x

Ripka Gergely

Erzsébet Pincénél tett látogatás

Termőhelyek és a hordó közt félúton

Fontos tartozásom volt Prácser Hajniék felé. Régen beszéltük már, hogy be kellene néznem hozzájuk, ha már Hegyalját járom. Ők is tudták, én is tudtam, hogy nézeteink nem találkoznak minden ponton egy-egy boruk kóstolása közben. Különösen hordóhasználat tekintetében. Most a Tokaji Ősz afterje helyett, úgy döntöttem, személyesen, a borok születésének helyén járok utána az okoknak Hajnival:

Erzsébet Pince Zafír 2011.
Illatában érett sajt és kövek. Ízben kesernye, nem kevés hordó, de nagyon izgalmas és hosszú sós lecsengés. Kissé talán zilált és rendezetlen még. Savai élénkek és feszesek is. Miközben a dűlő karaktere is szépen föllelhető benne. 5+

Erzsébet Pince Zafír 2012
Friss gyümölcsök, élénk színekkel megfestett, vastag primer kontúrok, virágosság, mintha évekkel fiatalabb lenne a 11-esnél. Cseres és ismét érezhetően fás ízvilág. Tehetséges, fiatal bor, idő kell még neki, hogy összerakja magát a palackozás után, de jellegzetes termőhelyi jegyeit szépen megvillantja ez a bor is. 5

Erzsébet Pince Birtokbor 2011
Illatban kifejezett fa. Ízben szinte félszáraz kerekség, rengeteg érett gyümölcs. Izgalmas savak. Visszafogottabb, szelídebb, simább feminin karakterű bor. A stílussal ismerkedőknek ideális lehetőség. 5

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2011
Sok-sok virág, kimondottan hársas fajtajegyek sora, majd szellőzve a szekunder hordós vonások itt is előjönnek. Ropogós állagú, élénk savak, kis alkoholos hév és ásványok összekacsintásai! Sokkal komolyabb szint az előzőek után! Több, mint szép bor. 6+

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2012.
Illatos, kamillás, de megintcsak sokkal fiatalabb illat (fával ismét kell számolni, ahogy ízben is). Az alkoholt is határozottabbnak éreztem, melytől már-már egészen brandys utóhatással zárul a korty. 6

Erzsébet Pince Király 2011
Komolyabb szerkezetet mutat a többi száraz bornál. Mélyebb, strukturáltabb felépítésű tétel, több részlettel. Jó formában van, és nagyon tetszett, hogy fát csak az íz legvégén érezni benne. 6+

Erzsébet Pince Kövérszőlő 2011
Illatban szőlővirág, szőlőcukor, lisztesség. Ízre egyszerű, de mégis kristálytiszta édesség. Laza szövésű, nem túl hosszú vagy komplex bor, de szerettem. Öröm inni. 5+

Erzsébet Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2010.**
Friss, sok gyümölcsöt mutató illat, fehér csokival, krémes hangulattal körülölelve. Az évjáratra jellemzően citrusosan friss 6 puttonyos. Beleköthetetlen egyensúllyal. Elképesztő lendülettel viszik a savai. Vitális, tökéletes, akár gyűjteménybe is helye lehet. 8+

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább