x

Ripka Gergely

Erzsébet Pincénél tett látogatás

Termőhelyek és a hordó közt félúton

Fontos tartozásom volt Prácser Hajniék felé. Régen beszéltük már, hogy be kellene néznem hozzájuk, ha már Hegyalját járom. Ők is tudták, én is tudtam, hogy nézeteink nem találkoznak minden ponton egy-egy boruk kóstolása közben. Különösen hordóhasználat tekintetében. Most a Tokaji Ősz afterje helyett, úgy döntöttem, személyesen, a borok születésének helyén járok utána az okoknak Hajnival:

Erzsébet Pince Zafír 2011.
Illatában érett sajt és kövek. Ízben kesernye, nem kevés hordó, de nagyon izgalmas és hosszú sós lecsengés. Kissé talán zilált és rendezetlen még. Savai élénkek és feszesek is. Miközben a dűlő karaktere is szépen föllelhető benne. 5+

Erzsébet Pince Zafír 2012
Friss gyümölcsök, élénk színekkel megfestett, vastag primer kontúrok, virágosság, mintha évekkel fiatalabb lenne a 11-esnél. Cseres és ismét érezhetően fás ízvilág. Tehetséges, fiatal bor, idő kell még neki, hogy összerakja magát a palackozás után, de jellegzetes termőhelyi jegyeit szépen megvillantja ez a bor is. 5

Erzsébet Pince Birtokbor 2011
Illatban kifejezett fa. Ízben szinte félszáraz kerekség, rengeteg érett gyümölcs. Izgalmas savak. Visszafogottabb, szelídebb, simább feminin karakterű bor. A stílussal ismerkedőknek ideális lehetőség. 5

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2011
Sok-sok virág, kimondottan hársas fajtajegyek sora, majd szellőzve a szekunder hordós vonások itt is előjönnek. Ropogós állagú, élénk savak, kis alkoholos hév és ásványok összekacsintásai! Sokkal komolyabb szint az előzőek után! Több, mint szép bor. 6+

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2012.
Illatos, kamillás, de megintcsak sokkal fiatalabb illat (fával ismét kell számolni, ahogy ízben is). Az alkoholt is határozottabbnak éreztem, melytől már-már egészen brandys utóhatással zárul a korty. 6

Erzsébet Pince Király 2011
Komolyabb szerkezetet mutat a többi száraz bornál. Mélyebb, strukturáltabb felépítésű tétel, több részlettel. Jó formában van, és nagyon tetszett, hogy fát csak az íz legvégén érezni benne. 6+

Erzsébet Pince Kövérszőlő 2011
Illatban szőlővirág, szőlőcukor, lisztesség. Ízre egyszerű, de mégis kristálytiszta édesség. Laza szövésű, nem túl hosszú vagy komplex bor, de szerettem. Öröm inni. 5+

Erzsébet Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2010.**
Friss, sok gyümölcsöt mutató illat, fehér csokival, krémes hangulattal körülölelve. Az évjáratra jellemzően citrusosan friss 6 puttonyos. Beleköthetetlen egyensúllyal. Elképesztő lendülettel viszik a savai. Vitális, tökéletes, akár gyűjteménybe is helye lehet. 8+

X

Ripka Gergely

Pezsgőt innék egész nyáron

Herczeg Ági MasterTasting/7

Herczeg Ágnes javában vizsgázik eközben Londonban. Ezzel a poszttal is szeretnék neki nagyon sok sikert és szerencsét kívánni a nagy megmérettetésen! Óriási felkészülési munka előzi meg az ilyesfajta vizsgát. Nyugodt és eltökélt volt, mikor legutóbb együtt kóstoltunk. Amolyan laza ünneplés gyanánt pezsgőkkel koccintottunk az utolsó közös kóstolás alkalmából. Mindenféle stílusba belekortyoltunk: prosecco a maga fiatalos lazaságával, könnyű gyümölcsösségével, Cava a maga sajátos érleltéségével, Lambrusco a megszokhatatlan édességével (nem is tudtam igazán írni róla), néhány kuriózum és természetesen az örök csúcsok-csúcsa: Champagne, a finom kis részletekkel. Mindig mondom, hogy pezsgőt én bármilyen év- és napszakban képes lennék inni, de nyáron aztán végképp szezonja van: frissítő bubik, esküvők, kertipartik, jókedv...ezek szinte elképzelhetetlenek jó pezsgő nélkül!

Tovább
Szilvolgy

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Nemzetközi hangolódás a nyárra

Herczeg Ági MasterTasting/6

A múltkori vörös mélyvíz után most fehérek következtek hasonlóképp vegyesen. Sokan vártuk már a rajnais kört, meg is kaptuk pár bor erejéig és pár nagyon rajnais más fajta erejéig! Látható ebben a sorban is, hogy a rajnais borvidékek sikere nagyon sok olyan borvidéket is inspirál, akik esetenként teljesen más adottságokkal és fajtákkal rendelkeznek. Hazai meglepetés és közel-keleti klasszis is jutott a sorba a fokozva a hangulatot:

Tovább
Bodó Judit mesél a tisztaságról (poszt lejjebb)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Vörösök tengerén át...

Herczeg Ági MasterTasting/5

A Herczeg Ági-féle MW felkészülő kóstolók jegyzetei kicsit sokat időztek a fiókomban az elmúlt hetekben, de sietve pótolnám is őket. Ez azért is izgalmas számomra, mert így az utólagos begépeléssel talán még többet tanulok: hisz azóta elfelejtettem a borok sorrendjét, a pontos neveket is és most a jegyzetek alapján kapcsolom össze utólag is fejben a borokban tapasztalt mintázatokat a borsorral (ami külön lapon van). Az eddigi kóstolók legnehezebb vak sora következik: vörös cuvée-k a nagyvilágból. Eléggé szeszélyes vízeken járunk tehát. Ági persze semmit nem mondott el előre. Így gyakorlatilag kikövetkeztethető tematika és fogódzók nélkül kóstoltunk végig 12 vörösbort a nagyvilágból. Öt fajtabor, a többi a legkülönfélébb házasítás. Mélyvíz a javából. Kezdjük is el a kalandos utazást szépen:

Tovább