x

Ripka Gergely

MÁD Furmint multivertikális: kezdetektől napjainkig

Amikor Mád gondolt egy merészet...

Kovács Károly 2008-ban érkezett befektetőként Mádra. A Szent Tamás Kft-ben, MÁD néven álmodta meg a borvidék első komoly village-brandjét. Még annál is többet. Azóta igen sok bort átfejtettek az Első Mádi Borház alatt. A mádi palack megalkotása (2011) után nem sokkal kiszállt Ipacs Géza az allstar csapatból (a palack használhatóságának kérdésköreit rendesen elhúzva). Leköszönt az első borász, Balassa István, majd az egyik alapító oszlop Ifj. Szepsy István is 2018 végére. A 2019-es TokajGuide-ban már Mad Wine névvel szerepelnek. Emlékszem, 2012 körül még igen komoly tervekkel vágtak bele az alap Mád brand építésébe: nem csak újabb édesek és szárazak léptek be a termékcsaládba, de a borbárakhoz hangszerelt, tartályos Mád Furminttal konkrétan milliós palackszám megcélzása volt a középtávú vízió. Az első kiadást sokan szerettük: hirtelen mindenki hitt vagy hinni akart benne, hogy nagy volumenben végre megszületett Hegyalján egy sikeres alap száraz brand, ami nemzetközi siker is lehet. Lássuk, mi valósult meg ebből 10 év távlatából nézve...

Tokaj vs. Mád 

Kiderült aztán - ahogy az lenni szokott - hogy legalább annyi ellenzője van MÁD borvidéken belüli kiugrásainak, mint amennyien ünnepelték akkoriban. A kérdés leginkább az, hogy szabad-e egy többszáz éves brandet szétaprózni? A borvidéket Tokajnak hívják (így alakult, még akkor is, ha jelenleg talán nem ott történnek a jelentős dolgok, és akkor is, ha sokan visszaéltek ezzel a névvel). Tokaj nevét ismerik, erre lenne célszerű építkezni, mert másunk nincs. Hiába Mád az egyik legjelentősebb település, hiába a borvidék ötödét adja szőlőben és a történelmileg klasszifikált dűlők krémjét találjuk határaiban, a csúf igazság, hogy még Tokajt sem tudják pár országgal arrébb, hogy pontosan melyik országban van, nem hogy a 26 másik település bármelyikét…

Azt persze nagyon nehéz megmondani, hogy milyen sikereket hozott volna, ha 3 betű helyett 5 betűs márkanevet kapott volna posztunk főszereplője (nem csak a palackon, de a címkén is). De nem lehet, hogy az olcsó Mad/Mád szóviccnél értékállóbb és talán szélesebb körű kooperációra is esély lehetett volna (akár a fent áhított palackszámban), talán évekkel korábban elfogadtatva a szép összborvidéki palackformát…?

 

Fontos eredmények

Mád hitt magában, a néhai Szent Tamásban létrejött egy kivételes együttállás és (mondjuk úgy) szakmaközi összefogás, ami erős kezdésnek bizonyult. Most Mad Wine márkanéven fut a termék (igaz messze nem milliós palackszámban), evickél abban a kőkemény és kifürkészhetetlenül bonyolult sodrásban, amit nemzetközi borpiacnak nevezünk. Hisz a tokaji bor piaca semmilyen szinten nincs kiépítve, egységes irány mentén szervezve (borvidéki szinten).

Természetesen nem azt mondom, hogy ne lenne jó, hogy Mádnak lett egy village-bora, azt sem mondom, hogy ne lenne szükség előnyösen működő negociant rendszerre a borvidéken, de a Mád bor fontos előzménye lett annak, hogy Mád az elmúlt tíz évben kicsit külön kezdte el definiálni magát eredetvédelemben a borvidéktől. Hiszek abban, hogy összborvidéki elvrendszerre van szükség, s nem csak borászatonként vagy épp településenként kell tudni felemelni és megvédeni a borvidék értékeit. Lehet Mád zászlóvivő a borvidéken, de az váljon az egész borvidék javára (lehetett volna például a népes termékcsaládban borvidéki bor, települési bor, dűlős bor mentén artikulálni a borvidéki értékeket, ami működik Burgundiában is...).

 

Furmint, dűlő, folytonosság, kérdőjelek...

A furmint kiemelése közepette például a dűlőklasszifikációt továbbra is forró kásaként kerülgeti Mád is, ahogy mindenki. Senki sem mer kijelentéseket tenni, mihez kezdjünk a dűlőkkel: ellenben mindenki előszeretettel használja a címkéken (vagy akár birtoka nevében), elmeséli bármilyen nyelven, milyen kiváló a saját dűlője. Mégsincs mögé helyezve semmilyen megalapozott besorolás, ami mindennek az alapja Moselben, Bordóban és Burgundiában is hosszú ideje, sikerrel, magas árszínvonallal (ld. Grand cru burgundik). Hivatkoznak klímaváltozásra, a régi klasszifikáció elavultságára (nyilván elavult…milyen lenne 300 év után?), meg a mai száraz borok térnyerésére (?), és közben telnek-múlnak az évtizedek. Amíg félünk a dűlőkről beszélni, addig nem fog ez változni, akkor sem, ha időnként majd bedobunk az állóvízbe egy-egy 500 euros dűlős furmintot.

 

Szent Tamás a múlté, MAD Wine/One a jövő

A szortiment egyik végén tehát a Mad Furmint, Hárs, édesek vannak, míg a szuperprémium Mad One (száraz), Mad Gold (édes) a másikon. A dűlős borok - csak helyi értékesítési volumenben - szintén beolvadnak a Mad címkés családba.
Némileg érthető okokból mostanra Kovács Károly kevésbé a tokaji romantika és misztikum mentén, sokkal inkább a piacok reális elvárásai szerint kívánja szervezni a pince kommunikációját. Mindehhez pl. tavasszal érkezik a Mad Bubbles is (7 v/v %-os, cukros, fémdobozos bubis cucc, az amerikai piac divatjához hangolva...?). Hát így állunk most…

 

Nézzük az első tíz év Mád...bocsánat Mad borait, mit mutatnak:

 

Mad Furmint 2016

A jelenlegi borász, Bihari Ákos Ferdinánd elmondása szerint azért ez van piacon, mert a 18-asnak, de még a 17-esnek is meg kell adni az érlelést… Ok.
Üdvözlendően alacsony alkohol (11,5). Zárkózott, puha, enyhén marcipános illat, aztán elég szúrósra vált, amit a furmint februáron is érezni lehetett. Ízben matt felszín, krétás, eléggé rövid, a végén kissé halvánnyá üresedő korty. Sósság, fehér húsú gyümölcsök, száraz íz (6,1-es sav), egyszerű, fanyar és a tompa jelleggel. 5

 

Mad Furmint 2015

Citrusos, fiatalos, köves, friss illat. De ez is eléggé zárkózottan alakul a furmint pohárban, egy kis papírosság lesz aztán úrrá rajta. Ízben friss savak (5,9), feszes, szárító íz, sok citrus és az előzőnél valamivel hosszabb korty. Sósság, simaság, szép arányok. Most lehet az ideális érettségben. 5+

 

Mad Furmint 2015. 1.5L

Pár évjáratot meg tudtunk nézni magnumból is, ami mindig érdekes játék. Már csak amiatt is, mert a 0.75-ösök vinolokkal, míg a magnum parafával lett zárva (de a vinolok-históriában napvilágra kerül még egy csavar, ld. lentebb). Visszafogott, enyhe illat, egy kis marcipán, volt aki szerint fülledt, merkaptános volt, nálam itt ez nem volt még zavaró. Fiatalos, friss, kissé kellemetlenül vegetális aztán az íz. Sós ez is, magas savérzettel, korrekt arányokkal. Nincs még nagy különbség a két kiadás közt. Fej-fej mellett. 5+

 

Mad Fumint 2014

Szúrós illat, szép érettséggel, s noha almasavbontott furmint, ez illatban és ízben sem okoz benne semmiféle durva vajasságot, tejességet. Ízben egészen rajnais feszesség, hosszú íz, hosszú savval, szárító jegyek elejétől a végéig, ami az évjáratot kifejezően és elegánsan festi le nekünk. Elég szigorú és éles, aztán a korty itt sem túl hosszú. Még abszolút élő, fejlődő bor. 5+

 

Mad Furmint 2014. 1.5 L

Pici redukció érződik ebben is (érdekes, hogy ez itt a parafánál mennyire erős, noha inkább az üvegdugótól várnám...). Fanyar, erőteljes savak, feszes, szárító ízjegyek, de még ez is bőven alakul, formálódik a palackban. Kemény, szikár korty, kissé éles, rusztikus jelleggel. Mégis furamód a furmintsor tán legizgalmasabb szerkezetű bora a két 14-es. 5+

 

Mad Furmint 2013

Mélyebb szín, egy kis kukorica itt már bevillan, 6 évesen palackbukéját már nem tudja letagadni, és már megjelenik halványan egy kis reszelt alma is. Komplex, érett, kissé már tercier palackos íz jellemzi. Ezt a bort már soká nem érdemes őrizgetni a pincében, egy kis cukor színezi (3.1) és emeli szerkezetét egy nagy évjárat körvonalait fel-felvillantva a pohárban. Korrekt érettségű furmint. Még erős 5

 

Mad Furmint 2013. 1.5 L

Punnyadtabb, vegetális, káposztás, merkaptános jelleg uralja illatát, nem igazán szép, a száraz sor kevéssé megnyerő bora. Ízben sem megnyerőbb: nehézkes, darabos, a 13,5-ös alkohol könyököl a végén. A végén egy fanyar sav kúszik be, de valahogy minden alkotóeleme a bornak elkezdett szétválni és külön utakat járni. Alighanem a dugó felgyorsítja ezeket a folyamatokat, mert a vinoloknál teljesen másképp viselkedett a bor…váratlan fordulat, mindjárt jön a magyarázat is. 4+

 

Mad Furmint 2012

Elsőre mintha késői szüret lenne, ami egy ilyen extrém meleg évben nem is meglepő, aztán a levegőn sajnos gyorsan elvérzik. - A déli gyümölcsökből és a kajsziból pár perc alatt csúnya reszelt almásság tör föl és sajnos el is uralkodik a boron. Az évjáratra jellemzően savszegény, nehézkes, lapos korty. Azt azonban el kell mondani, hogy a vinolok technológiában (a szilikongyűrűnél) 2013-tól történt egy elég komoly minőségi javulás, így ebből is adódik, hogy a 13 előtti évjáratok egészen másképp viselkednek palackban. 4

 

Mad Furmint 2012 1.5 L

Ismét nagy palack, ismét parafa alól. Váratlan fordulat. Már színben is sokkal fiatalosabb benyomást kelt a 0.75-ösnél. Érdekes, hogy itt mennyire erősen szétválik a két bor: a magnum még javában fejlődik, amikor a sztenderd palack már feladta. Kimondottan arányos, szép, egyben van, komplex furmint. Komoly és mély, tiszta, jól érthető, és a furmint kevéssé előnyös korjegyei még nem alakultak ki benne. Ez meglepően tetszett. Legyen halványabb 6

 

Mad Furmint 2011

Azt hiszem, ki lehet mondani, hogy 8 év fordulatot hoz a száraz furmintoknál (löszön és nyiroktalajon egyaránt). Persze ez bortól (évjárat és pince) is függ, de láthatóan a 2012 és 2011 körül borok most kezdik végleg elengedni gyümölcseiket és kezd az oxidáció is erőt venni rajtuk. Szétesett, öreg, reszelt almás bukét áraszt. Ízben sem találni már benne szépséget, az alkohol fűti még, de az oxidáció sajnos megette a bor erényeit (sava is ennek volt a legalacsonyabb: 5.1 g/l, igaz cukra a legtöbb: 3.5 g/l...mindhiába). Max 4

 

Mad One 2015.*

A mustot két kiváló dűlő, a mély és komplex Szent Tamás és a kovásabb, savakban gazdagabb Kővágó gyümölcse adta. Illatában intenzív déli gyümölcsök, sárga húsúak, mangó és más egzotikus jegyek mellett a hordóé a főszerep. A fa a levegőn magához is rántja a főszerepet a borban. Ízben mélység, koncenctráció, súly és hosszúság jellemzi a tartályos alapborok után. Nagyon hosszú és még meglehet, hogy elég fiatal is (igaz, ebben nem volt egyetértés a helyszínen). Igen szép komplexitás, szép gyümölcsös sav és cukor összhangzat jellemzi. Az évjárat viszonylagos lágysága ellenére közel 7-es sava van. Az ízben is érezhető fát aligha vetkőzi le idővel, de ez a hordó valahogy most jól áll neki, kifejezőerőt ad a furminthoz a tartályosok után nézve. Szerettem. Ott pislákol pedig benne a hetes... 6+

 

Mad Hárslevelű 2018

Nézzük, mit mutatnak a hársak a furmintok után. Tiszta, fiatalos, finom és kedves gyümölcsösség orrban. Szép virágossággal. Ízben kerek, nagyon sok primer gyümölcs, finom édesség (11,7 g/l), nagyon kedves bor. Arányos, jó ivású, kellemes, és érthető tétel, sok szerethető fehér húsú gyümölccsel. Erős 6

 

Mad Hárslevelű 2015.*

Gyönyörű hársasság, kedvesség árad illatából: méz, virágok, finom déli gyümölcsök. Arányos, kedves, jól iható ez a bor is. Szuper savak, remek arányok, közérthető kedvesség. Igaz némileg populáris stílus, a 15-ös cukor sokat dob az élményen, de így is klasszissal élvezetesebb bor, mint a vele egykorú furmintok. 6+

 

Mad Hárslevelű 2014

Vegetális, zárt, nem igazán megnyerő illat, redukcióval, borsóhéjjal, igaz elég hidegen kaptuk. Az íz némileg kárpótol, hasonlít a 2015-ösre, szép egyensúly jellemzi (még a viszonylag magas, 15,4-es cukorral is). Alighanem a nehéz év a hársnak sokkal keservesebb volt. Kár az illatért, mert ízben jócskán vannak erényei a bornak. 5+

 

Mad Hárslevelű 2014.* 1.5 L

Elképesztő, mennyire nem is hasonlít a kis palackra: ez a bor élmény, míg a másik bizonytalanságokkal küzd. Szép palackbuké. Sok sárga gyümölcs, pici szúrósság. Ízben finom arányok, hosszú íz, remek ihatóság, szuper részletgazdag szerkezet, húsos gyümölcsökkel. Közérthetősége szerethetővé teszi. Újabb bizonyíték, hogy a hárs és a cukor mennyivel eltarthatóbb bort eredményez. Jár a csillag. 6+

 

Mad Hárslevelű 2012

A bűvös 8 év azonban lassan ezt a bort is eléri, és sajnos a már említett módon ez még a régi vinolok szállítmányból van, ami egyáltalán nem adott olyan jó zárást, mint a 2012 utáni boroknál: azért ez becsülendő, hogy ezt a pince felvállalva megmutatta ezeket a borokat, sok tanulság volt zárástechnikai szempontból ebben a sorban!
Reszelt alma, oxidáció, nagyon erősen hanyatló bort sejtet már az illat is. Ízben félszáraz jelleg, kevés sav, értékei elfogytak, érezhető, hogy valami erős behatás érhette a bort, hogy így átalakult. Gyenge 4

 

Mad Késői szüret 2017.**

Már a Furmint Februáron is dobtam tőle egy hátast...a régi olvasók már tudják, mi jön: a száraz próbálkozások után az édesek visszakézből megmutatják, mi teszi naggyá Tokajt (párszáz éve). Nagyon mélyen aszús jegyek jellemzik illatát: poros, álomszép botrtitisz, sárga barack, érett gyümölcsök, gazdagság. Az a fajta illat, ami nagyon sokat ígér (és be is váltja). Sok cukor, mély és hosszan édes ízű korty, szinte aszús rétegek kényeztetnek. Meleg évjárat, hömpölgyően édes cukorérzet. De van ennél feljebb is… 7+

 

Mád Késői szüret 2016.**

Milyen érdekes, hogy már megint nem a TokajDry, hanem ez a TokajSweet stílus kap Decanter platinát. Az okok megintcsak világosak... Szupertiszta késői szüret illat, friss, felezett, fehér húsú őszibarackkal, fehér és zöldes trópusi gyümölcsökkel. Kevésbé aszús, sokkal inkább late harvest stílusjegyek határozzák meg, de éteri tisztaság mellett. Ízben arányos a magas cukor ellenére is (cca. 154 g/l), elsöprő 8,5-ös sav mossa le. Elképesztő szerkezeti gazdagság, friss, fiatalos gyümölcsök, vibráló korty. Óriási potenciál. Egyre inkább meg vagyok győzve, hogy édes borokban 2016 izgalmasabb 2013-nál, de talán 2017-től sem marad le. Indulok is venni belőle vagy két palackot, ha igaz, hogy 10 euro az ára... A legjobb ár-érték arányú édes tokaji az elmúlt évekből. 8+

 

Mad Késői szüret 2014.**

Mélyebb szín, magas extralt, sok botrtiisz és gomba, visszafogott illat, amiben aszús villanások is érezhetők. Ízben egy sajátos vegetális jelleg idézi meg egy pillantra az esős esztendőt. Sok cukor (154 g/l), sok sav (8 g/l), hosszú ízben fonódik eggyé. Fiatal még nagyon ez is. Aszúszintű élmény, kiváló egyensúllyal, hosszú érlelhetőséggel. Még csak épp kezd formába lendülni. 7+

 

Mad Gold 2017.**

Kizárólag tartályos tétel. Mély, koncentrált, aszús jelleg, kísértetiesen hasonlít nemességben, eleganciában a másik 17-es édesre, de azért érezhetően orrhosszal több annál. Hosszú, édes, krémes, baracklekváros textúra. Hömpölyögve olvad a szájban, a 7.5-ös sav épphogy megtartaja az extrém cukrot (254 g/l). Most a sárga húsú gyümölcsök tobzódnak benne. Évtizedekig eltartható lehet még ezzel a koncentrációval (57-es extrakt). Ezúttal kicsit felfelé kerekítve 8



Nagyon köszönöm Doszpod Lászlónak a meghívást a rendkívül izgalmas eseményre!

 

PROGRAMVÁLTOZÁS:

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj//RÁNY-vertikális: június 4, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.

Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097

(Még pár hely van, de limitáltan.) 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább