x

Ripka Gergely

Bott Pince/2012

A Bott Pince Tokaj-Hegyalja meghatározó kisbirtoka. Egyike azon műhelyeknek, ahol a legnyitottabb hozzáállás mellett a jövő legtisztábban definiált borstílusai hoznak gyönyörű virágokat. Főszerepben természetesen a termőhelyek vannak, de a Bott édes borokat kóstolva is az az érzés kerít hatalmába, hogy teljesen újszerű árnyalatok bontakoznak a Bodó-műhelyben. Bott Judit és Bodó József borai a makulátlan tisztaságra épülnek. Soha nem keresték a feltűnést. Hozzáállásuk nélkülöz mindenféle erőltetett, öncélú viszketegséget, helyette mindig sokkal jobban örülnek a közösségi sikereknek. Ez is része az említett tisztaságnak, és a visszafogott marketing ellenére érdekes módon, ha külföldi szakemberek Hegyaljára látogatnak, Demeter Zoltán, Szepsy István mellett egyre inkább ezt a birtokot is ugyanazzal kíváncsisággal keresik föl. Igazuk van. Az új, nem rég letöltött 2012-es tételekből kóstoltam a hétvégén a pincénél:

Sárgamuskotály 2012
Nem kerül forgalomba, sima örömbor lett csupán. Tompa illat, szőlővirággal, közhelyes, behízelgő muskotályözönt itt ne keressen senki, nem erről szól a bor. Savai lágyak, a korty nagyon sima, egyszerű felépítést mutat. Alkoholban már erőteljesebb a bor. A korty végén mégis üde, laza, könnyű, itatja magát. 5

Teleki 2012.*
Határozott lépés fölfelé. Virágos, friss szőlős és citrusos illat. A korty elején savai most még nagyon élénken hasítanak, hogy aztán a végén krémesség tegye komolyabbá. Feszes, könnyed, elegáns bor, mely jól mutatja a lösz értékeit. 6+

Előhegy Hárslevelű 2012.*
Kréta, virágpor. Nagyon tiszta és csiszolt. Ízben harapható húsosság, temérdek érett gyümölcs adta dús zamatok! A löszborok kecsességét ugyancsak kiválóan mutató bor, a Telekinél több tartalommal feltöltve. Remek. 7

Határi Hárslevelű 2012.*
Szellőztetni kell a borokat (a vinolok miatt főleg). Szúrós illat, púder, srága gyümölcsök, barack. Ízben széles is, vastag is. Sokkal nagyobb darab, mint a löszösök, hosszabb is, komolyabb is minden téren. Savai vitálisak, csiszolt, elegáns bor, hihetetlenül tömör szerkezettel, egyelőre fiatal, félkész hangulattal. 7

Kulcsár Hárslevelű 2012.*
Visszafogott illat. Érett sárga gyümölcsök. Nagyon súlyos beltartalom és kitöltöttség. Savai feszítenek, ami a lendület mellé feszességet is ad. Időre van szüksége a palackban. 6+

Kulcsár Hárslevelű 2011.
Ugyancsak nem forgalmi tétel. Mézes, virágporos illat. Az íz eleje szép, sok gyümölcsöt mutat, lehet látni, mennyire sokat számít, hogy volt ideje belakni a palackot. Aztán a korty vége kissé szétesik, kuszává válik. Nem tudja befejezni, amit elkezd. Kár érte… 5

Határi Furmint 2011.*
Az utolsó palackozás 2011-ből, vagyis a legfiatalabb tétel. Illatában tejfölös frissesség. Sósság. Ízben telt és vaskosabb a többieknél. Fában sincs hiány, de az alkohol miatt is kissé lomhább, lustább lefutású ez a bor. 6+

Csontos 2012 (M1)
Ezután több hordómintát is megnéztünk a Csontosból (ez a bor még nem került palackba a többi szárazzal ellentétben, de a palackozás ideje közeleg). Krétás illat. Ízre nagyon gazdag és elképesztően hosszú. Minden esélye megvan, hogy nagybor legyen belőle.

Csontos 2012 (M2)
Virágos, szép fával kísért buké. Ízre cseresebb, szinte csípős bor még.

Csontos 2012 (M3)
Illatában olajos magok, mellette rengeteg primer jegy. Ízre nagyon krémes. Érdekes volt látni, mekkora különbségek alakulnak kis egy-egy hordóban.

Szamorodni 2012 (M)
Barackos, vaníliakrémes illat, dohánnyal, avarral. Ízre hömpölygően krémes, nagyon hosszú lefutású és vastag bor. Kissé talán nehézkes is, de a tartalomnak még lesz ideje kibontakozni benne...

Szamorodni 2011.***
Az újrafölfedezett szamorodni. (Szepsy István és Berecz Stéphanie mellett a műfaj nagyon fontos pillére kezd lenni a Bott Pince is.) Illata friss, fiatalos, de részletgazdag: vanília, banán, őszibarack, körte és más fehér húsú gyümölcsök, aztán a levegő teát csal még elő belőle. Sokat fejlődött néhány hónap alatt a bor. Hihetetelne elegáns és kifinomult szerkezet! Vastag és hosszú. Krémes, mindenben nagyon sok, de arányai tökéletesek. Lendületes, vibrálóan élénk és harapható gazdagság jellemzi, rengeteg trópusi gyümölccsel. 8+

Aszú 2008.***
Illatban elsőre kissé szúrós, illógyanú (de mint kiderült a borban analitikailag illósság nem mutatható ki). Szellőzve ez eltűnik, helyét fehércsoki és mélyebb, érett jegyek veszik át. Ízre végtelen, savai valósággal szétvetik a bort. Mézes korty, amit rágható gyümölcsök teszenk üdévé, könnyeddé. Nagyon hosszú és strukturált aszú, tele bájjal, eleganciával és a műfaj legszebb vonásaival. Fiatal bor, nagy jövő előtt. 9

Az édes borokat kóstolva akaratlanul is az az érzés kerített ismét hatalmába, hogy Tokaj mennyire a legjobb a világon édesben. S habár a szárazakank is voltakak szép villanásai, azért azzal még rengeteg a teendő, a bizonyítani-való idehaza és a világ felé is.

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább