x

Ripka Gergely

Randevú a Kakasban/#2.

2. rész: Száraz tokajiak

Fontos, hogy a borászok is kóstoljanak, együtt kóstoljanak, ne csak a saját borukat kóstolják. Ahogy az első részben már leírtam augusztus első felében immár harmadik alkalommal került megrendezésre az a találkozó, ahol egyre népesebb borász és szakmabeli tömeg verődik össze, hogy eszmét cseréljen, kóstoljon, kötetlen, laza hangulat mellett. A kadarkák sora után a résztvevő borászok környékbeli száraz tokaji borokkal is megörvendeztették a kifinomult ízlésű társaságot. Most ezek következnek tehát:

Hétszőlő Fumint 2013
Friss, fiatalos, enyhén fehér virágos löszkarakter. Fedett íz, lisztességgel, csirízes, de tiszta szerkezettel. Egyenes karakterű, jóleső, könnyed alap tokaji. 5+

Takács Lajos (Lenkey) Úrágya 2014
Ha valakinél biztosak lehetünk abban, hogy nem cuccozta széjjel a borát még egy ilyen nehéz és viszontagságos évben sem, akkor az Takács Lajos; aki mint ismeretes pár éve költözött Kisfaludra Somlóról. Mostanáig indenki izgatottan várta, hogy lesz-e vajon bora Hegyalján. Íme az első fecske: friss illat citrusokkal és még frissebb íz citrusos savakkal. Penge, csiszolt, modern bor, minden alkotója pont beérett, az erős savak jólesőek, nem bántóak, lendületesek és mindenek előtt üdítenek. Bárcsak nagyságrendddel több száraz tokajiban éreznénk már ilyesmit. Takács Lajos láthatóan továbbra is ilyen bort szeretne készíteni, ami nem a súlyra épít, hanem a csiszolt elaganciára. Remek kezdés (a mátrai tőkések is beleszerettek). 6+

Kikelet Farkas Furmint 2009.*
Palackérett, kukoricás, de mégis eleven, édeskés, körtés, gyümölcsös palackbukét mutat (ergó sokkal szebb, mint egy átlag érett furmint általában). Sima a kortylefutás, lekerekedett sarkok, hála a 8-9 g/l cukornak, ami azért beteríti a korty többi alkotóját. A megszokott, letisztult, elegáns kikeletesség. 7

*Demeter Zoltán Boda Furmint 2013.**
A 13-as DZ sor legjobb szárazbora talán, és ez az évjáratbemutató óta sem változott semmilyen megközelítésből sem. Tiszta, édes körtés illat, bájos, szép, túlmutat a fajta neutrális alaphangjain. Ez is cukros érzetű (még a száraz tartományban). Hosszú korty, sok finom savval, kitűnő arányokkal, fiatalos ízekkel ma is, a legvégén pici kesernyével, ami nem zavaró. Óriási. 8

*Királyudvar Sec 2012.*
Zöldalmás, friss, jó savú bor egy forró évből. Meglepően citrusos is, élő bor, szép elegáns ízekkel. Most nagyon tetszett. (Az első palackban nem éreztem oxidációt, de a másik palackban a szellőzéssel sajnos megjelent orrban.) 6+

Kaláka Tökös Mál 2013.*
Furmint és Hárs együtt. Még mindig a kiforrott a filozófia a legerősebb Alkonyi László pincéjénél: a 3-as felosztásban ez a dűlős száraz bor a csúcstétel, csak acéltartály, burgundi palackban, üvegdugó alatt. Friss, tiszta illat (a másik pálacknál szintén érezhető volt oxidáció). Virágos, inkább hársas jegyek a meghatározók. A fenolosságot elkerülve penge, de érett, magas savai most is érezhetők persze (9 g/l), metszően tiszta világ. Citrusos, szárító, kissé fanyar is, de nagyon szépen áll most is. 7

Bott Frigyes Furmint 2013.*
Rizlinges karakter mellett kamilla, gyógyfüvek, fehér virágok meglepő illatával nyit. Penge savak itt is 2013-ból. Szikár, hosszú, nagyon feszes íz, északi stílus, érezhetően hűsebb klímáról származó jelleg. Van benne egy kicsi rajnais-style. 7

*Bott Határi 2011.* (üvegdugó)
Tavaly is megnéztük ezt a két 11-es Határit egymás mellett, kétféle zárással. Akkor az üvegdugó nyert, most nem várt fordulat állt be (ugyan megosztva a társaságot: volt akinél most is az üvegdugó nyert, a mi asztalunknál egybehangzóan a parafa). – Nehézkes, testesebb, alkoholosabb, teltebb bornak tűnt most az üvegdugós. Érezhető a komoly és a finom alapanyag, az elképesztő gazdagsága a bornak, de valamivel több frissesség jól esett volna. Talán nem is bezárkózott vagy átmenetien fülledt volt, ami a vinoloknál gyakori, egyszerűen nem tudja megmutatni a bor a valódi komplexitását. 6+

*Bott Határi 2011.* (parafa)
Nem úgy a második bornál. Aromagazagabb, szebb, gyümölcsösebb, barackosabb volt a második palack. Finomabb savak, elegánsabb összkép, jó egyensúly és szebb Határis vonások jelentek meg. Talán egy kicsit nehezemre esik kimondani (elhinni is), de most a parafa volt szebb, élőbb, fiatalosabb (és nem volt összecserélés). 7+

*Szepsy Nyúlászó Furmint 2007.***
Az egyik első nagy megtérés volt ez nekem a bor Szepsy furmintok közül, több mint hat évvel ezelőtt. Nagyon tetszett akkor a súly melletti kedvessége (maradékcukorral), simasága, finom zamatai. Érett, de mégis gyümölcsös az illata máig, mély, súlyos, komplex. Telt bor, melynek most a savai lepnek meg igazán. Nem emlékeztem, hogy a hízelgő púder alatt ilyen kemény vonásai vannak, de úgy látszik szépen lassan kinőtt a sminkes korszakából, és abba a korba lépett, amikor már a saját, felnőtt vonásai teszik igazán széppé. Máig eleven bor, nem tartogatnám évekig, most kell meginni, amíg még ilyen gyönyörű. 8+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább