x

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán - helyszíni szemle

Látogatóban az új TokajGuide 3 csillagos birtokánál

Demeter Zoltán sok mindenben első volt a TokajKalauz történetében: 2014-ben az első csillagot is elsők közt kapta meg (Szepsyvel és a Királyudvarral egy időben). Aztán 2016-ban érte el a másodikat abszolút elsőként. Idén pedig a Borkatalógusban eddigi boraival besöpörte a 150. csillagot, ami így a harmadik birtokcsillagát jelenti. Nagy felelősséggel járó cím (nekem nem különben), de úgy gondolom, hogy ez a 3 csillag a fergeteges édes, úttörő tokaji pezsgőkön túl sok egyéb szakmai érdemnek is legalább annyira szól: a Borászok 12 Pontja megírásának, számtalan hazai és nemzetközi sikernek (első Borászok Borásza: 2007, Matt Kramer hivatkozás: 2012, Decanter Toplista/2018 legmagasabb pontszámmal stb), a legszebb hazai pezsgőkísérleteknek (egyáltalán a házi pezsgőkészítés legalizálásának), aztán ott a Tokaj Alapítvány értékmegőrző munkája; s akkor a *Királyudvarnál “palackozott mérföldkövekről” még nem is beszéltünk (Úrágya 2000, Ilonák és ragyogó aszúk). Mielőtt a kalauz nyomtatásba került, meglátogattam a borászt, hogy néhány aktuális és érettebb tétellel járjam körül a magasra tett lécet:

 

Szerelmi 2019
Világos szín. Kirobbanóan üde, fiatalos, direkt aromák jellemzik: főleg primer jegyek, körte, zöldalma, citrusok (lime). A korty kerek, halvány maradékcukor teszi még gömbölyűbbé. Fehér húsú gyümölcsök, egyszersmind fehéres árnyalatok, közérthetően kedves stílussal, egyelőre fiatal, formálódó stádiumban. Kerek 6

Boda 2019 (Magnum)
Intenzívebb illat. Őszi barackosság és kedvesség. Nagyon fiatal, primer, fejlődő, direkt romák: körte, zöldalma, birs, de furmint létére kedvesebb, behízelgőbb a sorban, egy kifejezett, virágos hordóval. A korty elején erős, sós savak, kimondottan szigorú arcél. Északiasabb karaktere érezhető, akárcsak a 17-es Bodának. Egyszerre intenzíven fás (cseres) és sós, krétás, szárító (amolyan kézművesbor hangulat). Fanyar, szikár, lime-os, zöldalmás savak kapaszkodnak a végén, kicsit egydimenziós korty, de az idő jót fog neki tenni. Most halványabb 6

Boda 2018* (Magnum)
Halvány szín. Pecorinos palackbuké: sós, fűszeres, furmintosan neutrális, enyhe aromatika. Élénk savak, tiszta íz, sodró lendület, csipet cukor. Nagyon fókuszált, izgalmas savú az évjárathoz képest. Komplex tétel, mely magas és széles is, de nagyon arányos felépítésű. A korty vége selymes, gazdag és mély. Komplex, nagy szerkezet, szép terroirjegyek. Konzisztens egész, furmintos és precíz. Ereje teljében és még az érlelés jót tehet neki. 6+

Birtok Furmint 2019*
Nagyon fiatalos. Halvány már színben is. Üde, primer, direkt, populáris gyümölcsillat a közérthető irányból. A korty elején cukor, édesség, zamatos körte, aztán a végére lineáris, lendületes savak, gyönyörű egyensúly, hosszú és tartalmas íz, rengeteg primer jeggyel. Egyszerre tűnik légiesnek, de közben szinte harapni lehet: mérhetetlenül tiszta és megnyerő. Nagyon megbízható alapfurmint évek óta. 6+

Szamorodni Anett 2018
Elsőre borsós, vegetális, növényi illat, egy kis töppedt gyümölcsösséggel, nem mondtam meg vakon, hogy szamorodni (2018 nem is kedvezett a botritisznek). Ahogy szellőzik: sárga húsú gyümölcsök, barack, birs jelenik meg. Szép magas cukor, hosszú korty, szélesség, de kevés sav, kevés lendület, kissé gejl, hömpölyög. Tartalmas késői szüret, sárga húsú gyümölcsökkel, krémes tartalommal. Arányaival most kevéssé nyűgöz le 5+

Late Harvest 2018
Frissebb, fiatalosabb illat, de hasonló az előzőhöz: kevesebb zöldséggel, több élő gyümölccsel, töppedt, tiszta late harvest jegyekkel. Zamatos, gyümölcsös korty, fehéres színekkel, kevés savval, sok-sok édes zamattal, édes kontúrokkal. Rövid, de könnyen érthető, tipikus édes birtokbor stílus. Könnyen iható megközelítése a műfajnak, tiszta ízekkel. 6

Szamorodni 2017**
Magas koncentrációjú édes illat, szamorodnisabb, némi hordóvaníliával. Koncentrált íz, szép szamorodnisság, hosszú, vastag, komoly bor, kicsit enyhébb savval. Lekváros, dzsemes korty, de kezdi bedolgozni a fát. Sok hosszú zamat, komplex és izgalmas édes tokaji egy csodás évből. 7+

Aszú 2016***
Elképesztően mély illat. Sok botritisz, nagyfokú komplexitás, igazi tokajiság. Érezhető a hordó, emelkedett stílus, sok-sok barack, fejlődő jelleg orrban. Szép aszús íz, finom gomba, nagy konctráció. Végtelen korty, magas cukor, sok-sok sav, barack, eszenciális élmény. Aszú a legjavából. Nagyon fiatal bor, határtalan citrusokkal búcsúzva. 9

Aszú 2001*
Egy nehéz évjárat aszúja 19 év után. Érett, porossabb illat, picit oxidált is, egy kis narancshéj, kávé, tandori fűszer és gomba jön aztán a szellőzéssel. Érett ízek, szép savak, kandírozott gyümölcs, gomba, kávé, marmeláde (kesernye): nehéz év, de korrekt aszú, tiszta forrásból. Egyértelműen fogyasztásra kész állapotban van már. Kíváncsi vagyok, a 2010-es, 2014-es aszúk is eképp fognak-e majd fejlődni a palackban... 6+

Aszú 2002**
Nagyon gombás buké, de aztán nyílik, aszalt gyümölcsösebb lesz, kandírozott barackkal, tercier érettséggel. Ízben sok zamat, nagy édesség, hosszú, sokrétű, élő korty, rengeteg réteg, sárga húsú gyümölcsök, aszalványok, kajszi és még találunk benne bőven fiatal gyümölcsöket is. Nagy test, magas cukor, viszonylag kevés sav. Fogyasztásra kész állapotban van ez is. 7+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább