Juliet Victor: csúcsminőség született aszúban!
A birtok első aszújának premierje a klasszis 2017-ből
2017 mádi viszonylatban mindenképp, de véleményem szerint egész Hegyalján legendás évjárattá emelkedik. Száraz borban is lehetett érezni az elmúlt évek kóstolásai során a rendkívüli potenciált, mely érlelésre is méltónak tűnik, de azoknál az édes boroknál, ahol kiváló aszúszemekre volt szükség, a csoda minőség mellett szép mennyiséget könyvelhettek el a borászok. Már most fiatalon szépek, krémesek, gazdagok ezek az aszúk, de úgy vélem, hogy még 2013-nál is szebb érlelhetőséggel és szerkezettel bírnak a nagy aszús évjáratok sorában. A Váradi József által elindított Juliet Victor jelenségről már két TokajKalauzban és számtalan posztban okfejtettem, most az első aszújuk debütálása alkalmából hívták meg a borsajtót. Vincze Zsolt, aki családi összefonódások révén sok időt töltött mindig id. Szepsy István mellett, le sem tagadhatja az inspirációk forrását: a legtöbb JV borban azonnal érzékelhető a Szepsy-hangulat, de ami fontosabb, a minőség is. Lássuk, hogy sikerült legelső aszújuk bemutatkozása!
A borászat 2016-os első évjáratában (Szepsyékhez hasonló módon a JV is) "csak" szamorodnit készített, vagyis külön aszúzásra nem került sor. Így a ragyogó és sikeres, első "nagy édes" borkülönlegességet 2017-ben követte a hasonlóan szépséges második szamorodni (ugyancsak Szepsy-minőséget idéző formákkal), hogy most végre a nagyérdemű megismerhesse az első aszúborukat is.
Épp múlt hét közepén tették közzé a rangos Decanter World Wine Awards érmeit és pontjait, ahol menetrendszerint szállították a tokaji borok a platinákat, aranyakat (külön meg kell említeni a Patricius 2017-es 6 puttonyos tokaji aszújának egészen elképesztő 98 pontját). Rengeteg a munka még Hegyalja körül, de ezeknek a visszaigazolásoknak is tudnunk kell örülni. Az alábbi bor, megkapó címkéje (Anton Molnár festőművész műve) mellett immár az igen figyelemreméltó 97 pontos, DWWA-platina plecsnit is viselheti a palackon. És, hogy milyen a bor...?
Juliet Victor 6 puttonyos tokaji aszú 2017***
Világos arany szín, fiatalos megjelenés. Intenzív sárgabarack, mély és nagyon fiatalos érett, buja, sárga gyümölcsösség jellemzi illatát. - Nemes, éterien tiszta és szuper definiált aszújegyek. Magas cukorral robban az íz. Súlya és mélysége, rengeteg rétege és részelete van, ami egységbe van foglalva. Aszalt kajszi valósággal olvad a szájban, végtelenül dzsemes, enyhén marmelade-os, véget nem érően hosszú a korty. Így fiatalon egyelőre nem annyira krémes, mint inkább finom lekváros textúra jellemzi. Az extrém cukor mellé a savak csak a korty legvégén lépnek be, mégis egyensúlyos és csodás balansz jellemzi a bor szerkezetét (bármi megingás vagy bizonytalanság nélkül). Gyönyörű, pontos mádi aszústílus, mely már most kényeztet tiszta, gyümölcsös ízeivel, de még sok éve is van hátra a palackban (ha valakinek van rá türelme). Nem kérdés a 3 csillagos minőség...! 9
(2017 aszúi egész biztosan sokáig piacon lesznek még, így aki jeles alkalom végett eltenne ebből az évből, annak TokajDry, TokajSweet és tokaji aszú kategórián belül is számtalan ideális opcióa adódik: ehhez érdemes jobb oldalt vagy a TokajKalauz friss számában borkatalógusunkat böngészni hasonlóan nagy borok felkutatásához.)