Dorogi - helyszíni szemle
Megnyugtató, stabil minőség Tarcalról
Vannak azok a borászok, akiknek simán az alaptermészetük és munkájuk nyugalmat áraszt. Dorogi István például nem ült fel a trendekre, borai így is elég jók, hisz bennük, egyediek, és sokat mesélnek a termőhelyről. Nem akar egyik nap a pezsgővel kitűnni, másik nap a narancs borral, egyszerűen magas minőségű száraz és hagyományos édes borokat is képes tisztességesen elkészíteni. Az ehhez hasonló stabil értékekből pedig sajnos egyre kevesebbet találunk ezen a borvidéken, ahol István elmondása szerint is két három évente újabb nagy, világmegváltó ötletek jönnek, miközben a kisméretű termelők számára ez igen csak labilissá teszi a működést és hosszú távú sikerességet. Pedig rendíthetetlen véleményem, hogy az ilyen és ehhez hasonló kis családi borászatok jelentik a borvidéken a legfontosabb értékeket, amit a leginkább védeni kell. Dorogi Pistinél meg lehet nyugodni Hegyalján: minden értelemben. - Egyrészt a terasza, vendégháza igazi kis eldugott helyszín, ahol (még én is) le tudok kicsit lassulni, másrészt a borok is megnyugtatóan szépek. Lássuk most, hogyan fejlődnek a régebbi évjáratok:
Deák 2015
Lösz, de 40-50 centi alatt kemény dácittal. Szép palackérés, körte, birs, érzékletes terroir jelleg. Izgalmas és komoly, fókuszált, kifejező tokajifurmintos buké, kis viaszossággal. Magas sav, sósság, feszes, citrusos, hosszú és finom bor. Szuper kifinomult, szép tercier jelleg, van gyümölcs is, sok terroirjegy mellett, a végén fonom kerekséggel. Remek kezdés. 6+
Előhegy 2015
Ismét viaszos, szép palackbuké, löszös, púderes, virágos, definiált terroirjelleg. Lágyabb, lájtosabb, puhább textúra. Tipikus löszös kedvesség végig, mely a Deákhoz képest jóval mélyebb lösztalajból is származhat. 6
Deák 2016*
Füstös, mély illat, termálvizes kicsit. Klasszikus furmintos érési jegyek. Széles, ribizlis, málnás (száraz fehér borról beszélünk: furmintban nincs lehetetlen), finom arányok, mély korty, benne jóleső cukor. Hosszú íz. Nagy térhatás, széles, komplex, hosszú, és még nagyon fiatal furmint. 7
Deák 2017
Sok egyedi gyümölcs, málna, ribizli, bogyósok. Magasabb cukor, de megállt ennél a félédes állapotnál. Szép tiszta zamatú, finom fehér húsú gyümölcsök, koncentráció, hosszúság, test: van tehát benne minden, de mégsem igazán áll össze mint Deák-dűlős tétel. Legyen 5+
Mézes Mály Furmint 2011*
Egész másik világ. Friss, primer aromatika, megdöbbentően fiatalos, zöldalma, zöldfűszer. Igézően fiatal, feszes idomok, kis füstösség. Ízben magas sav, vibrálóan feszes, csiszolt (a meleg év ellenére). Eleven, vitális, csupa élő gyümölcs, birs, körte, alma stb. Tiszta, zsályás fűszeresség a végén. Kivételes kincs, az évjárat egyik legszebb TokajDry bora. 7+
Deák Hártya 2015
Flor réteg alatt érett. Aldehid, dió, érlelési jegyek. Szép sav, diós ízek, hagyományos stílus. Tokaji vin jeaune. Kesernye, végén nemesség. Magas savak. Sós-savanykás utóíz. S bár nem az én világom, elhiszem, hogy valaki az ilyen rétegműfajokért is rajong. 5+
Furmint Válogatás 2011
Friss őszibarack, málna, finom késői szüretes jegyek, tisztaság. Koncentrált íz, málnás, ribizlis, izgalmas egyediség. 150 g/l cukor mellett a meleg évből is szép arányok jellemzik. Magabiztos édes minőség. 6+
6 puttonyos tokaji aszú 2012**
Szép arany szín. Illatban fenyőtű, bukés jelleg (pedig nincs benne), fűszeres, nagy mélység, propolisz, méz, dzsemes koncentráció. Nagyon vastag, komplex íz, sok déli gyümölcs, hömölygő édesség, mézesség, sok dzsemes gyümölcs. Noha meleg év, de a a legszebb arca mosolyog ránk a pincénél édesben is: nem telít el, egyáltalán nem sok, sőt innám, habzsolnám a barackos ízeit egész este. Nagy formátum. 8+
6 puttonyos tokaji aszú sárga muskotály 2012**
Lónyai-dűlő. Fűszeres fenyőtű, fűszerméz, citrusos, még intenzívebb buké. Magas sav, sok déli gyümölcs, eleven, harapható egzotikus ízek, sárga húsúak, lédúsak, telt idomúak végtelenek. Tökéletes balansz. Kortalan, gyönyörű aszúminőség, messze átlag fölötti minőség, egy kevéssé tipikus aszús évből. 8+
6 puttonyos tokaji aszú 2017***
Most debütál ez a remek aszús évjárat a pincénél. Nagyon fiatal, kirobbanó barack, szép gyümölcsök, fejlődő aszúkarakter, kis parfümös érzékiséggel. Bele kell habarodni, annyira szép! Sok cukor, barackmag, véget nem érő őszibarackos ízek, a korty közepétől finom kesernye, végig mérhetetlen tisztaság. Patikamérlegen kimért arányok és részletek, elegáns, modern: kiugró minőség és mérhetetlenül tiszta stílus, el lehet veszni 2017 jellegzetes, zamatos gyümölcseiben. 8+
6 puttonyos tokaji aszú 2016**
Málna, ribizli, sok bogyós gyümölcs, rózsa és orgona, egészen sajátos és gazdag aromatika, de csodás. Tipikus 2016-os, magas savérzet, feszes, citrusos íz, a pincére jellemző finom barackmagos kesernye, szilvalekvár, baracklekvár, de mindez érettebb formában (az év aszúi úgy tűnik valamivel gyorsabban fejlődnek, mint mondjuk 2013 vagy 2017). Rétegműfaj, de ez is nagyon komoly, stabil minőség. 8
6 puttonyos tokaji aszú 2008**
Szép mélyarany szín. Erősen gombás, finom érett jegyek, tercier jelleg, a háttérben hordóval. Lekvár, érett korty: szilvalekvár, sok gomba ízben is, szép arányok, jó cukor, elégséges, nem túlzó sav. Szép megállapodott formában van, érett aszúk kedvelőinek igaz csemege. 7+