X

SAUVIGNON BLANC

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)

A Borkollégium szakmai napján jártam

Tavaly is volt a Borkollégiumban egy szamai nap, amikor az oktatók kicsit még közelebbről megismerkedhettek a WSET/3 logikával, a vizsga klasszikus eseteivel és persze az elmélet mellett sokat kóstoltunk. Idén folytattuk a hagyományt. Magam mint az alapfok Tokaj-felelőse lehettem ott. Legfőképp Kielmayer Krisian (certified WSET educator) vezetésével kaptunk klasszikus példákat a pohárba, de a kollégák is hozhattak open label vagy vak borokat. Izgalmas szakmai diskurzus kísérte végig a napot. Ahogy tavaly, idén is elhoztam a jegyzeteim (WSET típusúbb leírásokkal):
Tovább

Ripka Gergely

Paulus Molnár Borház Paulus Sauvignon Blanc Selection 2021

Friss bodza, csalán, intenzíven vegetális, vágott füves jegyek. Friss, robbanó savak, sok citrus, friss jelleg. Elegáns egyensúly. Igazi gasztrobor, finom bodzás-vegetális ízekkel. Magabiztos, szépen megkomponált technológiai bor. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Sparkling sauvignon blanc

Visszafogott, orvosságos, krétás illat mutatja be a terroirt és a fajtát. Szép habzás, majd az orvosságos mellékíz megjelenik a kortyban is, nagy méretű buborékok kíséretével. Kifejező, édeskés cukor, a végén elég lapos ízzel sajnos. Összességében eléggé kusza, nehezen érthető szerkezet. (5)

Tovább

Ripka Gergely

Maison Aux Pois - helyszíni szemle

Forradalmár a mádi Urbán-dűlő gátjain

Kulcsár Gábor megjelenése a mádi színtéren az egyik leglátványosabb változás, ami a település életében történt az elmúlt években: nem elég, hogy felújította Mád egyik legszebb épületét (a Máriás Kúriát, Coop mellett), még azt is a fejébe vette, hogy az Urbán elvadult részét kővel kirakott teraszokon tölti meg új tartalommal. Aki nem hiszi, ezeken a látványos fotókon megcsodálhatja az értékmegőrző munka jelen állását. Az Urbán különleges képességeit még Szepsyéktől ismerhettük meg 2006-tól. Gáborról köztudott, hogy debreceniként csöppent a borvidékre (alapvetően borsóval foglalkozik), de már az épület tavalyi elkészültét is számos sikeres koncert és nagyobb teltházas rendezvény kísérte. Vendéglátással szeretnének komolyabban is foglalkozni, de első lépésben tavaly óta már minden borászati mozzanat a mádi épületben zajlik. Nagyon bízik a sauvignonban, ahogy az Urbán terroir-adottságaiban is. Éppen egy éve még tállyai házukban kóstoltunk, de immár kívül és belül is látva az új birtokközpont és a terület adottságait, bizony van okunk hinni, hogy a település egyik nagy dobása formálódik a pincéből.

Tovább

Ripka Gergely

Haraszthy Sauvignon blanc 2021

A Winelovers saját márkás boraként lett címkézve. Kirobbanó, friss, újvilágias illat bodzával, csalánnal, grapefruittal. Üde, könnyű, citrusos és ropogós savú reduktív bor. A modern, intenzív, újvilágias jelleg ízben is folytatódik. Tiszta korty, pontos stílusjegyek. Aperitifnek is, de ételek mellé is remekül iható, nyárias etyeki bor.

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Maison aux Pois

Új üstökös tűnik fel a mádi égen

Csendben, szépen egy új és igen nagy reményű borászat ereszt gyökeret Mádon. A hajdani Máriássy Kúriában (egyik legszebb épület a településen, szemben a Coop-pal) a legkülönfélébb elemekkel felvéve a kesztyűt, a fiatal Kulcsár Gábor Debrecenből építgeti birtokközpontját (ld. TokajGuide 2021: 124. o.). Mielőtt a romos épületet elkezdte rendbe hozni, olyan legendás dűlőkben vásárolt és újít fel területet, mint a Holdvölgy, Betsek és Urbán. Első évjáratai még Tállyán (barátoknál és a közösségi feldolgozóban) fejlődtek, de Gábor maga is nagyon várja a napot, hogy idén végre belakják a saját pincét, ahol minden borászati mozzanat egyéni elképzelései mentén történhet majd. Látványos új támfalak a dűlőben, tiszta borok a palackban, egy váratlan világfajtával kiegészülve, friss brand, gyönyörű címkék a civilben borsóval foglalkozó termelőtől. Lássuk, milyenek a borok a ‘Borsó Házából’!

Tovább

Ripka Gergely

Törley Hungaria Sauvignon Blanc Brut Limited Edition

Már a kitöltésnél feltűnik a relatíve magas nyomás. Elegáns, virágos illat, alma, körte. Sok buborék a kortyban is. Tiszta pezsgős jegyek, friss, fiatalos finom állagú buborékok, tiszta, száraz lecsengés. Szép munka egy pezsgőben kevéssé megszokott fajtától.

Tovább

Ripka Gergely

Petit Villebois Sauvignon blanc 2020

A Bortársaság alap loire-i sauvignonja, mely sokadik éve megbízható origo a műfajon belül. Ez a 20-as most egy kicsit mégis más, mint amit eddig ez a bor mutatott. Illatban elég diszkrét, kis kréta, licsi, egres és némi csalán, paprika bújik elő belőle a pohárban forogva (de úgy gondolom, aki ennél kifejezőbb, harsányabb sauvignonra vágyna, nem egy hazai tétel kifejezőbb tud lenni nála aromák terén). Ízében aztán meglepően lekerekedett élek és sarkok jellemzik, mintha nem lenne teljesen száraz. Zamatos barack, egreses, enyhén grapefruitos, zöldalmás ízek, frissesség van benne bőven, de a fajta roppanóan fineszes, citrusosabb, szárítóbb ízei elmaradnak. Így inkább egy amolyan feminin sauvignon ez, amit a savra érzékenyek fognak szeretni. Tiszta és remek bor, de volt már izgalmasabb kiadása is...

Tovább

Ripka Gergely

Pascal Jolivet Attitude 2020

Az idehaza is elérhető loire-i termelő alap Sauvignonja. Alaposan kiszellőzött palack (mely bontáskor elég tartózkodó, majd megjárta a Horvátország-Bp távot). Pár nap után a tipikus csalános, vegetális hangnemre vált. Puskapor, száraz réti virágcsokor, fehér bors, menta és más zöldfűszerek izgalmas összessége. Ízben sós, élénk, de nem túlzó savú, csiszolt és szer felett tiszta, roppant élvezetes, bodzás, finoman grapefruitos zamatú fehérbor, sok mentás, vegetális jeggyel a lecsengésben. Nagyon tisztán hagyja a szánkat, szép terroirjegyek búcsújával, aztán az ember csak issza és issza önfeledten... (Legfőképp érezhetően nagyon profi bor ez.)

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább