x

Ripka Gergely

TOKAJGUIDETOUR19 - *Disznókő special

Könyv és aszúbemutató a Sárga Borházban

Javában zajlik a 2019-es TokajKalauz bemutató turnéja, melynek utolsó kelet-magyarországi állomásához múlt vasárnap érkeztem. Három éve is volt egy remek premier a Tokajhegyalja Piac keretén belül, a Sárga Borház emeletén, melyet mindenképp szerettem volna idén is megismételni, ha már a friss Guide újonnan megcsillagozott birtoka egyébként is a *Disznókő Szőlőbirtok lett. Ez az idei most annyira szépen sikerült, hogy terveim szerint két év múlva egyetlen egy borvidéki premier lesz, ugyanitt. Mészáros László és csapatának nyitottsága révén nem is akármilyen sorral lett megtámogatva az idei bemutató (amiért ezúton is óriási köszönet). Három száraz bor és egy szamorodni után igen komoly aszúsorban lehetett része a 30-40 szerencsés résztvevőnek (mindenkinek nagyon köszönöm, aki eljött):

*Disznókő Hárslevelű 5 puttonyos tokaji aszú 2015.**

Virágos, illatos, kedves, mézes, parfümös illat. A hársassága gyönyörűen megjelenik orrban. Nagyon fiatal íz, meleg évjárati karakter, viszonylag kevés savval, lazább, puhább szerkezettel, kevesebb élénkséggel, kissé sauternes-i jelleggel (nem hiába a furmint a gerince az aszúnak). Izgalmas, szép arányok jellemzik, melyben a fajta hízelgő jegyei is szépen megmutatkoznak. 7+

 

*Disznókő Zéta 6 puttonyos tokaji aszú „A Hetedik” 2002.**

A pince egyetlen tisztán zéta aszúja. Gombás, érett, valamivel tompább jegyek jellemzik a palackbukét. A korty viszont élénk, vitális, gyönyörű érett aszús jegyekkel, sok botritisszel. Sűrű, széles, gazdag, mégis máig friss, hosszú savakkal hangszerelt évjárat. 7+

 

*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2009.*

Fa, vanília, melegség, meleg évjárati jegyek áradnak minden porcikájából. Ízben is azt gondolom, a legatipikusabb Disznókő aszú, amit valaha kóstoltam. Krémes, magas cukorérzet (6 puttonyos szint: 186 g/l), édesség hangsúly, hosszú íz, eléggé kevés savval. Inkább desszert, és nem sok nyoma van a borszerűbb, savasabb Disznókő-stílusnak, melyet megszokhattunk. Komoly beltartalom és súlyos íz jellemzi, szép fával, de ahhoz hogy magasabb szintre jusson, hiányzik még némi frissesség. Érlelhető is, de szerintem így fiatalon több élményt tartogat. 7

 

*Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 2016.**

Premier. Határozott gombásság, friss, fiatalos buké. Ízben rögtön a hűvös év nagyszerű savai kapcsolják sebességbe a bort: élénk, citrusos, lendületes, gyönyörű fiatalaszús jelleg. Modern, feszes, végtelen barackorgiával. Korai még bontogatni. Noha most is csodás bor, izgalmas lesz nyomonkövetni pályáját. 8

 

*Disznókő KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 1999.**

Szarvasgomba, grillázsos, szép érettség, fehércsoki, megdöbbentő mélység jellemzi az illatot. Ízben a gombás karakter erősödik az éréssel, mellette hihetetlen savözön érkezik 99-ből, friss, citrusos, eleven, gombás íz. Hosszú, élő, vibráló korty, mely teljesen időtlenül állja az érést közel húsz év után is. Nagy élmény. 8+

 

*Disznókő Aszú eszencia 2005.***

A Disznókő utolsó aszú eszenciája, ami forgalomba került (egyébként tisztán Kapi). Nagyon fiatal illat még mindig, szinte primer hangsúlyokkal. Lekvárosság, szálazhatatlan mélység, gomba. Sűrű korty, hosszú és gazdag, extrém cukorral (326 g/l), de mellette temérdek, meglepő savval is (13,8 g/l). Hihetetlen fiatal még így 14 évesen is. Végtelen hossz, csodás egyensúly, sok évtizedes potenciál rejlik benne még. Nekem mindig nagyon szimpatikus volt, ahogy a Disznókő szétválasztja az aszúkategóriákat: fontos, hogy az 5 puttonyos borszerű legyen, ez a beltartalom pedig már valóban több, mint egy 6 puttonyos aszú. Erős 9

 

Ha szeretnél hasonló aszúélményeket átélni vagy érdekelnek a csillagos minőségek borok és birtokok terén, íme a lehetőségek:

A 2006-os nagyszer évjárat legjobb aszúi április 25-én, a Borganika szuper ételpárjaival.

**Demeter Zoltán Szerelmi Hársaival május 8-án.

Illetve egy borvidéki bemutató még biztosan lesz Hegyalján, a Henyében, május 4-én, az erdélyi és lengyel kör előtt.

 

Minden olvasónak szép tavaszi, békés húsvétozást kívánok, nagyszerű borokkal a poharakban (lehetőség szerint Tokajból)!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább