x

Ripka Gergely

PAJZOS 30 - múltidézés 6 puttonyosokkal

III/IV: A FONTOS RENDSZERVÁLTÓ NAGYBIRTOK IDÉN 30 ÉVES

Harmadik állomásához érkezett az idén 30. születésnapját ünneplő Pajzos Tokaj eseménysora. Tavasszal a furmint-válogatás, a júniusi 5 puttonyosok után pedig természetesen a nagyszerű 6 puttonyos aszúborok következtek a sorozat szeptemberi felvonásában. A sárospataki nagyborászat az első privatizációs hullámban indult (külföldi, francia befektetéssel), melynek fő terméke az édes bor, azon belül is az aszú lett (hasonlóan más akkor indult nagybirtokokhoz). Noha az 5 puttonyos a fő termék (mely ahogy láthattuk igen sok esetben 6 puttonyos tartalommal bírt), koronaékszerként 6 puttonyos is készülhet évjáratokból. A szerencsések pedig vissza is kóstolhatják később. Köztudottan többnyire a Pajzos a jobban aszúsodó terület, de ahogy a korábbi kóstolón, most is lett egy szép meglepetés a Megyerből (mely Pajzos címkét kapott). Lássuk, melyik évjárattal!

Pajzos 2017** (9.6 %, 215 g/l, 10.1 g/l sav) 

A Megyer-dűlő hordószelekciója. Finom déli gyümölcsös, cukorkás, kedves és roppant fiatal aszúillat. Magas cukor: kiadós, krémes, vastag, hömpölygős és nemes aszú. Kicsit enyhe savi révén puha, lágy íz. Nagyon fiatal még, erről árulkodik a sok barack, a lekváros, dzsemes textúra és a sárga húsú gyümölcsök, mangós jelleg. 7+

(A borok mellé magán az ünnepi eseményen Chez Dodó fantasztikus macaronjai adták az ételszólamot, itt éppen YVETTE: yuzu, marcipán macaronjával kóstolva döbbenetesen szépen rezonálnak.)

 

Pajzos 2016** (201 g/l cukor, 10.4 g/l sav, 10.05 %) 

Vegyes eredet, de döntően inkább Pajzos-dűlőt dícséri a termés. Trópusi gyümölcs, papaya, mangó: sok trópusi gyümölcs kirobbanóan friss illatával varázsol el. Ízben is tele van harapható egzotikus gyümölcsökkel. Hosszú, élénk ízű, szépséges aszú. Finom arányok, pazar egyensúly, fiatalos szerkezet. 8+

(A gyömbéres-citromos macaronnal pazar volt ez a citrusbomba.)

 

Pajzos 2013** 

Bai Isván volt még itt a borász, illetve több hárslevelű került bele a korábbi évekhez képest egyéb fajták mellett. Világos szín. Még sok trópusi gyümölcs, birsalma, gomba, de tiszta illatjegyek emelik bukéját. Sok cukor, kevés sav, mézes, birses, nagyon édes aszú idézi fel bennünk a melegebb szüreti klímát. Klasszikus, édes, tipikus aszú. Hedonisztikus stílus. Nagy bor ez is. 8

(Egy klasszikus gorgonzolás, diós, birses macaronnal alkotott szép párt.)

 

Megyer 2007* (170 g/l cukor, 10,2 g/l sav, 10.5 %)

Szép aszalt kajszis illat, finom érettség (némi oxidációval), kis paradicsomosság, csipet vanília. Ízben erős érettség, szép magas cukor, a forró évből pedig enyhe sav. Arányos, kerek, klasszikus ízek jellemzik, de már fogyasztásra érett egyértelműen. 7  

 

Pajzos 2003** (191 g/l cukor, 9.7 g/l sav) 

Innentől Zsurki Sándor munkái jönnek. Meglepően sötét borostyán szín. Fűszeres, gyógynövényes buké mellett vanília, jellegzetes “évjárati melegség”, és szépen nyílnak aszalt gyümölcsei is. Ízben aszalt szilva, lekvárosság, meleg évjárati karaktert kapunk. Krémes, vastag, érzetre olyan, akár egy luxus limuzinba beülni: körbeveszi az embert. Kávés lecsengés. Nagyon szépen érik. 8

(A kávés, ribilzis macaron tökéletes párja volt.)

 

Megyer 2000* (167 g/l cukor, 7.5 g/lsav) 

Hárslevelű és muskotály került ebbe a kiadásba. Szép érettség, fűszerek, gyógynövények, baracklekvár. Sok gombásságot mutat ízben, illetve lágyabb szerkezet, némileg már hiányzik a gyümölcs, de hosszú, komplex, széles és nagy bor ez is. További érlelése nem indokolt. 7

 

Pajzos 2000** (199 g/l cukor, 8.4 g/l sav) 

Halványabb borostyán szín. Szép érettség, aszalt gyümölcs, illetve főként lekvárok, azon belül is szilva. Krémes, vastag, telt, savakban kimondottan enyhe aszú egy meleg évjáratból. Izgalmas puhaság, vastag korty, nagy élmény szép érettségével együtt is. 7+

(A sós karamellás macaron lett a méltó párja a maga édes lágyságával.)

 

Aszúeszencia 1999***

Gyönyörű vöröses borostyánszín. Óriási illatában karamell, csokoládé, aszalványok, piros ribizli, rumos szilva és csonthéjasok, szép érés, de öregedésnek még semmi nyoma (az ember még bele sem ivott, de érezni, hogy mestermunka). Ízben valósággal robban, vibráló sav, szilvalekváros gyümölcsösség, piros gyümölcsök, hosszan hömpölygő íz. Eszményi magaslatok és a végére a magas savval és a magas cukorral csodás egyensúly, feszes citrusok, tiszta utóízzel. Végtelen bor. A nagy évjárat tökéletes lenyomata, s az egyik legjobb aszú 99-ből, amit valaha ittam. Ilyen egy igazi klasszis a csúcson. Erős 9 

 

RÁADÁS:

Megyer 5 puttonyos aszú 2000 (Furmint): gombás illat, oxidáció és érettség dominál. Meglepett, hogy a másik két fajta mellett pont a furmint mutatja a legkevésbé szép érettséget. Ízben is elég lusta, kevés sav, gyógynövényes fő szólamok. 6

Megyer 5 puttonyos aszú 2000* (Hárslevelű): sokkal szebb palackérés, kis oxidációval. Ízre szebb arányok, jobb savak, tiszta, gyümölcsös, élő aszúbor. Remek tercier jelleggel. 7

Megyer 5 puttonyos aszú 2000* (Sárga muskotály): a fajtára tipikusan jellemző harmadlagos fenyőtű, fenyőgyanta, cédrus, déli gyümölcsök. Szép magas cukor, kortalan, nem öreg, tele van gyümölcsökkel, élő, vitális aszú. Arányos, kedves, pici kávéval utóízben. Nálam a muskotály lett elgnagyobb meglepetés (de mindig az kicsit aszúban). 7+ 

 

A korábbi két epizód itt lenn a 'PAJZOS30' címkére kattintva olvasható vissza.
Novemberben 100 pontos eszenciák fináléjával zárul be a kör. Arról is hírt fogunk majd adni…

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább