x

Ripka Gergely

Oremus - helyszíni szemle/Vol. #2.

Csillagzápor Tolcsváról

Ha Oremus, akkor alighanem a legtöbbeknek az aszú ugrik be. A Mandolás is korszakalkotó volt a hordós száraz furmintok közt, a late harvest és a szamorodni nem különben referenciák. Láthattuk, hogy a tavaly újdonságként debütált Petrács és 2018-as utódja mennyire iskolapélda egy presztízsbor elegáns bevezetésének. Tiszta és definiált értékek jellemzik tehát továbbra is a pincészetet. Mégis: a tegnap részletesen bemutatott tolcsvai nagybirtok a 3-6 puttonyosok igazi állócsillaga a rendszerváltás óta; meghatározó “térítői” az aszú műfajának a kezdetek óta: itthon és külföldön egyaránt egyaránt ez a legfontosabb bor számukra. Tegnap azt is megtudhattuk, hogy a 3 puttonyost az új termékleírás (2013) bevezetése után sem engedik el (5 puttonnyi, azaz 120+ cukorral, de kihozzák, ha úgy adódik). Mese nincs: ma jönnek a nagyágyúk, néhány igazi ritkasággal, tanulságos évjáratokkal. Ilyen aszúkból sosem elég!

 

5 puttonyos tokaji aszú 2017**

Meglepően virágos, muskotályos, behízelgő, tiszta és fiatal aszúillat. Krémes, déli gyümölcsös, hosszú, széles aszú. Nagy év, óriási formátum. Hosszú, szinte hömpölygő ízek, csupa lédús sárga gyümölcs, rengeteg barack, precíz sav-cukor arány (ahogy a pince 5 puttonyosainál mindig). Gyönyörű állapotban van most (pedig még várni kell rá pár évet). Nagyot ugrunk minőségben fölfelé. 8

 

6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Nemes, buja és egyszerre kedves illat. Mély, barackos, mégis visszafogott jegyek, még fiatalabb, fejlődő állapotban. Brutál széles íz, vastag aszú, mézes, szinte súlyos korty. Nagy édesség, olvadó íz, a meleg év tiszta lenyomata: iszonyú hosszú! Gyönyörű tisztaság jellemzi, de egy árnyalattal több savval még szebb lehetne. Így leginkább 2017-ről szól édes, mandarinos, krémes stílusával. 8+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2016**

Csak a gyűjtők kedvéért: sajnos még 2016-ra is várni kell kicsit… Egész más hangulat 2017 után! Gombás, klasszikus, szépen érő/kész aszúkarakter orrban, sok finom baracklekvárral. Eleven savak, vibráló évjárati jelleg, aztán hosszú, kajszilekváros és citrusos, narancsos íz. Remekül összeérett alkotók, kész bor, ismét példás sav-cukor aránnyal, ahogy azt az előző 5 puttonyos is bemutatta… 8

 

6 puttonyos tokaji aszú 2016***

2016 újra és újra meglep, elvarázsol, sőt az az érzésem, hogy ez az évjárat így fiatalon, lendületesen a legcsodásabb (bevallom sejtelmem sincs, mi marad ebből a kecsességéből évek múlva). Definiált, tankönyvi aszússág itt is: friss, fiatalos, citrusos, sárga színek. Csupa primer gyümölcs, narancshéj. Ízben aztán a végtelen 2016-os savak robbannak. Magas aszúbor. Sok gyümölcs, tüzijáték, végtelen és tiszta savak, végül hosszú, szinte száraz lecsengés. Elképesztő energia van benne. Kíváncsi leszek rá később is. Most a sor legszebb aszúja. 9

 

5 puttonyos tokaji aszú 2013*

Elképesztően szép gyümölcskarakterrel indul, tiszta, barackos jelleg, aztán levegőn erősödik az évjárat tipikus botritiszessége. Déli gyümölcsös, érett és aszalt gyümölcsös, narancsos, komplex illatú aszúvá érett már, mely most lehet a csúcson (és egy ideig ott is marad még). Ízben az évjáratra jellemzően sok cukor érezhető, mézes zamat, krémes textúra, érezhetően kevés sav (ahogy 2013-ban szinte mindig), de egy 5 puttonyoshoz képest nagyon sokat ad ez a tétel is. 7+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013***

Mindkét katergóriában 2013 a futó év. Igazi klaszissá lett mostanra ez az aszú. Sokszor kóstoltam, és mindig lenyűgöz, mennyire egyben van ez a bor. Visszafogott, csodás elegancia orrban. Barack és gomba, gazdag, virágos aromákkal, mézességgel díszítve. Ízben sok cukor itt is, diszkrét savakkal, viszont mérhetetlenül hosszú, egyensúlyos ízzel. Klasszikus, nemes aszújegyek, lekváros, dzsemes karakterű, nagy bor. 8+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2008**

Viaszos érettség, mély tercier jegyek jelennek meg, gombás és birses ornamentikával. Élénk, vibráló savak, hisz 2008 is a savak évjárata volt. Szép érettség, hosszú, fűszeres, eleven, valósággal fiatalos aszú még most is. Remek arányok jellemzik és még érlelhető ez is. 7+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2002*

Decemberben futólag már kóstoltam. Ez a palack érzésem szerint előrehaladottabb fázisban lehet, érett, dohányos, avaros, enyhén oxidált stílussal. Ízben aztán meglepően izgalmas és élő savak jelentkeznek, mellette csokoládé, kávé, aztán cirusok, magasság (2016-ot idézi). Moderált világ, utóízében az érett aszúkra jellemző szilvalekvár és szárító lecsengés érződik. Kár az illatért. Legyen 7+

 

5 puttonyos tokaji aszú 1994

Fás, fakérges, aszalt szilvás, dzsemes, bizonyos szippantásoknál meglepően fiatal illat. Eleven savval indul a korty, kis diós kesernyével, érett, nem túl hosszú, kávés ízekkel. Méltósággal öregszik… 6+

 

Tokaji Eszencia 2010***

Bizony még egy ilyen nehéz évjárat is képes Tokajban meglepni minket: íme a természet kivételes csodája maga. Illatban körtepüré, parfümös báj, de nem túl harsány jegyek. Ízben magas, lehengerlő cukor robban: méz és aszalt gyümölcsök eszményi találkozása. Hosszú, krémes textúra, az egész bor egy nagy egyedi, tömör textúra. Nyilván végtelen hossz, finom sav köszön be a végén, birses, körtés keretbe foglalva a költeményt. Pazar. 9+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább