x

Ripka Gergely

Pajzos-Megyernél most először…

Sárospatak, a meglepetések városa

Húsvét előtt a facebookon posztoltam két képet a pataki várról a mostani alcímmel ott is aláhúzva, hogy Sárospatak az egyik legméltatlanabbul elfeledett szeglete a borvidéknek, hazánknak, a világnak. Rákóczi vár, Református Kollégium és egy csodás könyvtár, Makovecz-épületek. Rajtunk múlik persze, hogy az elmúlt száz év vesztese lesz periférikus helyzetbe kerülésével vagy megpróbálunk a történelmi, kulturális és persze borászati örökséggel élni. Ébredezik Sárospatak. Jelentek meg az elmúlt évtizedekben, de mostanság is olyan új szereplők, akikben akad fantázia végre. A Pajzos-Megyer a rendszerváltás utáni privatizáció során létrejött külföldi tőkével alapított birtokok egyike. Volt már jópár irányváltás, termékportfólió, kiigazodni nem könnyű. Rááadásul elcsendesedett a borászat a kezdeti sikerek után, de részben Kocsis Zsóka szakmai tapasztalatának és kitartó ambícióinak, Bai István elmúlt évekbeli borászati munkájának hála, talán megint emelkedhet a fordulatszám a pincénél.

T Furmint 2013
Citrusos, zöldalmás, üde illattal indul. Élénk, kesernyébe hajló ízek. Friss, kissé rövid, de nagyon kellemes, bármikor bevethető alap furmint. 5

Chardonnay Selection 2013
Hat hónapot töltött hordóban. Krémes, olajos magos, fajtajelleges illat. Fás íz, krémes korty, ugyancsak megszokott chardonnay-s jelleg. 5

Pajzos Furmint 2013
Mélyebb illat, kókusz, vanília, hordós jegyek. Tömör az íze, vastag, krémes, hosszú, de talán kevesebb fával jobban szeretném. Erős 5

Megyer Furmint Selection 2012
Birses, körtés, kifejezetten furmintos illat után fás, hordós ízek, az évjárat adta kerekséggel, enyhe savérzettel. 5

Pajzos Hárslevelű 2012
Vidám, virágos, sárga gyümölcsös illat. Szuperélénk sav, picit rideg is lesz tőle a bor, de látszik egyértelműen, hogy a déli birtokokhoz képest itt északon sokkal könnyebb lehet a forró években megőrizni a frissességet a száraz borokban. Nem hosszú az íz, de teste van bőven. 5+

Pajzos Late Harvest Hárslevelű 2013.*
Mézes illat, késői szüret finom stílusjegyei. Krémes, hosszú, gazdag, remek egyensúllyal. Édessége meghatározó az ízben, de kifogástalanul csúszik. Meglepetés. Jár a taps Bai Istvánnak. 6+

M 2013
Mókás nagyon a szűkszavú címke, csak sejteni lehet az M-ből, hogy valamilyen muskotályról lehet itten szól. Rózsás, virágos jegyei aztán végleg lebuktatják. Ízre sok cukor, krémes, hosszú és meglepő beltartalommal kényeztet. Szép! 5+/6

3 puttonyos muskotály aszú 2010
Citromfű, narancshéj, élénk citrusosság orrban. Viszonylag rövid, de hibátlan aszús ízek. 6

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2008*
Szép botritiszesség, telt és komplex, tiszta illat, citrusos, élénk aszú, de a 2006-os vastagságát, mélységét és magasságát azért nem közelíti meg. 6+

Pajzos 5 puttonyos aszú 2006.***
Fehércsoki, krémesség, lehengerlő illat, szebbet nehéz elképzelni is. Erőtől duzzadó, cutrusos savak vezetik végig a korty gerincét. Hosszú, csodás, hibátlan harmónia. Óriási élmény ez a bor mostanában. 8+

Aszúesszencia 1999.***
Poros, kakaós, botritiszes, érett, de bőven nem öreg illat. Robban a szájban a korty, hosszú, életteli, érett, tercier jegyek teszik ellenállhatatlanul sokrétegű borrá. Elképesztő savérzet mossa le a cukrot, gyönyörű aszútétel. 8+

Esszencia 2000.***
Sötétbarna. Esszenciás kakaó, csokis, dohányos érettség jellemzi. Mézes, hosszú, a meleg éévjárat ellenére is kitűnő savú esszencia, mely egy pillanatig nem lustul el. Természetes maradékcukra 450 g/l. 9

X

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább
Tokaj aranya, melyet az alkimisták is kerestek

Ripka Gergely

Tovább