajta házasítása most is. Érdekes sztori, kevésbé lenyűgöző megvalósítás. – Nyersen húzó savak, zárkozott bor…ennyit írtam föl. 5+

Pfneiszl Impression Rouge 2009

Öreg bútoros, gumicukorkás gyümölcsösségű illat. Érett tanninok elől, gyümölcsök közvetlen mögöttük. Szép bor, hosszú íz, jó struktúra, abszolút talpon. Hoztak pár meggyőző bort a Pfeiszl nővérek. Jó volt ezt látni. Sopronnak nem csak ugyanarra a 2-3 kreatív borászra van szüksége, hogy a figyelem kicsit jobban rá irányuljon. 6+

Gere Attila Athus 2009

Visszafogott illat. Jó tanninok, gyümölcsök, hát van itt mindeféle, de az izgalom minimális, alig-alig éri el az ingerküszöböt, de hibát nem találtam benne. 5

Gere Attila Cabernet sauvignon 2010

Bizonytalan borra számítottam, aztán meglepődtem. Ez a bor finom. Sok gyümölcs, amik érettek, életteliek. Van benne minden, sehol egy nyers, vagy húzós él. Nem tudom, hogy csinálják ezt Geréék, de ez egy korrekt Cabernet 2010-ből. 5(+)

Gere Barrik Cabernet sauvignon 2008

Lassan elfogy ez a bor a polcokról (időszerű?). Lerisztult, visszafogott illat. Finom tanninok, szépen használt hordó, beépülve mindkettő. Kellő súlyú test. Minden a helyén itt is. 5+

Gere Kopar 2009

50% CF, 40 % M és 10 % CS. Tanninjai és savai még most is kilógnak itt-ott. Hosszú, kemény bor. Fiatal. Hosszútávfutónak tűnik egyelőre…jobban mint bármelyik korábbi évjárat. Nem mondom, hogy most ezt a bort vinném haza a kóstolt Gerék közül. 6+

Dobogó 6 puttonyos aszú 2007.***

A pince 2007-es Satöbbi 3 puttonyosa most is jó formában van és a szupermarketek méltó bestbuy-cím viselője.

Mézes, hosszú korty, rendkívül gazdag és krémes aszú. Fiatalon élénkebb és lendületesebb volt sokkal. Kicsit terjengősebb lett mára, de így is óriási. Az alkotók összhangja kitűnő élményt nyújt. Méltó megkoronázása ennek sokszínű borsornak. 8+

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább