x

Ripka Gergely

Kalandok a Nyulászóban *Balassával

Bestbuy Grand cru

*Balassa István az idei TokajGuide-ban érte el a csillagos minősítést, és azt gondolom, több mint megérdemelt ez a méltatás eddigi borai alapján. 2006 óta változatos talajokról, számtalan referenciabort kóstolhattunk már tőle magas minőségben számos történelmi terroirról (Szent Tamás, Betsek, Mézes-mály, Thurzó stb). Számomra a parcellaszelekiók már kicsit mesterkéltek, túlgondoltak (és egyetértve Alkonyival, én is azon a véleményen vagyok, hogy amíg a dűlőket nem sikerült alaposabban megértenünk és megértetnünk, addig teljesen értelmetlen, erőltetett alábontani és bonyolítani a képet). De az kétségtelen, hogy a terroir-borászkodásban fiatal borászunk mindenképp éllovasa a borvidéknek. A mai nagyposztnak régi kedvencem, a mádi Nyulászó-dűlő lesz a főszereplője. Furmintfan szomszédnak köszönhetően sikerült egy remek sort gurítani a történelmi első osztályú termőhelyről.

Nyulászó 2019*

Tipikus, bogyós gyümölcsös, parfümös, fejlődő Balassás illatjegyek, azzal a bizonyos kis málnával. Ízben mádiasan húsos, de remek savakkal, kis hordó-kesernyével, izgalmas sóssággal teszi le névjegyét a dűlőnek. Hosszú, komplex és fiatal TokajDry tétel, körtés, szárító furmintossággal búcsúzva. 6+

 

Nyulászó 2018*

Érezhetően mélyebb és összetettebb formában van, mint a még fejlődő 19-es. Narancsos, sárga húsú gyümölcsös illatbomba, kis pörkölt mogyoróval, fássággal. Ízben szuper sav a forró év ellenére is, de azért a magas szesz, a nagy test megjeleníti a pohárban 2018-at is. Sós, hosszú, telt és kissé szigorú furmint ez is, melyben szintén érezni kis kesernyét. Annyi időre már nem tenném azért el, mint az előzőt vagy a következőt…. 6+

 

Nyulászó 2017*

Szép krémes, mogyorós, enyhén Montrachet-s buké. Ízben nagyon tömör, sűrű szövésű és szépen kialakult jelleg. A pohárban is nyíltabb jelenség: a mogyoró és a védjegyszerű sósság itt is érezhető. Itt érezhetők a legsűrűbb rácspontok, nagyszerű egyensúlyú korty mellett, mely érzésem szerint még fiatal képet mutat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: csoda év 2017 Hegyalján minden stílusban... 7

 

Nyulászó 2010

Nehéz év, érett korban. Láthatóan sokkal mélyebb szín, illatban is palackbuké, tercier buké, egy kis narancsolajjal, mádias füstösséggel, füstölt szalonnával. Ízben a sósság itt is jelentkezik. Hosszú korty, nagy test, vastag és kimondottan hordós zamat. A savai aztán a korty második felében beerősítenek, szárítanak, kicsit cseresnek, rusztikusnak is hat. Érett ízek, melyek további érlelése nem indokolt. 5+

 

Nyulászó szamorodni 2013**

Komoly édes fináléval zárult a sor. Nagy év, immár érettebb formában. A komoly aszús év jellegzetes gombássága, teás, botritiszes jegyeivel kezd, aztán poros, barackos érettséggel folytatódik, szilvalekvárral és felettébb nemes stílusjegyekkel. Nagyon sűrű korty, aszúszintű mélység és hossz, krémes, hedonisztikus textúrával. Ízben is a botritisz dominál, teás jegyekkel, magas cukorral (230) és mellette érzetre elég enyhe savval. Mégis óriási élmény, még ha amolyan rekorder szamorodnik ezek Balassától, amik mintha újabb és újabb csúcsokat akarnának megugrani (vö. 2017). Erős 8

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább