x

Ripka Gergely

Erzsébet Pincénél tett látogatás

Termőhelyek és a hordó közt félúton

Fontos tartozásom volt Prácser Hajniék felé. Régen beszéltük már, hogy be kellene néznem hozzájuk, ha már Hegyalját járom. Ők is tudták, én is tudtam, hogy nézeteink nem találkoznak minden ponton egy-egy boruk kóstolása közben. Különösen hordóhasználat tekintetében. Most a Tokaji Ősz afterje helyett, úgy döntöttem, személyesen, a borok születésének helyén járok utána az okoknak Hajnival:

Erzsébet Pince Zafír 2011.
Illatában érett sajt és kövek. Ízben kesernye, nem kevés hordó, de nagyon izgalmas és hosszú sós lecsengés. Kissé talán zilált és rendezetlen még. Savai élénkek és feszesek is. Miközben a dűlő karaktere is szépen föllelhető benne. 5+

Erzsébet Pince Zafír 2012
Friss gyümölcsök, élénk színekkel megfestett, vastag primer kontúrok, virágosság, mintha évekkel fiatalabb lenne a 11-esnél. Cseres és ismét érezhetően fás ízvilág. Tehetséges, fiatal bor, idő kell még neki, hogy összerakja magát a palackozás után, de jellegzetes termőhelyi jegyeit szépen megvillantja ez a bor is. 5

Erzsébet Pince Birtokbor 2011
Illatban kifejezett fa. Ízben szinte félszáraz kerekség, rengeteg érett gyümölcs. Izgalmas savak. Visszafogottabb, szelídebb, simább feminin karakterű bor. A stílussal ismerkedőknek ideális lehetőség. 5

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2011
Sok-sok virág, kimondottan hársas fajtajegyek sora, majd szellőzve a szekunder hordós vonások itt is előjönnek. Ropogós állagú, élénk savak, kis alkoholos hév és ásványok összekacsintásai! Sokkal komolyabb szint az előzőek után! Több, mint szép bor. 6+

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2012.
Illatos, kamillás, de megintcsak sokkal fiatalabb illat (fával ismét kell számolni, ahogy ízben is). Az alkoholt is határozottabbnak éreztem, melytől már-már egészen brandys utóhatással zárul a korty. 6

Erzsébet Pince Király 2011
Komolyabb szerkezetet mutat a többi száraz bornál. Mélyebb, strukturáltabb felépítésű tétel, több részlettel. Jó formában van, és nagyon tetszett, hogy fát csak az íz legvégén érezni benne. 6+

Erzsébet Pince Kövérszőlő 2011
Illatban szőlővirág, szőlőcukor, lisztesség. Ízre egyszerű, de mégis kristálytiszta édesség. Laza szövésű, nem túl hosszú vagy komplex bor, de szerettem. Öröm inni. 5+

Erzsébet Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2010.**
Friss, sok gyümölcsöt mutató illat, fehér csokival, krémes hangulattal körülölelve. Az évjáratra jellemzően citrusosan friss 6 puttonyos. Beleköthetetlen egyensúllyal. Elképesztő lendülettel viszik a savai. Vitális, tökéletes, akár gyűjteménybe is helye lehet. 8+

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább