x

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Laurent egyik első víziója az volt, hogy a két dűlőt termékportfólió és márka szempontból is külön válassza, valamelyest tisztítva a zavaros képet a piacon. Noha a Megyer a régebbi és jobban dokumentált (a honfoglaló törzsnek itt volt a szállása, IV Béla 1248-as birtoklevele óta jegyzett, mely később Lórántffy Zsuzsanna fejedelemasszony hozománya lett), viszonylag hűvös terület, kevesebb aszúsodásai hajlammal és száraz bornak inkább megfelel. A Pajzos hajdanán címeres (pajzsos) családok birtoka volt, Lórántffy Zsuzsanna a Református Kollégiumnak adományozta és birtokosa volt a Kazinczy család is. Óriási potenciál rejlik az andezites területben száraz és botritiszes borok terén is. Hosszú ideig átmeneti/csendes üzemmódban volt a sárospataki borászat, de most stabilizálódás és értékteremtő/megőrző munka érződik Laurent erőfeszítései nyomán. Aktívan résztvesz a Sárospataki borászok közös platformon történő megjelenésében és a Tokaji Borlovagrend nemzetközi erejű munkájában is. Megnyugtató, hogy ez a nagy múltú terület megtalálta azokat az embereket,  befektetőt, igazgatót, csapatot, akik képesek lehetnek újra felemelni kemény munkával.

 

T Furmint 2016

Került bele valamennyi hárs is, ami kóstolva nem is lep meg. Friss, nagyon fiatalos illat: neutrális furmintosság, egy csepp citrussal és szőlővel. Furmintosak az élénk savai is. Gyümölcsorientált ízek, melyre a maradékcukor is rásegít. Nem mondanám túl hosszúnak, de nem is kell, hogy minden furmint percnyi lecsengésre hajtson. Sokkal inkább finom ezzel a könnyed és közérthető, behízelgő hanggal. Tiszta, száraz íz, elejétől a végéig egy bonyolítások nélküli furmintban.  5+

 

Pajzos Furmint 2015

A furmint másik megközelítése. Hordós világ. Kókuszos, gyantás, alkoholos, kissé nehézkes már illatban is. Ízre nem olyan durva szerencsére, mint orrban. Kifejezetten zamatgazdag, amibe a hordó is belejátszik (ezt az étel még jobban kihozza). Szép hossz, szép gyümölcsök, kerek korty, dús, húsos testtel. 5+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2011.••

Elsőre elég enyhe az illat (s mintha halvány zavartság is lenne benne, ami szellőzve eltűnik). Palackérett, gombás, dohányos, enyhén érett, karamelles illat. Meleg év - magas cukorérzet. Hosszú, krémes, hihetetlen koncentrált és tömör a korty közepe. Az egyensúly fantasztikus, elképesztően jól integrált benne minden alkotóelem. (177 g/l cukor, 10.8 g/l sav). Kezd olyan érzésem lenni, hogy 2011 aszúban lesz nagy évjárat. De hát Tokaj mi másban is lehetne nagy, ha nem édesben?! Villanásai szerint benne van a 8

 

5 puttonyos aszú 2006.•••

Ki merem jelenteni, hogy a Pajzos törénetének egyik legnagyszerűbb bora! Gyűjteménybe, friss fogyasztásra egyaránt erősen ajánlott darab. Akárhányszor kóstoltam, mindig ugyanúgy megrendített nagysága. Kikezdhetetlen klasszisnak tűnik. Klasszikus már az illata is: obligát kajszival, némi vegetális rebarbarával, majd levegőzés után fehércsokival. Koncentrált illat, szép botritiszes gombássággal. Ízben tökéletes sav-cukor összjáték melletti hihetetlen erő és vitalitás. Krémes és gyümölcsös egyszerre. Élénkek a gyümölcsök és vibrálóak, életteliek a savak. Hosszú lecsengés és az 5 évvel fiatalabb aszút meghazudtoló érlelési potenciál döbbenetes ígéretei. 8+

 

Aszúesszencia 1999.••

Thomas László borász munkája. Büszkeséggel gondolt vissza rá a pince vezetése. Orrban érett, kávés, poros, gombás, kandírozott gyümölcsös illat. Ízorgia, de szerkezetében és élményben semmi nem indokolja az elnevezés létjogosultságát. Érezhetően magas a cukra, de sok a sav is, hisz 99-ról beszélünk. A bor lecsengése száraz. Ízre nagyon fiatal 6 puttonyos képet vágott most. 8+

 

Tokaji Esszencia 2013.••(•)

Nehéz esszenciát kóstolni. Bár épp a pincénél kóstoltam először életemben, és emlékszem, pár éve a 2000-estől padlót fogtam tőle rendesen. Annak szebb egyensúlya volt, emez még túl fiatal. Esszenciákban szerintem nagyon jellegzetes hecsedli, birs lekvár és bodza szirup, illetve szőlőmust érződik. Nagyon súlyos édesség. Tömény cukoroldat, akár egy nagyon sűrű must és méz keveredése. Nagy élmény, de az évjárat kapcsán meglepően kevés a sav. Így kell megünnepelni 25 évnyi elhivatott munkát Tokajért, Sárospatakért, két nagy múltú termőhelyért. 8+

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább