x

Ripka Gergely

Mészáros Pál - Szekszárd

Mészáros Pál és fia, Péter a csöndben, háttérben meghúzódó szekszárdi tehetségek táborát erősítik. Nem akarnak túlharsogni senkit, miért is tennék? Nem kapcsolódnak be a nagy nevek harcába, nem szeretnének divatoknak megfelelni, egyszerűen csak teszik a dolgukat, szimpatikus szerénységgel csinálják, amihez a legjobban értenek. Ezek pedig a szép, fajtajelleges és eltéveszthetetlenül szekszárdias borok, melyek a megfelelő úton járnak, a jó cél irányába, legyen szó akár egyszerű kadarkáról, akár csúcsvörösről... - Érdemes végigzongorázni mindet. Bizonyára sokat fogunk még hallani róluk.

Mészáros Pál és fia, Péter a csöndben, háttérben meghúzódó szekszárdi tehetségek táborát erősítik. Nem akarnak túlharsogni senkit, miért is tennék? Nem kapcsolódnak be a nagy nevek harcába, nem szeretnének divatoknak megfelelni, egyszerűen csak teszik a dolgukat, szimpatikus szerénységgel csinálják, amihez a legjobban értenek. Ezek pedig a szép, fajtajelleges és eltéveszthetetlenül szekszárdias borok, melyek a megfelelő úton járnak, a jó cél irányába, legyen szó akár egyszerű kadarkáról, akár csúcsvörösről... - Érdemes végigzongorázni mindet. Bizonyára sokat fogunk még hallani róluk.

Mészáros Pál Pinot Noir Rozé 2009.

Itt van rögtön a könnyű kis rozé. Bevallom őszintén, nekem is sokszor vannak kétségeim, miért készül Pinot Noirból rozé, meg hogy egyáltalán készülhet-e belőle jó rozé, de ez a bor talán bizonyíték lehet. A szín Pinot-rozésan szolíd, inkább világosbarnás a pohárban, mint lazacszínű, de vidám jelleget sugall. Illatban a már megszokott, málnás-szamócás, tutti-fruttis vonal szép gyümölcsös aromák vidám kavalkádját mutatja primőr jegyekkel. A 2009-es rozék közt ezt éreztem a legazamatosabbnak. Valamennyi kis finom maradék cukor, szép, árnyalt formában maradt a borban, ez biztos. Emellett a virgonc savak, némi szénsavassággal még ugyanúgy szépen megjelennek borunkban. Végül tehát minden a helyére kerül. Finoman itatja magát, ha jól behűtjük. Igazi fineszes, nőies rozé!

Mészáros Pál @ Kadarka 2007.

A pincészet kadarkáira valóban érdemes odafigyelni! Komoly terveik vannak még vele (később akár nagyobb testű, reserve változatokban is gondolkodnak a fajta kapcsán).

Kissé világosabb cseresznyeszín, ami kadarkához képest még így is mélynek mondható. Enyhén füszeres, gyógynövényes illat, de mellette üde és friss, ahogy az egy szép kadarkához illik. Kellemesen gyümölcsös, jó italú és zamatos bor. Az igazi szekszárdi kadarka, Péter elmondása alapján, a mulatságok, a lagzik bora.

Camambert és brie sajtok, gazdagon fűszerezett, paprikás (vagy paradicsomos) ételek legjobb párja: csirkepaprikás, gulyás, halászlé, harcsapaprikás, harcsa roston.

Mészáros Pál @ Kékfrankos 2007.

Másik hagyományos vörös fajtánk. Átható, melengető édes fűszeres illatokat találunk a pohárban. Szép sötétmeggyszín árnyalat. Az íz követi a hagyományos zöldfűszeres szekszárdi csapásirányt. Kevésbé kiemelkedő, de annál korrektebb árú és kiegyensúlyozott minőségű fajtabor. Egy könnyed vörösbor a mindennapokra, ahogy azt Mészáros Pál Classic sorozatánál megszokhattuk.

Paprikás csirke, harcsapaprikás, sertés szűzérmék, egyszerűen elkészített borjú- és báránysültek mellé is beválhat.

Mészáros Pál @ Merlot 2006-2007.*

Nagyon intenzív az illat, Szekszárd minden fűszerességével és bájos melegségével, egy kevés bordói mellékzöngével. Kis szellőzés után szilvalekváros jegyek bújnak elő a bukéból, főleg a 2007-es borból. Jó ivású, selymes textúrájú és igen gyümölcsös vörösbor, fajtajelleges keserűcsokoládés jegyekkel a háttérben. Minden a helyén van, ahogy azt a borász alapboraitól is megszokhattuk már. Ár:érték arány tekintetében pedig végképp egy remek merlot-val van dogunk.

Borunk sokféleképp kibontakozhat - tonhal, borjúsült, roston sült marha, kacsa, liba, vad szárnyasok, grillhúsok, csirkepaprikás és pörköltek, gyros, de rakott krumpli vagy vörös szósszal készült tésztaételek mellé is remek páros.

Mészáros Pál @ Cabernet Franc 2007.

Az elmúlt időszak nagy kérdése vörösboros fronton, hogy melyik Cabernet integrálható hazánk borászatába jobban. A korábbi évtizedek mintha a világszerte népszerűbb Cabernet Sauvignont igazolták volna, és tették sikerfajtává nálunk is, de újabban mégis inkább az ősibb Franc-ból készülnek szebb, izgalmasabb tételek itthon. A kérdés mára inkább úgy fogalmázták át, hogy melyik fajta képes jobban beérni a mi klímánkon. Mészáros Pálék mindkét fajtából kiváló bort készítettek Classic sorozatukban. A Sauvignon elegánsabb, a Franc inkább mediterrán arculatú lett.

Intenzív gyümölcsös illatában meggy és cseresznye keveredik érintésnyi fával. A zamatban szép egyensúlyra talál a cseresznyés gyümölcsösség a fűszerekkel, az alkohol a fával, a hosszú lecsengés a kávés ízjegyekkel. Nem érdemes tartogatni.

Érettebb sajtokhoz, grilltálakhoz, roston sült marhához, vad szárnyasokhoz, tonhalhoz, lazachoz, vörös szósszal készült tésztaételekhez is jól iható bor.

Mészáros Pál @ Cabernet Sauvignon 2007.*

A Classic-sorozat talán legstílusosabb, legelegánsabb tagja. A leghíresebb bordói fajta árnyaltabb, simulékonyabb oldala. Szelíd, selymes vörösbor, melyet kellemes, a szellőzéssel egyre erőteljesebben átható, izgalmas, fűszeres illata, szép egyensúlya és fajtajellegesen fűszeres ízei tesznek kerekké. Szép savai, mély tanninjai egyáltalán nem bántóak, kifinomultabbak, szépen integrálódtak a bársonyos összképbe. Jó példája annak, hogy egy egyszerű bor is lehet kiművelt.

Kedvező ár-érték aránya a hétköznapesték „nice-price” vörösborává teszik.

Kemény, aromás sajtokhoz (cheddar), mérsékelt fűszerezésű, közepesen zsíros, vegyes grilltálakhoz vagy vörös mártással készült tésztákhoz remekül passzol.

Mészáros Pál @ Bikavér Reserve 2006.*

Enyhébb, közvetlenebb bikavér, simulékonyabb és könnyebben szerethető, mint amit páran megszokhattunk sokfelé ismert, több fajtából összerakott vörösborunktól. 40 % kékfrankos, 30 % merlot, 10 % kadarka, 20 % cabernet franc. Az összetétel alapján egyáltalán nem meglepő, hogy kellően gyümölcsös, jóivású vörösbort kapunk, mely a felsőpolcos Mészáros borok közt, talán a legzamatosabb, legkönnyebben értelmezhető tétel. A borász szerint e bikavér a régi iskolát követi stílusban, és talán most a legszebb, most érte el legszebb, legérettebb korszakát. Hát igyuk!

Pecorino juhsajt, ezen kívül sertés szűzérmék mellé vagy magyaros ételekhez (harcsapaprikás) remek.

Mészáros Pál @ Bodzási Kékfrankos válogatás 06.

Egy vérbeli, határozott szekszárdi kékfrankos-egyéniség. Mind illatban, mind ízekben hozza a fajtára oly jellemző aromákat, zamatokat és főleg első benyomásra a pincészetre jellemző hordóhasználat eltéveszthetetlen kávés pörkölési aromáit. Buja - letagadhatatlanul kékfrankos rumos gyümölcsösség, kis gyógyfüvesség ejt minket rabul az illatban, mely nagyon kellemes, melengetően kedveskedő, sötét színű, túlérett gyümölcsök és keleti fűszerek képében ér véget... Sötét cseresznyeszín, gránát széllel. Sűrű szövésű, vastag bor, melyben a szép savak, és a haraphatóan húsos zamatok kavarodnak hosszasan a szánkban, sok gyümölcsös és édesfűszeres reflexszel, jóval a lenyelés után is. Kiváló egyensúly, nem lóg ki semmi, és ami a legfontosabb nagyon könnyen megszereti az ember.

Mészáros Pál @ Hidaspetre Cabernet Franc Res. 2006.***

Tartózkodó, nehezen megfejthető vörösbor. Egyedi karakterű ital, mely rendkívüli mélységekkel, tömör textúrával, széles, de belesimult tanninokkal rendelkezik. Némi csokoládés utóíz kíséri a kortyot, határozott kesernyével a végén. Strukturált, de túlkapások nélküli Cab.Franc. Egy szenzációs évjáratot jól leképező, nagy szekszárdi bor.

Saint Nectair sajthoz ajánlható, de steak, bélszín, szarvas(gerinc), fűszeres báránysült, grilltálak és hirtelen sült lazac mellé méltó kísérő.

Mészáros Pál @ Merops 2006.**

A Mészáros Pince csúcscuvée-jét mi is hamar megszerettük. Bájos története pedig a biodinamikusság egy kedves oldalát mutatja meg nekünk. A dűlő, ahonnan a bor alapanyaga származik meredek domboldalon található, és Szekszárd oly jellemző, értékes alaptalaja, a lösz nyílt falakat képez itt-ott a sorok közt. A falakba hazánk legegzotikusabb színekben pompázó vonuló madara, a gyurgyalag (Merops apiaster) vájja évről évre fészkelőüregét, és érdekes módon azokon a területeken, ahol a rovarokra vadászó, kecses gyurgyalag fiókáit nevelte, ott a szőlőt nem-, vagy alig károsították rovarkártevők. Hát létezik ennél szebb egymásra találása embernek és természetnek? Egyfajta szimbiózis alakult ki a szőlész és a madarak közt....egyensúly, melynek szép és meggyőző eredményét mi is tapasztalhatjuk ebben a csodás, füstös illatú, igen komplex ízvilágú bordói házasításban.

Prima Donna és Saint Nectair sajtokhoz is ajánlható, de steak, bélszín, szarvasgerinc, fűszeres báránysült, grilltálak és hirtelen sült lazac mellé szintén méltó kísérő.

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább