x

Ripka Gergely

Az aszú csendes megszállottja

Széles aszúvertikális Tarcalon: Matyisák-Vízkeleti Pince

Kevés borászt ismerek, aki maga készíti hordóit is és mindkettőben eredményes. Matyisák Gábor az Andrássynál volt borász évekig, s egyben kádár is végzettségét tekintve. Az építkezések végeztével az idelátogatóknak is szeretné ezt a szakmáját méltó keretek közt bemutatni. Persze, hogy a borokban is több szerep jut a hordóhasználatnak, mint másutt. El tudom nézni. Tudni kell még róla, hogy az aszúborok megszállottja, elképesztő készletei vannak a különféle évjáratokból, és bár kevesen hallottak talán nevéről, akad néhány igazán szép és modern kiadás is nála. Mit néhány? - A tarcali pincében páratlan hosszú sort kóstolhatunk végig 5 és 6 puttonyosból, de aszúesszenciából és natúr esszenciából is. Csupa egyedi ritkaság a Tokaji-hegy tarcali oldaláról.

Matyisák Gábor talán nem a szavak embere (talán nem is a kreaítv birtokelnevezéseké), de érdekes egy figura, aki fogékony a mai kor trendjeire, elvárásaira is, amit új, frissebb alapborai is jeleznek. Az aszú tradíciói prioritást élveznek nála, és aszúborai helyette is beszélnek. Szédületes vertikumot mutatott, öveket bekapcsolni vagy nyissatok hozzá ti is valamit...

Előhegy 2014
Friss, gyümölcsös illat. Üde, könnyed, citrusos, egyszerű, de szép kis bor löszről. 5

Sárgamuskotály 2014
Visszafogott illat. Erőteljes, meglepően fickós, kemény savak. Majd szétveti a frissesség. Hibátlan ez is. 5

Dessewffy 2014 (félédes)
A Tokaji-hegy egyik legősibb dűlőjéről való, ahonnan tényleg csak elvétve kerülhet a poharunkba bor. Tiszta illat. Erőtljes savak mossák le a 30-as cukrot. Szép, kedves, amolyan csajos tokaji, vagy mi. 5+

Édes szamorodni 2014 (M)
Régi iskolát idéző, hagyományos tokaji jelleg: gomba, banán és élesztő meg kenyérhéj, amilyen egy szamorodni hordóminta lenni szokott imperfekt állapotában. Talán nem is tisztult még le ez a kép teljesen...

Édes Szamorodni 2011
Fahordós, vaníliás jegyek uralkodnak. Likőrös, alkoholos, nagy testű szamorodni, kellemes kávés utóízzel. 4+

Édes Furmint 2013
Hecsedlis, paradicsomos, aztán frissebb gyümölcsös jegyek. Savai élénkek, a cukor viszonylag így kevésnek hat. Egyszerű, átlagos édes bor. 4+

Sárgamuskotály Jégbor 2012
Tegyük fel, hogy elhiszem... Aszalt és dzsemes gyümölcsök. Virágos vonal, tisztán, kivehetően. Lendületes, szép szerkezetű desszertbor. Jók a savak is, remek az egynsúly és van egy váratlanul szép hossza is a bornak. Meglepő. Több, mint korrekt: 5+

Sárgamuskotály Jégbor 2006
Kis karamellesség, több botritisz és tejcsokis világ. Hosszabb, gazdag, egyensúlyos íz. Meglepően pengék a savai most is, sőt szinte fiatalosnak tűnik az egész ennyi palackérés után is. 5+

Fordítás 2008
150-es cukor. Semmi drámai. Visszafogott illat. Olajos jegyek, fordításos cseresség, élénk savérzet, mely jól kiegészíti a magas cukrot. 5

Aszúesszencia 2008.*
250-es cukor. Nagy ugrás színvonalban is. Gomba és szép tiszta gyümölcsösség, főként a kajszi főszereplésével. Súlyos, koncentrált aszúbor, 2008 döbbenetes savjátékával. Hosszú, barackdzsemes, lédús gyümölcsösség. Tele van még fiatalos lendülettel, tartalékokkal. 7+

5 puttonyos tokaji aszú 2008
131-es cukor. Gombás, kávés, megint oldschool hangulatú aszú. Érett és oxidáltabb jellegű, de ez most még inkább emeli az egyéniségét, mint csorbítja. Sok gyümölcs, komplex ízek, szép savak színezik. 6

5 puttonyos tokaji aszú 2004
121-es cukor. Karamell, aszalt déli gyümölcsök, gombás, érett világ ez is. Élénk savérzetű aszú, tele 10 év után is váratan gyümölcsökkel. Szerkezetével kedvesebb, összességében behízelgőbb az előzőnél. 6(+)

6 puttonyos tokaji aszú 2004
205-ös cukor. Érezhetően mélyebb és melegebb az illata. Van egyfajta szúróssága is, szigorúbb, keményebb fellépésű aszú. Ízre is vaskosabb, krémesebb, súlyosabb, hosszabb, de egy kategóriával többet mégsem ad. 6(+)

6 puttonyos tokaji aszú 2002.*
155-ös cukor. Méz, propolisz illata, friss sárga húsú gyümölcsökkel. Izmos, széles, hosszú és vastag, a viszonylag szerény cukorhoz képest is. Egy kitűnő 5 puttonyos hangulatát kelti inkább. Nagy teste ellenére is szorult belé kedvesség. Nagy aszús év volt 2002, nem is kérdés. 7

6 puttonyos tokaji aszú (de primera calidad) 2002.* EPERHORDÓS
Karamellás, tejcsokis, érettebb, dohányosabb, gombásabb illatú. Frissebb ízek, komplexebb is egy leheletnyivel, hosszabb és talán gazdagabb is, de ha nem egymás mellett kóstolnám őket, nagyon nehéz lenne különbséget tenni (így is)...látható tehát ismét, hogy a hordó nagyon, de nagyon felületes hatást gyakorol csak az aszúra. 7

5 puttonyos tokaji aszú 2000
151-es cukor. Zártabb illatot mutat, krémes jegyek, csokoládé. Édességhangsúlyos íz, lustább, kevesebb dimenzióval bír, és igazából rövidebb is. Egyszerű, szép, klasszikus aszú. 6

6 puttonyos tokaji aszú 2000
180-as cukor, 6 éves érlelés. Ebből adódóan nem meglepő módon érettebb hatást is kelt. Grillázs és gomba a két vezető jegy orrban. Krémes, rövid íz, nincs igazán kellő lendülete sem a beltartalom mögött... 6

6 puttonyos tokaji aszú 1999.*
215-ös cukor, 6 éves érlelés. A tölgyfás és pörkölési jegyeket egyszerre érezni benne. Ízre teás, tölgyes, súyos és nagyon komoly koncentrációt mutat. A hordótól cseres, a botritisztől határozottan kesernyés is a vége, kifejezett melegséggel, így abszolút téli napokra kívánkozik. 6+

6 puttonyos Sárgamuskotály tokaji aszú 2000.*
180-as cukor. Váratlan fordulatot okoz mind a meleg, változóan érő 2000-es évet, mind a fajtát illetően! Egészen fiatalos illat: fajtajelleges, virágos. Élettelibb íz, valószerűtlen savak adta izgalmas lendülettel fut le a korty. Vidám, fiatalos és szép aszú, tele gyümölcsökkel 14 év múltán is! 6+

6 puttonyos Sárgamuskotály tokaji aszú 1999.
Itt megint a kávés, hordós aromák jellemzőek. Kár, gyümölcsnek is örülnék. Ziláltabb, rakoncétlan, elsőre a nyelv hegyén egyértelműen a magas cukor érződik csak. Komoly beltartlom ellenére is visszalépésnek tűnt valamelyest. De ettől az évjárattól és az előző bor után azt is el tudom képzelni, hogy még jobb formába is jöhet... 6

Aszúesszencia 1995. EPERHORDÓS
Növényi jelleg, karalábés jegyek uralkodnak rajta (megvan a története...nem a hordóból, nem is a gyümölcsből adódik, de a borász biztosan elmeséli, ha meglátogatja őt bárki). Az íz viszont hibátlan: lendületes, nektáros, mézes és hosszú, pedig 1995 aztán igazán nem volt legendás évjárat. Azért így is megvan 6

6 puttonyos tokaji aszú 1992
Ekkortájt kezdtem el tanulni az ABC-t és az összeadást, kivonást. Sötétbarna szín. Füge, aszalt szilva, krémes, masszívan érett buké. A korty szerkezete is fellazult mostanra, pedig biztosan volt sokkal szebb is. A vége üresedik, de méltósággal öregszik. Megőrizte például gyümölcseit is szépen. Gyenge 6


Szám szerint 7 db esszencia következett (nem friss bontás egyik sem, visszadugózva pihennek ki tudja mi óta...)

Esszencia 2012
430-as cukor. Mézes gyümölcsök illata. Súlyos, hosszú, nagyon édes. A sok cukor mellé nincs kellő sav, de talán az érelés még összedolgozza az ízeket szebben....

Esszencia 2008.***
Tiszta, modern illat, obligát barackkal. Csodás. Hosszú bor, de egy pilanatra sem nehéz, nem kapott semmi ként. Újhordóba tették, de a bor erősebb mindennél. Nektáros, végtelen, mégis üde és remekül iható. Az utánunk jövő generáció is értékelni fogja. 2008 eszméletlen. Nem nagyon ittam még ennél jobb esszenciát. 8+

Esszencia 2004.**
551-es cukor. Barnább, mélyebb szín. Gombás, karamellás, grillázsos, egyértelműen botritiszes jegyek uralják (2004-ben, az aszúzás kellős közepén megázott a szőlő, mint tudjuk, de a tarcaliak valahogy mégsem vesztettek rajta). Megjelenik az azesszenciákra jellemző hecsedlis aromatika is. Végtelen lecsengés, kemény sav, hosszú édesség jellemzi. A mázsás korty és fergeteges sav ellenére is nagyon finoman iható és borszerű. 7+

Esszencia 2001.*
Meglep, mennyire fiatalos: őszibarackos, friss lekváros jegyei vannak. Kár, hogy ízben aztán szirupos, lusta és kissé gejl hangon szólal meg. Hiányzik a lendület a gigászi tartalom mellé. Gyenge 7

Esszencia/Sárgamuskotály 2000.***
Hihetetlen az egész, amit ez a fajta ennél a pincénél édesben mutat. Ezek után nem értem, miért kéne mellékszereplőként vagy egyfajta fűszerként gondolnom a muskotályra. Intenzív, gyönyörű, primer muskotályos jegyek orrban. Friss, mégis koncentrált és szép. Óriási a szerkezet is, muskotály aligha tudna ettől többet nyújtani 14 év után. Rezzenéstelen egyensúly. Kivételes bor. Hosszú, enyhén szirupusba hajló lecsengéssel. 8+

Esszencia 1999.***
650-es cukor. Határozott gyümölcsösségét ez a bor is kitartóan őrzi. Valóságos barack-koncentrátum. Sűrű folyás (nem cseppfolyós), hosszú, mézes, szirupos jegyek. Döbbenet az egész bor... A szavak, jelzők mostanra már elfogynak. 8+

Esszencia 1995.**
500-as cukor. És íme a mostohább év is tud végül villantani a fináléban a sok legendás évjárat után is. Sötétbarna, átlátszatlan szín. Érett esszenciáknál már nem a hecsedli és a paradicsom, hanem a kakaós illat válik jellemzővé. Egyértelműen csokis tejitalt juttat eszembe. Kikezdhetetlen savai vannak ennek is. Sűrű textúra. Felejthetetlen ízvilág. Remekül tartja magát, és senki még csak nem is sejtheti, meddig maradnak ezek a borok palackban ilyen nagyszerűek. 7+

[18 csillag...első találkozásra. Azért az nem gyenge.]

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább