x

Ripka Gergely

Szepsy – masterclass

Tokaj Grand: Nagy Tokaji Kóstoló//#1.

Minduntalan az jut eszembe, miért is van nagy szerencséje annak, aki találkozhat Szepsy Istvánnal, hallgathatja gondolatait élőben. Egyfajta kapocs lehet ő a régmúlt korok tudása és a mai Tokaj értelmezése közt. Keresi az első osztályú területeket szerte a borvidéken, kutatja a válaszokat, melyik kőzet, mit jelent a talajélet, vízháztartás és persze a művelés szempontjából; miért szerethették jobban a löszt, mint az andezitet vagy a riolittufát; mitől volt izgalmas annak idején a mára elfeledett Tállya? Közben persze a legnagyobb ütőerek még mindig a mádi epicentrumból indulnak ki. Az idei Tokaj Grandon különösen is sokat beszélt (képeken át is) a különféle termőhelyek értékeiről, közben azért egy-két orbitális őskincs is került a poharakba, meglepő állapotban:

Betsek 2011.*
A 11-es Szepsy borokat egyáltalán nem szerettem. Tán a birtokfurmint és pont ez a Betsek tetszett közülük leginkább. Meglepően szép formában van most. Puskaporos, nugátos, whisky-laktonos, likőrös illat. Krémes, testes, nagyon hosszú, de a forró év ellenére mégis finom savérzetű, érett íz jellemzi. Minden melegsége ellenére is több, mint szép. 7

Szent Tamás 2007.*
Gyufafüst, puskapor, kő, kifejezett füstösség orrban. Hosszú, palackérett ízek, ásványos, nagyon dús idomai vannak, széles bor, a krémesség mellett is épp elegendő savval. Palackozás utáni formájában mérföldkő volt számomra. Pár éve nagyon nem tetszett, de most nem bánom, hogy egy palackot még őrzök belőle én is. 7+

Úrágya 2003.**
Nem is tudtam ennek a bornak a létezéséről. Barack, komoly illat, de öregedéses kilengéseket nem éreztem benne. Hosszú bor, még most is élénk savakkal. Szépen érik, máig tele gyümölcsökkel, főleg barackkal. Csodás. 7+

Hasznos 2013.
Bemutatkozik Tállya. Egész más karakter, mint a korábbi Szepsy boroknál. Furcsa, hogy annyira nem mádi, hogy már-már nem is tűnik tokajinak se. Trópusi gyümölcsös, szinte virágos üdeség szövi át, némi fával persze. Virgonc, sokkal élénkebb és egész más savérzetű (andezit?), modernebb hangulatú, fiatalos, nagyon gyümölcsös világ, miközben kimondottan hosszú is. 6+

Szent Tamás 2013.**
Friss, reduktívan fiatalos hangulatú illat (Demeter Zoltán famentes Veresei szoktak ilyenek lenni ebben a stádiumukban). Aztán a legszebb értelembe vett súlyos, hosszú korty. Megdöbbentő beltartalom és komplexitás, sok-sok réteg tárul fel, anélkül, hogy a bor a megszokott lustaságba fulladna. Gyönyörű és még nagyon fiatal bor. Pályafutását tanulságos élmény lesz követni. 7+

Úrágya 2013
Köves, hideg, friss illat. Zöldes íz, zeller, karalábé, frissesség, sok sav és sós íz, valahogy mégsem mutat olyan egységes, integrált képet most, mint a korábbiak. Persze ez 13-as boroknál nem megelepő, és alakulhat majd… 6

Aszú/Úrágya 2007.***
Poros, barackos, teás illat, finom botritisszel. Ízben sok cukor, végtelen hosszú íz, csordultig barackos jeggyekel, komoly, krémes aszú. Talán készebb formában van, mint a Betsek. 9

Aszú/Betsek 2007.***
Fiatalabb illat, egyértelműen a modern iskola jegyeivel. Frissebb, krémesebb, emelkedettebb, hosszabb az Úrágyánál. Pár év múlva biztosan még szebb és teljesebb lesz a kép. 9

X

Ripka Gergely

Kardos Gábor – gyorsszemle

Önálló mádi utakon

Kalandozunk tovább Mádon, a borvidék tán legfelkapottabb településén. Kardo Gábor neve sokak számára csenghet ismerősen a pesti borbár univerzumból (de a mádi színtéren akár a régieknek is). Az egyik legfelkapottabb borbárlánc első üzletének vezetője volt évekig. Édesapja mádon vezetett kocsmát, aztán ahogy Gábor színre lépett igyekezett a házi bort megtölteni minőségi tartalommal és a Kardos Pince megindult a hazai és a nemzetközi piacokon (2009 körül). Sok év telt el. - A kocsmából mostanra borbár lett, modern enteriőrrel, mádi sajttal és természetesen kimért bor helyett immár letisztult dizájnnal csomagolt és okosan felépített mádi szortimenttel. A nagyszerű elhelyezkedésű kis vendéglátóhely üzemeltetésére persze nehéz feladat csapatot találni ezen a környéken, a fix nyitvatartás egyelőre várat magára. Gábor az a fajta borász figura, akinek konkrét víziói vannak Tokajról, Mádról és saját szerepeiről, saját brandjének esélyeiről. Korábbi munkahelyeinek is köszönhetően remekül átlátja a piacot és sok olyan ziccert észrevesz, melyet mások, akik egész életüket a borvidéken töltik, sajnos talán soha nem fognak meglátni. Kóstoltunk is: 

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább