x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: Aszúóriások//2000

Húsz éves lett egy klasszis évjárat

Tavaly demberben 1999-et ünnepeltük egy felejthetetlen visszatekintésen. De 2020-ra is jut egy izgalmas jubileum. Talán 1999 kapott több szakmai méltatást az elmúlt húsz év alatt, de az idő igazolta, hogy a forróbb 2000-nek semmiféle szégyenkeznivalója nincs a sziporkázó savú 99-es aszúk árnyékában. Megfigyeléseim szerint minden tíz évben 3 nagy aszús évjárat van (bár pont az elmúlt évtized lehet, hogy lemarad, hacsak 2020-ban nem történik meg a csoda). A rendszerváltás utáni évtized, a múlt évezred végének 3 legszebb évjárata közt gondolhatunk 2000-re, ami nem csupán nagy aszúkban, de TokajSweet (cuvée) és ugyebár TokajDry (*Királyudvar Úrágya 2000) stílusban is számos mérföldkővel és meglepetéssel örvendeztette meg a szakmát és a közönséget is. Tokaj reneszánszának, egy fontos innovációs időszaknak talán a záróakkorja ez az év Hegyalján. Sydney Olympia, Putyin, Bush (és Britney Spears) színrelépése, ezredforduló, egy fontos évjárat, brilliáns aszúkkal, és országszerte kiválóan érő száraz fehér és vörösborokkal. Ezzel a nem mindennapi TokajMagic-sorral emlékezünk húsz év után 2000-re, erre a gyönyörű, meleg aszús évre:

 

Oremus 3 puttonyos tokaji aszú 2000.*

Dugó beletörik, érdemes rá felkészülni. Színe közepesen érett, még elég világos borostyán. Moderált, tiszta, finoman citrusos, kandírozott narancshéjas illat, fűszerekkel, kamilla teával, lassan nyílik, de jönnek benne a csonthéjas gyümölcsök is, sokrétű és izgalmas, kortalan buké. 

Még mindig élő és eleven bor. Nagyon szép, aszúk közt amolyan légies szerkezet (ami kicsit a kóstolás közben el is kezd hiányozni, hisz ez a műfaj ugyebár megszűnt 2013-től). Nem hivalkodik semmi, főleg a cukor nem, de mellette a sav eleven és szép tartást ad, egy kis kesernyés 3 puttonyossággal. Rétegzett, lendületes és gyönyörű. Meglepően szép formában… Nagyon jól értelmezhető botritisz, aszússág és nagyon borszerű stílus. 7

 

Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 2000.** 

Színe alig sötétebb, borostyánba hajlik, de még fiatalos. Finom fehércsoki és vanília aromák. Nemesség, tisztaság, sokkal szebb, mint a tavasszal kóstolt palack. A levegőn ez is sötét húsú csonthéjasokat tartogat: szilvalekvár, szilvakompót, ringló. Jóval szélesebb korty, elképesztő cizellált sav az elején, a korty végén pedig nektáros, mézes, baracklekváros édesség terül szét. Példás egyensúly és 2000-re jellemző módon meglepően vitális savkarakter, teás jegyek. Kornak semmi nyoma. Profi és magabiztos munka. 8

 

Oremus 6 puttonyos tokaji aszú 2000.***

Jobb minőségű dugó (kb harmadig felázva). Mély borostyán szín, az évjárat herbális, mézes teás, kamillás, fűszeres jegyei itt is jönnek. Nagyon-nagyon tiszta, elegáns, kifinomult, szinte parfümös. Szép érettség, megállapodottabb jelleg, vanília, szilva. Hihetetlen széles, mézes, édes és hosszú bor. Némileg enyhék a savak, de nem is hiányoznak: klasszikus Oremus-stílus mosolyog ránk. Aszalt gyümölcsök, lekváros textúra, dzsemes barack, kajszi és végtelen hosszúság. Eszméletlen szép érettségi állapot, felejthetetlen komplexitású bor, még mindig a csúcson. 9

 

Füleky 6 puttonyos tokaji aszú 2000.**

A dugó jó állapotban, enyhén törik (ahogy a tavalyi is). Bott Judit (még leánykori nevén) első saját aszúja. Nagyon átható fűszeresség orrban, vegetális, gyógynövényes jegyek, dohány, szarvasgomba, csokoládé, nagyon nagy illat (Szegi hárslevelűjének alapbora, a Király aszúszemeivel). Magas cukor, gyógynövényes, szinte gyógyszeres karakter ízben is. Visszafogottabb savak, tompább érzet, de így is krémes, sós-mentás, hosszú és vastag. Egy Oremus után nem annyira cizellált és professzionális vonalak, sokkal inkább mézes, édes, hedonisztikus, terjengős, hömpölgyős jelleg. De még nem öreg. 8

 

Demeter Zoltán 6 puttonyos tokaji aszú 2000.**

A dugó tökéletes állapotban. Sötét szín. Elegánsan érett és diszkrét illat. Mély, karamelles, poros, gombás, aszalt és dzsemes gyümölcsök. Baracklekváros, nemes, enyhe korjelleg jelent meg benne. Sokat változik levegőn, és egyre több réteg tárul föl belőle a nap folyamán. Klasszikus aszús érettség (ez a 99-esben tavaly  egyáltalán nem volt jelen). Ízben vitális, lendületes savak, komoly cukor, gomba, egy kis kávé, nem túl hosszú és nem a koncentrációval hódít, hanem mérhetetlen elegáns, megállapodott és tömör jellegével. A 178-as (ebben a mezőnyben) elég alacsony cukor ellenére is renkívül magas szerkezet és gazdagság. Kész bor. Most kell elfogyasztani, érzésem szerint sokkal szebb már lesz. 8+

 

Szepsy 6 puttonyos tokaji aszú 2000.

Visszafogottabb szín. Dekantálni kell! Hihetetlen mély illat, sok gomba (tompa dugógyanú...), ami a levegőn erősödik. Fehércsoki, sok botritisz. Levegőn talán némileg enyhül a gomba és jönnek mellette/mögötte a gyümölcsök, finom érettség. 10-15 perc után tisztul: érkezik a tiszta barack, sőt trópusias jegyek. De a gombás tisztátalanság (talán a dugóból) ott lappang a felszín alatt. Ízben temérdek gyümölcs, fiatalos korty, lekváros, mély, cizellált, izgalmas. Élő gyümölcsök, gyönyörű sav. A leginkább mély íz eddig. Barackos, krémes lecsengés. A bizonytalanságok miatt azonban most nem kap pontot...

 

Királyudvar 6 puttonyos tokaji aszú 2000.***

Szepsy-Demeter Zoltán kooperáció a hőskorból. A legjobb állapotú, hibátlan dugó. Sötét szín. Lassú, hömpölygős folyás a pohárban. Gyönyörűen érett, komplex tercier aszús aromák. Brutális mélység orrban. Érett gyümölcsök, aszalt, őszies gyümölcsök, eszenciákat megszégyenítő hecsedlis komplexitás és dzsemesség. A leginkább mély és átható illat a sorban. Vérbeli 2000-es aszú. - Egyszerre érett és mégis kész, komoly, nagy aszústílus jellemzi. Ízben határtalan, hosszú, krémes, nagy cukor, nagy sav, aszalt gyümölcsök, gyönyörű botritisz. Vastag, mézes, nagyon édes és gazdag bor és ez is éppen ideális érettségben tündököl. Csodaszép, hedonisztikus, hömpölygően olvadó texturája. Végtelen. Érzésem szerint fiatalosabb volt  tavaly és tavalyelőtt, de így érettebb formában is maga a csoda. 9

 

Gergely Vince 6 puttonyos Szent Tamás tokaji aszú 2000.***

Egy talán kissé elfeledett élő legenda, akit a 90-es években Szepsyvel egy lapon emlegettek. Szepsyt a Király-dűlő miatt, Gergely Vincét a Szent Tamás miatt (ahol igen nagy területet vásárolt, majd később adott el). Szent Tamás aszúszemek, muskotály alapborban ázva. Az ember szava elakad az illattól. Lila és kék virágok, illatszerbolt. Klasszis, és tiszta, csodaszép érett aszússág. Emelkedett, átható és gyönyörű aromák. - Csupa fűszer, gyömbér, déli gyümölcsök, egzotikus báj, egyéniség a javából. Fiatalos gyümölcsök, vérnarancs, lekváros bogyósok, pirosak, szellőzve újabb és újabb vidám rétegek tárulnak föl. Aromatikában egészen más, mint az előzőek, sokkal több a szín, az elevenség. Szuperintenzív és el lehet veszni benne az orrunkkal. Aztán elegáns, hosszú, rétegzett íz, mádiasan hömpölyög, de a savak tartják. Krémesen terül el, de a gyümölcsök mégis élnek, valósággal zenélnek. Eleven aszú, mely az érettségnek még mindig a kezdeti stádiumában van. Éterien tiszta megfogalmazása az aszúnak, semmi zavaró mellékzönge vagy érési karakter. Tiszta szilvalekvár, baracklekvár, hosszú és elkepésztően energikus aszú. Egész más univerzum, mint a többi bor (mintha más borvidék, más fajta és más kor lenne). Valahogy sokkal fiatalosabb és energikusabb. Nekem a sor legszebbje, teljesen egyedi színfolt, önmaga definíciója. Mekkora bor... 9+

 

Idén is nehéz bármi okosat mondani egy ilyen sor után. Noha idén hullámzóbb volt a sor, valamennyi bor igazi élő szobra a Tokaji Aszúnak. A két sztár individum talán kevésbé tündökölt, közös produkciójukban, sőt a Királyudvarban is tudtam volna még örülni lendületnek (de messze az volt a legvastagabb a sorban); az Oremus 2000-ből is hozza a kötelezőt: nagyon magabiztos, profi és elképesztően komplex aszúkkal, gyönyörű érettség mellett. Gergely Vince 2000-es aszúja mindig nagy meglepetés, és azt gondolom, most az övé volt a legizgalmasabb bor, ami megérdemli a maximális pontot 20 évnyi töretlen ragyogás után. A következő nagy aszús év, amit 20 évesen meg fogunk kóstolni 2002 lesz 2022-ben (ismét egy hűvösebb, savasabb aszúkarakter). Ott találkozunk!

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

A következő, egyben az idei utolsó magic: TopAszúk//2016

Dátum, helyszín: November 26, 18.00; Borganika Stúdió

További részletek itt érhetők el a borsorral együtt.

Jelenkezni itt lehet emailben: hello@tokajmagic.hu 

Vagy telefonon: +36 20 244 60 97

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább