x

Ripka Gergely

Beszippantani a borkultúrát Londonban/#3.

*Demeter Zoltán borainak bemutatója

Az előzetesen kiírt ültetett, individual tasting sajnos elmaradt, de haramadik személyként, bloggerként talán még izgalmasabb volt kívülről látni egész közelről, hogyan fordul rá egy brit éttermes, borboltos egy új stílusú tokaji borra, a borász személyiségére. Élmény volt látni a befogadás szintjét, a borok közti árnyalatok érzékelésének a szintjét. Legyen itt most annyi elég, hogy sokak szemében lehetett látni a meglepetést: „Ez Tokaj?”.

*Demeter Zoltán VERES Furmint 2011.*
Vágottfű, Sauvignon blanc, frissesség. Ízre fókuszált, szikár, de nagyszerűen csiszolt savakkal, feszes szerkezettel. Sima élek, de elegáns, kecses és vitális savai most frissen szikráznak, tündökölnek a legszebben. 7

*Demeter Zoltán VERES Furmint 2009.**
A sors kegye, hogy még egyszer (talán utoljára) találkozhatok ezzel a kultikus furminttal. Az előző bor előfutára; egyik sem volt hordóban, ami miatt nagyon érdekes volt őket együtt kóstolni. Többekben fölmerült, milyen lehetett ez a bor fiatalon a 2011-eshez képest, s nekem élénken él emlékeimben, hogy nagyon hasonló volt ez is fiatalon: kirobbanóan friss és üde. Itt a tercier jegyek a legszebb formájukat öltötték föl: kukorica, ribizli, bogyós gyümölcsök (tehát nem a megszokott barackosság). Ízre fiatalabbnak hat: savai élénkek még mindig. Csiszoltsága mellett is hihetetlenül eleven. Mostanra teljesedett ki szerintem ez a bor, de legalábbis szebb, mint valaha. Remekül áll neki a kor. Komolyabb, izgalmasabb lett az érettséggel. (A pár hónappal ezelőtti tündöklésével és a mostanival abszolút kiérdemelte a második csillagot is.) 7+

*Demeter Zoltán SZERELMI Hárslevelű 2009.**
Telis tele van illatokkal: méz, virágok, vaníliakrém, kukoricás tercier elemek. Marcipános íz, kecsesség, mély, cseres, de mégis csiszolt íz, mely nagyon telt, beltartalomban óriási (ettől a nap legkomolyabb szárazbor élményeinek egyike), de valahogy eleganciában a 2009-es Verest többnek éreztem. 8

*Demeter Zoltán LAPIS Furmint 2009.**
Legutóbb októberben jártam Hegyalján. Akkor a borásznál tett látogatásomkor döbbentem rá a fájó tényre: nem készül 2009 után több Lapis Furmint (egy Hárslevelű területet vett a borász, miután a bérelt Furmint-ültetvénytől elesett). Az itt is kóstolt 8-as és 9-es Lapisok egy egészen eredeti szinten villantották meg a nagyfurmintos jelleget!
Rajnais, acélos, minerális jelleg. Ízre kerek, arányos felépítés. Minden a helyén, sima kerek felszínek, életteli savak, temérdek ásvány, megfelelő súly és balansz. Nem mondanám három még évesnek. 7+

*Demeter Zoltán LAPIS Furmint 2008.**
Az első Lapis Furmint volt, amit életemben kóstoltam, és először éreztem akkor azt, hogy valaki ezzel a fajtával olyan magaslatokig, komplexitásig tudott eljutni, mint Szepsy István. Kb 1100 palack készült belőle (a 2009-esből majdnem kétszer ennyi).
A rajnais petrolosság érdekes módon ebben a borban is megjelent előttem, ahogy a tercier kukorica és sárgabarack is. Ízben ugyancsak palackos elemeket fedeztem föl: nagyon hosszú, gazdag, komplex, főként barackos íz és elképesztően masszív, sűrű szerkezetű bor. Nehéz lenne most megmondani, hogy meddig lenne érdemes tárolni, de remek formában van! Érzésem szerint, óriási kincs a két utolsó Lapis Furmint. 7+

*Demeter Zoltán Eszter Bora 2008.***
Nem rég Hegyalján ez a bor is a poharamba került. A kor jegyei rajta is nyomot hagytak. Frissen, 2010 májusában sokkal nagyobb hatást gyakorolt rám, egészen megközelítve a 10 pontot. Kissé illós, aszús, barackos, mézes illat. Élénken vibráló savérzete az évjárat hű lenyomatát mutatják. Csupa gyümölcs, főként obligát kajszibarack érezhető benne. Hosszú, üde, fiatalos édes bor, melyet úgy könnyű megérteni egy angol fiatalnak is, hogy közben majdnem aszúszintű bort kóstolhat meg! Hatalmas lehetőség rejlik a tokaji késői szüretben: sokkal elérhetőbb és sokkal érthetőbben hordozza Tokaj nagyságát, komplexitását, mint egy aszúbor. 8+

*Demeter Zoltán 6 puttonyos tokaji aszú 2007.***
Érdekes volt látni, hogy nem csak nekem, de a londoniak számára sem volt ez a bor több, mint a főbor. Tompább illat: farkasalma, birs, botritisz. Arányos fölépítésű, elég hosszú korty, bár a jóval 200 fölötti cukor, azért hangsúlyos szerepet kap, élénk savérzete mégis folyamatosan magas szinten tartja a lendületet és az élmény fokát. 8+

Nem szeretném elragadtatni magam. De azért visszanézhető az előző két részben, hogy a nap folyamán végigkóstoltam majdnem ötven külföldi bort (Bordótól, Ausztrián át Dél-Afrikáig). Nem lehetett nem észerevenni, hogy egy MW kereskedő műfajokon belül (vélhetően egyazon elvárások mentén) szelektált egyéb borai mellett ezeknek a száraz és édes tokajiaknak hát…minimum nincs szégyenkeznivalójuk. Jó érzés volt látni, hogy nem csak mi éreztük így, hanem azok szemében is volt rácsodálkozás, akik ellátogattak a rendezvényre.

X

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább
Tokaj aranya, melyet az alkimisták is kerestek

Ripka Gergely

Tovább