Pajzos-Megyernél most először…
Sárospatak, a meglepetések városa
Húsvét előtt a facebookon posztoltam két képet a pataki várról a mostani alcímmel ott is aláhúzva, hogy Sárospatak az egyik legméltatlanabbul elfeledett szeglete a borvidéknek, hazánknak, a világnak. Rákóczi vár, Református Kollégium és egy csodás könyvtár, Makovecz-épületek. Rajtunk múlik persze, hogy az elmúlt száz év vesztese lesz periférikus helyzetbe kerülésével vagy megpróbálunk a történelmi, kulturális és persze borászati örökséggel élni. Ébredezik Sárospatak. Jelentek meg az elmúlt évtizedekben, de mostanság is olyan új szereplők, akikben akad fantázia végre. A Pajzos-Megyer a rendszerváltás utáni privatizáció során létrejött külföldi tőkével alapított birtokok egyike. Volt már jópár irányváltás, termékportfólió, kiigazodni nem könnyű. Rááadásul elcsendesedett a borászat a kezdeti sikerek után, de részben Kocsis Zsóka szakmai tapasztalatának és kitartó ambícióinak, Bai István elmúlt évekbeli borászati munkájának hála, talán megint emelkedhet a fordulatszám a pincénél.
T Furmint 2013
Citrusos, zöldalmás, üde illattal indul. Élénk, kesernyébe hajló ízek. Friss, kissé rövid, de nagyon kellemes, bármikor bevethető alap furmint. 5
Chardonnay Selection 2013
Hat hónapot töltött hordóban. Krémes, olajos magos, fajtajelleges illat. Fás íz, krémes korty, ugyancsak megszokott chardonnay-s jelleg. 5
Pajzos Furmint 2013
Mélyebb illat, kókusz, vanília, hordós jegyek. Tömör az íze, vastag, krémes, hosszú, de talán kevesebb fával jobban szeretném. Erős 5
Megyer Furmint Selection 2012
Birses, körtés, kifejezetten furmintos illat után fás, hordós ízek, az évjárat adta kerekséggel, enyhe savérzettel. 5
Pajzos Hárslevelű 2012
Vidám, virágos, sárga gyümölcsös illat. Szuperélénk sav, picit rideg is lesz tőle a bor, de látszik egyértelműen, hogy a déli birtokokhoz képest itt északon sokkal könnyebb lehet a forró években megőrizni a frissességet a száraz borokban. Nem hosszú az íz, de teste van bőven. 5+
Pajzos Late Harvest Hárslevelű 2013.*
Mézes illat, késői szüret finom stílusjegyei. Krémes, hosszú, gazdag, remek egyensúllyal. Édessége meghatározó az ízben, de kifogástalanul csúszik. Meglepetés. Jár a taps Bai Istvánnak. 6+
M 2013
Mókás nagyon a szűkszavú címke, csak sejteni lehet az M-ből, hogy valamilyen muskotályról lehet itten szól. Rózsás, virágos jegyei aztán végleg lebuktatják. Ízre sok cukor, krémes, hosszú és meglepő beltartalommal kényeztet. Szép! 5+/6
3 puttonyos muskotály aszú 2010
Citromfű, narancshéj, élénk citrusosság orrban. Viszonylag rövid, de hibátlan aszús ízek. 6
Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2008*
Szép botritiszesség, telt és komplex, tiszta illat, citrusos, élénk aszú, de a 2006-os vastagságát, mélységét és magasságát azért nem közelíti meg. 6+
Pajzos 5 puttonyos aszú 2006.***
Fehércsoki, krémesség, lehengerlő illat, szebbet nehéz elképzelni is. Erőtől duzzadó, cutrusos savak vezetik végig a korty gerincét. Hosszú, csodás, hibátlan harmónia. Óriási élmény ez a bor mostanában. 8+
Aszúesszencia 1999.***
Poros, kakaós, botritiszes, érett, de bőven nem öreg illat. Robban a szájban a korty, hosszú, életteli, érett, tercier jegyek teszik ellenállhatatlanul sokrétegű borrá. Elképesztő savérzet mossa le a cukrot, gyönyörű aszútétel. 8+
Esszencia 2000.***
Sötétbarna. Esszenciás kakaó, csokis, dohányos érettség jellemzi. Mézes, hosszú, a meleg éévjárat ellenére is kitűnő savú esszencia, mely egy pillanatig nem lustul el. Természetes maradékcukra 450 g/l. 9