x

Ripka Gergely

Randevú a Kakasban/#2.

2. rész: Száraz tokajiak

Fontos, hogy a borászok is kóstoljanak, együtt kóstoljanak, ne csak a saját borukat kóstolják. Ahogy az első részben már leírtam augusztus első felében immár harmadik alkalommal került megrendezésre az a találkozó, ahol egyre népesebb borász és szakmabeli tömeg verődik össze, hogy eszmét cseréljen, kóstoljon, kötetlen, laza hangulat mellett. A kadarkák sora után a résztvevő borászok környékbeli száraz tokaji borokkal is megörvendeztették a kifinomult ízlésű társaságot. Most ezek következnek tehát:

Hétszőlő Fumint 2013
Friss, fiatalos, enyhén fehér virágos löszkarakter. Fedett íz, lisztességgel, csirízes, de tiszta szerkezettel. Egyenes karakterű, jóleső, könnyed alap tokaji. 5+

Takács Lajos (Lenkey) Úrágya 2014
Ha valakinél biztosak lehetünk abban, hogy nem cuccozta széjjel a borát még egy ilyen nehéz és viszontagságos évben sem, akkor az Takács Lajos; aki mint ismeretes pár éve költözött Kisfaludra Somlóról. Mostanáig indenki izgatottan várta, hogy lesz-e vajon bora Hegyalján. Íme az első fecske: friss illat citrusokkal és még frissebb íz citrusos savakkal. Penge, csiszolt, modern bor, minden alkotója pont beérett, az erős savak jólesőek, nem bántóak, lendületesek és mindenek előtt üdítenek. Bárcsak nagyságrendddel több száraz tokajiban éreznénk már ilyesmit. Takács Lajos láthatóan továbbra is ilyen bort szeretne készíteni, ami nem a súlyra épít, hanem a csiszolt elaganciára. Remek kezdés (a mátrai tőkések is beleszerettek). 6+

Kikelet Farkas Furmint 2009.*
Palackérett, kukoricás, de mégis eleven, édeskés, körtés, gyümölcsös palackbukét mutat (ergó sokkal szebb, mint egy átlag érett furmint általában). Sima a kortylefutás, lekerekedett sarkok, hála a 8-9 g/l cukornak, ami azért beteríti a korty többi alkotóját. A megszokott, letisztult, elegáns kikeletesség. 7

*Demeter Zoltán Boda Furmint 2013.**
A 13-as DZ sor legjobb szárazbora talán, és ez az évjáratbemutató óta sem változott semmilyen megközelítésből sem. Tiszta, édes körtés illat, bájos, szép, túlmutat a fajta neutrális alaphangjain. Ez is cukros érzetű (még a száraz tartományban). Hosszú korty, sok finom savval, kitűnő arányokkal, fiatalos ízekkel ma is, a legvégén pici kesernyével, ami nem zavaró. Óriási. 8

*Királyudvar Sec 2012.*
Zöldalmás, friss, jó savú bor egy forró évből. Meglepően citrusos is, élő bor, szép elegáns ízekkel. Most nagyon tetszett. (Az első palackban nem éreztem oxidációt, de a másik palackban a szellőzéssel sajnos megjelent orrban.) 6+

Kaláka Tökös Mál 2013.*
Furmint és Hárs együtt. Még mindig a kiforrott a filozófia a legerősebb Alkonyi László pincéjénél: a 3-as felosztásban ez a dűlős száraz bor a csúcstétel, csak acéltartály, burgundi palackban, üvegdugó alatt. Friss, tiszta illat (a másik pálacknál szintén érezhető volt oxidáció). Virágos, inkább hársas jegyek a meghatározók. A fenolosságot elkerülve penge, de érett, magas savai most is érezhetők persze (9 g/l), metszően tiszta világ. Citrusos, szárító, kissé fanyar is, de nagyon szépen áll most is. 7

Bott Frigyes Furmint 2013.*
Rizlinges karakter mellett kamilla, gyógyfüvek, fehér virágok meglepő illatával nyit. Penge savak itt is 2013-ból. Szikár, hosszú, nagyon feszes íz, északi stílus, érezhetően hűsebb klímáról származó jelleg. Van benne egy kicsi rajnais-style. 7

*Bott Határi 2011.* (üvegdugó)
Tavaly is megnéztük ezt a két 11-es Határit egymás mellett, kétféle zárással. Akkor az üvegdugó nyert, most nem várt fordulat állt be (ugyan megosztva a társaságot: volt akinél most is az üvegdugó nyert, a mi asztalunknál egybehangzóan a parafa). – Nehézkes, testesebb, alkoholosabb, teltebb bornak tűnt most az üvegdugós. Érezhető a komoly és a finom alapanyag, az elképesztő gazdagsága a bornak, de valamivel több frissesség jól esett volna. Talán nem is bezárkózott vagy átmenetien fülledt volt, ami a vinoloknál gyakori, egyszerűen nem tudja megmutatni a bor a valódi komplexitását. 6+

*Bott Határi 2011.* (parafa)
Nem úgy a második bornál. Aromagazagabb, szebb, gyümölcsösebb, barackosabb volt a második palack. Finomabb savak, elegánsabb összkép, jó egyensúly és szebb Határis vonások jelentek meg. Talán egy kicsit nehezemre esik kimondani (elhinni is), de most a parafa volt szebb, élőbb, fiatalosabb (és nem volt összecserélés). 7+

*Szepsy Nyúlászó Furmint 2007.***
Az egyik első nagy megtérés volt ez nekem a bor Szepsy furmintok közül, több mint hat évvel ezelőtt. Nagyon tetszett akkor a súly melletti kedvessége (maradékcukorral), simasága, finom zamatai. Érett, de mégis gyümölcsös az illata máig, mély, súlyos, komplex. Telt bor, melynek most a savai lepnek meg igazán. Nem emlékeztem, hogy a hízelgő púder alatt ilyen kemény vonásai vannak, de úgy látszik szépen lassan kinőtt a sminkes korszakából, és abba a korba lépett, amikor már a saját, felnőtt vonásai teszik igazán széppé. Máig eleven bor, nem tartogatnám évekig, most kell meginni, amíg még ilyen gyönyörű. 8+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább