x

Ripka Gergely

Beszippantani a borkultúrát Londonban/#3.

*Demeter Zoltán borainak bemutatója

Az előzetesen kiírt ültetett, individual tasting sajnos elmaradt, de haramadik személyként, bloggerként talán még izgalmasabb volt kívülről látni egész közelről, hogyan fordul rá egy brit éttermes, borboltos egy új stílusú tokaji borra, a borász személyiségére. Élmény volt látni a befogadás szintjét, a borok közti árnyalatok érzékelésének a szintjét. Legyen itt most annyi elég, hogy sokak szemében lehetett látni a meglepetést: „Ez Tokaj?”.

*Demeter Zoltán VERES Furmint 2011.*
Vágottfű, Sauvignon blanc, frissesség. Ízre fókuszált, szikár, de nagyszerűen csiszolt savakkal, feszes szerkezettel. Sima élek, de elegáns, kecses és vitális savai most frissen szikráznak, tündökölnek a legszebben. 7

*Demeter Zoltán VERES Furmint 2009.**
A sors kegye, hogy még egyszer (talán utoljára) találkozhatok ezzel a kultikus furminttal. Az előző bor előfutára; egyik sem volt hordóban, ami miatt nagyon érdekes volt őket együtt kóstolni. Többekben fölmerült, milyen lehetett ez a bor fiatalon a 2011-eshez képest, s nekem élénken él emlékeimben, hogy nagyon hasonló volt ez is fiatalon: kirobbanóan friss és üde. Itt a tercier jegyek a legszebb formájukat öltötték föl: kukorica, ribizli, bogyós gyümölcsök (tehát nem a megszokott barackosság). Ízre fiatalabbnak hat: savai élénkek még mindig. Csiszoltsága mellett is hihetetlenül eleven. Mostanra teljesedett ki szerintem ez a bor, de legalábbis szebb, mint valaha. Remekül áll neki a kor. Komolyabb, izgalmasabb lett az érettséggel. (A pár hónappal ezelőtti tündöklésével és a mostanival abszolút kiérdemelte a második csillagot is.) 7+

*Demeter Zoltán SZERELMI Hárslevelű 2009.**
Telis tele van illatokkal: méz, virágok, vaníliakrém, kukoricás tercier elemek. Marcipános íz, kecsesség, mély, cseres, de mégis csiszolt íz, mely nagyon telt, beltartalomban óriási (ettől a nap legkomolyabb szárazbor élményeinek egyike), de valahogy eleganciában a 2009-es Verest többnek éreztem. 8

*Demeter Zoltán LAPIS Furmint 2009.**
Legutóbb októberben jártam Hegyalján. Akkor a borásznál tett látogatásomkor döbbentem rá a fájó tényre: nem készül 2009 után több Lapis Furmint (egy Hárslevelű területet vett a borász, miután a bérelt Furmint-ültetvénytől elesett). Az itt is kóstolt 8-as és 9-es Lapisok egy egészen eredeti szinten villantották meg a nagyfurmintos jelleget!
Rajnais, acélos, minerális jelleg. Ízre kerek, arányos felépítés. Minden a helyén, sima kerek felszínek, életteli savak, temérdek ásvány, megfelelő súly és balansz. Nem mondanám három még évesnek. 7+

*Demeter Zoltán LAPIS Furmint 2008.**
Az első Lapis Furmint volt, amit életemben kóstoltam, és először éreztem akkor azt, hogy valaki ezzel a fajtával olyan magaslatokig, komplexitásig tudott eljutni, mint Szepsy István. Kb 1100 palack készült belőle (a 2009-esből majdnem kétszer ennyi).
A rajnais petrolosság érdekes módon ebben a borban is megjelent előttem, ahogy a tercier kukorica és sárgabarack is. Ízben ugyancsak palackos elemeket fedeztem föl: nagyon hosszú, gazdag, komplex, főként barackos íz és elképesztően masszív, sűrű szerkezetű bor. Nehéz lenne most megmondani, hogy meddig lenne érdemes tárolni, de remek formában van! Érzésem szerint, óriási kincs a két utolsó Lapis Furmint. 7+

*Demeter Zoltán Eszter Bora 2008.***
Nem rég Hegyalján ez a bor is a poharamba került. A kor jegyei rajta is nyomot hagytak. Frissen, 2010 májusában sokkal nagyobb hatást gyakorolt rám, egészen megközelítve a 10 pontot. Kissé illós, aszús, barackos, mézes illat. Élénken vibráló savérzete az évjárat hű lenyomatát mutatják. Csupa gyümölcs, főként obligát kajszibarack érezhető benne. Hosszú, üde, fiatalos édes bor, melyet úgy könnyű megérteni egy angol fiatalnak is, hogy közben majdnem aszúszintű bort kóstolhat meg! Hatalmas lehetőség rejlik a tokaji késői szüretben: sokkal elérhetőbb és sokkal érthetőbben hordozza Tokaj nagyságát, komplexitását, mint egy aszúbor. 8+

*Demeter Zoltán 6 puttonyos tokaji aszú 2007.***
Érdekes volt látni, hogy nem csak nekem, de a londoniak számára sem volt ez a bor több, mint a főbor. Tompább illat: farkasalma, birs, botritisz. Arányos fölépítésű, elég hosszú korty, bár a jóval 200 fölötti cukor, azért hangsúlyos szerepet kap, élénk savérzete mégis folyamatosan magas szinten tartja a lendületet és az élmény fokát. 8+

Nem szeretném elragadtatni magam. De azért visszanézhető az előző két részben, hogy a nap folyamán végigkóstoltam majdnem ötven külföldi bort (Bordótól, Ausztrián át Dél-Afrikáig). Nem lehetett nem észerevenni, hogy egy MW kereskedő műfajokon belül (vélhetően egyazon elvárások mentén) szelektált egyéb borai mellett ezeknek a száraz és édes tokajiaknak hát…minimum nincs szégyenkeznivalójuk. Jó érzés volt látni, hogy nem csak mi éreztük így, hanem azok szemében is volt rácsodálkozás, akik ellátogattak a rendezvényre.

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább