x

Ripka Gergely

Mészáros Pál - Szekszárd

Mészáros Pál és fia, Péter a csöndben, háttérben meghúzódó szekszárdi tehetségek táborát erősítik. Nem akarnak túlharsogni senkit, miért is tennék? Nem kapcsolódnak be a nagy nevek harcába, nem szeretnének divatoknak megfelelni, egyszerűen csak teszik a dolgukat, szimpatikus szerénységgel csinálják, amihez a legjobban értenek. Ezek pedig a szép, fajtajelleges és eltéveszthetetlenül szekszárdias borok, melyek a megfelelő úton járnak, a jó cél irányába, legyen szó akár egyszerű kadarkáról, akár csúcsvörösről... - Érdemes végigzongorázni mindet. Bizonyára sokat fogunk még hallani róluk.

Mészáros Pál és fia, Péter a csöndben, háttérben meghúzódó szekszárdi tehetségek táborát erősítik. Nem akarnak túlharsogni senkit, miért is tennék? Nem kapcsolódnak be a nagy nevek harcába, nem szeretnének divatoknak megfelelni, egyszerűen csak teszik a dolgukat, szimpatikus szerénységgel csinálják, amihez a legjobban értenek. Ezek pedig a szép, fajtajelleges és eltéveszthetetlenül szekszárdias borok, melyek a megfelelő úton járnak, a jó cél irányába, legyen szó akár egyszerű kadarkáról, akár csúcsvörösről... - Érdemes végigzongorázni mindet. Bizonyára sokat fogunk még hallani róluk.

Mészáros Pál Pinot Noir Rozé 2009.

Itt van rögtön a könnyű kis rozé. Bevallom őszintén, nekem is sokszor vannak kétségeim, miért készül Pinot Noirból rozé, meg hogy egyáltalán készülhet-e belőle jó rozé, de ez a bor talán bizonyíték lehet. A szín Pinot-rozésan szolíd, inkább világosbarnás a pohárban, mint lazacszínű, de vidám jelleget sugall. Illatban a már megszokott, málnás-szamócás, tutti-fruttis vonal szép gyümölcsös aromák vidám kavalkádját mutatja primőr jegyekkel. A 2009-es rozék közt ezt éreztem a legazamatosabbnak. Valamennyi kis finom maradék cukor, szép, árnyalt formában maradt a borban, ez biztos. Emellett a virgonc savak, némi szénsavassággal még ugyanúgy szépen megjelennek borunkban. Végül tehát minden a helyére kerül. Finoman itatja magát, ha jól behűtjük. Igazi fineszes, nőies rozé!

Mészáros Pál @ Kadarka 2007.

A pincészet kadarkáira valóban érdemes odafigyelni! Komoly terveik vannak még vele (később akár nagyobb testű, reserve változatokban is gondolkodnak a fajta kapcsán).

Kissé világosabb cseresznyeszín, ami kadarkához képest még így is mélynek mondható. Enyhén füszeres, gyógynövényes illat, de mellette üde és friss, ahogy az egy szép kadarkához illik. Kellemesen gyümölcsös, jó italú és zamatos bor. Az igazi szekszárdi kadarka, Péter elmondása alapján, a mulatságok, a lagzik bora.

Camambert és brie sajtok, gazdagon fűszerezett, paprikás (vagy paradicsomos) ételek legjobb párja: csirkepaprikás, gulyás, halászlé, harcsapaprikás, harcsa roston.

Mészáros Pál @ Kékfrankos 2007.

Másik hagyományos vörös fajtánk. Átható, melengető édes fűszeres illatokat találunk a pohárban. Szép sötétmeggyszín árnyalat. Az íz követi a hagyományos zöldfűszeres szekszárdi csapásirányt. Kevésbé kiemelkedő, de annál korrektebb árú és kiegyensúlyozott minőségű fajtabor. Egy könnyed vörösbor a mindennapokra, ahogy azt Mészáros Pál Classic sorozatánál megszokhattuk.

Paprikás csirke, harcsapaprikás, sertés szűzérmék, egyszerűen elkészített borjú- és báránysültek mellé is beválhat.

Mészáros Pál @ Merlot 2006-2007.*

Nagyon intenzív az illat, Szekszárd minden fűszerességével és bájos melegségével, egy kevés bordói mellékzöngével. Kis szellőzés után szilvalekváros jegyek bújnak elő a bukéból, főleg a 2007-es borból. Jó ivású, selymes textúrájú és igen gyümölcsös vörösbor, fajtajelleges keserűcsokoládés jegyekkel a háttérben. Minden a helyén van, ahogy azt a borász alapboraitól is megszokhattuk már. Ár:érték arány tekintetében pedig végképp egy remek merlot-val van dogunk.

Borunk sokféleképp kibontakozhat - tonhal, borjúsült, roston sült marha, kacsa, liba, vad szárnyasok, grillhúsok, csirkepaprikás és pörköltek, gyros, de rakott krumpli vagy vörös szósszal készült tésztaételek mellé is remek páros.

Mészáros Pál @ Cabernet Franc 2007.

Az elmúlt időszak nagy kérdése vörösboros fronton, hogy melyik Cabernet integrálható hazánk borászatába jobban. A korábbi évtizedek mintha a világszerte népszerűbb Cabernet Sauvignont igazolták volna, és tették sikerfajtává nálunk is, de újabban mégis inkább az ősibb Franc-ból készülnek szebb, izgalmasabb tételek itthon. A kérdés mára inkább úgy fogalmázták át, hogy melyik fajta képes jobban beérni a mi klímánkon. Mészáros Pálék mindkét fajtából kiváló bort készítettek Classic sorozatukban. A Sauvignon elegánsabb, a Franc inkább mediterrán arculatú lett.

Intenzív gyümölcsös illatában meggy és cseresznye keveredik érintésnyi fával. A zamatban szép egyensúlyra talál a cseresznyés gyümölcsösség a fűszerekkel, az alkohol a fával, a hosszú lecsengés a kávés ízjegyekkel. Nem érdemes tartogatni.

Érettebb sajtokhoz, grilltálakhoz, roston sült marhához, vad szárnyasokhoz, tonhalhoz, lazachoz, vörös szósszal készült tésztaételekhez is jól iható bor.

Mészáros Pál @ Cabernet Sauvignon 2007.*

A Classic-sorozat talán legstílusosabb, legelegánsabb tagja. A leghíresebb bordói fajta árnyaltabb, simulékonyabb oldala. Szelíd, selymes vörösbor, melyet kellemes, a szellőzéssel egyre erőteljesebben átható, izgalmas, fűszeres illata, szép egyensúlya és fajtajellegesen fűszeres ízei tesznek kerekké. Szép savai, mély tanninjai egyáltalán nem bántóak, kifinomultabbak, szépen integrálódtak a bársonyos összképbe. Jó példája annak, hogy egy egyszerű bor is lehet kiművelt.

Kedvező ár-érték aránya a hétköznapesték „nice-price” vörösborává teszik.

Kemény, aromás sajtokhoz (cheddar), mérsékelt fűszerezésű, közepesen zsíros, vegyes grilltálakhoz vagy vörös mártással készült tésztákhoz remekül passzol.

Mészáros Pál @ Bikavér Reserve 2006.*

Enyhébb, közvetlenebb bikavér, simulékonyabb és könnyebben szerethető, mint amit páran megszokhattunk sokfelé ismert, több fajtából összerakott vörösborunktól. 40 % kékfrankos, 30 % merlot, 10 % kadarka, 20 % cabernet franc. Az összetétel alapján egyáltalán nem meglepő, hogy kellően gyümölcsös, jóivású vörösbort kapunk, mely a felsőpolcos Mészáros borok közt, talán a legzamatosabb, legkönnyebben értelmezhető tétel. A borász szerint e bikavér a régi iskolát követi stílusban, és talán most a legszebb, most érte el legszebb, legérettebb korszakát. Hát igyuk!

Pecorino juhsajt, ezen kívül sertés szűzérmék mellé vagy magyaros ételekhez (harcsapaprikás) remek.

Mészáros Pál @ Bodzási Kékfrankos válogatás 06.

Egy vérbeli, határozott szekszárdi kékfrankos-egyéniség. Mind illatban, mind ízekben hozza a fajtára oly jellemző aromákat, zamatokat és főleg első benyomásra a pincészetre jellemző hordóhasználat eltéveszthetetlen kávés pörkölési aromáit. Buja - letagadhatatlanul kékfrankos rumos gyümölcsösség, kis gyógyfüvesség ejt minket rabul az illatban, mely nagyon kellemes, melengetően kedveskedő, sötét színű, túlérett gyümölcsök és keleti fűszerek képében ér véget... Sötét cseresznyeszín, gránát széllel. Sűrű szövésű, vastag bor, melyben a szép savak, és a haraphatóan húsos zamatok kavarodnak hosszasan a szánkban, sok gyümölcsös és édesfűszeres reflexszel, jóval a lenyelés után is. Kiváló egyensúly, nem lóg ki semmi, és ami a legfontosabb nagyon könnyen megszereti az ember.

Mészáros Pál @ Hidaspetre Cabernet Franc Res. 2006.***

Tartózkodó, nehezen megfejthető vörösbor. Egyedi karakterű ital, mely rendkívüli mélységekkel, tömör textúrával, széles, de belesimult tanninokkal rendelkezik. Némi csokoládés utóíz kíséri a kortyot, határozott kesernyével a végén. Strukturált, de túlkapások nélküli Cab.Franc. Egy szenzációs évjáratot jól leképező, nagy szekszárdi bor.

Saint Nectair sajthoz ajánlható, de steak, bélszín, szarvas(gerinc), fűszeres báránysült, grilltálak és hirtelen sült lazac mellé méltó kísérő.

Mészáros Pál @ Merops 2006.**

A Mészáros Pince csúcscuvée-jét mi is hamar megszerettük. Bájos története pedig a biodinamikusság egy kedves oldalát mutatja meg nekünk. A dűlő, ahonnan a bor alapanyaga származik meredek domboldalon található, és Szekszárd oly jellemző, értékes alaptalaja, a lösz nyílt falakat képez itt-ott a sorok közt. A falakba hazánk legegzotikusabb színekben pompázó vonuló madara, a gyurgyalag (Merops apiaster) vájja évről évre fészkelőüregét, és érdekes módon azokon a területeken, ahol a rovarokra vadászó, kecses gyurgyalag fiókáit nevelte, ott a szőlőt nem-, vagy alig károsították rovarkártevők. Hát létezik ennél szebb egymásra találása embernek és természetnek? Egyfajta szimbiózis alakult ki a szőlész és a madarak közt....egyensúly, melynek szép és meggyőző eredményét mi is tapasztalhatjuk ebben a csodás, füstös illatú, igen komplex ízvilágú bordói házasításban.

Prima Donna és Saint Nectair sajtokhoz is ajánlható, de steak, bélszín, szarvasgerinc, fűszeres báránysült, grilltálak és hirtelen sült lazac mellé szintén méltó kísérő.

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább