x

Ripka Gergely

Gróf Degenfeld - 25!

Nemesi tradíciók, organikus jelenkor, negyed évszázad tapasztalatával

A Gróf Degenfeld család története igazi regénybe illő história. A reformkor idején Gróf Degenfeld Imre helyi borászokkal, termelőkkel egyesületet alapított azzal a céllal, hogy a tokaji borok minőségét szabályozzák, illetve magasabb szintre emeljék. Ez lett 1857-ben a Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület, mely a borminőségek szabályozásában, később kereskedelmében is szerepet játszott. 1873-ban kastély épült Tarcalon, egy országos program keretein belül, mely a borászatok megerősítését támogatta a filoxéra alatt és után. A patinás épület vincellériskolaként működött, ezzel is támogatva a válságos időket élő régiót. Az évszázadok folyamán a család számtalan nemesi sarja származott el szerte Európában (német és erdélyi szálakkal), szerepet kapva a politikában, de pl. a 30 éves háborúban is. A világháborúk idején a család néhány évtizedre eltűnt Magyarországról, hogy aztán 1995-ben méltó pompával térjen vissza, a borászat mellett nemesi kifinomultságot sugárzó kastélyszállóvá alakítva a tarcali birtokközpontot, modern borászattal a rendszerváltás utáni borvidéki privatizáció második/harmadik hullámában. A 25 év alatt olyan szakemberek bábáskodtak a birtok stílusának kiérlelésén, mint ***Demeter Zoltán, Bárdos Sarolta, Rakaczki Gábor, Ujvári Vivien, Zsurki Sándor, de mindenképp nevesíteni kell a kezdetek óta szőlészként itt dolgozó Varkoly Istvánt is, akinek köszönhetően immár organikus elvek szerint zajlik a szőlőtermelés!

A szintén a birtokhoz tartozó, 2015-ben felújított Terézia Kápolna alatt van tehát miből meríteni történeteket, narratívát és inspirációt a nagy borok készítéséhez. A 100 hektáros nagybirtok alapítása óta számtalan korszakot megélt, még annál is több vezetés és csapat mellett: ez érzésem szerint nem könnyíti meg egy borászatnak, hogy piaci és borvidéki pozícióit hatékonyan tudja szervezni,de a mai fiatalos csapattal mindenképp izgalmas, innovatív éráját éli a Degenfeld: egyre több organikus tapasztalattal, pezsgős kísérletekkel, a Muscat blanc-nal pedig az egyik legszerethetőbb fiatalos bortípussal az egész borvidéken.

Ezúttal a 25 éves jubileum alkalmából látogathattam el a Terézia Kertbe, ahol az elmúlt évtizedekből is kibontásra került néhány palack:

 

Hárslevelű 2020

Hangolódás a kastély előtti placcon.... Visszafogott, enyhe illat hárs létére. Ízben friss, ropogós, laza bor, védjegyszerű tisztaság, könnyedség, egy kis cukor, frissesség jellemzi. Légies és semmiképp nem mondható hosszúnak, sok citrussal, kis pezsgéssel, némi sauvignon-karakterrel írható le. 5

 

Muscat blanc 2020

Idén nyáron már egyszer remekelt, és most sem hagyja ki a ziccert. Finom illatosság, bodzás, csemegeszőlős aromatika. Behízelgő zamat, érett szőlős jegyek, licsi, kis zöldesség, sok citrus, déli gyümölcsök, arányos korty a cukor révén, ami nagy sebességgel itatja magát. 5+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2016**

Csodás aszúk kerültek kibontásra az étterem falai közt. Ez kiváltképp nagy kedvenc: az egyik legeklatánsabb példa, mennyire csodásak 2016 aszúi, ha jó kezekbe kerültek, megfelelő időben szedve (itt éppen Zsurki Sándor indította el a bor fejlődését). Tiszta, friss, fiatalos őszibarack illat, fehércsokival díszítve, és az elmúlt 2 évben semmit sem kopott a fénye. Könnyed íz elsőre, de sok friss savval, élénk, lendületes szerkezettel, sok citrussal, eleven kortylefutással. Mérhetetlenül tiszta, hosszú, precíz, cizellált aszú, vibráló ízvilággal. Erős kezdés. 8+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2004*

Gombás, mélyebb illat, érettebb tercier vonal, és azért egy kis esős, ázott botrtiszes évjárati karakter is bevillan. Súlyos íz, karamell, gomba, hosszú korty, teás, aszalt gyümölcsös díszítéssel, marmelade-ossággal, baracklekvárral. Szépen fejlődik és tartja magát ennyi év után is (a nehéz év ellenére). 6+

 

6 puttonyos aszú 2013**

Tiszta furmint. Barackos, mély, fehércsokis, fiatalos illat, sőt még bőven fejlődő karakter, melyben a hordóvanília egyelőre kicsit birkózik a gyümölccsel, de ez nem vesz el az élményből. Ízben mély, meglepően savas, hordós stílus. Gazdag és hosszú aszú, sok cukorral, a végén visszafogottabb lendülettel. Nagyon komplex és fiatal aszú, melyet barackos jegyek gazdagon díszítenek elejétől a végéig. Sokan mondják nagynak ezt az évet, mégis ritkán tud meglepni. Most sikerült. 8

 

6 puttonyos tokaji aszú 2006**

Rakaczki Gábor munkája lehetett még. Gyönyörű gombásság, csodás aszúkarakter, nemességgel, dzsemes lekvárral, szilvával, ami jellemző sajátossága 2006-nak. Kimondottan sok dimenziós aszú! Eleven, aszalt barackos, szilvás íz, máig élő citrusokkal, sodró lendülettel, végtelen ízzel, melyben nagyszerű érettség érződik, kész struktúra és kikezdhetetlen szerkezet mellett. Páratlan sav-cukor összhang, vibráló szerkezet. Az idő már eddig is számtalanszor igazolta ezt az évet, de 2006 aszúi alighanem egyre szebbek és szebbek a palackban (aki tárazott belőlük, az boldog lehet). 8+

 

Aszúeszencia 2008***

Nagy év, igaz 2006 és 2007 után valamiért kevesebb figyelmet kapott. Szerintem sokban hasonlít 2013-ra (sok botritisszel). Visszafogott illat, kajszilekváros, aszalt gyümölcsös jelleggel. Ízben citrusos, eleven, nagy savú és végtelen aszúbor. Szinte szárít a vége, vastag baracklekváros zamattal, véget nem érő utóízzel. Nagy élmény és még vagy tíz évig a csúcsán lesz ez is. 8+

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Következő TokajMagic: október 7 (Borganika). Jakab Wine (Rány és Padihegy), Ár: 15900.- 

Jelentkezni itt lehet privátban: hello@tokajmagic.hu 

De találkozhatunk a jövő hétvégén a Kerekdomb Fesztiválon, Tállyán, a Bocskai utcában is, ahol Tállya Dűlőbárral, boros hímzett pólókkal, játékos ültetett kóstolókkal.  

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább