x

Ripka Gergely

Pajzos-Megyernél most először…

Sárospatak, a meglepetések városa

Húsvét előtt a facebookon posztoltam két képet a pataki várról a mostani alcímmel ott is aláhúzva, hogy Sárospatak az egyik legméltatlanabbul elfeledett szeglete a borvidéknek, hazánknak, a világnak. Rákóczi vár, Református Kollégium és egy csodás könyvtár, Makovecz-épületek. Rajtunk múlik persze, hogy az elmúlt száz év vesztese lesz periférikus helyzetbe kerülésével vagy megpróbálunk a történelmi, kulturális és persze borászati örökséggel élni. Ébredezik Sárospatak. Jelentek meg az elmúlt évtizedekben, de mostanság is olyan új szereplők, akikben akad fantázia végre. A Pajzos-Megyer a rendszerváltás utáni privatizáció során létrejött külföldi tőkével alapított birtokok egyike. Volt már jópár irányváltás, termékportfólió, kiigazodni nem könnyű. Rááadásul elcsendesedett a borászat a kezdeti sikerek után, de részben Kocsis Zsóka szakmai tapasztalatának és kitartó ambícióinak, Bai István elmúlt évekbeli borászati munkájának hála, talán megint emelkedhet a fordulatszám a pincénél.

T Furmint 2013
Citrusos, zöldalmás, üde illattal indul. Élénk, kesernyébe hajló ízek. Friss, kissé rövid, de nagyon kellemes, bármikor bevethető alap furmint. 5

Chardonnay Selection 2013
Hat hónapot töltött hordóban. Krémes, olajos magos, fajtajelleges illat. Fás íz, krémes korty, ugyancsak megszokott chardonnay-s jelleg. 5

Pajzos Furmint 2013
Mélyebb illat, kókusz, vanília, hordós jegyek. Tömör az íze, vastag, krémes, hosszú, de talán kevesebb fával jobban szeretném. Erős 5

Megyer Furmint Selection 2012
Birses, körtés, kifejezetten furmintos illat után fás, hordós ízek, az évjárat adta kerekséggel, enyhe savérzettel. 5

Pajzos Hárslevelű 2012
Vidám, virágos, sárga gyümölcsös illat. Szuperélénk sav, picit rideg is lesz tőle a bor, de látszik egyértelműen, hogy a déli birtokokhoz képest itt északon sokkal könnyebb lehet a forró években megőrizni a frissességet a száraz borokban. Nem hosszú az íz, de teste van bőven. 5+

Pajzos Late Harvest Hárslevelű 2013.*
Mézes illat, késői szüret finom stílusjegyei. Krémes, hosszú, gazdag, remek egyensúllyal. Édessége meghatározó az ízben, de kifogástalanul csúszik. Meglepetés. Jár a taps Bai Istvánnak. 6+

M 2013
Mókás nagyon a szűkszavú címke, csak sejteni lehet az M-ből, hogy valamilyen muskotályról lehet itten szól. Rózsás, virágos jegyei aztán végleg lebuktatják. Ízre sok cukor, krémes, hosszú és meglepő beltartalommal kényeztet. Szép! 5+/6

3 puttonyos muskotály aszú 2010
Citromfű, narancshéj, élénk citrusosság orrban. Viszonylag rövid, de hibátlan aszús ízek. 6

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2008*
Szép botritiszesség, telt és komplex, tiszta illat, citrusos, élénk aszú, de a 2006-os vastagságát, mélységét és magasságát azért nem közelíti meg. 6+

Pajzos 5 puttonyos aszú 2006.***
Fehércsoki, krémesség, lehengerlő illat, szebbet nehéz elképzelni is. Erőtől duzzadó, cutrusos savak vezetik végig a korty gerincét. Hosszú, csodás, hibátlan harmónia. Óriási élmény ez a bor mostanában. 8+

Aszúesszencia 1999.***
Poros, kakaós, botritiszes, érett, de bőven nem öreg illat. Robban a szájban a korty, hosszú, életteli, érett, tercier jegyek teszik ellenállhatatlanul sokrétegű borrá. Elképesztő savérzet mossa le a cukrot, gyönyörű aszútétel. 8+

Esszencia 2000.***
Sötétbarna. Esszenciás kakaó, csokis, dohányos érettség jellemzi. Mézes, hosszú, a meleg éévjárat ellenére is kitűnő savú esszencia, mely egy pillanatig nem lustul el. Természetes maradékcukra 450 g/l. 9

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább