x

Ripka Gergely

Beszippantani a borkultúrát Londonban/#3.

*Demeter Zoltán borainak bemutatója

Az előzetesen kiírt ültetett, individual tasting sajnos elmaradt, de haramadik személyként, bloggerként talán még izgalmasabb volt kívülről látni egész közelről, hogyan fordul rá egy brit éttermes, borboltos egy új stílusú tokaji borra, a borász személyiségére. Élmény volt látni a befogadás szintjét, a borok közti árnyalatok érzékelésének a szintjét. Legyen itt most annyi elég, hogy sokak szemében lehetett látni a meglepetést: „Ez Tokaj?”.

*Demeter Zoltán VERES Furmint 2011.*
Vágottfű, Sauvignon blanc, frissesség. Ízre fókuszált, szikár, de nagyszerűen csiszolt savakkal, feszes szerkezettel. Sima élek, de elegáns, kecses és vitális savai most frissen szikráznak, tündökölnek a legszebben. 7

*Demeter Zoltán VERES Furmint 2009.**
A sors kegye, hogy még egyszer (talán utoljára) találkozhatok ezzel a kultikus furminttal. Az előző bor előfutára; egyik sem volt hordóban, ami miatt nagyon érdekes volt őket együtt kóstolni. Többekben fölmerült, milyen lehetett ez a bor fiatalon a 2011-eshez képest, s nekem élénken él emlékeimben, hogy nagyon hasonló volt ez is fiatalon: kirobbanóan friss és üde. Itt a tercier jegyek a legszebb formájukat öltötték föl: kukorica, ribizli, bogyós gyümölcsök (tehát nem a megszokott barackosság). Ízre fiatalabbnak hat: savai élénkek még mindig. Csiszoltsága mellett is hihetetlenül eleven. Mostanra teljesedett ki szerintem ez a bor, de legalábbis szebb, mint valaha. Remekül áll neki a kor. Komolyabb, izgalmasabb lett az érettséggel. (A pár hónappal ezelőtti tündöklésével és a mostanival abszolút kiérdemelte a második csillagot is.) 7+

*Demeter Zoltán SZERELMI Hárslevelű 2009.**
Telis tele van illatokkal: méz, virágok, vaníliakrém, kukoricás tercier elemek. Marcipános íz, kecsesség, mély, cseres, de mégis csiszolt íz, mely nagyon telt, beltartalomban óriási (ettől a nap legkomolyabb szárazbor élményeinek egyike), de valahogy eleganciában a 2009-es Verest többnek éreztem. 8

*Demeter Zoltán LAPIS Furmint 2009.**
Legutóbb októberben jártam Hegyalján. Akkor a borásznál tett látogatásomkor döbbentem rá a fájó tényre: nem készül 2009 után több Lapis Furmint (egy Hárslevelű területet vett a borász, miután a bérelt Furmint-ültetvénytől elesett). Az itt is kóstolt 8-as és 9-es Lapisok egy egészen eredeti szinten villantották meg a nagyfurmintos jelleget!
Rajnais, acélos, minerális jelleg. Ízre kerek, arányos felépítés. Minden a helyén, sima kerek felszínek, életteli savak, temérdek ásvány, megfelelő súly és balansz. Nem mondanám három még évesnek. 7+

*Demeter Zoltán LAPIS Furmint 2008.**
Az első Lapis Furmint volt, amit életemben kóstoltam, és először éreztem akkor azt, hogy valaki ezzel a fajtával olyan magaslatokig, komplexitásig tudott eljutni, mint Szepsy István. Kb 1100 palack készült belőle (a 2009-esből majdnem kétszer ennyi).
A rajnais petrolosság érdekes módon ebben a borban is megjelent előttem, ahogy a tercier kukorica és sárgabarack is. Ízben ugyancsak palackos elemeket fedeztem föl: nagyon hosszú, gazdag, komplex, főként barackos íz és elképesztően masszív, sűrű szerkezetű bor. Nehéz lenne most megmondani, hogy meddig lenne érdemes tárolni, de remek formában van! Érzésem szerint, óriási kincs a két utolsó Lapis Furmint. 7+

*Demeter Zoltán Eszter Bora 2008.***
Nem rég Hegyalján ez a bor is a poharamba került. A kor jegyei rajta is nyomot hagytak. Frissen, 2010 májusában sokkal nagyobb hatást gyakorolt rám, egészen megközelítve a 10 pontot. Kissé illós, aszús, barackos, mézes illat. Élénken vibráló savérzete az évjárat hű lenyomatát mutatják. Csupa gyümölcs, főként obligát kajszibarack érezhető benne. Hosszú, üde, fiatalos édes bor, melyet úgy könnyű megérteni egy angol fiatalnak is, hogy közben majdnem aszúszintű bort kóstolhat meg! Hatalmas lehetőség rejlik a tokaji késői szüretben: sokkal elérhetőbb és sokkal érthetőbben hordozza Tokaj nagyságát, komplexitását, mint egy aszúbor. 8+

*Demeter Zoltán 6 puttonyos tokaji aszú 2007.***
Érdekes volt látni, hogy nem csak nekem, de a londoniak számára sem volt ez a bor több, mint a főbor. Tompább illat: farkasalma, birs, botritisz. Arányos fölépítésű, elég hosszú korty, bár a jóval 200 fölötti cukor, azért hangsúlyos szerepet kap, élénk savérzete mégis folyamatosan magas szinten tartja a lendületet és az élmény fokát. 8+

Nem szeretném elragadtatni magam. De azért visszanézhető az előző két részben, hogy a nap folyamán végigkóstoltam majdnem ötven külföldi bort (Bordótól, Ausztrián át Dél-Afrikáig). Nem lehetett nem észerevenni, hogy egy MW kereskedő műfajokon belül (vélhetően egyazon elvárások mentén) szelektált egyéb borai mellett ezeknek a száraz és édes tokajiaknak hát…minimum nincs szégyenkeznivalójuk. Jó érzés volt látni, hogy nem csak mi éreztük így, hanem azok szemében is volt rácsodálkozás, akik ellátogattak a rendezvényre.

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább