TOKAJGUIDETOUR19 - *Disznókő special
Könyv és aszúbemutató a Sárga Borházban
Javában zajlik a 2019-es TokajKalauz bemutató turnéja, melynek utolsó kelet-magyarországi állomásához múlt vasárnap érkeztem. Három éve is volt egy remek premier a Tokajhegyalja Piac keretén belül, a Sárga Borház emeletén, melyet mindenképp szerettem volna idén is megismételni, ha már a friss Guide újonnan megcsillagozott birtoka egyébként is a *Disznókő Szőlőbirtok lett. Ez az idei most annyira szépen sikerült, hogy terveim szerint két év múlva egyetlen egy borvidéki premier lesz, ugyanitt. Mészáros László és csapatának nyitottsága révén nem is akármilyen sorral lett megtámogatva az idei bemutató (amiért ezúton is óriási köszönet). Három száraz bor és egy szamorodni után igen komoly aszúsorban lehetett része a 30-40 szerencsés résztvevőnek (mindenkinek nagyon köszönöm, aki eljött):
*Disznókő Hárslevelű 5 puttonyos tokaji aszú 2015.**
Virágos, illatos, kedves, mézes, parfümös illat. A hársassága gyönyörűen megjelenik orrban. Nagyon fiatal íz, meleg évjárati karakter, viszonylag kevés savval, lazább, puhább szerkezettel, kevesebb élénkséggel, kissé sauternes-i jelleggel (nem hiába a furmint a gerince az aszúnak). Izgalmas, szép arányok jellemzik, melyben a fajta hízelgő jegyei is szépen megmutatkoznak. 7+
*Disznókő Zéta 6 puttonyos tokaji aszú „A Hetedik” 2002.**
A pince egyetlen tisztán zéta aszúja. Gombás, érett, valamivel tompább jegyek jellemzik a palackbukét. A korty viszont élénk, vitális, gyönyörű érett aszús jegyekkel, sok botritisszel. Sűrű, széles, gazdag, mégis máig friss, hosszú savakkal hangszerelt évjárat. 7+
*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2009.*
Fa, vanília, melegség, meleg évjárati jegyek áradnak minden porcikájából. Ízben is azt gondolom, a legatipikusabb Disznókő aszú, amit valaha kóstoltam. Krémes, magas cukorérzet (6 puttonyos szint: 186 g/l), édesség hangsúly, hosszú íz, eléggé kevés savval. Inkább desszert, és nem sok nyoma van a borszerűbb, savasabb Disznókő-stílusnak, melyet megszokhattunk. Komoly beltartalom és súlyos íz jellemzi, szép fával, de ahhoz hogy magasabb szintre jusson, hiányzik még némi frissesség. Érlelhető is, de szerintem így fiatalon több élményt tartogat. 7
*Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 2016.**
Premier. Határozott gombásság, friss, fiatalos buké. Ízben rögtön a hűvös év nagyszerű savai kapcsolják sebességbe a bort: élénk, citrusos, lendületes, gyönyörű fiatalaszús jelleg. Modern, feszes, végtelen barackorgiával. Korai még bontogatni. Noha most is csodás bor, izgalmas lesz nyomonkövetni pályáját. 8
*Disznókő KAPI 6 puttonyos tokaji aszú 1999.**
Szarvasgomba, grillázsos, szép érettség, fehércsoki, megdöbbentő mélység jellemzi az illatot. Ízben a gombás karakter erősödik az éréssel, mellette hihetetlen savözön érkezik 99-ből, friss, citrusos, eleven, gombás íz. Hosszú, élő, vibráló korty, mely teljesen időtlenül állja az érést közel húsz év után is. Nagy élmény. 8+
*Disznókő Aszú eszencia 2005.***
A Disznókő utolsó aszú eszenciája, ami forgalomba került (egyébként tisztán Kapi). Nagyon fiatal illat még mindig, szinte primer hangsúlyokkal. Lekvárosság, szálazhatatlan mélység, gomba. Sűrű korty, hosszú és gazdag, extrém cukorral (326 g/l), de mellette temérdek, meglepő savval is (13,8 g/l). Hihetetlen fiatal még így 14 évesen is. Végtelen hossz, csodás egyensúly, sok évtizedes potenciál rejlik benne még. Nekem mindig nagyon szimpatikus volt, ahogy a Disznókő szétválasztja az aszúkategóriákat: fontos, hogy az 5 puttonyos borszerű legyen, ez a beltartalom pedig már valóban több, mint egy 6 puttonyos aszú. Erős 9
Ha szeretnél hasonló aszúélményeket átélni vagy érdekelnek a csillagos minőségek borok és birtokok terén, íme a lehetőségek:
A 2006-os nagyszer évjárat legjobb aszúi április 25-én, a Borganika szuper ételpárjaival.
**Demeter Zoltán Szerelmi Hársaival május 8-án.
Illetve egy borvidéki bemutató még biztosan lesz Hegyalján, a Henyében, május 4-én, az erdélyi és lengyel kör előtt.
Minden olvasónak szép tavaszi, békés húsvétozást kívánok, nagyszerű borokkal a poharakban (lehetőség szerint Tokajból)!