Gróf Degenfeld - 25!
Nemesi tradíciók, organikus jelenkor, negyed évszázad tapasztalatával
A Gróf Degenfeld család története igazi regénybe illő história. A reformkor idején Gróf Degenfeld Imre helyi borászokkal, termelőkkel egyesületet alapított azzal a céllal, hogy a tokaji borok minőségét szabályozzák, illetve magasabb szintre emeljék. Ez lett 1857-ben a Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület, mely a borminőségek szabályozásában, később kereskedelmében is szerepet játszott. 1873-ban kastély épült Tarcalon, egy országos program keretein belül, mely a borászatok megerősítését támogatta a filoxéra alatt és után. A patinás épület vincellériskolaként működött, ezzel is támogatva a válságos időket élő régiót. Az évszázadok folyamán a család számtalan nemesi sarja származott el szerte Európában (német és erdélyi szálakkal), szerepet kapva a politikában, de pl. a 30 éves háborúban is. A világháborúk idején a család néhány évtizedre eltűnt Magyarországról, hogy aztán 1995-ben méltó pompával térjen vissza, a borászat mellett nemesi kifinomultságot sugárzó kastélyszállóvá alakítva a tarcali birtokközpontot, modern borászattal a rendszerváltás utáni borvidéki privatizáció második/harmadik hullámában. A 25 év alatt olyan szakemberek bábáskodtak a birtok stílusának kiérlelésén, mint ***Demeter Zoltán, Bárdos Sarolta, Rakaczki Gábor, Ujvári Vivien, Zsurki Sándor, de mindenképp nevesíteni kell a kezdetek óta szőlészként itt dolgozó Varkoly Istvánt is, akinek köszönhetően immár organikus elvek szerint zajlik a szőlőtermelés!
A szintén a birtokhoz tartozó, 2015-ben felújított Terézia Kápolna alatt van tehát miből meríteni történeteket, narratívát és inspirációt a nagy borok készítéséhez. A 100 hektáros nagybirtok alapítása óta számtalan korszakot megélt, még annál is több vezetés és csapat mellett: ez érzésem szerint nem könnyíti meg egy borászatnak, hogy piaci és borvidéki pozícióit hatékonyan tudja szervezni,de a mai fiatalos csapattal mindenképp izgalmas, innovatív éráját éli a Degenfeld: egyre több organikus tapasztalattal, pezsgős kísérletekkel, a Muscat blanc-nal pedig az egyik legszerethetőbb fiatalos bortípussal az egész borvidéken.
Ezúttal a 25 éves jubileum alkalmából látogathattam el a Terézia Kertbe, ahol az elmúlt évtizedekből is kibontásra került néhány palack:
Hárslevelű 2020
Hangolódás a kastély előtti placcon.... Visszafogott, enyhe illat hárs létére. Ízben friss, ropogós, laza bor, védjegyszerű tisztaság, könnyedség, egy kis cukor, frissesség jellemzi. Légies és semmiképp nem mondható hosszúnak, sok citrussal, kis pezsgéssel, némi sauvignon-karakterrel írható le. 5
Muscat blanc 2020
Idén nyáron már egyszer remekelt, és most sem hagyja ki a ziccert. Finom illatosság, bodzás, csemegeszőlős aromatika. Behízelgő zamat, érett szőlős jegyek, licsi, kis zöldesség, sok citrus, déli gyümölcsök, arányos korty a cukor révén, ami nagy sebességgel itatja magát. 5+
5 puttonyos tokaji aszú 2016**
Csodás aszúk kerültek kibontásra az étterem falai közt. Ez kiváltképp nagy kedvenc: az egyik legeklatánsabb példa, mennyire csodásak 2016 aszúi, ha jó kezekbe kerültek, megfelelő időben szedve (itt éppen Zsurki Sándor indította el a bor fejlődését). Tiszta, friss, fiatalos őszibarack illat, fehércsokival díszítve, és az elmúlt 2 évben semmit sem kopott a fénye. Könnyed íz elsőre, de sok friss savval, élénk, lendületes szerkezettel, sok citrussal, eleven kortylefutással. Mérhetetlenül tiszta, hosszú, precíz, cizellált aszú, vibráló ízvilággal. Erős kezdés. 8+
5 puttonyos tokaji aszú 2004*
Gombás, mélyebb illat, érettebb tercier vonal, és azért egy kis esős, ázott botrtiszes évjárati karakter is bevillan. Súlyos íz, karamell, gomba, hosszú korty, teás, aszalt gyümölcsös díszítéssel, marmelade-ossággal, baracklekvárral. Szépen fejlődik és tartja magát ennyi év után is (a nehéz év ellenére). 6+
6 puttonyos aszú 2013**
Tiszta furmint. Barackos, mély, fehércsokis, fiatalos illat, sőt még bőven fejlődő karakter, melyben a hordóvanília egyelőre kicsit birkózik a gyümölccsel, de ez nem vesz el az élményből. Ízben mély, meglepően savas, hordós stílus. Gazdag és hosszú aszú, sok cukorral, a végén visszafogottabb lendülettel. Nagyon komplex és fiatal aszú, melyet barackos jegyek gazdagon díszítenek elejétől a végéig. Sokan mondják nagynak ezt az évet, mégis ritkán tud meglepni. Most sikerült. 8
6 puttonyos tokaji aszú 2006**
Rakaczki Gábor munkája lehetett még. Gyönyörű gombásság, csodás aszúkarakter, nemességgel, dzsemes lekvárral, szilvával, ami jellemző sajátossága 2006-nak. Kimondottan sok dimenziós aszú! Eleven, aszalt barackos, szilvás íz, máig élő citrusokkal, sodró lendülettel, végtelen ízzel, melyben nagyszerű érettség érződik, kész struktúra és kikezdhetetlen szerkezet mellett. Páratlan sav-cukor összhang, vibráló szerkezet. Az idő már eddig is számtalanszor igazolta ezt az évet, de 2006 aszúi alighanem egyre szebbek és szebbek a palackban (aki tárazott belőlük, az boldog lehet). 8+
Aszúeszencia 2008***
Nagy év, igaz 2006 és 2007 után valamiért kevesebb figyelmet kapott. Szerintem sokban hasonlít 2013-ra (sok botritisszel). Visszafogott illat, kajszilekváros, aszalt gyümölcsös jelleggel. Ízben citrusos, eleven, nagy savú és végtelen aszúbor. Szinte szárít a vége, vastag baracklekváros zamattal, véget nem érő utóízzel. Nagy élmény és még vagy tíz évig a csúcsán lesz ez is. 8+
PROGRAMAJÁNLÓ: Következő TokajMagic: október 7 (Borganika). Jakab Wine (Rány és Padihegy), Ár: 15900.-
Jelentkezni itt lehet privátban: hello@tokajmagic.hu
De találkozhatunk a jövő hétvégén a Kerekdomb Fesztiválon, Tállyán, a Bocskai utcában is, ahol Tállya Dűlőbárral, boros hímzett pólókkal, játékos ültetett kóstolókkal.