x

Ripka Gergely

Milyen volt Tokajban 2006?

Hiszünk a nagy száraz fehérborok halhatatlanságában. Annyira hiszünk, hogy néha észre sem vesszük, mennyire az út elején tartunk megismerésükben. A 2006-os év például az egyik legfontosabb mérföldkő volt Hegyalján száraz borok terén. A 2003-as után végre ismét egy kimagasló minőséget produkáló évjárat, ahol a pincékben tovább folytatódhatott a dűlős borok minőségi csiszolása. Mindennek már hat éve. Akkor sokan azt gondoltuk, ez a minőség új távlatokat nyit meg érlelhető száraz borok tekintetében.
Az egyéni stílusok még javában formálódtak: a fahasználat és az almasavbontás hatása, a magas szesz több helyen gyermekbetegségekként nyomták rá bélyegüket egyes borokra, de az vitathatatlan, hogy a dűlők föltérképezésében óriási szerepe volt 2006-nak! Ismét borászokkal és bloggerekkel kóstoltuk meg vakon az évjárat legfontosabb tételeit Hegyalján, hogy megtudhassuk, mi maradt a kecses, törékenynek látszó löszös borokból vagy épp a zsírosabb, méregdrága nagyágyúkból.

Homonna Csáky Hárslevelű 2006
Aranylóba hajló szín, szúrós illatában füst és kis gumi, aztán kenyérhéj, palackos elemek, viasz. Élénk savak, feszesség, de a korty mégis üresedő képet mutat. Akad még benne sósság, izgalmas rétegei is vannak a bornak (mellette oxidáció halvány nyomaival). Az összbenyomás nekem kissé rusztikus, sőt egy régebbi stílust idéző volt, a hajdani lendületet már nem éreztem benne. 5+

Dorogi Előhegy 2006
Sárga gyümölcsök, élénkség, viasz, gumi és kő. Éles sav, szikár jelenség. Karamell, grillázs színezi. Sok alkohol lustává teszi a végét és a kor ezen a boron is kiütközik már. 5+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2006.*
Óóó, ez itt már egészen más közeg! Illatában érett sajt, kajszi, méz és gomba. Sűrűbb, élőbb, teltebb bor az előzőek után. Összetett korty, tele játékossággal, és ami a legfontosabb az alkotóelemek remekül össze vannak fogva, nem hullanak szét! Arányos is, hosszú is, elképesztő, hogy hat éves korából semmi nem érezhető. Remek! 7

Bott Pince Teleki 2006.*
Illatában érett zöld gyümölcsök. Palackérett, de mégis élő bort sejtet! Húsos a korty is. Teste nagy. Alkoholban sem enyhe, de a maradékcukor miatt is édeskés, ugyanakkor mindeközben friss és abszolút talpon van a felépítmény. Nagy térhatás, kortalanság, élvezet…más nem is kell. – Meggyőző. 6+

*Szepsy Szent Tamás 2006
Jaj. Öt nappal korábban kóstoltam utoljára, akkor sokkal szebb formában volt. Itt palackvariáció is homályosíthatja a képet. Karamell, grillázs (a másik palack tiszta petrol volt, itt szinte semmi). A savai teljesen magára maradtak a bornak. Nyers, vad, kócos és koros jelenség. Idővel pedig reszelt almát is kapunk hozzá, tetézve a bajt. Kár érte… 5+

Árvay Istenhegy 2006.**
Tercier jelleg, mellette zsálya, aztán propolisz. Mély, olajos és hosszú bor. Talán van, akinek hedonisztikus és terjengős (mindennek tetejébe még félszáraz is). A fa kifejezetten díszíti. Elegáns krémesség szövi át. Zavarbaejtően kiművelt szerkezet, sok érett sárga, trópusi gyümölccsel felöltöztetve…ilyen lenne a jó palackérettségű száraz tokaji? 7+

Bott Pince Csontos 2006.*
Ementáli sajtos, kissé tompa illat, mely hűvös, de szúrós lesz aztán. Az alkohol számottevő, teste is nagy. Mégis széles és lendület is van benne bőséggel. Sós és egyszerre alkoholos vég, de az idő mégsem kezdte ki! Sőt. 6+

Balassa Mézes-Mály Hárslevelű 2006.*
Egy korábbi dugós palack szálkáját húzta ki belőlem ez a palack. Hűvös, érett hársas kukoricás illat, izgalmas tercier jegyekkel. Ízben hihetetlen mélységek. Gyümölcsökből nem sokat mutat. Hosszú, széles, kissé szeszes, de nem bántóan. Szigorú savaitól talán ridegebb, keményebb, ugyanakkor mégiscsak igen komoly bor. Komplexitásával, rétegeivel kiemelkedett a sorból. 7

*Szepsy Urbán 2006
Legalább akkora élmény volt fiatalon ez a bor, mint anno a Szent Tamás. Vaj, kukorica, körte, kissé populáris illat. Ízben is egy megszokott, izgalommentes bor képet érezni, viszont öröm, hogy a bor még azért él! Az alkohol kissé ugyan elviszi és a kortyban nincs már igazán felemelő összhang, nincs összecsiszolódott egység sem. Hatalmas anyag, egy menhir, mely szép lassan kezd bizonytalan pályára lépni. Nem tartogatnám már soká. 6

Balassa Betsek Furmint 2006
Kerek és szép illat. Virágok, méz. Ízben igényes fa, csiszolt felszín. Kis cseresség is van benne, élénk savak, a becseki keménység is jelen van, de összességében lehetne sokkal rendezettebb is. 6

*Szepsy Úrágya 2006
Ementáli sajt, tercier barackosság. A kortyban leginkább alkohol maradt. Kevés erényt és szépséget találtam benne. Ráadásul kitöltés után megint szinte azonnal hanyatt esik a lejtőn, üresedik a korty, és pontot veszít az élmény. 5+

Pichler Grüner Veltliner Smaragd 2006.*
Egész más hangulat, mindenki azonnal kiszúrta, hogy nem tokaji…és ha drbartha a közelben van ott Zöldveltelinik is előfordulhatnak… Koncentráltabb, dúsabb illat, tele főként tömör, palackos jegyekkel: körtekompót, rumos, grillázsos, enyhén rusztikus jelleg, mely érezhetően igen érett és komoly alapanyagból született meg. Ízre buja komplexitás: édeskés, kerek, húsos, egy kissé nehézkes is talán (nem tűnik egészen száraznak). Mégis tiszta, rághatóan tömör és sajátos élményt nyújt, tele színekkel, sűrűséggel. 7

Györgykovács Juhfark 2006.*
Édes juhfark, mely egyáltalán nem vallott szégyent a tokaji mezőnyben! Körte, birs, sós, citrusosan tiszta illat (botritisz nélküli frissesség). Ízben hihetetlen gyümölcsözön. Arányos korty. Feszes frissesség, szinte 11-es bornak is elmenne. Remek. 6+

Homonna Határi Furmint Késői Szüret 2006.*
Méz, propolisz, méhviasz csodaszép tokaji illatok. Ízben robban, hihetetlenül tartalmas és koncentrált bor még mindig. Érzetre sok cukor mellett nagyszerű savak cikáznak. Az előző után vadóc bor, s még vitálisabb. 7

Breitenbach Borbála 2006
Méhviaszos, tisztátalan illat. Ízben rossz egyensúly, Oxidáltság. Kár érte. 4

Bott Pince Bottrytis 2006.**
Szúrós buké. Mélyebb, komolyabb bor megint. Hihetetlen erejű savak adják tartását, mellette szinte elvész a cukor. Mézes, hosszú, abszolút élő bor, mely tökéletes könnyedségével, üdeségével, kecsességével vett le teljesen a lábamról. 2006 a jó egyensúlyok éve volt édesben, nem a túlzó analitikáé. 7+

*Demeter Zoltán Tokaji Főbor 2006.**
Licsis, trópusi gyümölcsös illat, pici kukoricával vegyítve. Krémes, egész más textúra. Emelkedettebb szerkesztés, mindez kerek simaságba és hivalkodások nélküli arányosságba ágyazva. Semmije nem nagy ennek a bornak, mégis tökéletesen egyben van minden, együtt szólal meg, egy ritmusra játszik minden hangszer! Hosszú íz, kiváló egyensúly. Szebb lett, mint másfél évvel korábbi találkozásunkkor. 7+

Bott Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2006.***
Fehércsokisan krémes, Bott-aszús illat. Sok cukor, sok sav, nagy aszúbor. Koncentrált, több egymásra épülő réteget mutató és súlyos desszertbor. Elképesztő beltartalom teszi vastaggá, óriásivá, miközben egyensúlya kifogástalan. Felejthetetlen szerkezet és kortylefutás. 9

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább