Vayi Pince horizontális kóstoló
Húsz év a történész életében
Egy borrajongó történész nyilvánvalóan sajátos látásmóddal közelít a borkészítéshez. S noha a Vayi Borászat nem tartozott soha a legtöbbet idézett hegyaljai pincészetek közé, jó történész módjára mégis hű tudott maradni az elveihez húsz év után is az az Ungváry Krisztián, aki 1997 óta készít borokat, természetesen a történelmi Tokaji borvidéken. A liszkai Vayi-dűlőben (a Meszes alatt keressük a dűlőtérképeken, van ahol külön nem is szerepel) található máig a 2,5 hektáros birtok, 100 éves tőkékkel; míg a pince Erdőbénye főutcáján egy patinás épületben kapott helyet. Ahogy említettem, ritkán botlik bele az ember Vayi borba, pedig érdemes: TokajDry, TokajSweet, tokaji aszú, de még Pinot noir is akad a sorban. Öt év kihagyás után, most a szobafogság ideje alatt le is teszteltem a Vayi borokat elejétől a végéig… Vannak még borászok, akik teljesen szerelemből csinálnak borokat Tokaj-Hegyalján:
Vayi Frizzante 2019
Illatban körte, birs, klasszikus száraz tokaji jegyek, friss, fiatalos és tiszta formában. Ízben fanyar, szárító savérzet, finom a szaturálás, csontos, feszes és a műfajra jellemzően rövidke, kissé egyszólamú és furmintosan zöldalmás utóíz. Kicsit talán szigorú és nyers ez a sav, de ettől lesz igazi frissítő aperitif, tiszta lecsengéssel. Kerek 5
Vayi Dry 2019
Részben vagy egészben muskotály. Szépen definiált bukés, musis jegyek, nagyon tiszta, elegáns formában. Nem túloz, nem sok, nem kevés, pont annyi, amennyi, virágos, fiatalos, üde, parfümös, gyümölcsös egyszerre. Ízben laza, lendületes, friss, jó italú, populáris, pici CO2-vel, imádnivaló, húsos trópusi gyümölcsökkel, roppanó savval, élénk és virgonc kortylefutással. Nem hosszú, de ki is várna tőle ilyesmit. Igazi tavaszi szomjoltó és ebben a kategóriában az átlag fölött teljesít. Muskotály-toleranciától függően 5+/6
Vayi 100 éves 2018
Aromás, rieslinges, mély illat, sok körtével, birssel, egy kis mézzel, viaszossággal, propolisszal, polifenolokkal (vélhetően a meleg nyárban megvastagodott héjból). Szellőzve tompul a gyanta, északias stlíusjegyek bomlanak ki: narancs, cukorkabolt, sárgás árnyalatok. Ízben is eléggé hársas, gyantás, komoly tartalom (extrakt), hosszú, széles, vastag bor, még elég fiatal köntösben. A hársat idézi meg nekem jobban, de valószínűleg klasszikus field blend, amilyen a tokaji mindig is volt. Egész halványan Homonna és Bott borokat is megidéz a stílus, de a már említett kis fenolos kesernyével búcsúzik. Őszinte és egyedi stílusú bor, nem igazán tudnám semelyik kortárs száraz tokajihoz hasonlítani. 6
Vayi (Pinot) noir 2018
Meggylé szín. Intenzív illatában primer, primőr hangulat, meggyes süti, málnás süti, szép pinot-s jelleg, sok meleg évjárati és termőhelyi jelleggel. Mély, ölelő, selymes, szolíd savú, alacsony tanninú és puha tapintású. A lágy jellegtől édes tónus, de szép tapintható test. Érdekes újvilágias kerekség van ebben a borban, ami alighanem a forró évjárat sajátossága, picivel több feszességgel még szebb lenne. Gyenge 6
Vayi Késői szüret 2018.*
Halvány szín. Meglepően direkt, körte, birsalma, parfüm, tiszta és lazább, fiatalos late harvest világ, ideális a sorrend szempontjából is, hiszen 18 kevésbé volt aszús év (szemben a következő két évjárattal). Ízben is nagyon körtés, sok cukor, kevés sav, de még épp nem lusta. Koncentrált és tömény, s híján van a lendületnek némileg. Túlérett körte, kandírozott fehér húsú, fiatalos gyümölcsök. Érzésem szerint így fiatalon igazán szép. 6+
Vayi Cuvée 2017.**
Csoda illat. Gyakorlatilag aszúsan mély, elképesztően kifejező tokajiság illatban, akár egy szamorodni vagy egy aszú. Kajszilekvár, kimondottan dzsemes hangulat, még bőven a fiatal életszakaszban. Ízben koncentrált, sűrű, kajszidzsemesség. Magas (170-es cukor), de mellette élő savak, lendület, hosszúság, selymes és sűrű szövet (pláne, ha nem jéghideg), csordultig tele sárga, déli gyümölcsökkel, mézes, propoliszos jegyekkel. Hiába: egy évjárat minél jobb, annál többet mond el a borvidékről. Az egész sor legszebb egyensúlyát mutatja. 7+
Vayi Cuvée 2013.*
Koncentrált, új sportcipős illat, magas illó, de aztán eloszlik elég szépen: jönnek a helyére a kandírozott fehér húsú gyümölcsök, szép barackos, botritiszes jegyek és némi hordóvanília, nugát, fehércsoki, gyömbér és melegség. Sűrű korty, hosszú, krémes, végtelen, aszalt déli gyümölcsös, szépen érett és mégis komoly struktúra, mely még javában fejlődik, formálódik. Kevés sav, de annyira intenzív, tiszta, tömör és koncentrált a korty lefutása, hogy ez itt most nem zavaró. Ahogy szinte minden 13-as édes tokajihoz, ehhez is jól esne persze picit több friss, gyümölcsös sav, de így is elképesztő vastag és komoly borélmény. Nagyon egyben, csúcsa közelében van most. Érdemes kibontani. Erős 7
Vayi Szamorodni 2017
Puskaporos, fedett, nem igazán szép illat. Zárt és zárkózott. A szellőzés ugyan jót tesz neki, de a zavaró, talán a kelleténél melegebb erjedésre hajazó jegy így is benne marad (valami az erjedés közben történhetett, ami miatt a megszokott gyümölcsök nem tudnak igazán kitörni illatban). Rövid, botritiszes íz, nem túl szép, egyszerű, egydimenziós íz, sárgás gyümölcsökkel, barackkal, gyors lecsengéssel. Kicsit gyorsan eltűnik lenyelés után. 5+
Vayi Aszú 2017.***
Meleg érzetű, fiatal, fejlődő aszússág orrban. Főtt, dzsemes, kajszis jelleg. Kissé tartózkodó illat. Egy-két nap után viszont egyre szebb és szebb. Nagyon lekváros, hosszú és elképesztően édes korty. Rendkívül fiatal, de sokra hivatott aszúbor. Tele érett, mézédes gyümölcsökkel, hosszan, végtelenül, haraphatóan, mélyen. Narancs, kajszi, sárga gyümölcsök. Elképesztő szilvalekváros jelleg ad neki sajátos arcélt. Eszméletlen fiatal, és ezzel a beltartalommal nagyon sokáig lehet majd érlelni biztosan. 8+