x

Ripka Gergely

Pajzos-Megyernél most először…

Sárospatak, a meglepetések városa

Húsvét előtt a facebookon posztoltam két képet a pataki várról a mostani alcímmel ott is aláhúzva, hogy Sárospatak az egyik legméltatlanabbul elfeledett szeglete a borvidéknek, hazánknak, a világnak. Rákóczi vár, Református Kollégium és egy csodás könyvtár, Makovecz-épületek. Rajtunk múlik persze, hogy az elmúlt száz év vesztese lesz periférikus helyzetbe kerülésével vagy megpróbálunk a történelmi, kulturális és persze borászati örökséggel élni. Ébredezik Sárospatak. Jelentek meg az elmúlt évtizedekben, de mostanság is olyan új szereplők, akikben akad fantázia végre. A Pajzos-Megyer a rendszerváltás utáni privatizáció során létrejött külföldi tőkével alapított birtokok egyike. Volt már jópár irányváltás, termékportfólió, kiigazodni nem könnyű. Rááadásul elcsendesedett a borászat a kezdeti sikerek után, de részben Kocsis Zsóka szakmai tapasztalatának és kitartó ambícióinak, Bai István elmúlt évekbeli borászati munkájának hála, talán megint emelkedhet a fordulatszám a pincénél.

T Furmint 2013
Citrusos, zöldalmás, üde illattal indul. Élénk, kesernyébe hajló ízek. Friss, kissé rövid, de nagyon kellemes, bármikor bevethető alap furmint. 5

Chardonnay Selection 2013
Hat hónapot töltött hordóban. Krémes, olajos magos, fajtajelleges illat. Fás íz, krémes korty, ugyancsak megszokott chardonnay-s jelleg. 5

Pajzos Furmint 2013
Mélyebb illat, kókusz, vanília, hordós jegyek. Tömör az íze, vastag, krémes, hosszú, de talán kevesebb fával jobban szeretném. Erős 5

Megyer Furmint Selection 2012
Birses, körtés, kifejezetten furmintos illat után fás, hordós ízek, az évjárat adta kerekséggel, enyhe savérzettel. 5

Pajzos Hárslevelű 2012
Vidám, virágos, sárga gyümölcsös illat. Szuperélénk sav, picit rideg is lesz tőle a bor, de látszik egyértelműen, hogy a déli birtokokhoz képest itt északon sokkal könnyebb lehet a forró években megőrizni a frissességet a száraz borokban. Nem hosszú az íz, de teste van bőven. 5+

Pajzos Late Harvest Hárslevelű 2013.*
Mézes illat, késői szüret finom stílusjegyei. Krémes, hosszú, gazdag, remek egyensúllyal. Édessége meghatározó az ízben, de kifogástalanul csúszik. Meglepetés. Jár a taps Bai Istvánnak. 6+

M 2013
Mókás nagyon a szűkszavú címke, csak sejteni lehet az M-ből, hogy valamilyen muskotályról lehet itten szól. Rózsás, virágos jegyei aztán végleg lebuktatják. Ízre sok cukor, krémes, hosszú és meglepő beltartalommal kényeztet. Szép! 5+/6

3 puttonyos muskotály aszú 2010
Citromfű, narancshéj, élénk citrusosság orrban. Viszonylag rövid, de hibátlan aszús ízek. 6

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2008*
Szép botritiszesség, telt és komplex, tiszta illat, citrusos, élénk aszú, de a 2006-os vastagságát, mélységét és magasságát azért nem közelíti meg. 6+

Pajzos 5 puttonyos aszú 2006.***
Fehércsoki, krémesség, lehengerlő illat, szebbet nehéz elképzelni is. Erőtől duzzadó, cutrusos savak vezetik végig a korty gerincét. Hosszú, csodás, hibátlan harmónia. Óriási élmény ez a bor mostanában. 8+

Aszúesszencia 1999.***
Poros, kakaós, botritiszes, érett, de bőven nem öreg illat. Robban a szájban a korty, hosszú, életteli, érett, tercier jegyek teszik ellenállhatatlanul sokrétegű borrá. Elképesztő savérzet mossa le a cukrot, gyönyörű aszútétel. 8+

Esszencia 2000.***
Sötétbarna. Esszenciás kakaó, csokis, dohányos érettség jellemzi. Mézes, hosszú, a meleg éévjárat ellenére is kitűnő savú esszencia, mely egy pillanatig nem lustul el. Természetes maradékcukra 450 g/l. 9

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább