x

Ripka Gergely

Bott Pince/2012

A Bott Pince Tokaj-Hegyalja meghatározó kisbirtoka. Egyike azon műhelyeknek, ahol a legnyitottabb hozzáállás mellett a jövő legtisztábban definiált borstílusai hoznak gyönyörű virágokat. Főszerepben természetesen a termőhelyek vannak, de a Bott édes borokat kóstolva is az az érzés kerít hatalmába, hogy teljesen újszerű árnyalatok bontakoznak a Bodó-műhelyben. Bott Judit és Bodó József borai a makulátlan tisztaságra épülnek. Soha nem keresték a feltűnést. Hozzáállásuk nélkülöz mindenféle erőltetett, öncélú viszketegséget, helyette mindig sokkal jobban örülnek a közösségi sikereknek. Ez is része az említett tisztaságnak, és a visszafogott marketing ellenére érdekes módon, ha külföldi szakemberek Hegyaljára látogatnak, Demeter Zoltán, Szepsy István mellett egyre inkább ezt a birtokot is ugyanazzal kíváncsisággal keresik föl. Igazuk van. Az új, nem rég letöltött 2012-es tételekből kóstoltam a hétvégén a pincénél:

Sárgamuskotály 2012
Nem kerül forgalomba, sima örömbor lett csupán. Tompa illat, szőlővirággal, közhelyes, behízelgő muskotályözönt itt ne keressen senki, nem erről szól a bor. Savai lágyak, a korty nagyon sima, egyszerű felépítést mutat. Alkoholban már erőteljesebb a bor. A korty végén mégis üde, laza, könnyű, itatja magát. 5

Teleki 2012.*
Határozott lépés fölfelé. Virágos, friss szőlős és citrusos illat. A korty elején savai most még nagyon élénken hasítanak, hogy aztán a végén krémesség tegye komolyabbá. Feszes, könnyed, elegáns bor, mely jól mutatja a lösz értékeit. 6+

Előhegy Hárslevelű 2012.*
Kréta, virágpor. Nagyon tiszta és csiszolt. Ízben harapható húsosság, temérdek érett gyümölcs adta dús zamatok! A löszborok kecsességét ugyancsak kiválóan mutató bor, a Telekinél több tartalommal feltöltve. Remek. 7

Határi Hárslevelű 2012.*
Szellőztetni kell a borokat (a vinolok miatt főleg). Szúrós illat, púder, srága gyümölcsök, barack. Ízben széles is, vastag is. Sokkal nagyobb darab, mint a löszösök, hosszabb is, komolyabb is minden téren. Savai vitálisak, csiszolt, elegáns bor, hihetetlenül tömör szerkezettel, egyelőre fiatal, félkész hangulattal. 7

Kulcsár Hárslevelű 2012.*
Visszafogott illat. Érett sárga gyümölcsök. Nagyon súlyos beltartalom és kitöltöttség. Savai feszítenek, ami a lendület mellé feszességet is ad. Időre van szüksége a palackban. 6+

Kulcsár Hárslevelű 2011.
Ugyancsak nem forgalmi tétel. Mézes, virágporos illat. Az íz eleje szép, sok gyümölcsöt mutat, lehet látni, mennyire sokat számít, hogy volt ideje belakni a palackot. Aztán a korty vége kissé szétesik, kuszává válik. Nem tudja befejezni, amit elkezd. Kár érte… 5

Határi Furmint 2011.*
Az utolsó palackozás 2011-ből, vagyis a legfiatalabb tétel. Illatában tejfölös frissesség. Sósság. Ízben telt és vaskosabb a többieknél. Fában sincs hiány, de az alkohol miatt is kissé lomhább, lustább lefutású ez a bor. 6+

Csontos 2012 (M1)
Ezután több hordómintát is megnéztünk a Csontosból (ez a bor még nem került palackba a többi szárazzal ellentétben, de a palackozás ideje közeleg). Krétás illat. Ízre nagyon gazdag és elképesztően hosszú. Minden esélye megvan, hogy nagybor legyen belőle.

Csontos 2012 (M2)
Virágos, szép fával kísért buké. Ízre cseresebb, szinte csípős bor még.

Csontos 2012 (M3)
Illatában olajos magok, mellette rengeteg primer jegy. Ízre nagyon krémes. Érdekes volt látni, mekkora különbségek alakulnak kis egy-egy hordóban.

Szamorodni 2012 (M)
Barackos, vaníliakrémes illat, dohánnyal, avarral. Ízre hömpölygően krémes, nagyon hosszú lefutású és vastag bor. Kissé talán nehézkes is, de a tartalomnak még lesz ideje kibontakozni benne...

Szamorodni 2011.***
Az újrafölfedezett szamorodni. (Szepsy István és Berecz Stéphanie mellett a műfaj nagyon fontos pillére kezd lenni a Bott Pince is.) Illata friss, fiatalos, de részletgazdag: vanília, banán, őszibarack, körte és más fehér húsú gyümölcsök, aztán a levegő teát csal még elő belőle. Sokat fejlődött néhány hónap alatt a bor. Hihetetelne elegáns és kifinomult szerkezet! Vastag és hosszú. Krémes, mindenben nagyon sok, de arányai tökéletesek. Lendületes, vibrálóan élénk és harapható gazdagság jellemzi, rengeteg trópusi gyümölccsel. 8+

Aszú 2008.***
Illatban elsőre kissé szúrós, illógyanú (de mint kiderült a borban analitikailag illósság nem mutatható ki). Szellőzve ez eltűnik, helyét fehércsoki és mélyebb, érett jegyek veszik át. Ízre végtelen, savai valósággal szétvetik a bort. Mézes korty, amit rágható gyümölcsök teszenk üdévé, könnyeddé. Nagyon hosszú és strukturált aszú, tele bájjal, eleganciával és a műfaj legszebb vonásaival. Fiatal bor, nagy jövő előtt. 9

Az édes borokat kóstolva akaratlanul is az az érzés kerített ismét hatalmába, hogy Tokaj mennyire a legjobb a világon édesben. S habár a szárazakank is voltakak szép villanásai, azért azzal még rengeteg a teendő, a bizonyítani-való idehaza és a világ felé is.

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább