x

Ripka Gergely

Bott Pince/2012

A Bott Pince Tokaj-Hegyalja meghatározó kisbirtoka. Egyike azon műhelyeknek, ahol a legnyitottabb hozzáállás mellett a jövő legtisztábban definiált borstílusai hoznak gyönyörű virágokat. Főszerepben természetesen a termőhelyek vannak, de a Bott édes borokat kóstolva is az az érzés kerít hatalmába, hogy teljesen újszerű árnyalatok bontakoznak a Bodó-műhelyben. Bott Judit és Bodó József borai a makulátlan tisztaságra épülnek. Soha nem keresték a feltűnést. Hozzáállásuk nélkülöz mindenféle erőltetett, öncélú viszketegséget, helyette mindig sokkal jobban örülnek a közösségi sikereknek. Ez is része az említett tisztaságnak, és a visszafogott marketing ellenére érdekes módon, ha külföldi szakemberek Hegyaljára látogatnak, Demeter Zoltán, Szepsy István mellett egyre inkább ezt a birtokot is ugyanazzal kíváncsisággal keresik föl. Igazuk van. Az új, nem rég letöltött 2012-es tételekből kóstoltam a hétvégén a pincénél:

Sárgamuskotály 2012
Nem kerül forgalomba, sima örömbor lett csupán. Tompa illat, szőlővirággal, közhelyes, behízelgő muskotályözönt itt ne keressen senki, nem erről szól a bor. Savai lágyak, a korty nagyon sima, egyszerű felépítést mutat. Alkoholban már erőteljesebb a bor. A korty végén mégis üde, laza, könnyű, itatja magát. 5

Teleki 2012.*
Határozott lépés fölfelé. Virágos, friss szőlős és citrusos illat. A korty elején savai most még nagyon élénken hasítanak, hogy aztán a végén krémesség tegye komolyabbá. Feszes, könnyed, elegáns bor, mely jól mutatja a lösz értékeit. 6+

Előhegy Hárslevelű 2012.*
Kréta, virágpor. Nagyon tiszta és csiszolt. Ízben harapható húsosság, temérdek érett gyümölcs adta dús zamatok! A löszborok kecsességét ugyancsak kiválóan mutató bor, a Telekinél több tartalommal feltöltve. Remek. 7

Határi Hárslevelű 2012.*
Szellőztetni kell a borokat (a vinolok miatt főleg). Szúrós illat, púder, srága gyümölcsök, barack. Ízben széles is, vastag is. Sokkal nagyobb darab, mint a löszösök, hosszabb is, komolyabb is minden téren. Savai vitálisak, csiszolt, elegáns bor, hihetetlenül tömör szerkezettel, egyelőre fiatal, félkész hangulattal. 7

Kulcsár Hárslevelű 2012.*
Visszafogott illat. Érett sárga gyümölcsök. Nagyon súlyos beltartalom és kitöltöttség. Savai feszítenek, ami a lendület mellé feszességet is ad. Időre van szüksége a palackban. 6+

Kulcsár Hárslevelű 2011.
Ugyancsak nem forgalmi tétel. Mézes, virágporos illat. Az íz eleje szép, sok gyümölcsöt mutat, lehet látni, mennyire sokat számít, hogy volt ideje belakni a palackot. Aztán a korty vége kissé szétesik, kuszává válik. Nem tudja befejezni, amit elkezd. Kár érte… 5

Határi Furmint 2011.*
Az utolsó palackozás 2011-ből, vagyis a legfiatalabb tétel. Illatában tejfölös frissesség. Sósság. Ízben telt és vaskosabb a többieknél. Fában sincs hiány, de az alkohol miatt is kissé lomhább, lustább lefutású ez a bor. 6+

Csontos 2012 (M1)
Ezután több hordómintát is megnéztünk a Csontosból (ez a bor még nem került palackba a többi szárazzal ellentétben, de a palackozás ideje közeleg). Krétás illat. Ízre nagyon gazdag és elképesztően hosszú. Minden esélye megvan, hogy nagybor legyen belőle.

Csontos 2012 (M2)
Virágos, szép fával kísért buké. Ízre cseresebb, szinte csípős bor még.

Csontos 2012 (M3)
Illatában olajos magok, mellette rengeteg primer jegy. Ízre nagyon krémes. Érdekes volt látni, mekkora különbségek alakulnak kis egy-egy hordóban.

Szamorodni 2012 (M)
Barackos, vaníliakrémes illat, dohánnyal, avarral. Ízre hömpölygően krémes, nagyon hosszú lefutású és vastag bor. Kissé talán nehézkes is, de a tartalomnak még lesz ideje kibontakozni benne...

Szamorodni 2011.***
Az újrafölfedezett szamorodni. (Szepsy István és Berecz Stéphanie mellett a műfaj nagyon fontos pillére kezd lenni a Bott Pince is.) Illata friss, fiatalos, de részletgazdag: vanília, banán, őszibarack, körte és más fehér húsú gyümölcsök, aztán a levegő teát csal még elő belőle. Sokat fejlődött néhány hónap alatt a bor. Hihetetelne elegáns és kifinomult szerkezet! Vastag és hosszú. Krémes, mindenben nagyon sok, de arányai tökéletesek. Lendületes, vibrálóan élénk és harapható gazdagság jellemzi, rengeteg trópusi gyümölccsel. 8+

Aszú 2008.***
Illatban elsőre kissé szúrós, illógyanú (de mint kiderült a borban analitikailag illósság nem mutatható ki). Szellőzve ez eltűnik, helyét fehércsoki és mélyebb, érett jegyek veszik át. Ízre végtelen, savai valósággal szétvetik a bort. Mézes korty, amit rágható gyümölcsök teszenk üdévé, könnyeddé. Nagyon hosszú és strukturált aszú, tele bájjal, eleganciával és a műfaj legszebb vonásaival. Fiatal bor, nagy jövő előtt. 9

Az édes borokat kóstolva akaratlanul is az az érzés kerített ismét hatalmába, hogy Tokaj mennyire a legjobb a világon édesben. S habár a szárazakank is voltakak szép villanásai, azért azzal még rengeteg a teendő, a bizonyítani-való idehaza és a világ felé is.

X

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább
Tokaj aranya, melyet az alkimisták is kerestek

Ripka Gergely

Tovább