x

Ripka Gergely

Dorogi - helyszíni szemle

Megnyugtató, stabil minőség Tarcalról

Vannak azok a borászok, akiknek simán az alaptermészetük és munkájuk nyugalmat áraszt. Dorogi István például nem ült fel a trendekre, borai így is elég jók, hisz bennük, egyediek, és sokat mesélnek a termőhelyről. Nem akar egyik nap a pezsgővel kitűnni, másik nap a narancs borral, egyszerűen magas minőségű száraz és hagyományos édes borokat is képes tisztességesen elkészíteni. Az ehhez hasonló stabil értékekből pedig sajnos egyre kevesebbet találunk ezen a borvidéken, ahol István elmondása szerint is két három évente újabb nagy, világmegváltó ötletek jönnek, miközben a kisméretű termelők számára ez igen csak labilissá teszi a működést és hosszú távú sikerességet. Pedig rendíthetetlen véleményem, hogy az ilyen és ehhez hasonló kis családi borászatok jelentik a borvidéken a legfontosabb értékeket, amit a leginkább védeni kell. Dorogi Pistinél meg lehet nyugodni Hegyalján: minden értelemben. - Egyrészt a terasza, vendégháza igazi kis eldugott helyszín, ahol (még én is) le tudok kicsit lassulni, másrészt a borok is megnyugtatóan szépek. Lássuk most, hogyan fejlődnek a régebbi évjáratok:

 

Deák 2015

Lösz, de 40-50 centi alatt kemény dácittal. Szép palackérés, körte, birs, érzékletes terroir jelleg. Izgalmas és komoly, fókuszált, kifejező tokajifurmintos buké, kis viaszossággal. Magas sav, sósság, feszes, citrusos, hosszú és finom bor. Szuper kifinomult, szép tercier jelleg, van gyümölcs is, sok terroirjegy mellett, a végén fonom kerekséggel. Remek kezdés. 6+

 

Előhegy 2015

Ismét viaszos, szép palackbuké, löszös, púderes, virágos, definiált terroirjelleg. Lágyabb, lájtosabb, puhább textúra. Tipikus löszös kedvesség végig, mely a Deákhoz képest jóval mélyebb lösztalajból is származhat. 6

 

Deák 2016*

Füstös, mély illat, termálvizes kicsit. Klasszikus furmintos érési jegyek. Széles, ribizlis, málnás (száraz fehér borról beszélünk: furmintban nincs lehetetlen), finom arányok, mély korty, benne jóleső cukor. Hosszú íz. Nagy térhatás, széles, komplex, hosszú, és még nagyon fiatal furmint. 7

 

Deák 2017

Sok egyedi gyümölcs, málna, ribizli, bogyósok. Magasabb cukor, de megállt ennél a félédes állapotnál. Szép tiszta zamatú, finom fehér húsú gyümölcsök, koncentráció, hosszúság, test: van tehát benne minden, de mégsem igazán áll össze mint Deák-dűlős tétel. Legyen 5+

 

Mézes Mály Furmint 2011*

Egész másik világ. Friss, primer aromatika, megdöbbentően fiatalos, zöldalma, zöldfűszer. Igézően fiatal, feszes idomok, kis füstösség. Ízben magas sav, vibrálóan feszes, csiszolt (a meleg év ellenére). Eleven, vitális, csupa élő gyümölcs, birs, körte, alma stb. Tiszta, zsályás fűszeresség a végén. Kivételes kincs, az évjárat egyik legszebb TokajDry bora. 7+

 

Deák Hártya 2015

Flor réteg alatt érett. Aldehid, dió, érlelési jegyek. Szép sav, diós ízek, hagyományos stílus. Tokaji vin jeaune. Kesernye, végén nemesség. Magas savak. Sós-savanykás utóíz. S bár nem az én világom, elhiszem, hogy valaki az ilyen rétegműfajokért is rajong. 5+ 

 

Furmint Válogatás 2011

Friss őszibarack, málna, finom késői szüretes jegyek, tisztaság. Koncentrált íz, málnás, ribizlis, izgalmas egyediség. 150 g/l cukor mellett a meleg évből is szép arányok jellemzik. Magabiztos édes minőség. 6+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2012**

Szép arany szín. Illatban fenyőtű, bukés jelleg (pedig nincs benne), fűszeres, nagy mélység, propolisz, méz, dzsemes koncentráció. Nagyon vastag, komplex íz, sok déli gyümölcs, hömölygő édesség, mézesség, sok dzsemes gyümölcs. Noha meleg év, de a a legszebb arca mosolyog ránk a pincénél édesben is: nem telít el, egyáltalán nem sok, sőt innám, habzsolnám a barackos ízeit egész este. Nagy formátum. 8+

 

6 puttonyos tokaji aszú sárga muskotály 2012**

Lónyai-dűlő. Fűszeres fenyőtű, fűszerméz, citrusos, még intenzívebb buké. Magas sav, sok déli gyümölcs, eleven, harapható egzotikus ízek, sárga húsúak, lédúsak, telt idomúak végtelenek. Tökéletes balansz. Kortalan, gyönyörű aszúminőség, messze átlag fölötti minőség, egy kevéssé tipikus aszús évből. 8+ 

 

6 puttonyos tokaji aszú 2017***

Most debütál ez a remek aszús évjárat a pincénél. Nagyon fiatal, kirobbanó barack, szép gyümölcsök, fejlődő aszúkarakter, kis parfümös érzékiséggel. Bele kell habarodni, annyira szép! Sok cukor, barackmag, véget nem érő őszibarackos ízek, a korty közepétől finom kesernye, végig mérhetetlen tisztaság. Patikamérlegen kimért arányok és részletek, elegáns, modern: kiugró minőség és mérhetetlenül tiszta stílus, el lehet veszni 2017 jellegzetes, zamatos gyümölcseiben. 8+ 

 

6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Málna, ribizli, sok bogyós gyümölcs, rózsa és orgona, egészen sajátos és gazdag aromatika, de csodás. Tipikus 2016-os, magas savérzet, feszes, citrusos íz, a pincére jellemző finom barackmagos kesernye, szilvalekvár, baracklekvár, de mindez érettebb formában (az év aszúi úgy tűnik valamivel gyorsabban fejlődnek, mint mondjuk 2013 vagy 2017). Rétegműfaj, de ez is nagyon komoly, stabil minőség. 8

 

6 puttonyos tokaji aszú 2008**

Szép mélyarany szín. Erősen gombás, finom érett jegyek, tercier jelleg, a háttérben hordóval. Lekvár, érett korty: szilvalekvár, sok gomba ízben is, szép arányok, jó cukor, elégséges, nem túlzó sav. Szép megállapodott formában van, érett aszúk kedvelőinek igaz csemege. 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább