x

Ripka Gergely

Az aszú csendes megszállottja

Széles aszúvertikális Tarcalon: Matyisák-Vízkeleti Pince

Kevés borászt ismerek, aki maga készíti hordóit is és mindkettőben eredményes. Matyisák Gábor az Andrássynál volt borász évekig, s egyben kádár is végzettségét tekintve. Az építkezések végeztével az idelátogatóknak is szeretné ezt a szakmáját méltó keretek közt bemutatni. Persze, hogy a borokban is több szerep jut a hordóhasználatnak, mint másutt. El tudom nézni. Tudni kell még róla, hogy az aszúborok megszállottja, elképesztő készletei vannak a különféle évjáratokból, és bár kevesen hallottak talán nevéről, akad néhány igazán szép és modern kiadás is nála. Mit néhány? - A tarcali pincében páratlan hosszú sort kóstolhatunk végig 5 és 6 puttonyosból, de aszúesszenciából és natúr esszenciából is. Csupa egyedi ritkaság a Tokaji-hegy tarcali oldaláról.

Matyisák Gábor talán nem a szavak embere (talán nem is a kreaítv birtokelnevezéseké), de érdekes egy figura, aki fogékony a mai kor trendjeire, elvárásaira is, amit új, frissebb alapborai is jeleznek. Az aszú tradíciói prioritást élveznek nála, és aszúborai helyette is beszélnek. Szédületes vertikumot mutatott, öveket bekapcsolni vagy nyissatok hozzá ti is valamit...

Előhegy 2014
Friss, gyümölcsös illat. Üde, könnyed, citrusos, egyszerű, de szép kis bor löszről. 5

Sárgamuskotály 2014
Visszafogott illat. Erőteljes, meglepően fickós, kemény savak. Majd szétveti a frissesség. Hibátlan ez is. 5

Dessewffy 2014 (félédes)
A Tokaji-hegy egyik legősibb dűlőjéről való, ahonnan tényleg csak elvétve kerülhet a poharunkba bor. Tiszta illat. Erőtljes savak mossák le a 30-as cukrot. Szép, kedves, amolyan csajos tokaji, vagy mi. 5+

Édes szamorodni 2014 (M)
Régi iskolát idéző, hagyományos tokaji jelleg: gomba, banán és élesztő meg kenyérhéj, amilyen egy szamorodni hordóminta lenni szokott imperfekt állapotában. Talán nem is tisztult még le ez a kép teljesen...

Édes Szamorodni 2011
Fahordós, vaníliás jegyek uralkodnak. Likőrös, alkoholos, nagy testű szamorodni, kellemes kávés utóízzel. 4+

Édes Furmint 2013
Hecsedlis, paradicsomos, aztán frissebb gyümölcsös jegyek. Savai élénkek, a cukor viszonylag így kevésnek hat. Egyszerű, átlagos édes bor. 4+

Sárgamuskotály Jégbor 2012
Tegyük fel, hogy elhiszem... Aszalt és dzsemes gyümölcsök. Virágos vonal, tisztán, kivehetően. Lendületes, szép szerkezetű desszertbor. Jók a savak is, remek az egynsúly és van egy váratlanul szép hossza is a bornak. Meglepő. Több, mint korrekt: 5+

Sárgamuskotály Jégbor 2006
Kis karamellesség, több botritisz és tejcsokis világ. Hosszabb, gazdag, egyensúlyos íz. Meglepően pengék a savai most is, sőt szinte fiatalosnak tűnik az egész ennyi palackérés után is. 5+

Fordítás 2008
150-es cukor. Semmi drámai. Visszafogott illat. Olajos jegyek, fordításos cseresség, élénk savérzet, mely jól kiegészíti a magas cukrot. 5

Aszúesszencia 2008.*
250-es cukor. Nagy ugrás színvonalban is. Gomba és szép tiszta gyümölcsösség, főként a kajszi főszereplésével. Súlyos, koncentrált aszúbor, 2008 döbbenetes savjátékával. Hosszú, barackdzsemes, lédús gyümölcsösség. Tele van még fiatalos lendülettel, tartalékokkal. 7+

5 puttonyos tokaji aszú 2008
131-es cukor. Gombás, kávés, megint oldschool hangulatú aszú. Érett és oxidáltabb jellegű, de ez most még inkább emeli az egyéniségét, mint csorbítja. Sok gyümölcs, komplex ízek, szép savak színezik. 6

5 puttonyos tokaji aszú 2004
121-es cukor. Karamell, aszalt déli gyümölcsök, gombás, érett világ ez is. Élénk savérzetű aszú, tele 10 év után is váratan gyümölcsökkel. Szerkezetével kedvesebb, összességében behízelgőbb az előzőnél. 6(+)

6 puttonyos tokaji aszú 2004
205-ös cukor. Érezhetően mélyebb és melegebb az illata. Van egyfajta szúróssága is, szigorúbb, keményebb fellépésű aszú. Ízre is vaskosabb, krémesebb, súlyosabb, hosszabb, de egy kategóriával többet mégsem ad. 6(+)

6 puttonyos tokaji aszú 2002.*
155-ös cukor. Méz, propolisz illata, friss sárga húsú gyümölcsökkel. Izmos, széles, hosszú és vastag, a viszonylag szerény cukorhoz képest is. Egy kitűnő 5 puttonyos hangulatát kelti inkább. Nagy teste ellenére is szorult belé kedvesség. Nagy aszús év volt 2002, nem is kérdés. 7

6 puttonyos tokaji aszú (de primera calidad) 2002.* EPERHORDÓS
Karamellás, tejcsokis, érettebb, dohányosabb, gombásabb illatú. Frissebb ízek, komplexebb is egy leheletnyivel, hosszabb és talán gazdagabb is, de ha nem egymás mellett kóstolnám őket, nagyon nehéz lenne különbséget tenni (így is)...látható tehát ismét, hogy a hordó nagyon, de nagyon felületes hatást gyakorol csak az aszúra. 7

5 puttonyos tokaji aszú 2000
151-es cukor. Zártabb illatot mutat, krémes jegyek, csokoládé. Édességhangsúlyos íz, lustább, kevesebb dimenzióval bír, és igazából rövidebb is. Egyszerű, szép, klasszikus aszú. 6

6 puttonyos tokaji aszú 2000
180-as cukor, 6 éves érlelés. Ebből adódóan nem meglepő módon érettebb hatást is kelt. Grillázs és gomba a két vezető jegy orrban. Krémes, rövid íz, nincs igazán kellő lendülete sem a beltartalom mögött... 6

6 puttonyos tokaji aszú 1999.*
215-ös cukor, 6 éves érlelés. A tölgyfás és pörkölési jegyeket egyszerre érezni benne. Ízre teás, tölgyes, súyos és nagyon komoly koncentrációt mutat. A hordótól cseres, a botritisztől határozottan kesernyés is a vége, kifejezett melegséggel, így abszolút téli napokra kívánkozik. 6+

6 puttonyos Sárgamuskotály tokaji aszú 2000.*
180-as cukor. Váratlan fordulatot okoz mind a meleg, változóan érő 2000-es évet, mind a fajtát illetően! Egészen fiatalos illat: fajtajelleges, virágos. Élettelibb íz, valószerűtlen savak adta izgalmas lendülettel fut le a korty. Vidám, fiatalos és szép aszú, tele gyümölcsökkel 14 év múltán is! 6+

6 puttonyos Sárgamuskotály tokaji aszú 1999.
Itt megint a kávés, hordós aromák jellemzőek. Kár, gyümölcsnek is örülnék. Ziláltabb, rakoncétlan, elsőre a nyelv hegyén egyértelműen a magas cukor érződik csak. Komoly beltartlom ellenére is visszalépésnek tűnt valamelyest. De ettől az évjárattól és az előző bor után azt is el tudom képzelni, hogy még jobb formába is jöhet... 6

Aszúesszencia 1995. EPERHORDÓS
Növényi jelleg, karalábés jegyek uralkodnak rajta (megvan a története...nem a hordóból, nem is a gyümölcsből adódik, de a borász biztosan elmeséli, ha meglátogatja őt bárki). Az íz viszont hibátlan: lendületes, nektáros, mézes és hosszú, pedig 1995 aztán igazán nem volt legendás évjárat. Azért így is megvan 6

6 puttonyos tokaji aszú 1992
Ekkortájt kezdtem el tanulni az ABC-t és az összeadást, kivonást. Sötétbarna szín. Füge, aszalt szilva, krémes, masszívan érett buké. A korty szerkezete is fellazult mostanra, pedig biztosan volt sokkal szebb is. A vége üresedik, de méltósággal öregszik. Megőrizte például gyümölcseit is szépen. Gyenge 6


Szám szerint 7 db esszencia következett (nem friss bontás egyik sem, visszadugózva pihennek ki tudja mi óta...)

Esszencia 2012
430-as cukor. Mézes gyümölcsök illata. Súlyos, hosszú, nagyon édes. A sok cukor mellé nincs kellő sav, de talán az érelés még összedolgozza az ízeket szebben....

Esszencia 2008.***
Tiszta, modern illat, obligát barackkal. Csodás. Hosszú bor, de egy pilanatra sem nehéz, nem kapott semmi ként. Újhordóba tették, de a bor erősebb mindennél. Nektáros, végtelen, mégis üde és remekül iható. Az utánunk jövő generáció is értékelni fogja. 2008 eszméletlen. Nem nagyon ittam még ennél jobb esszenciát. 8+

Esszencia 2004.**
551-es cukor. Barnább, mélyebb szín. Gombás, karamellás, grillázsos, egyértelműen botritiszes jegyek uralják (2004-ben, az aszúzás kellős közepén megázott a szőlő, mint tudjuk, de a tarcaliak valahogy mégsem vesztettek rajta). Megjelenik az azesszenciákra jellemző hecsedlis aromatika is. Végtelen lecsengés, kemény sav, hosszú édesség jellemzi. A mázsás korty és fergeteges sav ellenére is nagyon finoman iható és borszerű. 7+

Esszencia 2001.*
Meglep, mennyire fiatalos: őszibarackos, friss lekváros jegyei vannak. Kár, hogy ízben aztán szirupos, lusta és kissé gejl hangon szólal meg. Hiányzik a lendület a gigászi tartalom mellé. Gyenge 7

Esszencia/Sárgamuskotály 2000.***
Hihetetlen az egész, amit ez a fajta ennél a pincénél édesben mutat. Ezek után nem értem, miért kéne mellékszereplőként vagy egyfajta fűszerként gondolnom a muskotályra. Intenzív, gyönyörű, primer muskotályos jegyek orrban. Friss, mégis koncentrált és szép. Óriási a szerkezet is, muskotály aligha tudna ettől többet nyújtani 14 év után. Rezzenéstelen egyensúly. Kivételes bor. Hosszú, enyhén szirupusba hajló lecsengéssel. 8+

Esszencia 1999.***
650-es cukor. Határozott gyümölcsösségét ez a bor is kitartóan őrzi. Valóságos barack-koncentrátum. Sűrű folyás (nem cseppfolyós), hosszú, mézes, szirupos jegyek. Döbbenet az egész bor... A szavak, jelzők mostanra már elfogynak. 8+

Esszencia 1995.**
500-as cukor. És íme a mostohább év is tud végül villantani a fináléban a sok legendás évjárat után is. Sötétbarna, átlátszatlan szín. Érett esszenciáknál már nem a hecsedli és a paradicsom, hanem a kakaós illat válik jellemzővé. Egyértelműen csokis tejitalt juttat eszembe. Kikezdhetetlen savai vannak ennek is. Sűrű textúra. Felejthetetlen ízvilág. Remekül tartja magát, és senki még csak nem is sejtheti, meddig maradnak ezek a borok palackban ilyen nagyszerűek. 7+

[18 csillag...első találkozásra. Azért az nem gyenge.]

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább