x

Ripka Gergely

Milyen volt Tokajban 2006?

Hiszünk a nagy száraz fehérborok halhatatlanságában. Annyira hiszünk, hogy néha észre sem vesszük, mennyire az út elején tartunk megismerésükben. A 2006-os év például az egyik legfontosabb mérföldkő volt Hegyalján száraz borok terén. A 2003-as után végre ismét egy kimagasló minőséget produkáló évjárat, ahol a pincékben tovább folytatódhatott a dűlős borok minőségi csiszolása. Mindennek már hat éve. Akkor sokan azt gondoltuk, ez a minőség új távlatokat nyit meg érlelhető száraz borok tekintetében.
Az egyéni stílusok még javában formálódtak: a fahasználat és az almasavbontás hatása, a magas szesz több helyen gyermekbetegségekként nyomták rá bélyegüket egyes borokra, de az vitathatatlan, hogy a dűlők föltérképezésében óriási szerepe volt 2006-nak! Ismét borászokkal és bloggerekkel kóstoltuk meg vakon az évjárat legfontosabb tételeit Hegyalján, hogy megtudhassuk, mi maradt a kecses, törékenynek látszó löszös borokból vagy épp a zsírosabb, méregdrága nagyágyúkból.

Homonna Csáky Hárslevelű 2006
Aranylóba hajló szín, szúrós illatában füst és kis gumi, aztán kenyérhéj, palackos elemek, viasz. Élénk savak, feszesség, de a korty mégis üresedő képet mutat. Akad még benne sósság, izgalmas rétegei is vannak a bornak (mellette oxidáció halvány nyomaival). Az összbenyomás nekem kissé rusztikus, sőt egy régebbi stílust idéző volt, a hajdani lendületet már nem éreztem benne. 5+

Dorogi Előhegy 2006
Sárga gyümölcsök, élénkség, viasz, gumi és kő. Éles sav, szikár jelenség. Karamell, grillázs színezi. Sok alkohol lustává teszi a végét és a kor ezen a boron is kiütközik már. 5+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2006.*
Óóó, ez itt már egészen más közeg! Illatában érett sajt, kajszi, méz és gomba. Sűrűbb, élőbb, teltebb bor az előzőek után. Összetett korty, tele játékossággal, és ami a legfontosabb az alkotóelemek remekül össze vannak fogva, nem hullanak szét! Arányos is, hosszú is, elképesztő, hogy hat éves korából semmi nem érezhető. Remek! 7

Bott Pince Teleki 2006.*
Illatában érett zöld gyümölcsök. Palackérett, de mégis élő bort sejtet! Húsos a korty is. Teste nagy. Alkoholban sem enyhe, de a maradékcukor miatt is édeskés, ugyanakkor mindeközben friss és abszolút talpon van a felépítmény. Nagy térhatás, kortalanság, élvezet…más nem is kell. – Meggyőző. 6+

*Szepsy Szent Tamás 2006
Jaj. Öt nappal korábban kóstoltam utoljára, akkor sokkal szebb formában volt. Itt palackvariáció is homályosíthatja a képet. Karamell, grillázs (a másik palack tiszta petrol volt, itt szinte semmi). A savai teljesen magára maradtak a bornak. Nyers, vad, kócos és koros jelenség. Idővel pedig reszelt almát is kapunk hozzá, tetézve a bajt. Kár érte… 5+

Árvay Istenhegy 2006.**
Tercier jelleg, mellette zsálya, aztán propolisz. Mély, olajos és hosszú bor. Talán van, akinek hedonisztikus és terjengős (mindennek tetejébe még félszáraz is). A fa kifejezetten díszíti. Elegáns krémesség szövi át. Zavarbaejtően kiművelt szerkezet, sok érett sárga, trópusi gyümölccsel felöltöztetve…ilyen lenne a jó palackérettségű száraz tokaji? 7+

Bott Pince Csontos 2006.*
Ementáli sajtos, kissé tompa illat, mely hűvös, de szúrós lesz aztán. Az alkohol számottevő, teste is nagy. Mégis széles és lendület is van benne bőséggel. Sós és egyszerre alkoholos vég, de az idő mégsem kezdte ki! Sőt. 6+

Balassa Mézes-Mály Hárslevelű 2006.*
Egy korábbi dugós palack szálkáját húzta ki belőlem ez a palack. Hűvös, érett hársas kukoricás illat, izgalmas tercier jegyekkel. Ízben hihetetlen mélységek. Gyümölcsökből nem sokat mutat. Hosszú, széles, kissé szeszes, de nem bántóan. Szigorú savaitól talán ridegebb, keményebb, ugyanakkor mégiscsak igen komoly bor. Komplexitásával, rétegeivel kiemelkedett a sorból. 7

*Szepsy Urbán 2006
Legalább akkora élmény volt fiatalon ez a bor, mint anno a Szent Tamás. Vaj, kukorica, körte, kissé populáris illat. Ízben is egy megszokott, izgalommentes bor képet érezni, viszont öröm, hogy a bor még azért él! Az alkohol kissé ugyan elviszi és a kortyban nincs már igazán felemelő összhang, nincs összecsiszolódott egység sem. Hatalmas anyag, egy menhir, mely szép lassan kezd bizonytalan pályára lépni. Nem tartogatnám már soká. 6

Balassa Betsek Furmint 2006
Kerek és szép illat. Virágok, méz. Ízben igényes fa, csiszolt felszín. Kis cseresség is van benne, élénk savak, a becseki keménység is jelen van, de összességében lehetne sokkal rendezettebb is. 6

*Szepsy Úrágya 2006
Ementáli sajt, tercier barackosság. A kortyban leginkább alkohol maradt. Kevés erényt és szépséget találtam benne. Ráadásul kitöltés után megint szinte azonnal hanyatt esik a lejtőn, üresedik a korty, és pontot veszít az élmény. 5+

Pichler Grüner Veltliner Smaragd 2006.*
Egész más hangulat, mindenki azonnal kiszúrta, hogy nem tokaji…és ha drbartha a közelben van ott Zöldveltelinik is előfordulhatnak… Koncentráltabb, dúsabb illat, tele főként tömör, palackos jegyekkel: körtekompót, rumos, grillázsos, enyhén rusztikus jelleg, mely érezhetően igen érett és komoly alapanyagból született meg. Ízre buja komplexitás: édeskés, kerek, húsos, egy kissé nehézkes is talán (nem tűnik egészen száraznak). Mégis tiszta, rághatóan tömör és sajátos élményt nyújt, tele színekkel, sűrűséggel. 7

Györgykovács Juhfark 2006.*
Édes juhfark, mely egyáltalán nem vallott szégyent a tokaji mezőnyben! Körte, birs, sós, citrusosan tiszta illat (botritisz nélküli frissesség). Ízben hihetetlen gyümölcsözön. Arányos korty. Feszes frissesség, szinte 11-es bornak is elmenne. Remek. 6+

Homonna Határi Furmint Késői Szüret 2006.*
Méz, propolisz, méhviasz csodaszép tokaji illatok. Ízben robban, hihetetlenül tartalmas és koncentrált bor még mindig. Érzetre sok cukor mellett nagyszerű savak cikáznak. Az előző után vadóc bor, s még vitálisabb. 7

Breitenbach Borbála 2006
Méhviaszos, tisztátalan illat. Ízben rossz egyensúly, Oxidáltság. Kár érte. 4

Bott Pince Bottrytis 2006.**
Szúrós buké. Mélyebb, komolyabb bor megint. Hihetetlen erejű savak adják tartását, mellette szinte elvész a cukor. Mézes, hosszú, abszolút élő bor, mely tökéletes könnyedségével, üdeségével, kecsességével vett le teljesen a lábamról. 2006 a jó egyensúlyok éve volt édesben, nem a túlzó analitikáé. 7+

*Demeter Zoltán Tokaji Főbor 2006.**
Licsis, trópusi gyümölcsös illat, pici kukoricával vegyítve. Krémes, egész más textúra. Emelkedettebb szerkesztés, mindez kerek simaságba és hivalkodások nélküli arányosságba ágyazva. Semmije nem nagy ennek a bornak, mégis tökéletesen egyben van minden, együtt szólal meg, egy ritmusra játszik minden hangszer! Hosszú íz, kiváló egyensúly. Szebb lett, mint másfél évvel korábbi találkozásunkkor. 7+

Bott Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***
Fehércsokisan krémes, Bott-aszús illat. Sok cukor, sok sav, nagy aszúbor. Koncentrált, több egymásra épülő réteget mutató és súlyos desszertbor. Elképesztő beltartalom teszi vastaggá, óriásivá, miközben egyensúlya kifogástalan. Felejthetetlen szerkezet és kortylefutás. 9

X
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább