x

Ripka Gergely

Ünnepi *Balassa-krónikák/Vol. #2.

Egy fontos bortípus új szintre emelve

A kortárs hegyaljai színtéren vannak ma egy páran, akik nem csak a TokajDry és nem is csak az aszúk terén gondolkoznak új távlatokban. A kettő közt ott vannak az alternatív TokajSweet borok, amin belül a 30-50 éve némileg “lelakott” szamorodni műfajt a 90-es években a külföldi tőkével ébredő nagybirtokok kezdték el leporolni (Oremus, *Disznókő); majd miután a termékleíráson történt némi ráncfelvarrás, 2003-tól **Szepsyék nyitottak meg új távlatokat a tokaji palackba tölthető műfajból. Napjainkban ***Demeter Zoltán és *Balassa István a szamorodni felső beltartalmi határait feszegetik, utóbbi borász pedig már bevonja a játékba a dűlőket, a terroirt is. Nem is kérdés, hogy nagyban ennek köszönheti, hogy idén megkapta első csillagát a TokajGuide-ban (az viszont kérdéses lehet, hogy egyrészt a fogyasztó, másrészt maga a borvidék szofisztikált-e már eléggé a parcella szintű értelmezésre?). Akinek kétségei lennének azért, akinek nem, annak azért érdemes továbblapozni…!

A nagy tehetségű fiatal borász műfajon belüli 2013-as első remekeléseiről pár poszttal lentebb bővebben is értekeztem, ezért a bevezetőt nem is ereszteném ennél bővebb lére. Tegnap a szárazak, most a 2017-es remek évjárat édesei (hiánytalanul) kerültek a poharakba egy szenvedélyes gyűjtő, Éger István barátunk jóvoltából, meglepetésekkel, ételekkel és remek társasággal kísérve. Ezúton is köszönet neki, hogy engem is méltónak talált erre a rendkívüli borsorra. 

Azt hiszem, ennél szebb záróposztot nehéz lett volna találni egy ilyen remek év végére, hisz idén annyi szuper dolog történt… Ilyen borsorról írni igazi jutalomjáték, nézzük is a nagyszerű borokat:

 

Kakas Szamorodni 2017* - A közvetlen szépség.

177 g/l. Igazi ritkaság, csak egy limitált 2017-es szamorodni-összeállításban volt elérhető korábban. Alighanem a mádi Kakasok termése lehet (a Királytól keletre). Narancshéj, finom érettség, füstös, köves, déli gyümölcsös illat. A meleg év krémes, hosszú, gombás jegyeitől komplex, sima, érzetre mégis magas cukrú és elég enyhe savú tétel. Tiszta és finom bor, de ebben a sorban viszonylag egyszerű ízvilág jellemzi. 7

 

Nyulászó Szamorodni 2017** - A tisztaság maga.

166 g/l. Trópusi gyümölcsös, barackos, mély és szuper koncentrált tokaji illat. Ízben jóval többet ad: ciezellált sav, sok érett gyümölcs mellett is mélység, vastag, mádias idomok jellemzik. Valósággal vibrál a korty, tele fiatalos citrusokkal, aszús villanásokkal és hosszúsággal, tanítani való tisztasággal. Erős 8

 

Mézes-mály Szamorodni 2017** - A déli hedonista.

214 g/l. Füstös, szigorú illattal nyit, a buja, meleg év és termőhely sok szép déli gyümölcsével, ám szinte száraz borokat időző jellege jelzi fejlődő állapotát, sok narancsos aromával. Élénk savak, feszes édes bor, végén hosszú, édes jegyekkel. Vastag, telt, gazdag szamorodni, igazi hedonista stílus. Nagyon szép tétel egy éppen napjainkban ikonikussá vált dűlőből. 8

 

Betsek Andezit Szamorodni 2017** - A finom elegancia.

160 g/l. Visszafogott illat, de tiszta, jellegzetes barackosság érezhető benne. Súlyos, mély ízek jönnek a dűlőből. Sok barack, remek savak, arányos jelenség, tömör ízekkel, a végén némi kesernyébe fordulva. Aszús jegyek, sűrű és nem túl terjengős bor a sor többi tagja mellett. Körtés, almás, lazább édességet mutat az “alacsonyabb” cukorral, de talán pont ettől szerethető, megközelíthető műfaj. 7+

 

Betsek Riolit Szamorodni 2017*** A klasszikus szépség.

225 g/l. Azaz a sor legmagasabb cukrú szamorodnija. Sok-sok friss, élénk gyümölcsöt érezni benne. Áradó őszibarack csodás, szinte parfümös illatával vesz le a lábunkról. Ízben sok gombásság, magas cukorérzet, aszús vastagság, elképesztően komoly, végtelen szamorodniélmény, kétségkívül a sor egyik legszebbje. 8+

(A három parcellaszelektált tétel közül az első kettő csak a trilógiában érhető el.)  

 

Betsek Kvarc Szamorodni 2017*** - A citrusbomba.

200 g/l. Most kezd igazán formába lendülni (nyáron már kóstoltam). Elképesztő friss, fiatalos, narancsos, komplex illatorgiát érezni a pohárban, rengeteg érett sárga húsú gyümölccsel, letisztult, elegáns, cizellált citrusossággal. Ízben kirobbanóan élénk sav, feszesség, hosszú, felettébb fiatalos íz, hosszan vibráló, élénk kortylefutással. Tömör, citrusos jegyek vezetik végig a zamatokat, gyönyörű tisztasággal. Még nyugodtan érlelhető bor. 8+

 

Bomboly Szamorordni 2017*** - A szamorodnietalon

204 g/l. Párszor már megkönnyeztem ezt a bort is idén, hisz (a Nyulászóval együtt); önállóan is kapható. Teás, viaszos, aszalt gyümölcsös aromatika, sok citrussal, birssel és más sárga húsú gyümölccsel díszítve gazdagon. Széles, hosszú, vastag mádias korty, sok gyümölccsel, miközben arányos, hosszú tokaji íz, szép krémes textúra jellemzi végig. Óriási élmény. 8+

 

Villő aszú 2013***

240 g/l. Szépséges érettséget mutat, vajassággal, akácmézzel és a 2013-nál tipikus, kifejező botrtitisszel. Szellőzve több gyümölcsöt kapunk, érdemes tehát levegőztetni ezt az évjáratot jelen stádiumában. Hömpölygő korty, itt is a gomba dominál, krémes tapintású aszú, vastag, mindent betöltő, határtalan gazdagsággal és hosszal. 8+

 

Villő aszú 2017***

Premier. Fiatal, fehér húsú gyümölcsös aromatika, még javában fejlődő aszúkarakterrel, körtés, almás, parfümös érzettel. Hosszú, élénk, mély, őszibarackos korty. Igazi csoda: vibrál, de mézes is, friss, tiszta, egyedi, fiatal és szuper modern megfogalmazása Tokaj legnagyobb becsű műfajának. Nagyon nehéz lenne megtippelni is, meddig lehet érlelni, de több évtizedben mérhető, az biztos. Most tele van energiával, fineszes, szépen definiált gyümölcsösséggel, és az érleléssel még szebb lesz. Ritka kincs, melyben a tehetség, az évjárat és a termőhely gyönyörűen talál egymásra. Erős 9

 

Ezúton kívánok minden kedves olvasónak boldog, sikeres újesztendőt, hasonlóan szép élményekkel Tokajból és a borvilág minden pontjáról. Találkozunk 2022-ben!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább