X

Sokbor

Ripka Gergely

Basilicus Kövérszőlő 4 puttonyos tokaji aszú 2010

Bár a február idén is a furmintról, azon belül is főleg a száraz tokajiakról szól, de fontosnak érezzük, hogy közben Tokaj legnagyobb múltú és legkomplexebb borairól, az aszúkról, édesekről is szó essen (hisz a furmint ezen a téren is igazén kivételes fajta). De most egy különlegesség kerül terítékre: egy tiszta Kövérszőlőből készült tarcali aszút mutatunk be. - Illatban hordó, marcipán, fehércsoki, elegáns formát öltve. Ízre megvab a citrusos elegancia és az aszús mélység, krémesség is, utóízében szép élénk, cizellált savakkal.

Ripka Gergely

Basilicus Sárgamuskotály Első Szerelem 2015

Jellegzetes illatos, virágos, fűszeres illat, pont amit a fajtától elvár az ember. Ízre firssítő, könnyed, remek savú, üdítő élményben lehet részünk. Kellően populáris és finom oldala ez Hegyaljának, melyet bárki tényleg azonnal megkedvelhet.

Ripka Gergely

Mád Furmint 2015

Fehér virágos és egyszerre citrusos illattal indul a bor. Ízre éles savai a legharsányabbak, de erő, súly, alkohol egyszerre kér szót az ízben, kissé megbontva ezzel a sokmindennel a konfortérzetet. Kezdőknek lehet, hogy ez egy szigorú és kemény furmint lenne. Reméljük, palackban kicsit kerekednek majd az élek és a sarkok.

Ripka Gergely

Basilicus Mestervölgy Furmint 2015

Tarcali lösz. Szúrósabb, petrolos buké, citrusokkal kiszínezve. Egyszerre érződik a kortyban kesernyés íz és édeskés zamat. Kerek és egyúttal feszes bor, citrusos utóízekkel. 

Ripka Gergely

•Szepsy Furmint 2016.•

Klasszikus mádi furmintos jegyek: melegség, érett körte és birs, kellő mennyiségű gyümölcs és termőhelyiség van jelen egyszerre. Ízre szétterül, de a savak együtt tartják a kortyot. Némileg az alkohol szót kér külön is, de összességében tetszenek gyümölcsei, sós zamatai, vastagabb idomai. Az a típusú bor, mely a második, harmadik korttyal egyre jobban tetszik. Jellemzően Szepsys és testes mádi furmint, de az elaganciája is megvan. 

Ripka Gergely

Basilicus Lapis 2015

Szűretlen furmint. Fás, krémes, meleg hatású buké. Ízre is vastag, krémes, széles, puha és kiss és laza szerkezetű. Némi lendület és finesz jót tenne neki, kissé az évjárat kerekedik felül a boron.

Ripka Gergely

•Királyudvar 6 puttonyos tokaji aszú 2003.••

A nagynak mondott újkori aszús évjáratok közül 2003 az egyik legnehezebben kóstolható év. Nagyon meleg évjárat, nagyon koncentrált aszúkkal, melyek általában a hömpölgyő édesség felé billenek el. Gyönyörűen érett illat, melyben a gomba, az avarosság, a karamell, a grillázs, propoliszos mézesség, nektárosság és marmelád játsszák a kifinomult és összetett dallamokat. Ízben aztán jön a klasszikus kajszi. Krémes, rendkívül koncentrált, némileg hömpölgyős aszúíz, melyet végül meglepő savak kereteznek vastagon. A háttérben szépen villanak meg benne a palackérettség enyhén kesernyés, narancshéjas jegyei. Az aszú az egyetlen olyan magyar bor, melynek a fejlődési görbéjében valóban van egy kiszámíthatóan kiterjedt plató. Végtelen hosszú és komplex a korty, hecsedlivel, izmos savakkal. Mindenben sok (185 g/l cukor). Ne igyuk túl hidegen, hagyjuk picit enyhülni a hűtést követően. (2o16 decemberi jegyzet)

Ripka Gergely

Takler Bikavér Reserve 2013

Az alaposan kiszellőzött palackban csak nagyon kevés animalitás érződik (korábbi élményeimben sokkal erősebben élt ez a jegy ennél a bornál). Több az érettség, gyümölcs inkább nyomokban: szilva és piros bogyósok, mellettük antik bútorok, vanília. Színben is megjelent már a kor. Ízében érezni egyfajta szemcsésséget, tapadást. Közepes méretű test, összeállt, összeérett alkotók. Melegen fűszeres, szekszárdias vörösbor, szép hordóhatással. Kesernyével, cseres tapadással, utóízben étcsokival. Tíz nappal bontás után is köszöni szépen, jól van.

Ripka Gergely

•Bott Pince édes szamorodni 2013.••

Mindenekelőtt  tisztasága nyűgöz le. Fiatal még nagyon, ne kapkodjunk a bontással. Aszalt kajszis, friss narancsos, birses, barackos illat. Megszámlálhatatlan mézédes, lédús, érett sárga gyümölcs tobzódik illatában. Intenzív és definitív tokaji buké, méghozzá a legszebb minőségben. Krémes tapintású, közepes test. Gyönyörűen megjelenő cukor, leginkább mézes érzettel, narancshéjas, marmeládos kesernyével. Inkább édes, mint savas (eleinte nem ilyennek képzeltem el 2013-at, de egyre több 13-as édes bor szól a cukorról). Csodás kompexitás, élénk vitalitás és elképesztő sűrűség jellemzi ezt a szamorodnit. Ha csak ilyen bort palackoztak volna ezzel a termékmegnevezéssel, mennyire másképp alakult volna Tokaj története.... 

Ripka Gergely

•Szepsy Szamorodni 2013.••

Kissé még kócos, fiatal, fejlődőben lévő illat. Barack és izgalmas botritisz érezhető főként orrban. Ízben melegsége mellett a gombás jegyek meghatározók. Sok cukrot lehet érezni a kortyban, mézes, nektáros, alárendeletebb szerepet kap a sav, mint, amire 2013-ból számítanék, krémesbe hajlik a textúra. Közepes hossz, de így sem okoz semmiben hiányérzetet. Szepsysen kompakt és varratmentes kerekség jellemző rá. Profi és nagyon szép munka egy remek évjáratból. 

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább