x

Ripka Gergely

Erzsébet Pincénél tett látogatás

Termőhelyek és a hordó közt félúton

Fontos tartozásom volt Prácser Hajniék felé. Régen beszéltük már, hogy be kellene néznem hozzájuk, ha már Hegyalját járom. Ők is tudták, én is tudtam, hogy nézeteink nem találkoznak minden ponton egy-egy boruk kóstolása közben. Különösen hordóhasználat tekintetében. Most a Tokaji Ősz afterje helyett, úgy döntöttem, személyesen, a borok születésének helyén járok utána az okoknak Hajnival:

Erzsébet Pince Zafír 2011.
Illatában érett sajt és kövek. Ízben kesernye, nem kevés hordó, de nagyon izgalmas és hosszú sós lecsengés. Kissé talán zilált és rendezetlen még. Savai élénkek és feszesek is. Miközben a dűlő karaktere is szépen föllelhető benne. 5+

Erzsébet Pince Zafír 2012
Friss gyümölcsök, élénk színekkel megfestett, vastag primer kontúrok, virágosság, mintha évekkel fiatalabb lenne a 11-esnél. Cseres és ismét érezhetően fás ízvilág. Tehetséges, fiatal bor, idő kell még neki, hogy összerakja magát a palackozás után, de jellegzetes termőhelyi jegyeit szépen megvillantja ez a bor is. 5

Erzsébet Pince Birtokbor 2011
Illatban kifejezett fa. Ízben szinte félszáraz kerekség, rengeteg érett gyümölcs. Izgalmas savak. Visszafogottabb, szelídebb, simább feminin karakterű bor. A stílussal ismerkedőknek ideális lehetőség. 5

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2011
Sok-sok virág, kimondottan hársas fajtajegyek sora, majd szellőzve a szekunder hordós vonások itt is előjönnek. Ropogós állagú, élénk savak, kis alkoholos hév és ásványok összekacsintásai! Sokkal komolyabb szint az előzőek után! Több, mint szép bor. 6+

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2012.
Illatos, kamillás, de megintcsak sokkal fiatalabb illat (fával ismét kell számolni, ahogy ízben is). Az alkoholt is határozottabbnak éreztem, melytől már-már egészen brandys utóhatással zárul a korty. 6

Erzsébet Pince Király 2011
Komolyabb szerkezetet mutat a többi száraz bornál. Mélyebb, strukturáltabb felépítésű tétel, több részlettel. Jó formában van, és nagyon tetszett, hogy fát csak az íz legvégén érezni benne. 6+

Erzsébet Pince Kövérszőlő 2011
Illatban szőlővirág, szőlőcukor, lisztesség. Ízre egyszerű, de mégis kristálytiszta édesség. Laza szövésű, nem túl hosszú vagy komplex bor, de szerettem. Öröm inni. 5+

Erzsébet Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2010.**
Friss, sok gyümölcsöt mutató illat, fehér csokival, krémes hangulattal körülölelve. Az évjáratra jellemzően citrusosan friss 6 puttonyos. Beleköthetetlen egyensúllyal. Elképesztő lendülettel viszik a savai. Vitális, tökéletes, akár gyűjteménybe is helye lehet. 8+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább