x

Ripka Gergely

Az aszú csendes megszállottja

Széles aszúvertikális Tarcalon: Matyisák-Vízkeleti Pince

Kevés borászt ismerek, aki maga készíti hordóit is és mindkettőben eredményes. Matyisák Gábor az Andrássynál volt borász évekig, s egyben kádár is végzettségét tekintve. Az építkezések végeztével az idelátogatóknak is szeretné ezt a szakmáját méltó keretek közt bemutatni. Persze, hogy a borokban is több szerep jut a hordóhasználatnak, mint másutt. El tudom nézni. Tudni kell még róla, hogy az aszúborok megszállottja, elképesztő készletei vannak a különféle évjáratokból, és bár kevesen hallottak talán nevéről, akad néhány igazán szép és modern kiadás is nála. Mit néhány? - A tarcali pincében páratlan hosszú sort kóstolhatunk végig 5 és 6 puttonyosból, de aszúesszenciából és natúr esszenciából is. Csupa egyedi ritkaság a Tokaji-hegy tarcali oldaláról.

Matyisák Gábor talán nem a szavak embere (talán nem is a kreaítv birtokelnevezéseké), de érdekes egy figura, aki fogékony a mai kor trendjeire, elvárásaira is, amit új, frissebb alapborai is jeleznek. Az aszú tradíciói prioritást élveznek nála, és aszúborai helyette is beszélnek. Szédületes vertikumot mutatott, öveket bekapcsolni vagy nyissatok hozzá ti is valamit...

Előhegy 2014
Friss, gyümölcsös illat. Üde, könnyed, citrusos, egyszerű, de szép kis bor löszről. 5

Sárgamuskotály 2014
Visszafogott illat. Erőteljes, meglepően fickós, kemény savak. Majd szétveti a frissesség. Hibátlan ez is. 5

Dessewffy 2014 (félédes)
A Tokaji-hegy egyik legősibb dűlőjéről való, ahonnan tényleg csak elvétve kerülhet a poharunkba bor. Tiszta illat. Erőtljes savak mossák le a 30-as cukrot. Szép, kedves, amolyan csajos tokaji, vagy mi. 5+

Édes szamorodni 2014 (M)
Régi iskolát idéző, hagyományos tokaji jelleg: gomba, banán és élesztő meg kenyérhéj, amilyen egy szamorodni hordóminta lenni szokott imperfekt állapotában. Talán nem is tisztult még le ez a kép teljesen...

Édes Szamorodni 2011
Fahordós, vaníliás jegyek uralkodnak. Likőrös, alkoholos, nagy testű szamorodni, kellemes kávés utóízzel. 4+

Édes Furmint 2013
Hecsedlis, paradicsomos, aztán frissebb gyümölcsös jegyek. Savai élénkek, a cukor viszonylag így kevésnek hat. Egyszerű, átlagos édes bor. 4+

Sárgamuskotály Jégbor 2012
Tegyük fel, hogy elhiszem... Aszalt és dzsemes gyümölcsök. Virágos vonal, tisztán, kivehetően. Lendületes, szép szerkezetű desszertbor. Jók a savak is, remek az egynsúly és van egy váratlanul szép hossza is a bornak. Meglepő. Több, mint korrekt: 5+

Sárgamuskotály Jégbor 2006
Kis karamellesség, több botritisz és tejcsokis világ. Hosszabb, gazdag, egyensúlyos íz. Meglepően pengék a savai most is, sőt szinte fiatalosnak tűnik az egész ennyi palackérés után is. 5+

Fordítás 2008
150-es cukor. Semmi drámai. Visszafogott illat. Olajos jegyek, fordításos cseresség, élénk savérzet, mely jól kiegészíti a magas cukrot. 5

Aszúesszencia 2008.*
250-es cukor. Nagy ugrás színvonalban is. Gomba és szép tiszta gyümölcsösség, főként a kajszi főszereplésével. Súlyos, koncentrált aszúbor, 2008 döbbenetes savjátékával. Hosszú, barackdzsemes, lédús gyümölcsösség. Tele van még fiatalos lendülettel, tartalékokkal. 7+

5 puttonyos tokaji aszú 2008
131-es cukor. Gombás, kávés, megint oldschool hangulatú aszú. Érett és oxidáltabb jellegű, de ez most még inkább emeli az egyéniségét, mint csorbítja. Sok gyümölcs, komplex ízek, szép savak színezik. 6

5 puttonyos tokaji aszú 2004
121-es cukor. Karamell, aszalt déli gyümölcsök, gombás, érett világ ez is. Élénk savérzetű aszú, tele 10 év után is váratan gyümölcsökkel. Szerkezetével kedvesebb, összességében behízelgőbb az előzőnél. 6(+)

6 puttonyos tokaji aszú 2004
205-ös cukor. Érezhetően mélyebb és melegebb az illata. Van egyfajta szúróssága is, szigorúbb, keményebb fellépésű aszú. Ízre is vaskosabb, krémesebb, súlyosabb, hosszabb, de egy kategóriával többet mégsem ad. 6(+)

6 puttonyos tokaji aszú 2002.*
155-ös cukor. Méz, propolisz illata, friss sárga húsú gyümölcsökkel. Izmos, széles, hosszú és vastag, a viszonylag szerény cukorhoz képest is. Egy kitűnő 5 puttonyos hangulatát kelti inkább. Nagy teste ellenére is szorult belé kedvesség. Nagy aszús év volt 2002, nem is kérdés. 7

6 puttonyos tokaji aszú (de primera calidad) 2002.* EPERHORDÓS
Karamellás, tejcsokis, érettebb, dohányosabb, gombásabb illatú. Frissebb ízek, komplexebb is egy leheletnyivel, hosszabb és talán gazdagabb is, de ha nem egymás mellett kóstolnám őket, nagyon nehéz lenne különbséget tenni (így is)...látható tehát ismét, hogy a hordó nagyon, de nagyon felületes hatást gyakorol csak az aszúra. 7

5 puttonyos tokaji aszú 2000
151-es cukor. Zártabb illatot mutat, krémes jegyek, csokoládé. Édességhangsúlyos íz, lustább, kevesebb dimenzióval bír, és igazából rövidebb is. Egyszerű, szép, klasszikus aszú. 6

6 puttonyos tokaji aszú 2000
180-as cukor, 6 éves érlelés. Ebből adódóan nem meglepő módon érettebb hatást is kelt. Grillázs és gomba a két vezető jegy orrban. Krémes, rövid íz, nincs igazán kellő lendülete sem a beltartalom mögött... 6

6 puttonyos tokaji aszú 1999.*
215-ös cukor, 6 éves érlelés. A tölgyfás és pörkölési jegyeket egyszerre érezni benne. Ízre teás, tölgyes, súyos és nagyon komoly koncentrációt mutat. A hordótól cseres, a botritisztől határozottan kesernyés is a vége, kifejezett melegséggel, így abszolút téli napokra kívánkozik. 6+

6 puttonyos Sárgamuskotály tokaji aszú 2000.*
180-as cukor. Váratlan fordulatot okoz mind a meleg, változóan érő 2000-es évet, mind a fajtát illetően! Egészen fiatalos illat: fajtajelleges, virágos. Élettelibb íz, valószerűtlen savak adta izgalmas lendülettel fut le a korty. Vidám, fiatalos és szép aszú, tele gyümölcsökkel 14 év múltán is! 6+

6 puttonyos Sárgamuskotály tokaji aszú 1999.
Itt megint a kávés, hordós aromák jellemzőek. Kár, gyümölcsnek is örülnék. Ziláltabb, rakoncétlan, elsőre a nyelv hegyén egyértelműen a magas cukor érződik csak. Komoly beltartlom ellenére is visszalépésnek tűnt valamelyest. De ettől az évjárattól és az előző bor után azt is el tudom képzelni, hogy még jobb formába is jöhet... 6

Aszúesszencia 1995. EPERHORDÓS
Növényi jelleg, karalábés jegyek uralkodnak rajta (megvan a története...nem a hordóból, nem is a gyümölcsből adódik, de a borász biztosan elmeséli, ha meglátogatja őt bárki). Az íz viszont hibátlan: lendületes, nektáros, mézes és hosszú, pedig 1995 aztán igazán nem volt legendás évjárat. Azért így is megvan 6

6 puttonyos tokaji aszú 1992
Ekkortájt kezdtem el tanulni az ABC-t és az összeadást, kivonást. Sötétbarna szín. Füge, aszalt szilva, krémes, masszívan érett buké. A korty szerkezete is fellazult mostanra, pedig biztosan volt sokkal szebb is. A vége üresedik, de méltósággal öregszik. Megőrizte például gyümölcseit is szépen. Gyenge 6


Szám szerint 7 db esszencia következett (nem friss bontás egyik sem, visszadugózva pihennek ki tudja mi óta...)

Esszencia 2012
430-as cukor. Mézes gyümölcsök illata. Súlyos, hosszú, nagyon édes. A sok cukor mellé nincs kellő sav, de talán az érelés még összedolgozza az ízeket szebben....

Esszencia 2008.***
Tiszta, modern illat, obligát barackkal. Csodás. Hosszú bor, de egy pilanatra sem nehéz, nem kapott semmi ként. Újhordóba tették, de a bor erősebb mindennél. Nektáros, végtelen, mégis üde és remekül iható. Az utánunk jövő generáció is értékelni fogja. 2008 eszméletlen. Nem nagyon ittam még ennél jobb esszenciát. 8+

Esszencia 2004.**
551-es cukor. Barnább, mélyebb szín. Gombás, karamellás, grillázsos, egyértelműen botritiszes jegyek uralják (2004-ben, az aszúzás kellős közepén megázott a szőlő, mint tudjuk, de a tarcaliak valahogy mégsem vesztettek rajta). Megjelenik az azesszenciákra jellemző hecsedlis aromatika is. Végtelen lecsengés, kemény sav, hosszú édesség jellemzi. A mázsás korty és fergeteges sav ellenére is nagyon finoman iható és borszerű. 7+

Esszencia 2001.*
Meglep, mennyire fiatalos: őszibarackos, friss lekváros jegyei vannak. Kár, hogy ízben aztán szirupos, lusta és kissé gejl hangon szólal meg. Hiányzik a lendület a gigászi tartalom mellé. Gyenge 7

Esszencia/Sárgamuskotály 2000.***
Hihetetlen az egész, amit ez a fajta ennél a pincénél édesben mutat. Ezek után nem értem, miért kéne mellékszereplőként vagy egyfajta fűszerként gondolnom a muskotályra. Intenzív, gyönyörű, primer muskotályos jegyek orrban. Friss, mégis koncentrált és szép. Óriási a szerkezet is, muskotály aligha tudna ettől többet nyújtani 14 év után. Rezzenéstelen egyensúly. Kivételes bor. Hosszú, enyhén szirupusba hajló lecsengéssel. 8+

Esszencia 1999.***
650-es cukor. Határozott gyümölcsösségét ez a bor is kitartóan őrzi. Valóságos barack-koncentrátum. Sűrű folyás (nem cseppfolyós), hosszú, mézes, szirupos jegyek. Döbbenet az egész bor... A szavak, jelzők mostanra már elfogynak. 8+

Esszencia 1995.**
500-as cukor. És íme a mostohább év is tud végül villantani a fináléban a sok legendás évjárat után is. Sötétbarna, átlátszatlan szín. Érett esszenciáknál már nem a hecsedli és a paradicsom, hanem a kakaós illat válik jellemzővé. Egyértelműen csokis tejitalt juttat eszembe. Kikezdhetetlen savai vannak ennek is. Sűrű textúra. Felejthetetlen ízvilág. Remekül tartja magát, és senki még csak nem is sejtheti, meddig maradnak ezek a borok palackban ilyen nagyszerűek. 7+

[18 csillag...első találkozásra. Azért az nem gyenge.]

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább