x

Ripka Gergely

Pajzos-Megyernél most először…

Sárospatak, a meglepetések városa

Húsvét előtt a facebookon posztoltam két képet a pataki várról a mostani alcímmel ott is aláhúzva, hogy Sárospatak az egyik legméltatlanabbul elfeledett szeglete a borvidéknek, hazánknak, a világnak. Rákóczi vár, Református Kollégium és egy csodás könyvtár, Makovecz-épületek. Rajtunk múlik persze, hogy az elmúlt száz év vesztese lesz periférikus helyzetbe kerülésével vagy megpróbálunk a történelmi, kulturális és persze borászati örökséggel élni. Ébredezik Sárospatak. Jelentek meg az elmúlt évtizedekben, de mostanság is olyan új szereplők, akikben akad fantázia végre. A Pajzos-Megyer a rendszerváltás utáni privatizáció során létrejött külföldi tőkével alapított birtokok egyike. Volt már jópár irányváltás, termékportfólió, kiigazodni nem könnyű. Rááadásul elcsendesedett a borászat a kezdeti sikerek után, de részben Kocsis Zsóka szakmai tapasztalatának és kitartó ambícióinak, Bai István elmúlt évekbeli borászati munkájának hála, talán megint emelkedhet a fordulatszám a pincénél.

T Furmint 2013
Citrusos, zöldalmás, üde illattal indul. Élénk, kesernyébe hajló ízek. Friss, kissé rövid, de nagyon kellemes, bármikor bevethető alap furmint. 5

Chardonnay Selection 2013
Hat hónapot töltött hordóban. Krémes, olajos magos, fajtajelleges illat. Fás íz, krémes korty, ugyancsak megszokott chardonnay-s jelleg. 5

Pajzos Furmint 2013
Mélyebb illat, kókusz, vanília, hordós jegyek. Tömör az íze, vastag, krémes, hosszú, de talán kevesebb fával jobban szeretném. Erős 5

Megyer Furmint Selection 2012
Birses, körtés, kifejezetten furmintos illat után fás, hordós ízek, az évjárat adta kerekséggel, enyhe savérzettel. 5

Pajzos Hárslevelű 2012
Vidám, virágos, sárga gyümölcsös illat. Szuperélénk sav, picit rideg is lesz tőle a bor, de látszik egyértelműen, hogy a déli birtokokhoz képest itt északon sokkal könnyebb lehet a forró években megőrizni a frissességet a száraz borokban. Nem hosszú az íz, de teste van bőven. 5+

Pajzos Late Harvest Hárslevelű 2013.*
Mézes illat, késői szüret finom stílusjegyei. Krémes, hosszú, gazdag, remek egyensúllyal. Édessége meghatározó az ízben, de kifogástalanul csúszik. Meglepetés. Jár a taps Bai Istvánnak. 6+

M 2013
Mókás nagyon a szűkszavú címke, csak sejteni lehet az M-ből, hogy valamilyen muskotályról lehet itten szól. Rózsás, virágos jegyei aztán végleg lebuktatják. Ízre sok cukor, krémes, hosszú és meglepő beltartalommal kényeztet. Szép! 5+/6

3 puttonyos muskotály aszú 2010
Citromfű, narancshéj, élénk citrusosság orrban. Viszonylag rövid, de hibátlan aszús ízek. 6

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2008*
Szép botritiszesség, telt és komplex, tiszta illat, citrusos, élénk aszú, de a 2006-os vastagságát, mélységét és magasságát azért nem közelíti meg. 6+

Pajzos 5 puttonyos aszú 2006.***
Fehércsoki, krémesség, lehengerlő illat, szebbet nehéz elképzelni is. Erőtől duzzadó, cutrusos savak vezetik végig a korty gerincét. Hosszú, csodás, hibátlan harmónia. Óriási élmény ez a bor mostanában. 8+

Aszúesszencia 1999.***
Poros, kakaós, botritiszes, érett, de bőven nem öreg illat. Robban a szájban a korty, hosszú, életteli, érett, tercier jegyek teszik ellenállhatatlanul sokrétegű borrá. Elképesztő savérzet mossa le a cukrot, gyönyörű aszútétel. 8+

Esszencia 2000.***
Sötétbarna. Esszenciás kakaó, csokis, dohányos érettség jellemzi. Mézes, hosszú, a meleg éévjárat ellenére is kitűnő savú esszencia, mely egy pillanatig nem lustul el. Természetes maradékcukra 450 g/l. 9

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább