x

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Laurent egyik első víziója az volt, hogy a két dűlőt termékportfólió és márka szempontból is külön válassza, valamelyest tisztítva a zavaros képet a piacon. Noha a Megyer a régebbi és jobban dokumentált (a honfoglaló törzsnek itt volt a szállása, IV Béla 1248-as birtoklevele óta jegyzett, mely később Lórántffy Zsuzsanna fejedelemasszony hozománya lett), viszonylag hűvös terület, kevesebb aszúsodásai hajlammal és száraz bornak inkább megfelel. A Pajzos hajdanán címeres (pajzsos) családok birtoka volt, Lórántffy Zsuzsanna a Református Kollégiumnak adományozta és birtokosa volt a Kazinczy család is. Óriási potenciál rejlik az andezites területben száraz és botritiszes borok terén is. Hosszú ideig átmeneti/csendes üzemmódban volt a sárospataki borászat, de most stabilizálódás és értékteremtő/megőrző munka érződik Laurent erőfeszítései nyomán. Aktívan résztvesz a Sárospataki borászok közös platformon történő megjelenésében és a Tokaji Borlovagrend nemzetközi erejű munkájában is. Megnyugtató, hogy ez a nagy múltú terület megtalálta azokat az embereket,  befektetőt, igazgatót, csapatot, akik képesek lehetnek újra felemelni kemény munkával.

 

T Furmint 2016

Került bele valamennyi hárs is, ami kóstolva nem is lep meg. Friss, nagyon fiatalos illat: neutrális furmintosság, egy csepp citrussal és szőlővel. Furmintosak az élénk savai is. Gyümölcsorientált ízek, melyre a maradékcukor is rásegít. Nem mondanám túl hosszúnak, de nem is kell, hogy minden furmint percnyi lecsengésre hajtson. Sokkal inkább finom ezzel a könnyed és közérthető, behízelgő hanggal. Tiszta, száraz íz, elejétől a végéig egy bonyolítások nélküli furmintban.  5+

 

Pajzos Furmint 2015

A furmint másik megközelítése. Hordós világ. Kókuszos, gyantás, alkoholos, kissé nehézkes már illatban is. Ízre nem olyan durva szerencsére, mint orrban. Kifejezetten zamatgazdag, amibe a hordó is belejátszik (ezt az étel még jobban kihozza). Szép hossz, szép gyümölcsök, kerek korty, dús, húsos testtel. 5+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2011.••

Elsőre elég enyhe az illat (s mintha halvány zavartság is lenne benne, ami szellőzve eltűnik). Palackérett, gombás, dohányos, enyhén érett, karamelles illat. Meleg év - magas cukorérzet. Hosszú, krémes, hihetetlen koncentrált és tömör a korty közepe. Az egyensúly fantasztikus, elképesztően jól integrált benne minden alkotóelem. (177 g/l cukor, 10.8 g/l sav). Kezd olyan érzésem lenni, hogy 2011 aszúban lesz nagy évjárat. De hát Tokaj mi másban is lehetne nagy, ha nem édesben?! Villanásai szerint benne van a 8

 

5 puttonyos aszú 2006.•••

Ki merem jelenteni, hogy a Pajzos törénetének egyik legnagyszerűbb bora! Gyűjteménybe, friss fogyasztásra egyaránt erősen ajánlott darab. Akárhányszor kóstoltam, mindig ugyanúgy megrendített nagysága. Kikezdhetetlen klasszisnak tűnik. Klasszikus már az illata is: obligát kajszival, némi vegetális rebarbarával, majd levegőzés után fehércsokival. Koncentrált illat, szép botritiszes gombássággal. Ízben tökéletes sav-cukor összjáték melletti hihetetlen erő és vitalitás. Krémes és gyümölcsös egyszerre. Élénkek a gyümölcsök és vibrálóak, életteliek a savak. Hosszú lecsengés és az 5 évvel fiatalabb aszút meghazudtoló érlelési potenciál döbbenetes ígéretei. 8+

 

Aszúesszencia 1999.••

Thomas László borász munkája. Büszkeséggel gondolt vissza rá a pince vezetése. Orrban érett, kávés, poros, gombás, kandírozott gyümölcsös illat. Ízorgia, de szerkezetében és élményben semmi nem indokolja az elnevezés létjogosultságát. Érezhetően magas a cukra, de sok a sav is, hisz 99-ról beszélünk. A bor lecsengése száraz. Ízre nagyon fiatal 6 puttonyos képet vágott most. 8+

 

Tokaji Esszencia 2013.••(•)

Nehéz esszenciát kóstolni. Bár épp a pincénél kóstoltam először életemben, és emlékszem, pár éve a 2000-estől padlót fogtam tőle rendesen. Annak szebb egyensúlya volt, emez még túl fiatal. Esszenciákban szerintem nagyon jellegzetes hecsedli, birs lekvár és bodza szirup, illetve szőlőmust érződik. Nagyon súlyos édesség. Tömény cukoroldat, akár egy nagyon sűrű must és méz keveredése. Nagy élmény, de az évjárat kapcsán meglepően kevés a sav. Így kell megünnepelni 25 évnyi elhivatott munkát Tokajért, Sárospatakért, két nagy múltú termőhelyért. 8+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább