x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - *Királyudvar Ilonák: 1999-2010

A cuvée-korszak hajnala

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Anthony Hwang történelmet írt Hegyalján. Nem elég, hogy megvásárolt (megmentett) és felújított ehhez egy királyi birtoképületet Tarcalon, komoly dűlőkben vett területet, de maga mellé állította a borvidék két legjobb borászát: a birtokigazgató, résztulajdonos **Szepsy Istvánt és **Demeter Zoltánt. Együtt olyan borokat tettek le az asztalra, melyek valóban átformálták Tokajt. Elég csak a 2000-es Úrágya Furmintra gondolni, az első dűlős száraz furmintra, amiből szenzáció és legenda lett; aztán az 1999-es vagy a 2002-es Lapis aszúkra, amik Hegyaljától New Yorkig ugyancsak megmutatták, hogy történelmi másod osztályú területek is micsoda egyéniséggel tudnak rendelkezni még extrém beltartalom mellett is. Az első methode traditionelle tokaji pezsgő is itt készült a loire-i cremant know how nyomán. Biodinamikában ugyan másodikok a borvidéken (ld. Pendits), de amiben úgyszintén az elsők között voltak még, az a száraz bor és az aszú közötti tér kitöltése. S ha lehetek egész őszinte, mind a mai napig a maradék cukornak köszönhetően érzem a *Királyudvart igazán nagyhatású birtoknak.

**Szepsy István fogalmazta meg a bort cuvée-nek, okulván a külföldi tőkés nagyborászatok (Disznókő, Oremus stb) szamorodnis borminősítési kudarcain. A szamodoninál is régebbi főbor mint megjelölés 1999 környékén még nem merült föl opcióként (ld. később), a késői szüret pedig talán a nemzetközi piacok miatt nem jöhetett szóba kiejtési gondok miatt. Olyan bort álmodtak meg, ami a 3 fő fajta értékeit ötvözi úgy, hogy a végső bor jobb legyen, mint a komponensek külön-külön. S bár a cuvée ma már tudjuk, hogy szintén nem igazán helyesen használt francia szó (pont a franciák akár egy fajtából készült borra is használják), mégis ez a rövid és egyszerű szó lett annak a bornak a neve, mely **Szepsy saját borászatában és a *Királyudvarnál is az aszú alatti édes bort jelölte. 

1999-ben volt a két cégnél olyan aszútermés, hogy a bor megkomponálásval elindulhatott a kísérletezés. Fogyasztóbarát, fiatalosabb, gyümölcsösebb bor készítése volt a cél, ami hordozza Tokaj kifejezőkészésgeit, de mégsem a gyűjtőket célozza meg, sokkal inkább a gasztronómiát. Fontos különbség a szamorodnihoz képest, hogy a cuvée erjedését gyakorlatilag mindig megállították, mert egyszerűen így adta ki azt az egyensúlyt (11 és 12 közötti alkohollal), amit készítői megálmodtak. Kevésbé tokaji műfaj tehát, mint addig bármi, az ára miatt a gasztronómiában nehezen értek el vele sikereket és a beltartalom is sokszor fölé volt lőve a könnyed jellegnek, de a MW intézetben tartott későbbi aszúbemutatón, ahol 3-3 aszút mutattak be tokaji borászok mindenki erről a borról beszélt (pedig ez csupán a nyitótétel volt).

Sokan megijedtek akkor: ha ez ennyire szerethető bor, akkor talán még az aszú piacát is veszélyeztetheti, de kiderült, hogy ez a kategória egyszerűen működik. Új piacokat nyithat meg, befogadható, finom és egyre több pince jelentette meg ebben a freestyle műfajban keskeny palackos late harvest és cuvée borait mindenféle fantázianevekkel. 

A történet folytatását mind ismerjük: a három kulcsfigura immár külön utakon folytatja. – **Szepsy 2007-ben készítette el az utolsó cuvée-t, s 2003-tól egyre inkább egy „karcsúsított árú” szamorodni felé fordtult (miután már el tudta azt készíteni a saját elképzelései szerint). **Demeter Zoltán 2003-ban kezdte el a főbor projektet, melyet később lányáról nevezett el, hogy aztán 2016-tól ő is átkeresztelje végleg szamorodnira és a rajnai palackról áttérhessen a tokajira. 

A *Királyudvar pedig hű maradt a megkezdett irányhoz, a saját maga által kijelölt hagyományokhoz: az Ilona Cuvée máig ugyanabban a stílusban és metódus szerint kerül a poharunkba, ahogy az éppen 20 esztendeje debütált a piacon. A legutóbbi Magic alkalmával hat évjáratot kóstolhattunk végig egymás mellett:

 

Basilicus Mindenjó 2017

Belövőnek ideális késői furmint, épp Tarcalról. Virágos, laza, könnyed illat, finom löszkarakterrel. Egyszerű, könnyed ízvilág, közepes cukorral, tiszta, jóleső, de eléggé rövidke ízzel. Friss, fiatalos savak hagyják tisztán a lenyelés után a szánkat. A sok primer gyümölcsös jegy szépen megmarad a nyelvünkön. 5+

 

Ilona 2010.*

Mustos, mézes, fügés, karamelles buké. Kissé porosan botritiszes illat, amibe a nehéz év jegyei is felsejlenek. Magas sav, hosszú íz, citrusok, jól kivehető birs. Kissé harsányak és maróak a savak torokban, szárító utóíz, s a botritisz jelenléte sem olyan elegáns szájban, mint a korábbi évjáratoknál. Egyfajta disszonancia hatja át a bort. Egészen rajnais, TBA-s stílus ezzel az extrém, 11 körüli savval, amiben bőven vannak erények s alapvetően korhű, meglepő lenyomata egy nehéz évjáratnak. 6+

 

2008.**

Egy zseniális aszús év méltán nagy sikerű bora, amit sokszor sokan megénekeltek már. Palackbuké, érett aszús jelleg, kis kukoricával, sárga tónussal, birsalmával, körtével, golden almával, tercier érettséggel. A levegő nagyon jót tesz neki. Az évjáratra jellemző módón: sok cukor, sok sav. A korty hosszú és cizellált, nagyon részletgazdag, mégis egyensúlyos, végtelen hosszú és rengeteg gyümölcse van: barack, citrusok (10-es sav). Végtelen korty. S noha sokat változott palackban (veszített is egy csillagot fénykorához képest), még bőven vannak tartalékai. 8

 

2003.**

Wine Spectator 92 pont. Visszanyúlunk az igazi hőskorszakig, amikor még Demeter Zoltán és Szepsy is jelen volt a pincénél. Totális ellentéte 2008-nak és 2002-nek. Forró, délies évjárat, sok első osztályú botritisszel. Ehhez mérten illatban mély gombásság, propolisz, karamell, áthatóan botritiszes aszús karakterrel. Vastag, gombás az íz is, magas cukorérzet, végtelen édesség, hömpölygő, aszús korty. Újabb és újabb hullámokban szétterülő határtalan zamat, amit egy kicsive több sav emelhetne még feljebb. Most van a csúcsán, fogyasztásra kész állapotban, sokkal feljebb érzésem szerint már nem megy. 7+

 

2002.***

Egyáltalán nem volt kiemelkedő év (szomszédaihoz képest), de már színében is döbbenetes kortalanság, rezzenéstelenség árad minden porcikájából (tavasszal egyszer már elvarázsolt időtlen frissességével). Trópusi gyümölcskosár és végre igazi, tiszta primer late harvest aromák, ami korát tekintve nem kis teljesítmény! Tisztább az összesnél, zavaró elemektől teljesen mentesen: friss narancshús, őszi barack, csodaszép és mosolygós illat. Ízre sem mutat semmiféle kort. Kajszilekvár, sárga tónus, komoly hossz, páratlan egyensúlyt adó mozgékony savakkal elejétől a korty legvégéig. Botrányosan szép formában van. Aki megteheti, tárazzon: a pince újra elérhetővé tette fél éve! 8+

 

2000.**

Sötét borostyán szín, ez a legsötétebb az egész sorban. Ebbe belejátszik egyrészt a két szomszédos évjárathoz képest melegebb klíma és a kevesebb sav (de talán az is, hogy az utolsó két bor nem a pincétől van, viszont láthatóan komoly baja egyik bornak sem esett a tárolás, szállítások során). Érett buké, kukoricás jegyek, palackos tercier tónus, aszalt füge, barnuló gyümölcsök és gyógylikőr, mindez hihetetlen koncentrációval és mélységgel. Aszúszintű íz, koncentráció, mélység, kiadós grillázsos cukorhangsúly adta szólamokkal. Krémes, hömpölygős íz, mely emlékeztet a 2003-as borra, de talán szebbek, finomabbak a savak itt, ami remek formában tartotta meg. Gombás, szebb arányok, él, tartja magát bőven, de ha minden palack ilyen, akkor mostanában érdemes kibontani egy szép alkalomra (jobb már biztosan nem lesz). 7+

 

1999.**

Az évjáratról tudjuk, hogy a leglassabban érő aszús évjáratok egyike (ever). Az illat egy egzotikus csodával ér fel (pláne így 20 év múltán). Gyakorlatilag semmi érettség nem érezhető. A 02-est idézi meg elegancia terén. S annyi gyümölcs rejlik még benne orrban, hogy egy bort leszámítva a teljes fiatal mezőnyt leiskolázza visszakézből. Olyan koncentrált az illata akár egy eszenciának. Nektár, kajszidzsem, lekvárosság, botrányosan jó kondiban van. Semmi megingás. Vegetális jegyek jönnek ízben, sok friss sav és határtalan lendület. Cizellált és szerkezetre kikezdhetetlen tétel (2010 óta mit sem változott). A patinás kor egész halványan ad egyfajta öreguras sármot neki, de a bor él, vitálisan mozgékony, köszöni szépen aszúkat megszégyenítő kondiban van. Barack, aszalt, kandírozott gyümölcsök, kis kesernye, de tökéletes és borszerű balansz 20 év után is. Notórius gyűjtők még nyugodtan tartsák vissza pár évig. 7+

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

Január 16: TOKAJMAGIC - Balassa Mézes Mály @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 16. 500.- (mely 6 száraz bort, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

További részletekkel, kóstolósor az esemény linkkel hamarosan!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább