x

Ripka Gergely

Szarka Dénesnél kóstoltam

Még egy régóta tervezett látogatást sikerült leszerveznem Mádra a plusz egy hegyaljai napomon. Szarka Dénes fontos szepelője a mádi közösségnek. Egyre több szerepet vállal. Amellett, hogy ő készíti a Pelle borokat, a Gusteau Kulináris Élményműhely üzletvezetője és persze saját borokat is készít néhány éve a fiatal borász, méghozzá igen jó érzékkel, amint látni is fogjuk. A feltörekvő mádi tehetségek fontos képviselője, ami nem kis szó, hiszen Mádon talán a legnagyobb az egy négyzetkilométerre jutó jegyzett borászok száma Hegyalján. Amellett, hogy elkészítette 2009 legjobb aszúját (bezsebelve a Pannon Bormusta Champion díját) nagyon tiszta és világos szemlétettel közelít a borkészíteshez; azzal a szélesebb látókörrel, nyitottsággal, ami szerencsére az egész borvidéken kezd terjedni a fiatal tehetségek körében. A beépült újabb és újabb élmények, tapasztalatok, az évjáratok kihívásai mind-mind meglátszanak borainak magabiztos stílusán, egyfajta izgalmas fejlődést, csiszolódást mutatva (márkában, arculatban úgyszintén). A kiemelt termőhely a Juharos.
A kalauzban is leírtam: a környék egyik legígéretesebb tálentuma a borász, akire oda kell figyelni.

Gino Ár Mádi 2012.

Kettőezeröt körüli alap birtokbor. Dancka, Szilvás, Juharos. Pont ilyenekre van szüksége Tokajnak, még nagyon sokra. ÉDes süteményes, púderes, poros köves illat. Finom citrusok, finom részletek. Élénk, sőt éles savérzet. Friss korty, de kicsit letompul a vége. Egyszerű, de mégis a tisztaséga, könnyedsége, savorientáltsága tetszik. 5+

Mád Hárslevelű 2012.

Csak tartályban volt, kellően tiszta is. Citrusos, gyümölcsösen friss illat, pici zsályával. Nagyon megnyerő, acélos. Élénk savérzet adja a legfőbb jelleget. Ásványos, makulátlan ízek. Közérthető, de mégsem közhelyes. Valamivel 3000 alatt nagyon-nagyon korrekt hárs. 6

Juharos 2011

Primer jegyek, érett trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, kövesség, egy pici tercier kukoricával körbeölelve. Széles sav, rengeteg gyümölcs, az előző két száraz bornál jüval hosszabb íz. Pici tölgyes krémesség, zsírosság, olajosság akad benne azért, de mindez elegánsan kísér. A lenyeléskor a savak is kihúzzák magukat ismét. Fiatal még most is. A fa talán jobban be is épülhet. Szép. 6+

Juharos 2009

Szép palackérettség. Pici füst, kukorica, krémes buké. Öblös, zsíros, mély korty. Kicsit az íz végén az alkohol nagyobb szerephez jut a kelleténél. Nagy térhatás, kimunkált test, szinte likőrös hangulat. A gyümölcs kevesebb, helyette fát találtam még. Komoly bor, bár kissé nehézkes, valamivel több élénkség, üdeség sokat dobna rajta. Gyengébb 6

Cuvée 2011.*

Közben megjegyzem, a címke és az arculat nagyon el van találva szintén: elegáns, de nem tolakodó formák és stílus. Az édes sorban sem kellett csalódnom. Trópusi gyümölcsö, propoliszos orrban, teafűvel, rózsával, édes szamorodnis hatással. Meglepően gazdag és komplex korty. Hosszát tetszetős savak támasztják ki. Közben krémes is, barackosan gyümölcsö. Prím egyensúly. (Mindez 3500 Ft körül.) 7

Cuvée 2012.*

Tartózkodóbb illat: poros, virágos, inkább töppedt hangulat, sárgás gyümölcsök frissességével. Krémes korty, ismét hosszú íz, de savai diszkrétebbek, amitől valamivel lustább lesz. A textúra azonban mégis izgalmas, igényes, kifinomult, és korrekt édes tokaji. Gyenge 7

Késői szüret Furmint 2010.*

Ázott avaros, dohányos, évjáratra jellemzően poros illat, egy kevés narancshéjjal díszítve. Súlyos savak. Vitális és penge. Elképesztő lendülettel szalad a korty. Komoly beltartalom feszíti (ami 10-es késői szüretekben nagyon jellemző, hisz a sok eső sok anyagot vitt fel a bogyókba...). Pici kesernye keretezi a bort. Nagyon izgalmasan mutatják az évjárati sajátosságokat ezek az édesek...ám mégis minden évből a legszebb erényeket fölvonultatva. Bravo. 7

6 puttonyos tokaji aszú 2009.***

És íme az évjárat legjobb aszúja. Örültem, hogy nem csalódtam most sem a nagy elvárások után. Az aszúszemek nem meglepő módon a Danckából jöttek (Mád talán legjobban aszúsodó, alacsonyabban fekvő dűlője). Tiszta illt: narancshéj, méz, nektárosság, nagyon moderált botritisz. Hosszú, krémes korty, épp elegendő sav. Gazdag és tökéletes arányokkal rendelkező aszú (érése legelején). Baracklekvár zárja valahol a végtelen ízt. Nagyszerű aszúbor és mint ilyen az ára is méltányos. 9

Pont az tetszett Szarka Dénes boraiban, hogy most még nem akarják megváltani sem a világot, sem Tokajt, sem Mádot. Egyszerűen csak szép, tiszta borok, - úgy éreztem, a helyén van bennük minden. Semmi öncélú magamutogatás. És ez fontos!! Egy hasonló léptékű, korú borászat esetében a maga stádiumában ez az ideális és okos előrehaladás. Profin, makulátlanul kivitelezett szárazak, nagy megfejtések nélkül, ám az édeseket kóstolva már most világosan látható, hogy az egyik legfigyelemreméltóbb mádi műhely válhat nem is olyan sokára a Szarka Pincéből.

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább