X

KÉKFRANKOS

Ripka Gergely

Krutzler Perwolff 2013

Gyógynövényes, fekete tónusok illatban, átható és intenzív buké. Ízben sok sav, fiatalos szerkezet, hű a mérsékelt klíma jellegéhez és az illatban ígért fekete gyümölcsök ízben is megérkeznek, gyógynövényes utóízekkel. Szép tannin, izgalmas, profi, kvázi nagy kékfrankos. 

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Kékfrankos 2021

Rég nem kóstoltam a felvidéki borász vöröseiből, 2009/10 környékiekért rajongtam! Élénk bíborszín. Intenzív illatában is egyértelműen fiatal vörösbor még. - Rengeteg friss erdei gyümölcs, fanyar meggy és más pirosas gyümölcsök. Ízben nem túl testes, minden cseppjében primer, virgonc és fejlődő vörösbor még. Fanyar savak végig, viszonylag könnyű, lineáris szerkezet; talán egy kicsit korán nyitottam rá. Tiszta, korrekt kiadás ebből a fajtából, érezhetően kevés beavatkozással elkészítve.

Tovább

Ripka Gergely

Gereg Kékfrankos a négyzeten

2020 és 2021 a Hoop Wines borain keresztül

Mátrán továbbra is izgalmasan zajlik az élet. - Újra és újra felkapom a fejem egy-egy közepesen vagy kevéssé ismert kisebb pince szuper borára. A Hoop Wines ténykedését már évek óta van szerencsém nyomonkövetni. Érezhető a borokon, hogy törődéssel, jó ízléssel készülnek, noha nincs sem több generációs előzmény vagy gigaberuházás, avagy supergroup stáb mögöttük influenszer kampányokkal vagy éppen arcaba mászó online aktivitásokkal. A borok egyszerűen szépek, igényesek, magukért beszélnek, híven kifejezik Kerekes Zoltán, a tulajdonos ízlését, hozzáállását. Másfél hektáros kis birtok, a portfólióban pedig a lassan ikonikus Gereg-dűlő mindig kiemelt figyelmet kap. Nézzük, milyen egy nehezebb és egy könnyebb évjárat legelterjedtebb szőlőfajtánkon, a kékfrankoson keresztül a Mátrán!

Tovább

Ripka Gergely

Vida Péter Hidaspetre Kékfrankos 2020

Sötét rubin és gránát határon lavíroz színe. Rösztaromák és határozott hordófűszerek orrban. Ízében közepes test, fiatalos lendület, élénk savak. fanyar gyümölcsök érződnek a fajtából. Húsos íz, frissesség, modern stílus, magabiztos munka; talán nem túlzás azt sem mondani, hogy magyar fajtaetalon. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Eszterbauer Teli Hold Kékfrankos 2019

Mély rubin árnyalatok és mély az illat is: édes fűszerekkel, szegfűszeggel, gyógynövények adta eleganciával. Ízben szép hordóhasználat, közepes test, étcsoki, finom fűszerek, szép tannin, húsos gyümölcsök. Megnyerő, magabiztos stílussal vesz le a lábamról. Szerettem, ahogy a pince legtöbb vörösét szinte mindig. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Bock Kékfrankos 2017

Erős fűszeresség, kis animalitással, rösztaromákkal. Közepes test, sok fűszer, bakelites jelleg, sötét húsú gyümölcsök, toastosság. Fekete ribizli és szeder keretezi ízét. Szép munka Villányból, ahol ebben a fajtában mostanság valamiért ritkábban gyönyörködhetünk. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Steigler Prémium Kékfrankos 2020

Elegáns karácsonyi fűszerek, fahéj, szegfűszeg, komplex aromatikája. Ízben soproniasan vékonyabb, savas, édesfűszeres és még fiatal bor, a végén vaníliával. Élénk savak, tiszta ízek az egyetlen "soproni" (értsd belvárosi) pincéből. (5+) 

Tovább

Ripka Gergely

Lajvér Kékfrankos Limited Edition 2019

Mély rubin szín. Illatában gazdag, komplex és sűrű bor, sötét húsú gyümölcsökkel díszítve. Elég kemény tanninok, fiatalos szerkezet, vaníliás jegyek adta hordókarakter jellemzi. Erdei gyümölcsök és közepes test fonódik össze a kortyban. Szép munka. (6) 

Tovább

Ripka Gergely

Mátra és a kékfrankos esete a borblogger szája íz szerint

Hoop Wines és Németi Zoltán borain keresztül

Néhány éve érdekes trend ütötte fel a fejét itthon boros körökben. Rohamosan egyre több borblogger kapott ihletet, hogy “belekóstoljon” a másik oldalba is. De nem is csak bloggerek, számos kereskedő, sommelier, szakmabéli kedves ismerősömet ragadta el a késztetés, hogy ne csak kóstolja/árulja/ajánlja a borokat, hanem ‘valahol’ alkossa is azokat. Rendben is van ez így, annál is inkább, hiszen érdekes módon a számomra leghitelesebb tollúak közül kezdtek bele ebbe többen is: (a műfaj archetípusának nevezhetnénk Malatinszky Csba sommeliert vagy Szentes József kereskedőt) így Alkonyi, akov, Geri Ádám, Gervai János vagy éppen A Művelt Alkoholistáról octopus, aka. Németi Zoltán barátunk, aki kedves barátjával közösen Mátrán készít borokat. Ma is együtt, egy pincében készítik a borokat, de immár két brandre váltak szét (így egészségesebb). Két frissebb vöröset pedig mutattak is nekem a műhelyből. Alább a részletek.

Tovább

Ripka Gergely

Takler Kékfrankos 2020

Nehéz igazán jó alapkékfrankost találni, de évek óta ez az egyik bor, amin keresztül a fajtát tanítom. Közepes rubinszíne rögtön szépen jeleníti meg a fajtát. Illatában finom fűszerek, piros húsú gyümölcsök, meggyes, cseresznyés fajtajelleg. Ízben sok sav, közepes tannin, sok meggyes, fanyar gyümölcs. Közepes test, húsos gyümölcsök játéka, a végén közérthető fűszerességgel. 

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább