x

Ripka Gergely

Erzsébet Pincénél tett látogatás

Termőhelyek és a hordó közt félúton

Fontos tartozásom volt Prácser Hajniék felé. Régen beszéltük már, hogy be kellene néznem hozzájuk, ha már Hegyalját járom. Ők is tudták, én is tudtam, hogy nézeteink nem találkoznak minden ponton egy-egy boruk kóstolása közben. Különösen hordóhasználat tekintetében. Most a Tokaji Ősz afterje helyett, úgy döntöttem, személyesen, a borok születésének helyén járok utána az okoknak Hajnival:

Erzsébet Pince Zafír 2011.
Illatában érett sajt és kövek. Ízben kesernye, nem kevés hordó, de nagyon izgalmas és hosszú sós lecsengés. Kissé talán zilált és rendezetlen még. Savai élénkek és feszesek is. Miközben a dűlő karaktere is szépen föllelhető benne. 5+

Erzsébet Pince Zafír 2012
Friss gyümölcsök, élénk színekkel megfestett, vastag primer kontúrok, virágosság, mintha évekkel fiatalabb lenne a 11-esnél. Cseres és ismét érezhetően fás ízvilág. Tehetséges, fiatal bor, idő kell még neki, hogy összerakja magát a palackozás után, de jellegzetes termőhelyi jegyeit szépen megvillantja ez a bor is. 5

Erzsébet Pince Birtokbor 2011
Illatban kifejezett fa. Ízben szinte félszáraz kerekség, rengeteg érett gyümölcs. Izgalmas savak. Visszafogottabb, szelídebb, simább feminin karakterű bor. A stílussal ismerkedőknek ideális lehetőség. 5

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2011
Sok-sok virág, kimondottan hársas fajtajegyek sora, majd szellőzve a szekunder hordós vonások itt is előjönnek. Ropogós állagú, élénk savak, kis alkoholos hév és ásványok összekacsintásai! Sokkal komolyabb szint az előzőek után! Több, mint szép bor. 6+

Erzsébet Pince Becsek Hárslevelű 2012.
Illatos, kamillás, de megintcsak sokkal fiatalabb illat (fával ismét kell számolni, ahogy ízben is). Az alkoholt is határozottabbnak éreztem, melytől már-már egészen brandys utóhatással zárul a korty. 6

Erzsébet Pince Király 2011
Komolyabb szerkezetet mutat a többi száraz bornál. Mélyebb, strukturáltabb felépítésű tétel, több részlettel. Jó formában van, és nagyon tetszett, hogy fát csak az íz legvégén érezni benne. 6+

Erzsébet Pince Kövérszőlő 2011
Illatban szőlővirág, szőlőcukor, lisztesség. Ízre egyszerű, de mégis kristálytiszta édesség. Laza szövésű, nem túl hosszú vagy komplex bor, de szerettem. Öröm inni. 5+

Erzsébet Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2010.**
Friss, sok gyümölcsöt mutató illat, fehér csokival, krémes hangulattal körülölelve. Az évjáratra jellemzően citrusosan friss 6 puttonyos. Beleköthetetlen egyensúllyal. Elképesztő lendülettel viszik a savai. Vitális, tökéletes, akár gyűjteménybe is helye lehet. 8+

X
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább

Ripka Gergely

Nagy bor az, ami úgy gazdag, hogy jól iható!

Kaláka borok a megkezdett úton tovább...

Alkonyi László a 2013-as évjárattal mutatkozott be borászként. Borszakírói pályájáról már számos korábbi posztban és interjúban szót ejtettünk, és Kalákás munkásságát is nagy figyelemmel követi az egész szakma. Alkonyi László nagyon fontos igazságokra világított rá hajdani írásaival. Az a fajta radikális hang volt ő, amely kendőzetlenül tárt fel szakmai problémákat, mellyel a rendszerváltás utáni borágazat küzdött. Ezt persze számos borász igen rosszul fogadta, a háborúskodásból pedig az lett, hogy mostanra ez a hang borokban próbál kifejeződést találni inkább, mégpedig Tállyán. Az összes forgalmi boráról beszámoltunk korábban.

Tovább
Poszt hamarosan

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Negyed évszázad megbízhatóság Hegyalján

25 éves a Disznókő

Nehéz lenne mondani még egy olyan birtokot Tokaj környékén, ahol ennyire stabil és precíz minőséggel volt dolgunk a kezdetek, a rendszerváltás óta. Akármilyen borkategóriáról beszélünk, a Disznókő mindenben nagyon kiszámítható a magas minőséget tekintve. Nyilván az aszú a legfontosabb boruk, de mint nagyborászat, a piac tőlük is elvárja már a megbízható száraz bort, ami náluk belépőbor és nem több, a magaslatokat az édes borok jelentik, melyek late harvest és szamorodni alapokon nyugodnak. Mészáros László bevezetőjében is elhangzott, hogy az AXA Milessimé cégcsoport ugyan számos történelmi borvidéken készít borokat (Bordó mellett, Burgundiában, Portóban is), de Hegyalján kellett a legkreatívabbnak lenniük. Annyival egészíteném ki, hogy a legbátrabbaknak is itt kellett lenniük. Márpedig a Disznókő forradalmat indított a 90-es évek aszúival. Mérföldkövekkel ünnepeltük a 25 év komoly munkásságát:

Tovább