x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - édes merülés **Szepsy-módra

Gigantikus aszúk, szamorodnik Seven Wang jóvoltából

Seven Wanggal röviddel a 2016-os TokajGuide megjelenése után találkoztam először. Herczeg Ági mesélte, hogy van egy Budapesten élő kínai lány, aki megszállottja Tokajnak, és találkoznunk kéne. Így is lett, a Bazilika mellett futottunk össze, vittem neki könyvet. Idő közben igazi nagykövete lett Hegyaljának Kínában is, a Budapesten élő kínai közösség számára nem különben! Amellett, hogy kereskedik, szenvedélyes gyűjtője főleg az aszúknak és a tokaji ritkaságoknak. Aztán pár héttel ezelőtt rám írt, hogy van neki egy szép csokorra való **Szepsy bora, és kíváncsi lenne, milyenek lehetnek egymás mellett kóstolva. Neki vannak szuper borai, én meg pont imádok tokaji varázslatokat szervezni, így merült fel a közös ‘örömkóstoló’ ötlete, melyet a Borkollégiumban tartottunk tegnap nagy érdeklődés mellett.

Az ún. **Szepsy-stílus

Tartok tőle, hogy **Szepsy Istvánról már nem tudok újat írni az itteni olvasóknak. A jobb oldalt elérhető címkfelhőnkben csupán maroknyi borász neve szerepel (lustaságból) vezetéknév+keresztnév összeállításban, ő a kezdetek óta közéjük tartozik. Fontos szerepe volt nem csak az én Tokaj felé fordulásomban, de vélhetően megszámlálhatatlanul sokakat inspirált a rendszerváltás óta: legyen az borász, kereskedő, sommelier, magyar vagy épp külföldi borivó (ld. Seven). 

Hogy a nagyban neki is köszönhető ‘száraz boros fordulat’ (2000) adta lehetőségekkel mennyire sikerült élnünk, arról ma (hál Istennek) nem kell beszélnünk, de az is egészen biztos, hogy édes borban MINDIG a leglegleg… minőséget kóstolhatjuk tőle, megingások nélkül! 

Az 1999-ben debütáló, karcsú palackos cuvée-ből 2003-2006 között tokaji üveges szamorodni lett, formabontóan gazdag tartalommal, komplex mádi stílussal, amit napjainkra egyre többen űznek hasonló extrém paramáterek mentén. Roppant izgalmas fejlődésen ment át az aszú alatti kategória a pince elmúlt két évtizedében, amit Szepsy István víziói is vastagon formáltak.

 

A legek aszúi

A közben nagyra nőtt birtok csúcsaszúi pedig (itt sincs mese) jóval korábban, már a 90-es évek elejétől egészen új dimenziókat nyitottak meg a műfajon belül. - Kizárólag hatputtonyos (vagy inkább aszúeszencia) minőség; extrém beltartalmú, mégis egyensúlyos szerkezetű aszúkat kóstolhatunk minden évből Szepsyéktől immár bő harminc éve. Gyakorlatilag lehetetlen megsaccolni is, hogy az igazán szép évekből (1993, 2000, 2006 stb) meddig érlelhetőek ezek a borok, mert 30 évesen is képesek őszintén lenyűgözni bárkit. 

Ezúttal ennyire régre nem nyúlunk vissza (talán decemberben, a 2002-es jubileummal, részletek lentebb), de 2009-2017 csiszolt aranyai közül több is terítékre került. Tán a két legszebb **Szepsy szamorodni és hat izgalmas aszúbor.

4 nappal az esemény előtt coravinnel minden egyes tételt (két palackkal) megszondáztam, hogy a sok érdeklődő semmiképp ne szembesüljön bizonytalan palackkal (lett is belőle sok logisztika, de megérte: az év egyik legszebb tokaji sora következik). 

 

Szamorodni 2016***

Minden aszús gyümölcs ebbe a borba került az éven (aszú nem készült). Vélhetően ettől olyan szép.

Kényeztet az illat. Friss, primer, üde, sárga húsú gyümölcsös aromák, intenzíven és elegánsan. Érett barack, aszalt gyümölcs, kajszi, lédús egzotikus gyümölcsök, mango és virágszirom. Ízben nagy cukor, aszalt (és) déli gyümölcsök, lekváros textúra, végtelen íz. Tömör és mély szerkezet, hibátlan egyensúly teszi tökéletessé az élményt. Narancsos, kajszis, mangós lecsengéssel búcsúzik hosszan. Nagy szamorodni. 8+

 

Öreg tőkék Szamorodni 2012***

Kevéssé nagy édesboros év Tokaj környékén, de meggyőződésem, hogy a legjobb 2012-es hegyaljai borok Szepsynél készültek. Mélyebb mézes, propoliszos, egzotikus gyümölcsös, barackdzsemes, fiatalos illat. Rózsa, némi fenyőtűs, cédrusos, palackbuké színezi, de meglep, mennyire primer, körtepürés, szinte mustos tokaji jegyeket mutat (hihetetlen, de mindegyik borban érezni az eszenciák sűrűségét, még a szamorodniknál is). Vonzó és komplex tokaji jegyek. Ízben nagy cukor, krémes, hedonisztikus, vastag korty, sok gyümölcs, főként kajszilekváros íz. Aszúszintű mélység és hosszúság. Nagyon édes, maga a desszert, de letaglózóan tiszta, egyedi és hibátlan ízkép. A meleg évet és Tokajt is gyönyörűen bemutatja a korty, és a bor még ma is nagyon fiatal. 9 

 

Aszú 1998*

A második találkozás (idén). Borostányszín. Érett, masszívan gombás buké, enyhén vegetális, fakérges, gyógynövényes jelleg, gyümölcsből már alig-alig érezni bármit. Mégis nemes és szép éretség jellemzi. Ízben magas cukor, hosszú íz, magas savérzet teszi egyensúlyossá. Sok aszalt gyümölcs, nagy érett aszúk szilvalekváros textúrája, majd kávés utóíze teszi teljessé az élményt. Még mindig élő bor, a kesernyés lecsengésével, a vibráló savaival, a remek egyensúlyával máig igazi ‘Szepsy-élmény’, a javából. 7+

 

Aszú 2009***

Egyszer a Perczében már sikerült megkóstolni pár éve. Nem egy tipikus aszús évjárat. Enyhébb, visszafogottabb illat, fehér és sárga húsú gyümölcsök vegyesen, őszibarack, vanília, édes fűszer, és egy kis virág(por)os, nektáros jelleg teszi bájossá, a poros botritiszjelleg a háttérben marad. Halk aszú, de érezni benne a kifinomult kedvességet is. Egy biztos: a kornak semmi nyoma, a bor tökéletes állapotban van. Ízben rendkívül tiszta. Magas, tiszta cukortartalom adta édesség, hosszú, testes, széles, buja, barackos ízek, a végén pedig csodaszép narancsos, mandarinos savérzet teszi harmónikussá, végtelenné a bort. Semmilyen érett jelleg nincs még rajta. Megingások nélküli, friss, élő gyümölcsösség, főként tipikus kajszi és őszibarack jegyei. Komplex és gazdag aszú, de mindvégig eleven bor. Nem hivalkodó, de pont ettől kivételes tétel. Talán óvatos vagyok, de most 8+

 

Aszú 2011***

A legendás, rekord leütésű árverési tétel. Kevés aszú lett a forró 2011-ben, ebben a sorban is ő a leglimitáltabb (párszáz palack). Tipikus, definiált Szepsys-muskotályos fenyőtűs jelleg: szuperintenzív kapros, vegetális tercier fajtajegyek áradnak belőle és teszik roppant egyedivé illatát. Mellette sárga déligyümölcsök tobzódnak, a sor messze legaromásabb bora. Ízben hömpölygő koncentráció, extrém magas cukor, a végén finom, szép savval, de ez a bor tényleg igazi desszert, a forró év eltéveszthetetlen karakterével. Gazdag, komplex, sűrű aszú. A kajszi és a szilvalekvár is érezhető benne. Muszáj leborulni nagysága előtt, de biztos, hogy nem ezt innám legszívesebben a sorban. 8+

 

Aszú 2013***

Nagy aszús (futó) évjárat, sok botritisszel (gyakran cukorhangsúlyos aszúkkal). Szép friss barackos illatok. Hamisítatlan és tipikus prémium aszújelleg, még fiatal formákkal. Gyönyörű tisztaság, sok mézédes, lédús barackkal, egzotikus gyümölccsel. Magas cukor, lekváros mélység, magas szerkezet, komplex, hosszú, ismét hedonisztikus világ, de sok friss, mézédes, érett gyümölccsel, marmeláddal, a nagy évjárat gazdagságával, krémességével. A sav csak a korty legvégén hoz finom enyhülést, előtte a végtelen, aszús édesség kényeztet minket a lehető legszebb formában. Kortalan és időtlen minőség, aminek még hosszú évtizedei vannak hátra. Kifinomult, részletgazdag, modern klasszisként válik el a (derekas) mezőny nagy részétől. Igazi Szepsy-style. Erős 9

 

-Egy újabb törött coravintűvel később: a 2013-as bor dugóját nem javaslom szondázni…-

 

Aszú 2017***

Most kezd forgalomba kerülni az évjárat. Halvány szín, egyelőre gyönyörű, buja, fiatalos gyümölcsökkel, komoly potenciállal érlelés terén is. Végtelenül fiatalos, friss, fehér húsú őszibarackos, kompótos jegyek, javában fejlődő jelleg orrban. Ízben vibrálóan, sőt hamvasan gyümölcsös korty. Csupa tiszta, mézédes őszibarack, narancshús. Hosszú, eleven, életteli aszú, ami még roppant fiatalos jelen állapotában. Érezni, hogy nincs még kész, de pont ez a hamvas szépsége vesz le a lábamról. Primer és egyszerre lekváros gyümölcsösség, tökéletes balansz, modern és tiszta szerkezet, több évtizedes potenciállal. Maga a gyönyör. Nagyon erős 9

 

Bohomáj Aszú 2017***

Mint ismeretes, ebben az évben indult el a válogatott szuperaszúk új fejezete a pincénél. A parcellaszelektált Szent Tamás és Betsek (bátor árazása) mellett kevesebb figyelmet kapott a csodás Újhegy (sárga muskotály) és az első tállyai dűlős aszúja a pincének, a Bohomáj. Eszencia illat: virágpor, nektár. Egészen más karakter a mádiak után… Talán nem is tiszta furmint, annyira aromatikus, sárgás, florális. Ízben is egészen egyedi, részletgazdag, bukés, tropikális textúra, nagyon tömör, nagyon sűrű középen és végtelenül hosszú. Tele van energiával, gyönyörű részletekkel, hedonisztikus végletekkel, virágmézes jegyekkel. Egészen buja. Olyan, akár egy frissen facsart gyümölcsnektár. Nincs kérdés: a sor legcsodásabb aszúja. 9+


Programajánló: idén még két TokajMagic esemény várható. Szeptemberben a **Bott Pince Határi borait fogjuk visszakóstolni Bodó Judittal, több évjáratból (igyekszünk 24 főre belőni a palackokat ott is, ha lehetséges); decemberben pedig a szokásos 20 éves visszatekintés következik majd aszúkkal (lesz benne ***Demeter Zoltán, Zemplén Hegyhát, Hímesudvar, vsz. Oremus és *Disznókő is, és talán még  **Szepsy is). Utóbbinál esélyes, hogy 12 fő lesz a létszámlimit. Jönnek az infók szépen, sorban…

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább