x

Ripka Gergely

••Demeter Zoltán: Tokaj mai árnyalatai 3 borban

Mennyi minden tud történni egy húsz éves pincében

Az eddig is ismeretes volt, hogy a legpontosabb víziói Tokajról ma Demeter Zoltánnak vannak. Száraz bor, főbor, aszúbor. - Erre a háromlábú szerkezetre építené a borvidék szerteágazó termékpiramisát. Persze, ha közelebbről megnézzük, igencsak sokszínű a kép az ő pincéjében is. Akad némi kísérletezőkedv is (ld. narancsbor, pezsgő, korábbi egri vörösek). Ma három olyan formabontó bort mutatnék be tőle, mely remekül felvetíti, mi is zajlik ma egy izgalmas hegyaljai műhely falai között, s meddig lehet eljutni adott bortípusok gondos finomhangolásával.

 

 

Pezsgő 2013

A champagne-i fejlövést követően a borász 2009-ben készített először kísérleti alapon pezsgőalapbort Furmintból, ezt azóta számos évjárat tanulságai követték. Közben épp Demeter Zoltánnak köszönhetően hárult el az akadály a házi pezsgő készítése elől. A szakmát igencsak megosztja a tokaji pezsgő ötlete. Van aki szerint a furmint eleve nem jó pezsgőnek és egy édesboros borvidéken csak összezavarja a képet a buborék, megint mások komoly beruházásokkal készülnek a pezsgőforradalomra. Most meg itt vagyunk 2013-nál.

Virágos, briósos, tiszta szép pezsgőillat, némi friss almával. Ízben feszes, csiszolt, elegáns, de mindenekelőtt tokaji. Nagyon markáns furmintos savai és nagyon tiszta íze van. Azt nem állítanám, hogy az összes tokaji pezsgő levett volna korábban a lábamról. Végülis ez most tetszett, ennek a pezsgőnek tudok hinni... 6

 

Birtokbor 2016.•

A száraz furmintok jelentőségét nyilván nem kell hosszasabban ecsetelnem. A csapból is a tokaji száraz borok folynak úgy 10 éve. Nyakunkon a furmintfebruár, amikor minden erről a műfajról fog szólni. Elmondhatjuk, hogy a dűlők bemutatása végett mindenképp szükség volt a száraz borokra Hegyalján. Aztán az lett a közvélekedés, hogy a mindennapok borai vagy belépő borok szintjén is kellenek jó furmintok. Ezt a szerepet Demeter Zoltán a birtokborral szeretné megvillantani választékában. Első ízben 2007-ben készített néhány gramm maradékcukorral egy nagyon sikeres alap furmintot (több dűlőből). Tehát a sztori lassan 10 éves.

Meglepő, mennyire illatos egy furminthoz képest: friss alma, virág, sőt parfümösség is meg-megvillan orrban. Ízre is csupa primer jegy: gyümölcsök, remek csiszoltság, miközben húsos, ízes, és a cukortól ismét nagyon kerek, jó ivíású, de nagyon elegáns furmint ez. Kellően hosszú utóízében szintén nagyon jön Hegyalja. Impresszív darab ez is. 6+

 

Eszter Bora 2013.•••

És hát a főbor. A bortípus, amit csak Tokajon és azon belül is Demeter Zoltánon kívül csak a Scheller birtok, majd pár éve a Somlói Apátsági Pince kezdett el használni. Talán Hegyalján pont azért nem kaptak rá más pincék, mert a borvidéken kívül is használható a megnevezés. Rejtély, miért inkább a késői szüret, late harvest és a cuvée lett az elfogadottabb terméknév (miközben a főbor elnevezésnek vannak komolyabb hagyományai a régmúltban). A szélmalomharc végkifejlete az lett, hogy ma már Eszter néven kerül forgalomba a pincénél az aszú alatti édes bor.

Egy remek aszús év, remek édes bora. Illatban kandírozott barack, méz, propolisz, aszús villanásokkal. Ízben egyszerre krémes és mégis üde édes bor. Gyönyörű komplexitás és szerekezeti gazdagság. Hihetetlen elegáns, szinte mindvégig könnyed marad a bor a magas cukor és brutális mélység ellenére is. Hiába, a 13-as évjárat savai teszik a dolgukat ilyen extrém beltartalom mellett is. Komplex hosszú, tökéletes. Főborok közül a 8-as kiadás borított utoljára ekkorát. 9

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább