x

Ripka Gergely

Bott Pince/2012

A Bott Pince Tokaj-Hegyalja meghatározó kisbirtoka. Egyike azon műhelyeknek, ahol a legnyitottabb hozzáállás mellett a jövő legtisztábban definiált borstílusai hoznak gyönyörű virágokat. Főszerepben természetesen a termőhelyek vannak, de a Bott édes borokat kóstolva is az az érzés kerít hatalmába, hogy teljesen újszerű árnyalatok bontakoznak a Bodó-műhelyben. Bott Judit és Bodó József borai a makulátlan tisztaságra épülnek. Soha nem keresték a feltűnést. Hozzáállásuk nélkülöz mindenféle erőltetett, öncélú viszketegséget, helyette mindig sokkal jobban örülnek a közösségi sikereknek. Ez is része az említett tisztaságnak, és a visszafogott marketing ellenére érdekes módon, ha külföldi szakemberek Hegyaljára látogatnak, Demeter Zoltán, Szepsy István mellett egyre inkább ezt a birtokot is ugyanazzal kíváncsisággal keresik föl. Igazuk van. Az új, nem rég letöltött 2012-es tételekből kóstoltam a hétvégén a pincénél:

Sárgamuskotály 2012
Nem kerül forgalomba, sima örömbor lett csupán. Tompa illat, szőlővirággal, közhelyes, behízelgő muskotályözönt itt ne keressen senki, nem erről szól a bor. Savai lágyak, a korty nagyon sima, egyszerű felépítést mutat. Alkoholban már erőteljesebb a bor. A korty végén mégis üde, laza, könnyű, itatja magát. 5

Teleki 2012.*
Határozott lépés fölfelé. Virágos, friss szőlős és citrusos illat. A korty elején savai most még nagyon élénken hasítanak, hogy aztán a végén krémesség tegye komolyabbá. Feszes, könnyed, elegáns bor, mely jól mutatja a lösz értékeit. 6+

Előhegy Hárslevelű 2012.*
Kréta, virágpor. Nagyon tiszta és csiszolt. Ízben harapható húsosság, temérdek érett gyümölcs adta dús zamatok! A löszborok kecsességét ugyancsak kiválóan mutató bor, a Telekinél több tartalommal feltöltve. Remek. 7

Határi Hárslevelű 2012.*
Szellőztetni kell a borokat (a vinolok miatt főleg). Szúrós illat, púder, srága gyümölcsök, barack. Ízben széles is, vastag is. Sokkal nagyobb darab, mint a löszösök, hosszabb is, komolyabb is minden téren. Savai vitálisak, csiszolt, elegáns bor, hihetetlenül tömör szerkezettel, egyelőre fiatal, félkész hangulattal. 7

Kulcsár Hárslevelű 2012.*
Visszafogott illat. Érett sárga gyümölcsök. Nagyon súlyos beltartalom és kitöltöttség. Savai feszítenek, ami a lendület mellé feszességet is ad. Időre van szüksége a palackban. 6+

Kulcsár Hárslevelű 2011.
Ugyancsak nem forgalmi tétel. Mézes, virágporos illat. Az íz eleje szép, sok gyümölcsöt mutat, lehet látni, mennyire sokat számít, hogy volt ideje belakni a palackot. Aztán a korty vége kissé szétesik, kuszává válik. Nem tudja befejezni, amit elkezd. Kár érte… 5

Határi Furmint 2011.*
Az utolsó palackozás 2011-ből, vagyis a legfiatalabb tétel. Illatában tejfölös frissesség. Sósság. Ízben telt és vaskosabb a többieknél. Fában sincs hiány, de az alkohol miatt is kissé lomhább, lustább lefutású ez a bor. 6+

Csontos 2012 (M1)
Ezután több hordómintát is megnéztünk a Csontosból (ez a bor még nem került palackba a többi szárazzal ellentétben, de a palackozás ideje közeleg). Krétás illat. Ízre nagyon gazdag és elképesztően hosszú. Minden esélye megvan, hogy nagybor legyen belőle.

Csontos 2012 (M2)
Virágos, szép fával kísért buké. Ízre cseresebb, szinte csípős bor még.

Csontos 2012 (M3)
Illatában olajos magok, mellette rengeteg primer jegy. Ízre nagyon krémes. Érdekes volt látni, mekkora különbségek alakulnak kis egy-egy hordóban.

Szamorodni 2012 (M)
Barackos, vaníliakrémes illat, dohánnyal, avarral. Ízre hömpölygően krémes, nagyon hosszú lefutású és vastag bor. Kissé talán nehézkes is, de a tartalomnak még lesz ideje kibontakozni benne...

Szamorodni 2011.***
Az újrafölfedezett szamorodni. (Szepsy István és Berecz Stéphanie mellett a műfaj nagyon fontos pillére kezd lenni a Bott Pince is.) Illata friss, fiatalos, de részletgazdag: vanília, banán, őszibarack, körte és más fehér húsú gyümölcsök, aztán a levegő teát csal még elő belőle. Sokat fejlődött néhány hónap alatt a bor. Hihetetelne elegáns és kifinomult szerkezet! Vastag és hosszú. Krémes, mindenben nagyon sok, de arányai tökéletesek. Lendületes, vibrálóan élénk és harapható gazdagság jellemzi, rengeteg trópusi gyümölccsel. 8+

Aszú 2008.***
Illatban elsőre kissé szúrós, illógyanú (de mint kiderült a borban analitikailag illósság nem mutatható ki). Szellőzve ez eltűnik, helyét fehércsoki és mélyebb, érett jegyek veszik át. Ízre végtelen, savai valósággal szétvetik a bort. Mézes korty, amit rágható gyümölcsök teszenk üdévé, könnyeddé. Nagyon hosszú és strukturált aszú, tele bájjal, eleganciával és a műfaj legszebb vonásaival. Fiatal bor, nagy jövő előtt. 9

Az édes borokat kóstolva akaratlanul is az az érzés kerített ismét hatalmába, hogy Tokaj mennyire a legjobb a világon édesben. S habár a szárazakank is voltakak szép villanásai, azért azzal még rengeteg a teendő, a bizonyítani-való idehaza és a világ felé is.

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább