x

Ripka Gergely

Tokaj az Akadémián

Átadták az MTA-bora címeket

 A héten adták át hatodik alkalommal az MTA bora kitüntető címet. A helyzetkép mit sem változott a korábbi évekhez képest: Tokaj megingathatatlan és elsöprő sikert arat minden hazai versenyen, így történt ez idén az Akadémián is. A száraz borok mellett nyilván az édes kategóriában voltak inkább 90 pont fölötti értékelések, ezek mindegyikét aranyéremmel jutalmazta a zsűri. Minden bortípusban (édes-félédes/fehér és vörös borok) két kategóriában lehetett nevezni: rendezvények borai és felső kategória. (Hivatalos eredmények a poszt végén olvashatók.) A sajtótájékoztató után én a tokaji borokat kóstoltam csak végig az időszűke miatt:

 

Szent Tamás MÁD Furmint 2013

Szigorú, klasszik, terroiros furmint illat, kevés dísszel. Hosszú, telt, meglepően krémes és sima felszínű korty. Testes, tán nehézkes is kissé, pedig ettől az évjárattól várnék egy kis frissességet, plusz savat ennyi év után is. (3,1 g/L cukor, 6 g/l a sav). 5+

 

 

Holdvölgy Vision 2013 

A furmint és hárs mellett került bele kabar is. Palackbuké, érettség, némi oxidáció érezhető illatán. hosszú, enyhén fás, szigorú bor ez is. Közben gazdag és telt, kicsit kár az érett jelleg miatt, ami elég sok Holdvölgy borban korán kezdi el torzítani a képet. 5+/6

 

 

Hold and Holló 2012 

Amit a Visionben hiányoltam, azt az alap bisztróborban kapom meg a pincétől: kedves, behízelgő, illatos bukébor (a hársnak és a muskotálynak köszönhetően). Kedveskedik az íz is, finom, édeskés maradékcukorral. Sima, könnyed szoktatóbor, szépen elkészítve. 5+

 

 

Royal Tokaji Dűlőválogatás Furmint 2013 

Klasszikus furmint illat: körte, birs, magabiztos és tiszta (az irányított erjesztés nyomán). Ízre nagyon hosszú és benne van minden, amit egy vérbeli tokaji furminttól elvárhatunk: a royalos hordóhasználat, a komoly test, az évjárat és a fajta savai, a súllyal együtt is szép balansz mellett. Elhiszem ennek a bornak, hogy komoly és részletei nem csak ideig-óráig szépek… 6

 

 

Etyeki Kúria Chardonnay 2013 

Ha már benne voltam a száraz fehérek körében, akkor nem hagytam ki a két Tokajon kívüli nyertest sem. És milyen jó döntés volt! Az első palack ugyan dugós volt, de a második tiszta, üde etyeki illattal okoz földi örömöket. Ízre vibráló, citrusos, tele érett gyümölcsökkel, csiszolt és finom ívekkel. Amióta a Kúria nem bont almasavat a chardonnayban, azóta igazán elegánsak ezek a borok. Le a kalappal.  Nem volt könnyű dolga, de a sok erőlködő, komolykodó száraz tokaji után így kap igazán sok boldogságot a borissza egy 2500 ft-os etyeki technobortól. Köszönöm. 6

 

 

Légli Ottó Gesztenyés Riesling Válogatás 2013.* 

A bor 2007-es kiadása volt utoljára ilyen késői szüretes és koncentrált anyag; azóta tudatosan a moseli hangulatú, üdébb rajnait keresi Ottó a Balaton déli partján. Most a 13-as alapanyag mégis úgy döntött, hogy vastagabb lesz a remek 2009-es és 2011-es után. Likőrös, alkoholos illat, csupa barackos, túlérett gyümölcsös late harvest formai elemmel. Ízben is nagyon súlyos a test, a 16-os alkohol és tán a maradékcukor okán is édeskés, de valahogy mégis meg tudja őrizni méltóságát és szépségét. Tetszett az egyedi struktúra, talán az idő sem fog majd rajta olyan könnyen ilyen koncentráció mellett, de semmiképpen nem a klasszikus roppanó rajnaik rajongójának a bora, de izgalmas, eredeti különlegesség. 6+

 

 

Pelle Zsófia Cuvée 2013.* 

Az illat azonnal levesz a lábamról. – Ananász, déli gyümölcsök sora, remek késői szüretes jegyek, mindez tisztán, profin kivitelezve. Közepes a hossz, inkább a friss gyümölcsökre, a kedvességre, eleganciára épít ez az édes bor az erő és a súly helyett, jól teszi. 7

 

 

Hétszőlő 5 puttonyos tokaji aszú 2008.* 

Elsőre kissé magas az illó, aztán jönnek csak az obligát barackos, aszús aromák. Ízben egy kis érettséget mutat, korosabbnak hat, mint amennyi valójában. De így is hihetetlen koncentráció érezhető benne, a 151-es cukrot a savak nagyszerűen ellensúlyozzák. A Hétszőlő aszúira jellemző módon nem a krémességre vagy a hatásvadász beltartalomra utazik, hanem a löszös termőhely kedvességét és a pince intelligens hozzáállását mutatja be. 7

 

 

Royal Tokaji 5 puttonyos tokaji aszú 2009.* 

Poros, botritiszes, aszús barackosságot mutat orrban. Ízben meglepően könnyed aszú egy meleg évből, mely botritiszben jóval visszafogottabb volt, mint a nagy aszús években. Nem mondanám kifejezetten hosszúnak sem, de pont ettől lesz a tipikus, krémes, mádi Royal aszúk sorában egy okosabb, kimért, egyensúlyos darab, a megszokott verhetetlen ár mellett. 7+

 

 

Oremus Édes Szamorodni 2012.* 

Még nem került piacra. Az illat kissé fedett, egyelőre talán idő kell neki palackban, mire az elvárt szamorodnis gyümölcsök ki tudnak bontakozni. Az íz az évjáratra jellemzően már inkább hozza a tobzódó, lédús trópusi gyümölcsöket és a boldogságot. Meglep mindig, hogy az árához képest mennyire sokat ad ez a bor. - Húsos, hosszú, egyensúlyos, arányos, ha akarom desszert, ha akarom frissítő ital. Jó, hogy van nekünk egy Oremus szamorodnink. Legyen minden háztartásban belőle, megéri. 7

 

 

Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 2007.** 

A 2006-os 5 puttonyosa a pincének olyan szintű etalon volt, amit egy darabig nem felejt el az, aki egyszer kóstolta. Az a bor a maga különleges szerkezetével egy kiegyensúlyozott évjáratból tarolt mindenhol. Ehhez képest 2007 tudjuk, sokkal komplexebb, krémesebb, édesebb borokat adott. Illatban érdekes, hogy elsőre a csemege kukorica a jellemző jegy, aztán az elegánsabb aszús jelleget is kiadja persze. Íze végtelen hosszúságú, határtalan komplexitással. Teafű, trópusi gyümölcsök, krémesség, csodás struktúra és intenzitás. Évtizedek állnak még előtte érlelhetőség tekintetében. (A pince továbbra is az 5 puttonyost érzi az aszú legszebb formájának, de a 3 puttonyost is megtartja szortimentjében, 120-as cukor fölött természetesen – mondta el a pince részéről Újfalussy Szabolcs.) 8

 

 

Patricius Katinka 2013 

Különleges hűvös, tiszta illat, mentával. Örültem neki, hogy kevésbé a túlérett, túlfűtött késői szüretességgel, sokkal inkább egy kifinomult, elegáns gyümölcsösséggel mutatkozik be. Mézes, nektáros a korty, finom és arányos (de nem kimondottan hosszú vagy telt), pont annyit ad cukorban és savban is, amennyi egy belépő édesbornál kell. 6+

 

 

Patricius 6 puttonyos tokaji aszú 2007.*
Az illat nem tiszta. Fáj ezt kimondani, de sokszor bukkan fel ez a pincebuké a Patriciusnál. Ízre mézes, nagyon hosszú és tartalmas aszú, ahogy az 2007-től elvárható. Óriási cukortartalom, krémes és végtelen lecsengésű. 7

 

 

Hivatalos eredmények: Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék száztizenhat bora közül választotta ki a borértő tudósokból álló bírálóbizottság azokat, amelyek elnyerték „Az MTA Bora 2016 Borverseny aranyérmes bora”, illetve „Az MTA Bora 2016” címet. A zsűri szerint különösen a felső kategória fehér- és vörösborai között voltak figyelemre méltó tételek.

 

A Tokaji borvidékről volt a legtöbb nevezés. Kevés tétel érkezett viszont például a Balatoni, a Kunsági, a Mátrai és az Etyek–Budai borvidékről. A vörösborok készítői közül főleg villányi és szekszárdi pincészetek képviseltették magukat.

 

A szakértő kutatókból álló bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja volt. A zsűri két kategóriában, ezen belül hét alkategóriában hirdetett győztest. Felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, középkategóriában száraz és félszáraz, illetve félédes és édes fehérborokat, valamint száraz vörösborokat és rozékat rangsoroltak a bírálók.

 

A középkategória csoportonkénti győztesei az adott évben jogosultak viselni „Az MTA Bora 2016” címet, később ez a megnevezés az évszám megjelölésével tovább használható. A felső kategória csoportonkénti döntőbe jutott és 90 pont feletti eredményt elérő borai „Az MTA Bora 2016 Borverseny aranyérmes bora” elismerést kapják. A legtöbb pontszámot gyűjtött borok emellett ugyancsak egy esztendőn át viselhetik „Az MTA Bora 2016” címet.

 

A bírálóbizottság néhány fontosabb megállapítása közül kiemelhető, hogy a felső kategóriában határozottan javult a minőség. Meglepte a szervezőket a rozéborok alacsony száma – már a tavalyi évben sem volt túl sok, de az idén még kevesebb tétel érkezett. A díjazottak azonban bármelyik rozéversenyen megállnák a helyüket, mint ahogyan a felső kategória desszertborai is.

 

Az MTA Bora 2016 Borverseny díjnyertes borai

 

Desszertborok

 

Nagy aranyérmes bor:

 

Patricius Tokaji 6 puttonyos aszú 2007, Patricius Borház, Tokaji borvidék

 

Aranyérmes borok:

 

Tokaji Hárslevelű Késői Szüret 2013, Pajzos Pincészet, Tokaji borvidék

 

5 puttonyos aszú 2009, Royal Tokaji Borászati Zrt., Tokaji borvidék

 

5 puttonyos aszú 2007, Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Tokaji borvidék

 

5 puttonyos aszú 2008, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaji borvidék

 

 

 

Felső kategóriás fehérborok

 

Nagy aranyérmes bor:

 

Gesztenyés Riesling Válogatás 2013, Légli Szőlőbirtok, Balatonboglár borvidék

 

Aranyérmes borok:

 

Vision 2013, Holdvölgy, Tokaji borvidék

 

Super Granum 2013, Bott Frigyes, Garam menti borvidék

 

Furmint Dűlőválogatás 2013, Royal Tokaji Borászati Zrt., Tokaji borvidék

 

Felső kategóriás vörösborok

 

Nagy aranyérmes bor:

 

Regnum 2011, Takler Borbirtok, Szekszárdi borvidék

 

Aranyérmes borok:

 

Cabernet Franc Selection 2012, Bock Borászat, Villányi borvidék

 

Gold Optimus Cuvée 2012, Bodri Pincészet és Szőlőbirtok, Szekszárdi borvidék

 

Barbár 2012, Heimann Családi Birtok, Szekszárdi borvidék

 

Cabernet Sauvignon Reserve 2009, Takler Borbirtok, Szekszárdi borvidék

 


Középkategóriás félszáraz/száraz fehérborok

 

1. helyezett: Mád Furmint 2013, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji borvidék

 

2. helyezett: Hold and Hollo Dry 2012, Holdvölgy, Tokaji borvidék

 

3. helyezett: Chardonnay 2013, Etyeki Kúria, Etyek–Budai borvidék

 


Középkategóriás félédes/édes fehérborok

 

1. helyezett: Zsófia Cuvée 2013, Pelle Pince, Tokaji borvidék

 

2. helyezett: Késői szüretelésű Katinka 2013, Patricius Borház, Tokaji borvidék

 

3. helyezett: Oremus Szamorodni 2012, Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Tokaji borvidék

 

Középkategóriás vörösborok

 

1. helyezett: Szekszárd Cabernet Franc 2013, Takler Borbirtok, Szekszárdi borvidék

 

2. helyezett: Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012, Vin Art Pincészet, Villányi borvidék

 

3. helyezett: Cabernet Sauvignon Barrique 2012, Koch Borászat, Hajós–Bajai borvidék

 

Középkategóriás rozéborok

 

1. helyezett: Rosé 2015, Günzer Zoltán, Villányi borvidék

 

2. helyezett: Cabernet Rosé 2015, Feind Borház, Balatonfüred–Csopaki borvidék

 

3. helyezett: Cabernet Sauvignon Rosé 2015, Koch Borászat, Hajós–Bajai borvidék

 

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább