x

Ripka Gergely

Szepsy – masterclass

Tokaj Grand: Nagy Tokaji Kóstoló//#1.

Minduntalan az jut eszembe, miért is van nagy szerencséje annak, aki találkozhat Szepsy Istvánnal, hallgathatja gondolatait élőben. Egyfajta kapocs lehet ő a régmúlt korok tudása és a mai Tokaj értelmezése közt. Keresi az első osztályú területeket szerte a borvidéken, kutatja a válaszokat, melyik kőzet, mit jelent a talajélet, vízháztartás és persze a művelés szempontjából; miért szerethették jobban a löszt, mint az andezitet vagy a riolittufát; mitől volt izgalmas annak idején a mára elfeledett Tállya? Közben persze a legnagyobb ütőerek még mindig a mádi epicentrumból indulnak ki. Az idei Tokaj Grandon különösen is sokat beszélt (képeken át is) a különféle termőhelyek értékeiről, közben azért egy-két orbitális őskincs is került a poharakba, meglepő állapotban:

Betsek 2011.*
A 11-es Szepsy borokat egyáltalán nem szerettem. Tán a birtokfurmint és pont ez a Betsek tetszett közülük leginkább. Meglepően szép formában van most. Puskaporos, nugátos, whisky-laktonos, likőrös illat. Krémes, testes, nagyon hosszú, de a forró év ellenére mégis finom savérzetű, érett íz jellemzi. Minden melegsége ellenére is több, mint szép. 7

Szent Tamás 2007.*
Gyufafüst, puskapor, kő, kifejezett füstösség orrban. Hosszú, palackérett ízek, ásványos, nagyon dús idomai vannak, széles bor, a krémesség mellett is épp elegendő savval. Palackozás utáni formájában mérföldkő volt számomra. Pár éve nagyon nem tetszett, de most nem bánom, hogy egy palackot még őrzök belőle én is. 7+

Úrágya 2003.**
Nem is tudtam ennek a bornak a létezéséről. Barack, komoly illat, de öregedéses kilengéseket nem éreztem benne. Hosszú bor, még most is élénk savakkal. Szépen érik, máig tele gyümölcsökkel, főleg barackkal. Csodás. 7+

Hasznos 2013.
Bemutatkozik Tállya. Egész más karakter, mint a korábbi Szepsy boroknál. Furcsa, hogy annyira nem mádi, hogy már-már nem is tűnik tokajinak se. Trópusi gyümölcsös, szinte virágos üdeség szövi át, némi fával persze. Virgonc, sokkal élénkebb és egész más savérzetű (andezit?), modernebb hangulatú, fiatalos, nagyon gyümölcsös világ, miközben kimondottan hosszú is. 6+

Szent Tamás 2013.**
Friss, reduktívan fiatalos hangulatú illat (Demeter Zoltán famentes Veresei szoktak ilyenek lenni ebben a stádiumukban). Aztán a legszebb értelembe vett súlyos, hosszú korty. Megdöbbentő beltartalom és komplexitás, sok-sok réteg tárul fel, anélkül, hogy a bor a megszokott lustaságba fulladna. Gyönyörű és még nagyon fiatal bor. Pályafutását tanulságos élmény lesz követni. 7+

Úrágya 2013
Köves, hideg, friss illat. Zöldes íz, zeller, karalábé, frissesség, sok sav és sós íz, valahogy mégsem mutat olyan egységes, integrált képet most, mint a korábbiak. Persze ez 13-as boroknál nem megelepő, és alakulhat majd… 6

Aszú/Úrágya 2007.***
Poros, barackos, teás illat, finom botritisszel. Ízben sok cukor, végtelen hosszú íz, csordultig barackos jeggyekel, komoly, krémes aszú. Talán készebb formában van, mint a Betsek. 9

Aszú/Betsek 2007.***
Fiatalabb illat, egyértelműen a modern iskola jegyeivel. Frissebb, krémesebb, emelkedettebb, hosszabb az Úrágyánál. Pár év múlva biztosan még szebb és teljesebb lesz a kép. 9

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább