x

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Barta Furmint 2015

Még Homonna Attila munkája. Furmintos, rusztikus körtés hangulat, a fajta kevésbé vonzó érettsége is benne van, az illattal nem voltam maximálisan elégedett. De ízben szerencsére sokrétű, az érlelése elegáns, nem túlzó. Kifejezetten sós világ, termőhelyi jelleg. Gyenge 6

 

Barta Birtokválogatás Furmint 2015

Ez is Attila munkája, de kevésbé szól ez a bor az ő stílusáról. – A jól ismert mádi furmintos füstösség a vezető illatjegye. Elképesztő savai legyűrik a kiadós fát, szép hosszú íze van, kellően komplex is, mádiasan vastag, sűrű, a 9.3-as cukor pedig kerekít és többé-kevésbé integrálódott szépen. Komoly bor, melyet izgalmas lesz kísérni az évek folyamán. Legyen ez is 6

 

Teraszok Furmint 2016.•

Már alapvetően Ujvári Vivien által készített bor. A sav 6,7 g/l, a cukor pedig 8,1 g/l. Nyilván fiatal még, az évjárat sem volt olyan forró, de sokkal gyümölcsösebb, tisztább hangulata is van orrban, amit korábbi Bartáknál nem nagyon éreztem. Ízre fiatalos, könnyed, mégis szép hosszú, cizellált furmint, aminek a vége is sima és finom. Tiszta almás, körtés ízeit szerettem nagyon. 6+

 

Hárslevelű 2016.•

Van benne 7,9 g/l cukor. Diszkréten, de azért jól kivehetően illatosabb vonal, halvány virágokkal. Tiszta, feszes, gyönyörű savú tétel. Minden ízében nagyon csiszolt és elegáns. Zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös ízek, nagy tehetség egy fiatal borban (s egy ügyes borász lányban...). Jár a taps, hogy ezen a déli, mádi termőhelyen ilyen modern és intelligens bor tud palackba kerülni (igaz, ebe a 16-os év is vastagon belejátszik). 7

 

Öreg Király 2017 I. (M)

Primer, fiatalos, javában fejlődő illat. Kemények a savai, van benne egy kis kesernye is, némi fésületlenség is. Nyers és sorjás egyelőre, s a legtöbb 17-es borban intenzív savak voltak elejétől fogva, a borász elmondása szerint. A végső házasítási arányok gondolom döntö jelentőségűek lesznek...

 

Öreg Király 2017 II. (M)

Mennyire más, mint az előző minta. Citrusosabb, feszesebb, sőt enyhén virágos illat, tiszta gyümölcsökkel. Egészen más vonal: zamatos és virgonc egyszerre, csodás játékossággal. Egy feszes, modern nagy tehetség. Gyönyörű lenne önállóan. Érdekes volt két oldalát megtapasztalni egy évjáratból a Királynak. Kitűnőnek tűnik eddig 2017.

 

Szamorodni 2013.•

A cukor 115 g/l, a sav 6,7 g/l. Szép definitív szamorodni illat. A klasszikus botritisz-karakteren túl van még benne körte, alma és más fehér húsúak. Szép egyensúlyos íz, tisztaság. Nem kimondottan hosszú, nem is az extremitások édes bora, de a kevesebb néha több: a savak ebben a 13-as édesben is alárendeltebbek (ahogy mindenhol, de a szárazak pont ellenkezőképp viselkednek). Tetszett makulátlan gyümölcsössége. Fiatal. 7

 

Szamorodni 2017 (M)

Jellegzetes földimogyorós édes minta. Ízben kissé kesernyés, magas cukorral, halványabb savval, de ez persze még simán vehet éles fordulatokat az éréssel. Kócos kislány még ez is, de nagyon izgalmasnak tűnik eddig 2017.

 

Aszú 2017 (M)

Naspolyás, birses, primer illatjegyek. Magas cukor, kiváló savak érezhetők. Nagyon ígéretes (előző este Berecz Stephanie-nál is volt szerencsém végigkóstolni egy sor aszúmintát és nagyon komolynak ígérkezik az évjárat szárazben és édesben, az elmondások szerint is, mennyiségben is, szóval kb mindenben csillagos ötös).

 

Aszú 2016 (M)

Ez az évjárat pedig már a letisztulás fázisába kanyarodik aszújával. Kezdenek nagyon szépen kibontakozni minden pincénél a fiatal aszúk ellenállhatatlan sárgásabb gyümölcsei, színei: trópusiak, őszibarackosak, míg ízben a savak gyönyörű gerinccé formálódnak, zöldalmás feszes vázat adva a tekintélyes cukor, a végtelen íz köré. Nyilván ez a készebb a két aszúminta közül, s azt kell mondjam ilyenkor igazán szép és csodás egy tokaji édes bor.

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013.••

Rég kóstoltam ezt a komoly tételt, 242-es cukor. Mély, gyönyörű, prémium aszú. Krémes, vastag, hosszú, magas cukorérzet, mézes, nagyon intenzív zamattal a végén. Kezd az az érzésem lenni, hogy a mádi aszúk inkább a vastagságra törekszenek és az intenzitásokra és az egyáltalán nem baj, ha ők ezt az utat választják: náluk az aszú tényleg valami egészen éteri szintet képvisel. 8

(Hamarosan egyébként lesz aszú témában egy komolyabb írás, milyen stílusok és szekértáborok kezdenek kibontakozni pár éve, s elindulunk az igazság nyomába is aszútémában...) 

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább