x

Ripka Gergely

Furmint Február - idén kicsit másképp/Vol. #1.

Az érlelhetőség kérdései **Bott-borokkal

Ha jól értesültem, Kézdy Dániel idén eltolta a nagy FF-eseményt tavaszra (merthogy covid meg stb), így 2022-ben is kicsit felemásan telik a furmint hónapja, de azért telik. Sőt így legalább több időt szánunk a műfajra, nemde? Szerencsére, hogy ne múljon el a február tematikus poszt nélkül, a Mitiszol csapatától, Juhász Pankától és Kató Andrástól kaptam kedves meghívást egy izgalmas kóstolóra. A **Bott Pince borai, Bodó Judit vezetésével, ahol olyan flight-ok, olyan ritkaságokkal kerültek terítékre, hogy erre képtelenség volt nemet mondani. Hársak, furmintok és hárs-furmintok dűlős csokrokba szedve. Lássuk a medvét:

A kétcsillagos pincénél továbbra is átlátható és világos minden: a bővülések, telepítések ellenére sem kívánnak 20.000 palacknál többet készíteni. Dícséretes módon nem szálltak fel a sav-pánikolós, korán szüretelős, ‘egyenfurmint’ vonatra, a cél a teljes érés és a természetesség. Ezért sokat kóstolják a mustot a szüret alatt. Az olyan kihívásos évjáratokban, mint 2020 derül ki igazán, hogy mennyire tudatosak és működőképesek a bevett gyakorlatok:

 

Kulcsár 2020 

Egy éjszakát ázott héjon, és fél éve van palackban. Visszafogott illat hárs létére. Szénás, férfi parfümös, elegáns, viaszos jegyek pörgethetők elő belőle. Ízben sima felszín, gyurmás jelleg, sós, kerek korty. Tiszta almás, körtés jelleg, fiatalos zamat jellemzi, viszonylag kevesebb réteggel, mint ami a pincétől megszokott. 6+

Kulcsár 2019* 

Egészen más karakter. Csupa báj és kedvesség. Intenzívebb, krétás illat, krémes, szépen érett, kész buké: virágokkal, virágporral. Szélesebb, vastagsága van. Húsos korty, szinte harapható, rágható, most igazán a csúcson van, koncentrált, hosszú és szuper elegáns, sima íz. 7+

Kulcsár 2013*

Aranylóbb szín, szúrós, tompa illat, pici fülledés az elején, aztán viaszos palackbukéba fordul át, szellőzve trópusi gyümölcsökkel, érett naranccsal. Ízben is narancshús, széles, hosszú és nagyon mély terroirjegyek. Igazi hársasság: sok-sok érett, édes sárga citrus, szép érettség, magas szerkezet, csodás savak és velejéig izgalmas bor most is (bár fiatalon kétségkívül egy árnyalattal szebb volt). 7+

Határi 2020* 

Hárs és furmint, itt is volt egy éjszaka áztatás. Nagyon illatos, parfümös, meglepően intenzív orrban. Eleven, szinte vágó savú, friss, fiatalos, birses, körtés bor. De nagyon tiszta, elegáns, frissítő, ropogós tétel. Citrusos utóíz, zöldalma, finom sósság, érett gyöümölcsök mellett kellően harapható mélység és húsosság jellemzi. 6+

Határi 2019** 

Csoda illat, szuperelegáns, bogyós gyümölcsös, sárga húsú barackos jegyek. Igazi szépség most ez a bor. Finom arányok, gyönyörű egyensúly, hosszú, széles, tele egzotikus gyümölcsökkel és ribizlivel, málnával. Elképesztően szép formában van most és rengeteget fejlődött a palackban! Talán túlzásnak tűnhet, de ez most 8

Határi 2009* 

Érett tercier jelleg, kukorica, narancs, citrusok jönnek, ahogy nyílik a bor illata. Sima, széles korty, érezhetően kevesebb a sav a meleg évből, de cserébe gazdag, nagyon hosszú, öblös és mégis elegáns, szépen érett furmint. Ilyen is van. Erős 7

Csontos 2018* 

Szép, puha, finom érettség illatában, klasszikus furmintos karakter körtével, de azért mégis az intenzívebb, szebb, kifejezőbb formából a megszokotthoz képest. A sor egyik legszebb illata. Lágyabb, kerek íz, sok cukorral, simasággal, meglepően szépen fejlődik, egész más textúra az eddigiek után, csupa mézédes, fehér húsú gyümölcs, érződik a maradék cukor is, a meleg év is, de mégis minden részlet kristálytiszta és a helyén van. Nem tetszett mindig ennyire, de ez a palack most nagyon szép volt. 7

Csontos 2015* 

Papíros, tompább buké, visszafogott, köves, hordós stílus. Ízben is szép hordósság, remek savak, finom érlelés, de mégis tömör, komplex, nagy testű furmint, ami nem esik túlzásokban sem. Szép, férfias, keményebb bor, melynek még hosszú évei lehetnek hátra az érésben. Nekem hordó terén már kicsit több, mint amit elvárok egy furminttól (Juditnak most is az egyik kedvence.) 7

Bott-rytis 2018 

Szuperintenzív muskotályosság, virágos, déli gyümölcsös aromatika (amolyan multivitaminos vonal mentén). Ízben csupa kedves, bájos zamat, lágy, nőies stílus, tisztaság, szép arányokkal, sok tiszta gyümölccsel. (95 g/l cukorral). 6+

Bott-rytis 2007* 

Totál más stílus, muskotály pl biztos nem volt benne, botrititisz viszont annál több. Klasszikus gombás, aszús, narancshéjas tercier jelleg, finom, megnyerő érettséggel. Viaszos, gombás íz, egyensúlyos, magas szerkezettel, simasággal, remekül összeérett alkotókkal. 7+

Édes Szamorodni Selection 2019**

Sok-sok sárga húsú gyümölcs orrban, szuperérett gyümölcsök, tiszta illatok, nagyon fiatal, kedves formában. Ízben harapható barack, főleg őszi, fehér húsú primer jegyek, csodaszép és még biztos, hogy ez is nagyon a fejlődése elején tart. Imádnivaló, tiszta zamatok. 7+

6 Puttonyos Aszú 2017***

Ez a bor mindig elvarázsol, és most sincs másképp. Csupa túlérett gyümölcs, sárga húsú aszalványok, dzsem. Ízben magas koncentráció, végtelen íz, lekváros textúra, magas szerkezet és ragyogó savak adta egyensúly. Csoda szerkezet, csordultig tele barackkal, mégis friss, fiatal, felmérhetetlen potenciál jellemzi most. Maga a 17-es csoda: ami fiatalon is elkápráztat, de idősen is kíváncsi leszek rá. A pince egyik legszebb aszúja evör. 9

 

UTÓÍZ

Továbbra is kitartok amellett, hogy ilyen szenzációsan érő TokajDry borokat csak (fájóan) kevés termelőtől kóstolhatunk ma a hegyaljai színtéren. Mindegyik bort kóstoltam már a sorból, többet nem is először volt szerencsém: gyönyörű, magáért beszélő teljesítményt érzékeltem bennük most is.

Köszönet a Mitiszolnak a szervezésért és a meghívásért! - Az ilyesmit meg kell mutatni...

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább