x

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Laurent egyik első víziója az volt, hogy a két dűlőt termékportfólió és márka szempontból is külön válassza, valamelyest tisztítva a zavaros képet a piacon. Noha a Megyer a régebbi és jobban dokumentált (a honfoglaló törzsnek itt volt a szállása, IV Béla 1248-as birtoklevele óta jegyzett, mely később Lórántffy Zsuzsanna fejedelemasszony hozománya lett), viszonylag hűvös terület, kevesebb aszúsodásai hajlammal és száraz bornak inkább megfelel. A Pajzos hajdanán címeres (pajzsos) családok birtoka volt, Lórántffy Zsuzsanna a Református Kollégiumnak adományozta és birtokosa volt a Kazinczy család is. Óriási potenciál rejlik az andezites területben száraz és botritiszes borok terén is. Hosszú ideig átmeneti/csendes üzemmódban volt a sárospataki borászat, de most stabilizálódás és értékteremtő/megőrző munka érződik Laurent erőfeszítései nyomán. Aktívan résztvesz a Sárospataki borászok közös platformon történő megjelenésében és a Tokaji Borlovagrend nemzetközi erejű munkájában is. Megnyugtató, hogy ez a nagy múltú terület megtalálta azokat az embereket,  befektetőt, igazgatót, csapatot, akik képesek lehetnek újra felemelni kemény munkával.

 

T Furmint 2016

Került bele valamennyi hárs is, ami kóstolva nem is lep meg. Friss, nagyon fiatalos illat: neutrális furmintosság, egy csepp citrussal és szőlővel. Furmintosak az élénk savai is. Gyümölcsorientált ízek, melyre a maradékcukor is rásegít. Nem mondanám túl hosszúnak, de nem is kell, hogy minden furmint percnyi lecsengésre hajtson. Sokkal inkább finom ezzel a könnyed és közérthető, behízelgő hanggal. Tiszta, száraz íz, elejétől a végéig egy bonyolítások nélküli furmintban.  5+

 

Pajzos Furmint 2015

A furmint másik megközelítése. Hordós világ. Kókuszos, gyantás, alkoholos, kissé nehézkes már illatban is. Ízre nem olyan durva szerencsére, mint orrban. Kifejezetten zamatgazdag, amibe a hordó is belejátszik (ezt az étel még jobban kihozza). Szép hossz, szép gyümölcsök, kerek korty, dús, húsos testtel. 5+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2011.••

Elsőre elég enyhe az illat (s mintha halvány zavartság is lenne benne, ami szellőzve eltűnik). Palackérett, gombás, dohányos, enyhén érett, karamelles illat. Meleg év - magas cukorérzet. Hosszú, krémes, hihetetlen koncentrált és tömör a korty közepe. Az egyensúly fantasztikus, elképesztően jól integrált benne minden alkotóelem. (177 g/l cukor, 10.8 g/l sav). Kezd olyan érzésem lenni, hogy 2011 aszúban lesz nagy évjárat. De hát Tokaj mi másban is lehetne nagy, ha nem édesben?! Villanásai szerint benne van a 8

 

5 puttonyos aszú 2006.•••

Ki merem jelenteni, hogy a Pajzos törénetének egyik legnagyszerűbb bora! Gyűjteménybe, friss fogyasztásra egyaránt erősen ajánlott darab. Akárhányszor kóstoltam, mindig ugyanúgy megrendített nagysága. Kikezdhetetlen klasszisnak tűnik. Klasszikus már az illata is: obligát kajszival, némi vegetális rebarbarával, majd levegőzés után fehércsokival. Koncentrált illat, szép botritiszes gombássággal. Ízben tökéletes sav-cukor összjáték melletti hihetetlen erő és vitalitás. Krémes és gyümölcsös egyszerre. Élénkek a gyümölcsök és vibrálóak, életteliek a savak. Hosszú lecsengés és az 5 évvel fiatalabb aszút meghazudtoló érlelési potenciál döbbenetes ígéretei. 8+

 

Aszúesszencia 1999.••

Thomas László borász munkája. Büszkeséggel gondolt vissza rá a pince vezetése. Orrban érett, kávés, poros, gombás, kandírozott gyümölcsös illat. Ízorgia, de szerkezetében és élményben semmi nem indokolja az elnevezés létjogosultságát. Érezhetően magas a cukra, de sok a sav is, hisz 99-ról beszélünk. A bor lecsengése száraz. Ízre nagyon fiatal 6 puttonyos képet vágott most. 8+

 

Tokaji Esszencia 2013.••(•)

Nehéz esszenciát kóstolni. Bár épp a pincénél kóstoltam először életemben, és emlékszem, pár éve a 2000-estől padlót fogtam tőle rendesen. Annak szebb egyensúlya volt, emez még túl fiatal. Esszenciákban szerintem nagyon jellegzetes hecsedli, birs lekvár és bodza szirup, illetve szőlőmust érződik. Nagyon súlyos édesség. Tömény cukoroldat, akár egy nagyon sűrű must és méz keveredése. Nagy élmény, de az évjárat kapcsán meglepően kevés a sav. Így kell megünnepelni 25 évnyi elhivatott munkát Tokajért, Sárospatakért, két nagy múltú termőhelyért. 8+

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább