x

Ripka Gergely

Patricius – gyorsszemle: 2018

Egy birtok megnyugtató harmóniája

Molnár Péter maga írt nekem pár hete. Régen jártam a Patriciusnál. Ezt ő is így gondolta. Márpedig ha egy olyasféle igazi úriember ír az embernek invitáló levelet, mint Molnár Péter, akkor arra illik igent mondani. Így is lett.  Egyrészt Péterrel beszélgetni mindig izgalmas program, másrészt érdekelt, milyen folyamatok zajlanak a Patricius falai közt.

Molnár Péter az egyik legjobb szándékú reformer a borvidéken. Józan gondolkodású, szerény, mégis egyszerre magabiztos fellépésű. Számos szakmai, szakmaközi szervezetben kéviseli a borvidéket és számos fejlesztésnek szószólója, amolyan igazi pozitív kulcsfigurája Hegyaljának, tele jó gondolatokkal. A kezdetek óta ő irányítja a Kékessy család által (patriciusok módjára) alapított gyönyörű fekvésű birtokot, melyről mindig leírom, hogy azon kevés kivételek egyike a borvidék nagy borászatai közt, mely magyar tőkével tudott elindulni, majd megszilárdulni és sikeres lenni. Gyorsan elszaladt az áprilisi délelőtt a napsütötte Várhegy lábánál, sokmindenről szót ejtettünk: Péter friss boraikon keresztül mesélt a jövő terveiről, régi borokon keresztül a múltról. - Megújult címkék mögött, változatlan kiegyensúlyozottság árad a Patricius borokból:

 

 

Furmint 2017 (M)

Fiatalos, neutrális furmintosság orrban. Ízben tiszta, zamatos, de kellően gazdag és komplex is. Színte húsosan széles. Feszes, finom, zamatgazdag furmint, ami még nagyon fiatal is. Imádnivaló az évjárat gyümölcsössége eddig. Májusban le is töltik belőle a 30-40 ezer palackot.

 

Furmint 2016

Friss, gyümölcsös, narancsos illattal indul az élmény. Sima korty, szép savak, kissé szárítóan fanyar ízzel. De tisztasága, feszessége, sok gyümölcse felettébb tetszett. 5+

 

Teleki 2016

Krétapor és papírosság tompít az illatán. Neutrális íz, noha valamivel szélesebb, vastagabb az alapfurmintnál. El tudnék viselni több gyümölcsöt is benne. 5

 

Green Furmint 2016

A Patricius is kacérkodik a vegyszermentes technológiával, ezt a bort már ilyen alapanyagból készítették, innen a név. De mintha nem csak a gondolatiság lenne zöld. Kivi, zöld gyümölcsök, egres, tropikális jegyek (melyek még a címke zöld színeire is rímelnek). Zöld reflexek jönnek a finom ízben is, de nem gyümölcsök, sokkal inkább zöldfűszerek felől: tiszta menta, zsálya, kakukkfű. Makulátlan, sós ízek. Kicsit emlékeztet egy jó Smaragd GV-re. Nagyon megfogott. 6

 

Sárgamuskotály 2016

Sajgó és Várhegy termése. Liliomos virágosság, süteményes jegyek és némi papír itt is akad azért. Ízben tiszta muskotályosság, de nem tolakodóan. Száraz, feszes, friss, kedves, enyhén sós bor. 5

 

Giorgio

A pince újdonsült bubis bora. Furmint és Muskotály. Zöld gyümölcsös illat, virágok, bukés jegyek teszik behízelgővé. Finom citrusok, aromás zamatossággal itatja magát. 5

 

Katinka 2016.*

Immár 2003 óta a pince alap édesbora, méghozzá a borvidék egyik legmagabiztosabbja ebben a műfajban. Furmint, hárs és zéta. Aszús, botritiszes barackosság és némi lappangó pinceillat, de nem számottevő. Ízben feledteti a gyönyörű cukor, a remek sav, a szinte aszús szerkezet és a csodás egyensúly. Komoly, hosszú, koncentrált édes tokaji az árához képest. Csodás barackos gyümölcsösség teszi feledhetetlenné. 7

 

6 puttonyos tokaji aszú 2016 (M)

Várhegy, Szárhegy, Sajgó. Nagyon intenzív, fiatalos aszúillat. – Gomba, vanília, sütemény, fehér csokoládé. Krémes, hosszú, elképesztő savakkal rendelkező aszú. Gyönyörű citrusok és végtelen baracklekvár íz. Érdemes lesz visszakóstolni még sokszor ezt az évjáratot...

 

6 puttonyos tokaji aszú 2007.***

Rendhagyó illat, kukorica, avarosság, botritiszes jegyek, de a zsírosabb, mélyebb fajtából (szinte szalonnás). Ízre krémes, klasszikus, hosszú, ölelő hangulat a meleg 7-es évjáratból. A savak kevesen vannak, mégis tökéletes. 8+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2008.***

Jóval fiatalosabb, virgoncabb vonal a 7-es mellett. Fehércsokis buké. Ízben temérdek gyümölcs még közel 10 év után is pazar formában van. - Fiatalos barackos jegyekkel vesz le a lábunkról ma is. Csupa lendület, vibráló savak, primer jegyek. Még most is kirobbanóan fiatal és simán eltehető évekre. 8+/9

 

Bendecz 6 puttonyos tokaji aszú 2000.**

A pince dédelgetett büszkesége ez az aszú, mely valóban fényes karriert futott be. Határozott érett karakter, grillázzsal, gombássággal, barackossággal díszítve. Érett aszúíz. Hosszú, palackérett jegyek. Aszalt gyümölcsök, mézes, krémes textúra, pazar egyensúllyal, hosszú lecsengéssel, tökéletes szerkezettel. Jobb már biztosan nem lesz, de tiszteletreméltó kort megélt bor. 8

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább