x

Ripka Gergely

••DEMETER ZOLTÁN, ASZÚSZTÁROK: 1998-2008

10 éven át minden évjáratban stabilan 90 pont felett

Kevés olyan borvidék van a világban, mely kategóriájában képes szinte minden évjáratban 90 pont fölötti borokat nyújtani. Ha az aszút vesszük alapul, Tokaj ilyen borvidéke a világnak. Demeter Zoltánt sem nagyon kell már talán bemutatni az olvasóknak. A TokajKalauz első pincéje, mely 100 csillagnál többet gyűjtött eddig a borkatalógusunk értelmében. Ezzel az első 2 csillagos borásza a kiadványnak. Olyan kort élünk, amikor a mindenkori száraz borokról Tokajban is gyakrabban kell beszélnünk a különböző pincéknél, pedig nekem mindigis meggyőződésem volt, hogy aszúminőséget tekintve az abszolút első Demeter Zoltán. Noha ebben nehezebb igazán kiemelkedőnek lenni: szükségtelen neveket mondanom, - az egész borvidéken hihetetlen minőségek vannak jelen egyszerre (szárazban pedig mindenhol vannak amplitudók: fölfelé és sajnos lefelé is). Épp ezért fontosnak érzem időről-időre hangsúlyozni: Tokaj a világ első számú édesboros borvidéke, ami felelősség, küldetés, hagyaték. - Demeter Zoltán pedig nem csak főboraival teremtett önálló (és a borvidék számára is irányadó) műfajt édesben, de aszúi is mindig az extrém koncentrációról és egyúttal a kivételes egyensúlyról szóltak. Olyan formátumú borok, amiknek tényleg a világ legjobb éttermeinek borlapján és a ritakaságokat gyűjők pincéjében a helye.

 

Demeter Zoltán aszúi közül többet is volt szerencsém kóstolni. Ma az első évjárat a 98-as lesz, amikor a pince munkásságában még egyáltalán nem kapott hangsúlyt a száraz bor. Az utolsó pedig a 10 évvel fiatalabb 2008-as mely extrém beltartalommal és extrém árban robbant be a köztudatba, emelve a tétet a borvidéki színtéren aszúban.

Ahogy az évekkel finomodott a stílus, úgy lettek a borok is egyre szélesebbek, komplexebbek (a borász 2007/2008 óta foglalkozik kizárólag a saját borászatával). Ez az ív az aszúborokon is lemérhető, bár ahogy az alcím is mutatja, nem buktunk 90 pont alá még a leggyengébb évjáratokkal sem. Ettől is elképesztő a tokaji aszú: minden évjárat jegyét markánsan magán viseli, s mégis kategóriájában a világ legszebbje:

 

 

1998.**

alkohol: 12 v/v%                        cukor: 168 g/l    sav: 8,4 g/l        cme: 61,9 g/l                  készült: 300 liter

Nehéz, hűvös, esős aszús év. Az első palack masszívan dugós volt, de szerencsére akadt pótpalack a tarsolyban. Kandírozott gyümölcsök, izgalmas hordófűszerek, férfi parfüm, narancs és aszalt kajszi mutatkozik érett illatában (túlkorosságról nem lehet beszámolni). Krémes, tiszta íz, mely a nemzetközi elithez remekül közelít (sauternes-i kimértséggel). Semmiben nem harsány (cukor vagy sav), s leginkább éppen az tűnik szembe, mennyire kiválóan összeérett benne minden alkotórész. Egységes a kép. Kész, komplett bor, mely elegáns, finom, jól iható és mindenek előtt remek egyensúlyú. Akad benne gyümölcs most is és a nehéz évjáratból semmiféle megingás nem érezhető. Nem ez a bor a sor legfeltűnőbb darabja, de ez sosem hiba. Nem a fiatal pincék útkeresése, sokkal inkább tudatosság érződik rajta, s az, hogy egy olyan borász készítette, aki nehéz évjáratokban s tudja, mit csinál. - Gyönyörű. 7+

 

 

2001.**

település: Mád, B.keresztúr           fajta: Furmint, Hárslevelű                                    dűlő: Veres, Lapis

alapbor: Furmint – Lapis  alapbor mustfok: 24 (269 g/l )       aszúszem: 60 ref. %         potenc. alk.: 21 v/v%

mennyiség: 1250 liter      palackozva: 2004.04.11.

alkohol:             11 v/v %           cukor: 170 g/l    sav: 7,9 g/l        cme: 50,4 g/l

Ismét egy esősebb, hűvös aszús évjárat.
Illatában a fiatalsága fog meg először. Némileg a háttérben az évjárat ázottsága mintha ott lappangana, de tiszta az illat itt is: kissé visszafogott, egy kis fehér csokis jeggyel. A 98-asnál hosszabb, frissebb íz, több savval. De ez is diszkrét, nem akar túlharsogni senkit, viszont megingás sincs benne, összeértek az alkotók 16 év alatt. Tömör, nem túl hosszú aszúbor, kiváló arányokkal megáldva. 7+

 

2002.***

település: Mád                            fajta: Furmint, Hárslevelű                                    dűlő: Veres

alapbor: Furmint – Veres  alapbor mustfok: 27 (309 g/l )       aszúszem: 62 ref. %         potenc.alk.: 21,5 v/v%

mennyiség: 830 liter        palackozva: 2005.01.24.

alkohol:             10 v/v %           cukor: 197 g/l    sav: 7,4 g/l        cme: 50,1 g/l

Komolyodunk egyet évjáratban. Ha közepes vagy jobb évek közt kéne mérnem 2002-t, akkor mindenekelőtt a savasság és az elegancia évének mondanám. Ha jól emlékszem két arcú év volt, korán jöhetett a botritisz itt is (hisz száraz borok borvidékszerte nem nagyon készültek) ,de a borvidék egy része helyes időzítéssel remek aszúkat tudott készíteni (Disznókő, Patricus stb).
Klasszikus aszús illat, melyet egy kis illó leng körbe. Érett, botritiszes karakter jellemzi, gombával, narancshéjjal, aszalt sárga gyümölcsökkel, kajszival. Hosszú és sokkal inkább dzsúzos karakter, mint az előzőeknél. Szélesebb, hömpölygőbb íz, amolyan kajszinektár texturával. Tizenöt évvel a szüret után mindmáig sok barackos gyümölccsel kényeztet, úgy hogy közben gyönyörűen, megingathatatlanul összeérett ez a bor is. Csodás krémes jegyek különböztetik meg az előző két nehezebb évjárattól. 8+

 

2003.***

település: Mád                            fajta: Furmint, Hárslevelű                                    dűlő: Veres

alapbor: Furmint-Veres    alapbor mustfok: 26,5 (300 g/l)     aszúszem: 63 ref. %         potenc.alk.: 22,5 v/v%

mennyiség: 493 liter        palackozva: 2005.11.02.

alkohol: 8,5 v/v%           cukor: 248 g/l     sav: 10,8 g/l       cme: 59,8 g/l

A totális ellentétpárja 2002-nek: a forró meleg, nagy aszús év szobra! Illatban a száraz gyümölcsök folyamatosan nyílnak és a lédúsabbak is megjelennek idővel. Szép érettség jellemző itt is (a 3-as főbor karamellás, grillázsos, dohányos jegye itt nem uralkodik el).
Sokkal intenzívebb illatában obligát barack mellett egy főtt szilvalekváros jegy teszi különlegessé az aromatikát, de megvan benne a nemes botritisz jegye is. Ízben ez a leginkább krémes, nagy testű bor! Meleg évjárata ellenére elképesztő savakkal bír. Igazán hosszú, széles, magas, hihetetlen részletgazdag. Egyben van, kevesebb a lendület benne, mint a sor más tagjaiban, de mégis remekül összeérett mindenben. Egyéniség ez a bor, amolyan sármos, elegánsan őszülő középkorú úr. 9

 

2006.***

település: Mád, Bkeresztúr            fajta: Furmint, Hárslevelű                                     dűlő: Veres, Lapis

alapbor: Furmint - Lapis  alapbor mustfok: 25 (282 g/l)        aszúszem.: 61 ref.%         potenc.alk.: 23,6 v/v%

mennyiség: 173 liter        palackozva: 2008.11.16.                                                 

alkohol: 10,5 v/v%         cukor: 226  g/l    sav: 13 g/l         cme: 55,7 g/l

Közel tökéletes évjárat. Kitűnő egyensúlyú, arányos borokkal. Száraz borban és botritiszesben is hatalmas mérföldköveket adó év.
Szuperintenzív illata fiatalos 11 év után is. Az évjáratra elég jellemző fehér csokis emelkedettsége is megvan orrban, mézzel, nektárossággal; miközben olyan gyümölcsök bukkannak fel, melyeket egyáltalán nem szokhattunk meg fiatal aszúknál: málna, eper, friss szilva. Meghökkentő örömöket nyújt ennek a bornak az illata, melyet ritkán tapasztalhatunk meg csupán. Ízben mindenekelőtt a 13-as sav a főszereplő. Hihetetlen masszív tartást és vitalitást adnak a bor felépítéséhez. Élő gyümölcsök, vibráló íz, kortalan, elképesztő citrusos korty, hosszúság. A sor egyik fénypontja. 9

 

2008.***

település: Mád, Bkeresztúr, Rátka; fajta: Furmint, Hárslevelű                                    dűlő: Veres, Lapis, Holdvölgy, Kakas

alapbor: Furmint - Lapis  alapbor mustfok: 27 (309 g/l)        aszúszem.: 68 ref.%         potenc.alk.: 25,4 v/v%

mennyiség: 240 liter        palackozva: 2011.02.15.                                                 

alkohol: 7,5 v/v%           cukor: 305  g/l    sav: 11,7 g/l       cme: 77,4 g/l

Keveset jegyzett, nem túl meleg, de gyönyörű aszús évjárat: élénk savakkal, extrém beltartalommal, hosszú érlelési potenciállal.
Tíz évesen még gyerek, nincs a csúcsán. Orrban édeskés mézesség, birs kompót, fiatalos, fejlődő jegyek szövik át. Szellőzve narancsos, citrusos, barackos illatot áraszt. Már az illat is sokat ígér, s ezt egy jó aszú általában rendre be is váltja... Hosszú, élő savú bor ez is, s a mérsékelt, remekül aszúsodó 2008-at ez a jelleg teszi különlegessé. Lemossa ez a sav a magas cukrot. Nem gejl, nem túlzó a 305-ös cukor egy pillanatra sem. Maga a csoda, mely tiszta gyümölcsös ízeket formál a szánkban, sok-sok kajszival. Eszméletlen sav-cukor összjáték hosszan, végtelenül. Felejthetetlen bor, melynek tehetsége már palackozás előtt is maximális pontra volt hivatott... 9+

 

 

Eszencia 2000.***

alkohol: 1 v/v%            cukor 502 g/l

Újabb legendás, klasszikus meleg aszús év. Barnuló, őszies színek. - Orrban a nekem eltéveszthetetlenül esszenciás hecsedlis-birses tengelyen mozog, melybe elegánsan illeszkedik a botritisz. Krémes, szélesen hömpölygő korty, eszméletlenül egyben van mindene, gyakorlatilag szétszálazhatatlan, varratmentes bor, s vélhetően ilyen is lesz még jópár évtizedig. Igazi ritka kincs a pincétől, melyet én sem kóstoltam ezidáig, de a tokaji eszencia olyan bor, melyet az ember nem feled el soha. Persze lehet rá mondani nemzetközi mércével, hogy az arányok túlzóak, hogy nehéz inni, túlontúl édes, de az eszencia mint tudjuk nem is arra készült, hogy itassa magát. Egy korty mellé még több gondolat és érzés társul, dehát a nagy borokat ez különbözteti meg az átlagtól. 9

 

(A borok egy magánszemély gyűjteményében pihentek évekig, ideális pincei körülmények közt érlelve, melyet magam is felkerestem.)

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább