x

Ripka Gergely

Oremus Mandolás évjáratok: 2011-2018

Az i-re a pont a Petrács Furmint 2017

Korábbi két posztnak is ugyanaz a tolcsvai birtok és személy volt a főszereplője, mint a mainak. Ám azt talán érdemes elmondani még a visszavonuló Bacsó András és az Oremus borászati gondolkodásáról, hogy két évtizeden keresztül egyetlen száraz bor játszott szerepet a portfólióban, ez pedig a közismert Mandolás volt. A név talán azt sejtetheti sokak számára, hogy dűlőszelekcióról van szó, pedig korántsem: a Mandolás fantázianév és mindig birtokfurmintot takart. Most látták elérkezettnek a változást a birtoknál: megszületett a festői szépségű Petrács-dűlő első önálló száraz bora. Egyben az első dűlős referencia Tolcsváról. Itt volt az ideje már. Múlt héten írtunk a Petrács okozta vak élményről, most időutazás következik a Mandolás elmúlt évjárataival és mellettük kiegészülve a dűlőszintű értelmezéssel (s egy meglepetéssel, mindez ismét furmintfan jóvoltából). Lássuk a medvét!

 

Itt ki is térnék arra, hogy olvastam a Petrácsról elmarasztaló kritikát is, és noha én sem vagyok hordókedvelő, pláne fehérborokban, különösen dűlős borok esetében, de azt remélem, senki nem gondolta, hogy egy pincészet, amelyik a birtokfurmintját is köztudottan mindig hordóban érlelte, majd pont a dűlőszelekciónál hagyja ki a hordót (?)! Tény, hogy a bor egyelőre a hordóról szól, de (ahelyett, hogy pofán vágták volna a fával) alatta a termőhely is gyönyörűen ránk mosolyog. Azért tudok megértő lenni, mert a Mandolás már oly sokszor bizonyította, hogy a Miklossy hordók remekül belesimulnak ebbe a furmintba idővel… De nézzük, mit mutattak a borok pohárban:

 

Mandolás 2018*

Szép primer illatok: birses, körtés furmintosság és elegáns hordó találkozása (ahogy ezt csak a Mandolás tudja). Ízben krémes, széles, hordós, de közben sós is. Hordó kesernye mellett finom, vibráló savak szárítanak (a meleg év ellenére is). Igazi gasztrobor, mely még fiatal, sok fehér húsú gyümölccsel. Nagyon megérdemelt az a Top100-as eredmény… 6+

 

Mandolás 2017*

Narancsos, citrusos, északias terroirjelleg. Ízben beépült, szépen integrált hordó, rengeteg érett, friss citrus (lime), feszes és csiszolt arcél. Tiszta, nagyon fiatal és fineszes furmint (mert bizony ilyen is létezik). Sziporkázó szerkezetében a hordó határozottan jelen van a visszakóstolásnál is, de a termőhelyet is érzékletesen mutatja be. Jó ég, mekkora száraz borokat adott ez az évjárat! Akinek voltak kedvencei, csapjon le a maradékra! Halvány 7

 

Mandolás 2016

Egészen egyedi illat, mely a fajta határain is túlmutat: grapefruit, maracuja és más tropikális jegyek. Ízben az évjáratnál mindig tapasztalható moderált, visszafogott jelleg itt is nagyon tipikus. Körtés, fehér húsú gyümölcsös jegyek, itt már csak egy kevéske hordó érezhető, sokkal inkább a tisztaságé a főszerep. Simább, kerekebb az előzőek után. Kerek 6 

 

Mandolás 2015

Legtöbbünknek ez tetszett a legkevésbé. Szépen megjelenik már benne a palackbuké, mellette citrusok és finom hordó. Érett, hordós, enyhén kesernyés ízek. Szögletesebb, darabosabb az előzőekhez képest, határozott tercier jelleggel, a végén szárító savval. Az oxidáció még nem számottevő, de ezt a tételt lassan érdemes meginni. 5+

 

Mandolás 2014

Ez az évjárat mindig teljesen más, mint akármelyik, és főleg szárazban. Tudjuk, hogy rengeteget kellett válogatni a tiszta végeredmény érdekében. Illatban termálvíz, palackbuké, enyhe botritiszesség kezd úrra lenni rajta (de a furminttól kissé idegen módon). Ízben az esős, hűvös esztendőt idézik a harsány savak, a filigrán korty, de szép, penge citrusokat, feszes ízeket is mutat közben. Kissé rusztikus, cseres, szárító kortylefutás. Érezni rajta, hogy amit lehetett, megtettek érte… 5+

 

Mandolás 2013

Enyhébb illat, palackbukéval, diszkrét jelenség. Ízben citrusokkal indul, aztán hordós, kókuszos, vaníliás jelleget ölt magára, éles savak cikáznak. Összességében a nagy évjáratra jellemző módon szépen érő furmint, de egy kicsit sok fenolt visel magán. Fiatal még: a hordó is és a savak együtt kondiban tartják a bort. Nem volt a kedvencünk, de hibája sincs. 6

 

Mandolás 2012*

Igazi meglepetés: összességében 2012 délen gyorsan öregszik, de északon akadnak izgalmasan fejlődő TokajDry borok (ld. Homonna). Színben már megjelent a kor, de illatában csupa fiatalos citrus, némi fás, zsíros jelleggel. Ízben nagyon húsos, telt idomú, az évjárat szélességét és vastagságát megjelenítő bor, de a legjobb értelemben. Sósság, magas szintű komplexitás, krémes, mogyorós hordósság, miközben minden alkotóelem összesimult szépen. Több, mint korrekt furmint és ebben mind egyetértettünk. 6+

 

Mandolás 2011

Úgy tűnik a kor jól áll a Mandolásnak. 7-8 év után szokott az oxidáció fordulópontot hozni egy hasonló merülés esetében, de itt a 9 éves mélységnél sem érezni megingásokat. Szép, mély, érett színek, füstös, mogyorós, megnyerő palackbukéval. Átható illat, puha, nemes, érett stílussal. Ízben nagy test, édeskés, kerek ízek (meleg év), aztán az elmaradhatatlan sós jegyek, a végén szárító tapintással, kellemes érettséggel és megszokott hordóssággal. Mindez profin, magabiztosan, felismerhetően. Szép munka ismét. Erős 6

 

FINÁLÉ

Petrács 2017*

Markáns hordóval indul most is, kissé szalonnás, zsíros tapintással. A korty nagyon komplex, sokkal több dimenzióval bír a Mandolások után. Rengeteg rétege van a bornak, széles, sós, de vibrál is, virgonc savakkal. Komplex, dús, gyönyörű és még érnie kell. Vakon szigorúbb voltam vele (de azt hiszem Alkonyi is egyet értene abban, hogy dűlős bort vakon kóstolgatni olyan, mintha bekötött szemmel akarnánk egy csodás szobrot elemezni). Most erős 7

 

RÁADÁS

Balassa Bomboly Szamorodni 2017***

Ha már vannak szuperaszúk, akkor ez lenne itt a szuperszamó! Barackkompót, baracklekvár, nagyon koncentrált, aszús jegyek egy kiváló évből (minden bortípusban). Mézes, nektáros, déli gyümölcsös, mérhetetlenül elegáns és emelkedett illatok. Ízben magas cukor, krémesen hömpölyög a szájban, millió puha réteggel, végtelen korttyal, határtalan lecsengéssel. Aszú szintű szamorodni, alighanem a műfaj legteteje. Ahányszor kóstoltam az elmúlt egy év alatt, mindig levitte a fejem. 9

 

Egy dolog biztos: a Mandolásnak ott a helye a legmegbízhatóbb tokaji furmintok mindenkori listáján. Ez a tény idén Bacsó András visszavonulása miatt (ld. korábbi posztjaink a témában) is aláhúzandó. A Petrács egy igazi kiválóság a műfajban, ez nem vitás: nagy bor, de még időt kér a palackban. A fenti Mandolások az igazolások rá, hogy megéri még 2-3 évet várni rá.
Tokaji natúrborokkal folytatjuk nem sokára....

HALLGATNIVALÓangol nyelven itt érhető el a beszélgetés Mészáros Lászlóval, a *Disznókő birtokigazgatójával az elmúlt 20 évjáratról.

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább