x

Ripka Gergely

Kóstolási játék: aszú vagy szamorodni?

Profiknak is feladja a leckét…

Csanaky Mátét a boros közönség a Zsirai Pincék kereskedőjeként ismerhetik. A Mádon, Somlón, sőt Villányban is tevékeny családi borműhely lelkes képviseletét látja el idehaza és külföldön is. Egy jó boros szakember persze szüntelen kóstol, fejleszti a képességeit, tanul: így Máté ruszti WSET-dolgozatához gyűjtött éppen tapasztalatokat akkor, amikor megszervezte azt a kóstolót, melyen vakon kóstoltunk aszúkat és szamordonikat. Kutatásának célja, hogy a tokaji borpalettát körüljárva bemutassa, milyenek egymáshoz képest ezek a borkülönlegességek. Mint ismeretes, szamorodni fronton különösen látványos a magasabb cukor felé való elmozdulás néhány éve, de manapság 5 puttonyosoknál sem ritka a 150 körüli cukor, a 200+ cukorral rendelkező (mádias) aszúkról nem is beszélve. De vajon vakon kóstolva mennyire világos vagy épp összezavaró ez a helyzetkép és mit okozhat ez a fajta “mézédes rendetlenség” a piacokon?

Különbségek vs. hasonlóságok

Múlt héten **Szepsy édeseket kóstoltunk és alighanem éppen ő volt az, aki aszú alatti boroknál sem bírta megállni, hogy elinduljon egy édesebb, mélyebb tartalom irányába. Mind a cuvée, de később a szamorodni is 100, de akár 200 g/l fölötti cukortartományba emelkedett. Ez a tendencia figyelhető meg több mádi pince mellett *Balassa István vagy ***Demeter Zoltán TokajSweet borai közt, melyek ugyancsak szamorodniként kerülnek forgalomba, igen komoly minőségben. 

Az aszút leginkább ugyebár az különbözteti meg az édes szamorodnitól, hogy egyrészt szemenként válogatják ki a legjobb botritiszes szemeket, másrészt az áztatással plusz aromákat, ízeket kap a bor (de sok esetben az áztatóbor maga is egy elég édes, általában erjedő alapanyag, van ahol konkrétan szamorodni alap). Ehhez képest “a szegény lengyel aszúja”, azaz a szamorodni egész fürtösen kerül leszedésre, nincs válogatás, és amit az évjárat lehetővé tesz, de édesben minimum 45 g/l természetes maradékcukorral (legalább 1 év hordós érleléssel) kerülhet a védett tokaji palackba.

 

Rábízhatjuk ezt a kérdést a fogyasztóra?

Mintha a borvidék ezt tenné rendcsinálás/optimalizálás/átláthatóság helyett… Egyáltalán van-e azon a szinten akár a hazai vagy a külföldi fogyasztó, hogy átlát ennyi féle minőséget? Alighanem a kérdés költőisége egyértelmű. A fogyasztók kegyeiért és az áhított magasabb árért vívott piaci küzdelem nyomán lettek a kortárs szamorodnik extrém édesek. Ez a jelenség egyébként a borversenyek vaktesztelésén leginkább szembetűnő. Avagy ki ne adna vakon magasabb (aszús) pontokat egy édesebb, teltebb, de szép egyensúlyú tokajira? Értelemszerűen a kevesebb cukrú, klasszikusabb értelmezésű szamorodnik így lamaradhatnak pontszám/lenyűgözés terén (érdekes módon Tokajban maradt meg ez a stílus néhány kevésbé vakmerő pincénél, de bizony korrekt minőség és az eredeti szamorodni elvek mellett). 

Felvetődhet a kérdés, miért nincs egy határozott cukortartománnyal definiálva a szamorodni (legalább) úgy, mint az aszú esetében (igaz ott is csak alsó küszöbök vannak, a csúcsok ott sem transzparensek, kivéve az eszencia). Az árazás nagy szórása miatt végképp nehéz eligazodni a piacon, így birtokmérettől, volumentől és persze a célpiacok szegmentáltságától függően igen változatos a kép. 

Örök példám: bajban lennék, ha egy konkrét boron keresztül kéne mondjuk bemutatnom egy marslakónak, mi a tokaji szamorodni (de behelyettesíthető a szamorodni szó alighanem több más becses hazai bormárkával). Vajon a 60 grammos tokaji szamó, megfizethető árban (ami egyébként életre hívta az 1700-as években ezt a kategóriát) vagy a 200 grammos mádi, 5 számjegyű árral az igazi? De vissza a borokhoz: vajon kikóstolható a szamorodni és az aszú közti különbség? Tippjáték következett:

 

Oremus édes szamorodni 2017

Illatos, virágos, virágporos, fiatal tokaji illat, érezhetően több helyi fajta jelenlétével. Ízben finom kis cukor, krémes, mégis friss és nem túl hosszú édes bor. Erénye a sok gyümölcs, a könnyed, tiszta ízvilág (bár nem volt vele mindenki ilyen elégedett). Nekem örök origó ebben a műfajban is. 6

 

Sanzon édes szamorodni 2017

Meglepett, mert korábban szerettem. Visszafogott illat, kiforratlan stílusjegyek: tompa és hiányoznak a gyümölcsök (csak egy kis körte), a hordó érződik viszont erősen, illeve némi illó is. Ízben sok cukor, sok citrus és az illósav itt is jelentkezik. Feszes, szikár utóíz mossa le a cukrot. Összességében nem rossz, rövid, egyszerű és északias karakterű tokaji. 5

 

Oremus 3 puttonyos aszú 2017*

(5 puttonyos tartalommal az előírások szerint.) Felismerhetően rokon világ az első borral: illatos, virágos, rózsás muskotályosság, oremusos stílusjegyekkel. Ízben magas cukor a meleg évből. Telt, hosszú korty, kis kesernyével. Sok barackos jegy, hosszú, felismerhetően aszús karakter, finom hordóvaníliával a lecsengésben. 7

 

Hétszőlő 5 puttonyos tokaji aszú 2017

Megint bajban voltam, mert decemberben ez is tetszett, de most halványabb volt sokkal. Hordós illatok, erőteljes érlelési jegyek, amik mintha nem is lennének teljesen tiszták. Marcipán, kevés gyümölcs, nem szerettem bele az illatába. Ízben is uralja a hordó sajnos és a tisztátalan jegyek itt is tettenérhetőek… Kár, hogy most gyengélkedett (mindenesetre aszúnak tippeltem az összhatás alapján).

 

Pelle Szamorodni 2017*

Ő viszont sokadszorra varázsol el. Enyhe illat elsőre, kis botritisz, barackos, definiált, izgalmas aromák, sok citrussal, fűszerekkel, mádias (aszús) mélységgel. Sűrű bor, remek savak teszik egyensúlyossá, citrusos jegyek díszítik. Hosszú, lekváros, krémes, izgalmas tokaji, szép egyensúllyal, de az átlag szamorodnikhoz képest jóval komolyabb tartalommal. 7+

 

Gizella Szamorodni 2018**

Nagy meglepetés, simán felfér a dobogóra is itt, pedig a 18-as tokajiakért nem vagyok oda. Sárgadinnyés, déli gyümölcsös, enyhén borsós illatkavalkáddal gyönyörködtet. Meglepően sok sav a meleg év ellenére, de aztán krémes, gazdag, kivételes komplexitású bor, ami nálam már szintén nem a szamorodni ligában futja a köröket. Kimondottan friss barackos, barackmagos, vastag és friss szépség. Nagy bor. 7+ 

 

*Royal Tokaji 6 puttonyos tokaji aszú 2018**

A guide csillagos pincéinek szép minőségei is kiütköztek. Nekem ő lett az ezüstérmes; egyúttal meglepő aszúkra lehet kilátás 2018-ból! Friss banános, mangós, déli gyümölcsös, barackos illatok. Ízben aztán légies a korty eleje (nem hittem volna, hogy aszú), szerkezetben a 2017-esekhez képest egész más. A korty második fele krémes, hedonisztikus jelenség, sok primer barackkal. Gyönyörű és persze még fiatal bor. 8

 

*Balassa Szamorodni 2019*

Virágos, almás, direktebb, enyhe illat. Ízben telt (már-már védjegyszerű 210 g/l cukorral), vastag, sok gyümölcs és mellette elég kevés sav. Meleg évjárati/termőhelyi hatást éreztem benne. Barackos, mézes, hosszú íz, ami még javában fejlődik, formálódik, alakul a palackban. Halvány 7

 

**Szepsy Öreg tőkék Szamorodni 2012***

Egyedi és felismerhető stílus a pohárban! Részletgazdag és még bőven alakuló aromatika, melyben a tipikus Szepsys tercier karakter már ott van: fenyőtű, kapor, cédrus adta muskotályos fűszerességgel. Hömpölygő, hosszú, igazi wow-élmény édesben. Mély, végtelen ízvilág, a meleg évjárat vastagságával. Hedonisztikus édes bor ez is, de mégis vannak eleven, harapható gyümölcsei is, mindez elképesztően szép szerkezetbe foglalva. Megnyugtató látni, hogy vannak biztos pontok a borvidéken (ráadásul a nehezebb években is tartva a szintet: 2012-ben aszút nem készítettek, így ment minden édes alapanyag ebbe a szép borba). 9

 

UTÓÍZ

A kóstoló során azt kellett megtippelni, melyik bor a szamorodni és melyik az aszú. Heten kóstoltunk, és a hét tételből 4-nél többet senki nem talált el tudtommal. Nálam a Pelle, Gizella, Royal jött ki “atipikusnak” a maga termékkategóriájában, és a többinél is volt fejvakargatás. Azaz kimondható, hogy bizony nem kevés esetben kapunk szamorodniként aszúminőséget a komolyabb pincéktől.

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább