x

Ripka Gergely

Randevú a Kakasban/#2.

2. rész: Száraz tokajiak

Fontos, hogy a borászok is kóstoljanak, együtt kóstoljanak, ne csak a saját borukat kóstolják. Ahogy az első részben már leírtam augusztus első felében immár harmadik alkalommal került megrendezésre az a találkozó, ahol egyre népesebb borász és szakmabeli tömeg verődik össze, hogy eszmét cseréljen, kóstoljon, kötetlen, laza hangulat mellett. A kadarkák sora után a résztvevő borászok környékbeli száraz tokaji borokkal is megörvendeztették a kifinomult ízlésű társaságot. Most ezek következnek tehát:

Hétszőlő Fumint 2013
Friss, fiatalos, enyhén fehér virágos löszkarakter. Fedett íz, lisztességgel, csirízes, de tiszta szerkezettel. Egyenes karakterű, jóleső, könnyed alap tokaji. 5+

Takács Lajos (Lenkey) Úrágya 2014
Ha valakinél biztosak lehetünk abban, hogy nem cuccozta széjjel a borát még egy ilyen nehéz és viszontagságos évben sem, akkor az Takács Lajos; aki mint ismeretes pár éve költözött Kisfaludra Somlóról. Mostanáig indenki izgatottan várta, hogy lesz-e vajon bora Hegyalján. Íme az első fecske: friss illat citrusokkal és még frissebb íz citrusos savakkal. Penge, csiszolt, modern bor, minden alkotója pont beérett, az erős savak jólesőek, nem bántóak, lendületesek és mindenek előtt üdítenek. Bárcsak nagyságrendddel több száraz tokajiban éreznénk már ilyesmit. Takács Lajos láthatóan továbbra is ilyen bort szeretne készíteni, ami nem a súlyra épít, hanem a csiszolt elaganciára. Remek kezdés (a mátrai tőkések is beleszerettek). 6+

Kikelet Farkas Furmint 2009.*
Palackérett, kukoricás, de mégis eleven, édeskés, körtés, gyümölcsös palackbukét mutat (ergó sokkal szebb, mint egy átlag érett furmint általában). Sima a kortylefutás, lekerekedett sarkok, hála a 8-9 g/l cukornak, ami azért beteríti a korty többi alkotóját. A megszokott, letisztult, elegáns kikeletesség. 7

*Demeter Zoltán Boda Furmint 2013.**
A 13-as DZ sor legjobb szárazbora talán, és ez az évjáratbemutató óta sem változott semmilyen megközelítésből sem. Tiszta, édes körtés illat, bájos, szép, túlmutat a fajta neutrális alaphangjain. Ez is cukros érzetű (még a száraz tartományban). Hosszú korty, sok finom savval, kitűnő arányokkal, fiatalos ízekkel ma is, a legvégén pici kesernyével, ami nem zavaró. Óriási. 8

*Királyudvar Sec 2012.*
Zöldalmás, friss, jó savú bor egy forró évből. Meglepően citrusos is, élő bor, szép elegáns ízekkel. Most nagyon tetszett. (Az első palackban nem éreztem oxidációt, de a másik palackban a szellőzéssel sajnos megjelent orrban.) 6+

Kaláka Tökös Mál 2013.*
Furmint és Hárs együtt. Még mindig a kiforrott a filozófia a legerősebb Alkonyi László pincéjénél: a 3-as felosztásban ez a dűlős száraz bor a csúcstétel, csak acéltartály, burgundi palackban, üvegdugó alatt. Friss, tiszta illat (a másik pálacknál szintén érezhető volt oxidáció). Virágos, inkább hársas jegyek a meghatározók. A fenolosságot elkerülve penge, de érett, magas savai most is érezhetők persze (9 g/l), metszően tiszta világ. Citrusos, szárító, kissé fanyar is, de nagyon szépen áll most is. 7

Bott Frigyes Furmint 2013.*
Rizlinges karakter mellett kamilla, gyógyfüvek, fehér virágok meglepő illatával nyit. Penge savak itt is 2013-ból. Szikár, hosszú, nagyon feszes íz, északi stílus, érezhetően hűsebb klímáról származó jelleg. Van benne egy kicsi rajnais-style. 7

*Bott Határi 2011.* (üvegdugó)
Tavaly is megnéztük ezt a két 11-es Határit egymás mellett, kétféle zárással. Akkor az üvegdugó nyert, most nem várt fordulat állt be (ugyan megosztva a társaságot: volt akinél most is az üvegdugó nyert, a mi asztalunknál egybehangzóan a parafa). – Nehézkes, testesebb, alkoholosabb, teltebb bornak tűnt most az üvegdugós. Érezhető a komoly és a finom alapanyag, az elképesztő gazdagsága a bornak, de valamivel több frissesség jól esett volna. Talán nem is bezárkózott vagy átmenetien fülledt volt, ami a vinoloknál gyakori, egyszerűen nem tudja megmutatni a bor a valódi komplexitását. 6+

*Bott Határi 2011.* (parafa)
Nem úgy a második bornál. Aromagazagabb, szebb, gyümölcsösebb, barackosabb volt a második palack. Finomabb savak, elegánsabb összkép, jó egyensúly és szebb Határis vonások jelentek meg. Talán egy kicsit nehezemre esik kimondani (elhinni is), de most a parafa volt szebb, élőbb, fiatalosabb (és nem volt összecserélés). 7+

*Szepsy Nyúlászó Furmint 2007.***
Az egyik első nagy megtérés volt ez nekem a bor Szepsy furmintok közül, több mint hat évvel ezelőtt. Nagyon tetszett akkor a súly melletti kedvessége (maradékcukorral), simasága, finom zamatai. Érett, de mégis gyümölcsös az illata máig, mély, súlyos, komplex. Telt bor, melynek most a savai lepnek meg igazán. Nem emlékeztem, hogy a hízelgő púder alatt ilyen kemény vonásai vannak, de úgy látszik szépen lassan kinőtt a sminkes korszakából, és abba a korba lépett, amikor már a saját, felnőtt vonásai teszik igazán széppé. Máig eleven bor, nem tartogatnám évekig, most kell meginni, amíg még ilyen gyönyörű. 8+

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább