x

Ripka Gergely

••Demeter Zoltán: Tokaj mai árnyalatai 3 borban

Mennyi minden tud történni egy húsz éves pincében

Az eddig is ismeretes volt, hogy a legpontosabb víziói Tokajról ma Demeter Zoltánnak vannak. Száraz bor, főbor, aszúbor. - Erre a háromlábú szerkezetre építené a borvidék szerteágazó termékpiramisát. Persze, ha közelebbről megnézzük, igencsak sokszínű a kép az ő pincéjében is. Akad némi kísérletezőkedv is (ld. narancsbor, pezsgő, korábbi egri vörösek). Ma három olyan formabontó bort mutatnék be tőle, mely remekül felvetíti, mi is zajlik ma egy izgalmas hegyaljai műhely falai között, s meddig lehet eljutni adott bortípusok gondos finomhangolásával.

 

 

Pezsgő 2013

A champagne-i fejlövést követően a borász 2009-ben készített először kísérleti alapon pezsgőalapbort Furmintból, ezt azóta számos évjárat tanulságai követték. Közben épp Demeter Zoltánnak köszönhetően hárult el az akadály a házi pezsgő készítése elől. A szakmát igencsak megosztja a tokaji pezsgő ötlete. Van aki szerint a furmint eleve nem jó pezsgőnek és egy édesboros borvidéken csak összezavarja a képet a buborék, megint mások komoly beruházásokkal készülnek a pezsgőforradalomra. Most meg itt vagyunk 2013-nál.

Virágos, briósos, tiszta szép pezsgőillat, némi friss almával. Ízben feszes, csiszolt, elegáns, de mindenekelőtt tokaji. Nagyon markáns furmintos savai és nagyon tiszta íze van. Azt nem állítanám, hogy az összes tokaji pezsgő levett volna korábban a lábamról. Végülis ez most tetszett, ennek a pezsgőnek tudok hinni... 6

 

Birtokbor 2016.•

A száraz furmintok jelentőségét nyilván nem kell hosszasabban ecsetelnem. A csapból is a tokaji száraz borok folynak úgy 10 éve. Nyakunkon a furmintfebruár, amikor minden erről a műfajról fog szólni. Elmondhatjuk, hogy a dűlők bemutatása végett mindenképp szükség volt a száraz borokra Hegyalján. Aztán az lett a közvélekedés, hogy a mindennapok borai vagy belépő borok szintjén is kellenek jó furmintok. Ezt a szerepet Demeter Zoltán a birtokborral szeretné megvillantani választékában. Első ízben 2007-ben készített néhány gramm maradékcukorral egy nagyon sikeres alap furmintot (több dűlőből). Tehát a sztori lassan 10 éves.

Meglepő, mennyire illatos egy furminthoz képest: friss alma, virág, sőt parfümösség is meg-megvillan orrban. Ízre is csupa primer jegy: gyümölcsök, remek csiszoltság, miközben húsos, ízes, és a cukortól ismét nagyon kerek, jó ivíású, de nagyon elegáns furmint ez. Kellően hosszú utóízében szintén nagyon jön Hegyalja. Impresszív darab ez is. 6+

 

Eszter Bora 2013.•••

És hát a főbor. A bortípus, amit csak Tokajon és azon belül is Demeter Zoltánon kívül csak a Scheller birtok, majd pár éve a Somlói Apátsági Pince kezdett el használni. Talán Hegyalján pont azért nem kaptak rá más pincék, mert a borvidéken kívül is használható a megnevezés. Rejtély, miért inkább a késői szüret, late harvest és a cuvée lett az elfogadottabb terméknév (miközben a főbor elnevezésnek vannak komolyabb hagyományai a régmúltban). A szélmalomharc végkifejlete az lett, hogy ma már Eszter néven kerül forgalomba a pincénél az aszú alatti édes bor.

Egy remek aszús év, remek édes bora. Illatban kandírozott barack, méz, propolisz, aszús villanásokkal. Ízben egyszerre krémes és mégis üde édes bor. Gyönyörű komplexitás és szerekezeti gazdagság. Hihetetlen elegáns, szinte mindvégig könnyed marad a bor a magas cukor és brutális mélység ellenére is. Hiába, a 13-as évjárat savai teszik a dolgukat ilyen extrém beltartalom mellett is. Komplex hosszú, tökéletes. Főborok közül a 8-as kiadás borított utoljára ekkorát. 9

X
Borházi csendélet télen

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Fehér csúcsok a nagyvilágból

Tanulságok és stílusok a legnagyobbaktól

Hogyan lesz valamiből a világ legjobb száraz fehérbora? Egy termőhelyből, aztán egy brandből, esetleg a fajtából? Egyáltalán hogyan lehet bekerülni az élvonalba, mit kell ahhoz tudnia egy bornak? Mielőtt ma  végigvennénk néhányat a világ fehér csúcsborai közül, akaratlanul is számba veszi az ember, milyen erényekkel bírnak az előttünk járók. - Sauvignon/Loire: fűszeres, de moderált, csiszolt, feszes; sauvignon/Bordó: fás, de intelligensen, miközben élő savú és gyümölcsös is; sauvignon/Új-Zéland: mindenben intenzív - erős illat, ízben gyümölcsözön; rajnai/német: savvezérelt, de közben komplex, feszes, csiszolt; rajnai/osztrák: könnyebb, egyensúlyos, sima, mégis egyenes, élő savú; és végül chardonnay/burgundia: minőségi fa, végtelen komplexitás, termőhelyiség, vitalitás. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezeket az erényeket a legtöbb évjáratban és a legtöbb termelőnél megtaláljuk az adott régióban. Ugyancsak fontos, hogy ezek a régiók noha általában fajtaborokat készítenek, ahogy fent is látjuk, ám alapvetően mégsem fajtáról kommunikálnak, hanem sokkal inkább termőhelyről (többnyire a dűlőt is megnevezve, franciáknál a besorolással együtt). Ez azért fontos, mert hazánkban ez nem tűnik közmegegyezés tárgyának ennyi év után sem (sajnos), hanem sokan még mindig fajták (indokolatlan?) kiemelésén munkálkodnak.

Tovább
Préselő Pince, Erdőbénye

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

••DEMETER ZOLTÁN, ASZÚSZTÁROK: 1998-2008

10 éven át minden évjáratban stabilan 90 pont felett

Kevés olyan borvidék van a világban, mely kategóriájában képes szinte minden évjáratban 90 pont fölötti borokat nyújtani. Ha az aszút vesszük alapul, Tokaj ilyen borvidéke a világnak. Demeter Zoltánt sem nagyon kell már talán bemutatni az olvasóknak. A TokajKalauz első pincéje, mely 100 csillagnál többet gyűjtött eddig a borkatalógusunk értelmében. Ezzel az első 2 csillagos borásza a kiadványnak. Olyan kort élünk, amikor a mindenkori száraz borokról Tokajban is gyakrabban kell beszélnünk a különböző pincéknél, pedig nekem mindigis meggyőződésem volt, hogy aszúminőséget tekintve az abszolút első Demeter Zoltán. Noha ebben nehezebb igazán kiemelkedőnek lenni: szükségtelen neveket mondanom, - az egész borvidéken hihetetlen minőségek vannak jelen egyszerre (szárazban pedig mindenhol vannak amplitudók: fölfelé és sajnos lefelé is). Épp ezért fontosnak érzem időről-időre hangsúlyozni: Tokaj a világ első számú édesboros borvidéke, ami felelősség, küldetés, hagyaték. - Demeter Zoltán pedig nem csak főboraival teremtett önálló (és a borvidék számára is irányadó) műfajt édesben, de aszúi is mindig az extrém koncentrációról és egyúttal a kivételes egyensúlyról szóltak. Olyan formátumú borok, amiknek tényleg a világ legjobb éttermeinek borlapján és a ritakaságokat gyűjők pincéjében a helye.

Tovább

Ripka Gergely

RieslingRovat: Von Racknitz @ Nahe

Tűpontos rajnaik egy fiatal borászattól

Kinek hiányoztak a rajnaik februárban? Nekem biztosan (ezentúl rieslingrovat címke alatt fogunk egyik kedvenc szőlőfajtánkkal foglalkozni). Ma egy nagyon izgalmas fiatalabb, tán kevéssé ismert pincéről érkezik a poszt: fiatal házaspár (akiknek aztán a magánéleti válságok miatt újabban nehezebb időket kell megélniük pinceként is). Tar Feri barátunk egyik titkos kedvence a borászat, akik a fajta és a termőhely lehetőségeivel jóval a riesling.hu indulása előtt le tudták nyűgözni a rajnai borok tán legnagyobb ma élő honi ismerőjét . Ennyi talán elég is, hogy a Racknitzra kíváncsiak legyünk. Két termőhelyet vettünk górcső alá: a Klamm porfír (vulkáni törmelék) talaj, lágyabb borokkal; Döhhnofféktól pedig tudjuk, hogy a Hermannshöhle (Hermész barlangja) igazi ikonikus terroir ezen a részen: szürke palás talaj és porfír keveréke, jóval pengébb, feszesebb borokkal. - Sav cukor arány 1:1, finomseprős érés, csak acéltartály! Az első évjárat uk 2003 volt egyébként, tehát az alábbiak még bőven az első leckék közt vannak, ha egy boros pince idővonalát vesszük:

Tovább