Kalandok a Nyulászóban *Balassával
Bestbuy Grand cru
*Balassa István az idei TokajGuide-ban érte el a csillagos minősítést, és azt gondolom, több mint megérdemelt ez a méltatás eddigi borai alapján. 2006 óta változatos talajokról, számtalan referenciabort kóstolhattunk már tőle magas minőségben számos történelmi terroirról (Szent Tamás, Betsek, Mézes-mály, Thurzó stb). Számomra a parcellaszelekiók már kicsit mesterkéltek, túlgondoltak (és egyetértve Alkonyival, én is azon a véleményen vagyok, hogy amíg a dűlőket nem sikerült alaposabban megértenünk és megértetnünk, addig teljesen értelmetlen, erőltetett alábontani és bonyolítani a képet). De az kétségtelen, hogy a terroir-borászkodásban fiatal borászunk mindenképp éllovasa a borvidéknek. A mai nagyposztnak régi kedvencem, a mádi Nyulászó-dűlő lesz a főszereplője. Furmintfan szomszédnak köszönhetően sikerült egy remek sort gurítani a történelmi első osztályú termőhelyről.
Nyulászó 2019*
Tipikus, bogyós gyümölcsös, parfümös, fejlődő Balassás illatjegyek, azzal a bizonyos kis málnával. Ízben mádiasan húsos, de remek savakkal, kis hordó-kesernyével, izgalmas sóssággal teszi le névjegyét a dűlőnek. Hosszú, komplex és fiatal TokajDry tétel, körtés, szárító furmintossággal búcsúzva. 6+
Nyulászó 2018*
Érezhetően mélyebb és összetettebb formában van, mint a még fejlődő 19-es. Narancsos, sárga húsú gyümölcsös illatbomba, kis pörkölt mogyoróval, fássággal. Ízben szuper sav a forró év ellenére is, de azért a magas szesz, a nagy test megjeleníti a pohárban 2018-at is. Sós, hosszú, telt és kissé szigorú furmint ez is, melyben szintén érezni kis kesernyét. Annyi időre már nem tenném azért el, mint az előzőt vagy a következőt…. 6+
Nyulászó 2017*
Szép krémes, mogyorós, enyhén Montrachet-s buké. Ízben nagyon tömör, sűrű szövésű és szépen kialakult jelleg. A pohárban is nyíltabb jelenség: a mogyoró és a védjegyszerű sósság itt is érezhető. Itt érezhetők a legsűrűbb rácspontok, nagyszerű egyensúlyú korty mellett, mely érzésem szerint még fiatal képet mutat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: csoda év 2017 Hegyalján minden stílusban... 7
Nyulászó 2010
Nehéz év, érett korban. Láthatóan sokkal mélyebb szín, illatban is palackbuké, tercier buké, egy kis narancsolajjal, mádias füstösséggel, füstölt szalonnával. Ízben a sósság itt is jelentkezik. Hosszú korty, nagy test, vastag és kimondottan hordós zamat. A savai aztán a korty második felében beerősítenek, szárítanak, kicsit cseresnek, rusztikusnak is hat. Érett ízek, melyek további érlelése nem indokolt. 5+
Nyulászó szamorodni 2013**
Komoly édes fináléval zárult a sor. Nagy év, immár érettebb formában. A komoly aszús év jellegzetes gombássága, teás, botritiszes jegyeivel kezd, aztán poros, barackos érettséggel folytatódik, szilvalekvárral és felettébb nemes stílusjegyekkel. Nagyon sűrű korty, aszúszintű mélység és hossz, krémes, hedonisztikus textúrával. Ízben is a botritisz dominál, teás jegyekkel, magas cukorral (230) és mellette érzetre elég enyhe savval. Mégis óriási élmény, még ha amolyan rekorder szamorodnik ezek Balassától, amik mintha újabb és újabb csúcsokat akarnának megugrani (vö. 2017). Erős 8